Andreou

Οι «μετά Κατρούγκαλον συνταξιούχοι»

Γιώργος Δ. Ανδρέου

Οι επικείμενες εκλογές, η συνεχιζόμενη ανελέητη  υπερεισφοροφορολόγηση της  πολύπαθης  μεσαίας τάξης,  ο ετεροχρονισμός της εξόφλησης των υποχρεώσεων του δημοσίου προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, η μείωση των δημόσιων επενδύσεων,  της μοναδικής  επενδυτικής κίνησης στη χώρα,  ο λαϊκισμός δηλαδή, φαίνεται πως  «διέσωσαν», μάλλον προσωρινά,   τους παλαιούς συνταξιούχους από τη νομοθετημένη από τον αείμνηστο Κατρούγκαλο μείωση των συντάξεών τους.

Η Κυβέρνηση ανακαλεί πανηγυρικά, θριαμβολογώντας τη δική της μελλοντική μείωση. Προσωρινά ή οριστικά, ίδωμεν. Το θέμα θα ήταν, παρά ταύτα, μια καλή είδηση, αν δεν έχει και άλλες διαστάσεις.

Πρώτον είναι υποκριτική και κίνηση σκοπιμότητας, γιατί εντάσσεται στην προεκλογική στρατηγική της κυβέρνησης, που αληθώς δεν πολυνοιαζόταν για τους συνταξιούχους, όταν ψήφιζε τη μείωση. Εξ ίσου όμως σημαντική , αν και ξεχασμένη παράμετρος, που οσονούπω θα αναδειχθεί στο πρώτο επίπεδο δημοσιότητας είναι οι νέοι συνταξιούχοι. Αυτοί που συνταξιοδοτήθηκαν και συνταξιοδοτούνται μετά και με βάση τον περιβόητο «νόμο Κατρούγκαλου», των οποίων, μετά την εφαρμογή του νόμου αυτού, μειώθηκαν δραματικά οι συντάξεις, σε σχέση με τους ήδη τότε συνταξιούχους.

Σε αυτούς, τους ήδη τότε συνταξιούχους, ο νόμος αυτός πρόβλεψε ότι από 1/1/2019 θα μειωθούν ανάλογα οι συντάξεις, ώστε να προσαρμοσθούν – εξισωθούν με τις νέες αισθητά χαμηλότερες συντάξεις. Δημιούργησε έτσι ο νόμος, η Κυβέρνηση δηλαδή, συνταξιούχους δύο ταχυτήτων, τους παλαιούς και τους νέους, που αν και με τα ίδια ακριβώς τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, χρόνο απασχόλησης, τίτλους σπουδών κλπ. λαμβάνουν πολύ διαφορετική σύνταξη. Υψηλότερη οι παλαιοί και χαμηλότερη αυτοί που συνταξιοδοτούνται μετά.

Οι λεγόμενοι «μετά Κατρούγκαλον συνταξιούχοι». Η διαφορά είναι σημαντική και το πρόβλημα μεγάλο. Πρόβλημα προεχόντως θεσμικό αλλά και οικονομικό που αφορά πάρα πολύ κόσμο. Πρόβλημα ισότητας, ισονομίας, ασφάλειας δικαίου, νομικής και ηθικής τάξεως. Σήμερα η Κυβέρνηση καταργώντας την παράγραφο αυτή του νόμου που αφορά τους παλαιούς συνταξιούχους, μονιμοποιεί, θριαμβολογώντας, την ανισότητα. Και κάποιοι αφελείς χειροκροτούν. Δεν χρειάζονται πολλά νομικά για να γίνει αντιληπτό ότι η επερχόμενη με τον τρόπο αυτό μονιμοποίηση της αδικαιολόγητης αυτής διαφοράς δε θα αντέξει στα Δικαστήρια, που θα αποδοκιμάσουν και αυτή την ανισότητα. Θα εκδοθούν αποφάσεις που θα τινάζουν στον αέρα προϋπολογισμούς, πλεονάσματα, ΑΕΠ κλπ.

Εκτός όμως από τα Δικαστήρια και τους θεσμούς το πρόβλημα είναι πολιτικό αλλά και εξόχως κοινωνικό. Πως θα αντιδράσουν, μόλις αντιληφθούν τη μόνιμη πλέον διαφορά στη σύνταξη, οι πολίτες που έχουν συνταξιοδοτηθεί με διαφορά μιας μόνο μέρας, την προηγούμενη ή την επόμενη από την ισχύ του συγκεκριμένου νόμου, αν και με τα ίδια τυπικά και ουσιαστικά προσόντα; Αυτοί που δούλεψαν και ασφαλίστηκαν στον ίδιο δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα ακριβώς τα ίδια χρόνια, με τις ίδιες αν όχι και περισσότερες κρατήσεις; Θα ανεχτούν τη μόνιμη πλέον κατάσταση αυτή, να εισπράττουν σύνταξη πολύ υψηλότερη, αυτοί της προηγούμενης μέρας και πολύ χαμηλότερη οι της επόμενης.

