LIVE

Κορωνοϊός

papadogeorgaki

Νανά Παπαδογεωργάκη

Περίπου έξι μήνες μετά τη ψήφιση του νόμου 4738/27-10-2020 για τη «ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας» και λίγο πριν την εφαρμογή του για τα φυσικά πρόσωπα – για τις επιχειρήσεις ήδη ξεκίνησε να λειτουργεί η σχετική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους από αρχές Μαρτίου – παρέχεται η δυνατότητα για μία εξωδικαστική διαδικασία μεταξύ οφειλετών και πιστωτών, ώστε να προβούν, κατά το στάδιο των διαπραγματεύσεων, σε μία ρύθμιση της υφιστάμενης οφειλής, χωρίς προσφυγή σε δικαστικές διαδικασίες με την αρωγή ενός ανεξάρτητου διαπιστευμένου διαμεσολαβητή.

3

Είναι γνωστό ότι οι τράπεζες επιθυμούν να αποφύγουν μία ακόμα γενιά κόκκινων δανείων και, υπό τις συνθήκες που επικρατούν, έλαβαν μέχρι σήμερα ικανοποιητικά μέτρα για τη στήριξη των δανειοληπτών.

2

Μικρά βήματα ελευθερίας για το εμπόριο – ακόμα και με διαφορετικές απόψεις των λοιμοξιολόγων – έγιναν με την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα της αγοράς με προϋποθέσεις.

1

Το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει ζωηρός διάλογος για το νέο νομοσχέδιο που φέρνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο υιοθετεί ένα νέο νομικό σύστημα για την από κοινού επιμέλεια των παιδιών μετά το τέλος της έγγαμης συμβίωσης των γονέων - πάντα με βάση το συμφέρον του παιδιού. Η γνωστοποίηση δε αυτών των αλλαγών έχει ήδη εγείρει σειρά αντιπαραθέσεων μεταξύ των γονέων.

Η τρέχουσα συγκυρία που βιώνει η χώρα δεν θα μπορούσε να αφήσει το δικηγορικό επάγγελμα αλώβητο. Η προσωρινή αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων που έχει επιβληθεί λόγω της πανδημίας του Covid-19, έχει δημιουργήσει αναστάτωση στο δικηγορικό σώμα, αλλά ακόμα περισσότερο έχει ταλαιπωρήσει πλήθος συμπολιτών μας, οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς αναμονής εκδίκασης της υπόθεσης τους, χωρίς να μπορεί κανείς να τους δώσει κάποιο ορίζοντα ικανοποίησης του προβλήματος τους μέσω της δικαστικής οδού.

3

Η ανάπτυξη του θεσμού της διαμεσολάβησης συνδέεται με πολλαπλά οφέλη για το κράτος, τους πολίτες αλλά και την οικονομία. Η διαμεσολάβηση ισχύει περισσότερο από μία δεκαετία στην ελληνική έννομη τάξη, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών αγνοεί ότι μπορεί να την χρησιμοποιήσει  προς επίλυση των διαφορών του και την αποφυγή πολυδάπανων δικαστικών διαδικασιών. Πρόσφατα ο θεσμός της διαμεσολάβησης ήρθε εκ νέου στη δημοσιότητα με αφορμή το νέο νομοσχέδιο για την Συνεπιμέλεια, όπου προτείνεται στις περιπτώσεις εκείνες, που οι πρώην σύζυγοι δεν καταφέρνουν να συνεννοηθούν και πριν βεβαίως την προσφυγή τους στο δικαστήριο. 

1

Όταν μιλάμε για κόκκινα δάνεια, δεν αναφερόμαστε σε εκείνα που μέχρι πρόσφατα εξυπηρετούνταν κανονικά, αλλά στο συνολικότερο πρόβλημα που αφορά σε εκείνα που ήταν ήδη κόκκινα ή εξυπηρετούνταν μέχρι σήμερα με δυσκολία.

2

Μέχρι σήμερα ένα μεγάλο ποσοστό δανειοληπτών προσέφυγαν στα προστατευτικά πλαίσια του Νόμου Κατσέλη – Σταθάκη και ζήτησαν είτε ρύθμιση καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών, είτε προστασία της πρώτης κατοικίας είτε και τα δύο.

2

Χιλιάδες είναι οι εκκρεμείς υποθέσεις του Νόμου Κατσέλη, που δεν έχουν ακόμα εκδικαστεί – κάποιες με δικάσιμο που φτάνει το έτος 2029 ή 2030, άλλες τόσες δε και ακόμα περισσότερες οι υποθέσεις κόκκινων δανείων που «συνωστίζονται» αυτό το διάστημα στις Τράπεζες με σκοπό να επιτευχθεί εξωδικαστική ρύθμιση με τους δανειολήπτες, η εκκαθάριση των οποίων και στις δύο περιπτώσεις θα έδινε ανάσα στη πληττόμενη οικονομία.

2

Μαζί με την υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες λόγω του COVID-19, κορυφώνεται μέρα με τη μέρα η κοινωνική κρίση, καθώς περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν τη δουλειά τους μέσα σε δύο εβδομάδες, αριθμός που κόβει την ανάσα.

4