papadogeorgaki

Νανά Παπαδογεωργάκη

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται συνεχώς δυσκολία και καθυστέρηση στις επικοινωνίες μεταξύ των Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (servicers) και τους οφειλέτες που θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, οι οποίοι έχουν οδηγηθεί σε απόγνωση, λόγω και των συνεχιζόμενων αυξήσεων των επιτοκίων αλλά και του κινδύνου να απωλέσουν τη πρώτη τους κατοικία με ηλεκτρονικό πλειστηριασμό

3

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ακόμα μεγαλύτερη δυσκολία και καθυστέρηση στις επικοινωνίες με τις Εταιρίες Διαχείρισης, παρά τη βούληση μεγάλου αριθμού δανειοληπτών να ρυθμίσουν τις οφειλές τους

Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που κατάρτισαν όλες οι συστημικές τράπεζες, προχώρησαν σε δραστικές αλλαγές για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτό είχε ως συνέπεια ότι οι τράπεζες εξυγίαναν τους ισολογισμούς τους και περίπου 100 δις. NPLs (κόκκινα δάνεια), όπως διαβάζουμε, μεταφέρθηκαν ή θα μεταφερθούν για επόμενο διάστημα στις εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης δανείων.

4

Ο νέος νόμος 4800/2021 «Μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων, έφερε αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο, το οποίο είχε να τροποποιηθεί από το 1983.

Τα νέα προγράμματα διευκόλυνσης δανειοληπτών αποτελούν βασικό μέρος των σχεδιασμών των Τραπεζών αλλά και των εταιρειών διαχείρισης (funds). Είναι απαραίτητο να μην κινδυνέψουν από πλειστηριασμούς όσοι βρίσκονται στη διαδικασία διαπραγμάτευσης για την ρύθμιση κυρίως των στεγαστικών, αλλά και καταναλωτικών τους δανείων.

Περίπου έξι μήνες μετά τη ψήφιση του νόμου 4738/27-10-2020 για τη «ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας» και λίγο πριν την εφαρμογή του για τα φυσικά πρόσωπα – για τις επιχειρήσεις ήδη ξεκίνησε να λειτουργεί η σχετική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους από αρχές Μαρτίου – παρέχεται η δυνατότητα για μία εξωδικαστική διαδικασία μεταξύ οφειλετών και πιστωτών, ώστε να προβούν, κατά το στάδιο των διαπραγματεύσεων, σε μία ρύθμιση της υφιστάμενης οφειλής, χωρίς προσφυγή σε δικαστικές διαδικασίες με την αρωγή ενός ανεξάρτητου διαπιστευμένου διαμεσολαβητή.

Είναι γνωστό ότι οι τράπεζες επιθυμούν να αποφύγουν μία ακόμα γενιά κόκκινων δανείων και, υπό τις συνθήκες που επικρατούν, έλαβαν μέχρι σήμερα ικανοποιητικά μέτρα για τη στήριξη των δανειοληπτών.

Μικρά βήματα ελευθερίας για το εμπόριο – ακόμα και με διαφορετικές απόψεις των λοιμοξιολόγων – έγιναν με την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα της αγοράς με προϋποθέσεις.

Το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει ζωηρός διάλογος για το νέο νομοσχέδιο που φέρνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο υιοθετεί ένα νέο νομικό σύστημα για την από κοινού επιμέλεια των παιδιών μετά το τέλος της έγγαμης συμβίωσης των γονέων - πάντα με βάση το συμφέρον του παιδιού. Η γνωστοποίηση δε αυτών των αλλαγών έχει ήδη εγείρει σειρά αντιπαραθέσεων μεταξύ των γονέων.

Η τρέχουσα συγκυρία που βιώνει η χώρα δεν θα μπορούσε να αφήσει το δικηγορικό επάγγελμα αλώβητο. Η προσωρινή αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων που έχει επιβληθεί λόγω της πανδημίας του Covid-19, έχει δημιουργήσει αναστάτωση στο δικηγορικό σώμα, αλλά ακόμα περισσότερο έχει ταλαιπωρήσει πλήθος συμπολιτών μας, οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς αναμονής εκδίκασης της υπόθεσης τους, χωρίς να μπορεί κανείς να τους δώσει κάποιο ορίζοντα ικανοποίησης του προβλήματος τους μέσω της δικαστικής οδού.

Η ανάπτυξη του θεσμού της διαμεσολάβησης συνδέεται με πολλαπλά οφέλη για το κράτος, τους πολίτες αλλά και την οικονομία. Η διαμεσολάβηση ισχύει περισσότερο από μία δεκαετία στην ελληνική έννομη τάξη, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών αγνοεί ότι μπορεί να την χρησιμοποιήσει  προς επίλυση των διαφορών του και την αποφυγή πολυδάπανων δικαστικών διαδικασιών. Πρόσφατα ο θεσμός της διαμεσολάβησης ήρθε εκ νέου στη δημοσιότητα με αφορμή το νέο νομοσχέδιο για την Συνεπιμέλεια, όπου προτείνεται στις περιπτώσεις εκείνες, που οι πρώην σύζυγοι δεν καταφέρνουν να συνεννοηθούν και πριν βεβαίως την προσφυγή τους στο δικαστήριο.