Οι κυβερνώντες δικαιολογούνται λέγοντας ,από τα πλέον μάλιστα επίσημα χείλη, το απίθανο,. Δεν θίγεται η δικαιοσύνη, η ισονομία και η κοινωνική συνοχή , γιατί είναι θέμα χρόνου να αποκατασταθεί βιολογικά η εξίσωση των συντάξεων. Με το θάνατο δηλαδή των παλαιών συνταξιούχων, πολλοί από τους οποίους δεν είναι ούτε 70 ετών. «Αριστερή» αντίληψη για το κράτος δικαίου. Το τραγικό βέβαια, δείγμα των ανακλαστικών της κοινωνίας μας, είναι ότι κάποιοι από τους παλαιούς συνταξιούχους, που «γλύτωσαν», προσωρινά την μελλοντική μείωση, αν και δεν την είχαν νοιώσει , θριαμβολογούν γιατί του «άλειψαν λάδι» αυτοί που τους έκαψαν, παίρνοντας πίσω τη μείωση που οι ίδιοι είχαν νομοθετήσει πολύ πρόσφατα.

Ίσως μάλιστα τους δούμε να σταθούν, τρίβοντας τα χέρια γιατί γλύτωσαν, απέναντι στους νέους συνταξιούχους, όταν θα ζητούν και αυτοί δικαιοσύνη. Παίζοντας το παιχνίδι των κυβερνώντων, που βολεύονται και προφανώς ενθαρρύνουν και την αντιπαράθεση αυτή για να προσεταιρισθούν εκλογικά τους αφελείς, εκ των παλαιών συνταξιούχων. Διαίρει και βασίλευε διδάσκει άλλωστε η πολιτική επιστήμη και της αριστεράς. Πρέπει συνεπώς ειδικά οι παλαιοί συνταξιούχοι να αντιληφθούν την εξαπάτηση. Να αποδοκιμάσουν έμπρακτα τη λογική του «δος ημίν σήμερον», την απρεπή αναφορά στη βιολογική τους αποχώρηση, την πολλαπλή παραπλάνησή τους . Να βγουν στα κάγκελα να βροντοφωνάξουν , μαζί και δίπλα στους νέους συνταξιούχους, τα παιδιά τους δηλαδή, απαιτώντας δικαιοσύνη και ισονομία;

Οι άνισες ρυθμίσεις είναι άδικες, έχουν κοντά πόδια και δεν πάνε μακριά. Δίπλα τους πρέπει να σταθούν μαχητικά και όσοι πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση και ψάχνουν τα δικαιώματά τους μετρώντας ένσημα και μέρες ασφάλισης. Τον τελευταίο όμως λόγο έχουν όσοι πληρώνουν το μάρμαρο. Οι καταδιωγμένοι πολίτες της μεσαίας τάξης, φορτωμένοι με τον ίδιο νόμο με υπέρογκες εισφορές. Αυτοί που αδιαφορούν χρόνια τώρα επιτρέποντας στους κυβερνώντες να παίζουν εκλογικά παιχνίδια με τον ιδρώτα και το αίμα , που ακουμπάνε κάθε μήνα και κάθε χρόνο στο δημόσιο ταμείο. Που ανέχονται να τιμωρούνται με τα υπέρογκα βάρη της «αριστερής» μικροπολιτικής, μόνο και μόνο γιατί προκόβουν. Αυτοί, οι πολλοί και δυναμικοί , όπως και όπου κι αν απασχολούνται, πρέπει να αντιληφθούν ότι εκτός από το βαρύ φοροεισφοροφορτίο που κουβαλάνε τώρα που εργάζονται, είναι και μέλλοντες συνταξιούχοι, που θα υποστούν με τη σειρά τους την κατάφωρη αδικία του συγκεκριμένου νόμου. Αυτοί πρέπει να αφυπνισθούν και να αντιδράσουν δυναμικά, επιβάλλοντας δικαιοσύνη.


Ο Γιώργος Ανδρέου είναι δικηγόρος

ΜΟΤΟ: Το τραγικό βέβαια, δείγμα των ανακλαστικών της κοινωνίας μας, είναι ότι κάποιοι από τους παλαιούς συνταξιούχους, που «γλύτωσαν», προσωρινά την μελλοντική μείωση, αν και δεν την είχαν νοιώσει , θριαμβολογούν γιατί του «άλειψαν λάδι» αυτοί που τους έκαψαν, παίρνοντας πίσω τη μείωση που οι ίδιοι είχαν νομοθετήσει πολύ πρόσφατα.Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (39)

Γιώργος 45

Εκτός από τον """κύριο""" που με έβρισε (προφανώς με όποιον διαφωνεί αυτός ο άλλος είναι συριζαίικο τσογλάνι σύμφωνα με τα 1-2 μόρια εγκεφάλου που διαθέτει) η απάντησή μου στου άλλους δύο κυρίους είναι : διαβάστε ξανά τί έγραψα και απαντήστε σε αυτά που έγραψα, όχι σε αυτά που νομίζετε ότι έγραψα. Είναι τόσο δύσκολη η Ελληνική γλώσσα ;;;;

Και λίγα λέτε...

Θα υπάρχουν πολλές χιλιάδες περιπτώσεις, που οι "νέοι" συνταξιούχοι θά έχουν γεννηθεί την προηγούμενη δεκαετία (αλλά και την πρό-προηγούμενη) από αντίστοιχα χιλιάδες "παλαιούς", θα έχουν σχεδόν τα διπλά ένσημα (40 και 45 ετών) σε πιό απαιτητικές και ψυχοσωματικοφθόρες εργασίες, αλλά το κατρουγκάλιο έκτρωμα θα τους αγνοεί επιδεικτικότατα ως μην ανήκοντες στον κομματικό στρατό. Και όπως όλες οι ανισορροπίες στον κόσμο αυτό, κάποια στιγμή θα καταρρεύσει με πάταγο.

Γιώργος 45

Είναι η τρίτη φορά που στέλνω το κείμενο αυτό. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία !!! Απαραδεκτο ""άρθρο"". Γραμμένο από δικηγόρο που προφανώς διαφημίζει τον εαυτό του στους "άμεσα μελλοντικούς" πελάτες του νέους συνταξιούχους υπερτονίζοντας τα σημεία που βοηθούν τα επιχειρήματα του χωρς το παραμικρό ιχνος σφαιρκής αξιολόγισης της κατάστασης του συνόλου συνταξιούχων. Προφανώς είναι ένα τεράστιο θέμα και δεν είναι δυνατόν να αναλυθεί εδώ . Θα αναφερθώ όμως, τελείως ενδεικτικά, σε 2-3 σημεία: 1) παρουσιάζεται, ότι για πρώτη φορά συμβαίνει μια τέτοια έντονη "ανισορροπία" στις συντάξεις δύο τμημάτων, χρονικά, συνταξιούχων. Σοβαρά ;;;; Ας αναφερθούμε στην περίοδο του έντονου πληθωρισμού απο το 1974 και μετά: Μπορεί κανείς να φανταστεί την διαφορά επιπέδου σύνταξης ενός συνταξιούχου που η σύνταξη του υπολογίστηκε με βάση τον μέσο όρο των ετών 1971-73 και ενός που συνταξιοδοτήθηκε 4-5 χρόνια αργότερα αργότερα;;; Και βέβαια, η πολύ χαμηλότερη σύνταξη του πρώτου δεν ήταν εισόδημα σε επίπεδο χαμηλού πληθωρισμού αλλά 20-25% ετησίως. Το γεγονός ότι η τότε ανισορροπία οφείλονταν σε μακροοικονομικό αίτιο ενώ η σημερινή σε νόμο, μικρή σημασία έχει για αυτόν που την υφίσταται και σε κάθε περίπτωση αυτό που προέχει είναι η προπάθεια εξομάλυνση του προβλήματος αντί της δημιουργίας άλλης μιας κατηγορίας "εμείς και αυτοί". 2) Το να βασίζεις τα επιχειρήματα σου ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο χρονικό σημείο αλλάγής είναι απαράδεκτο. ΠΑΝΤΑ αυτό ο σημείο είναι η "Αχίλλειος πτέρνα" ΟΛΩΝ των νόμων που περιέχουν τέτοιο χρονικό σημείο και γιαυτό , συνήθως, περιλαμβάνουν και μεταβατικές περιόδους ή "ρήτρα εξομάλυνσης" των έντονων διαφορών μεταξύ δικαιούχων με μικρή χρονική διαφορά θεμελίωσης δικαιώματος. 3) Πρέπει να σταματήσουν αυτή η απόλυτη ομογενοποιηση και γενίκευση των πάντων. Εξηγούμαι: Εάν ισχύει, με τον απόλυτο αυτό τρόπο, αυτό που λέει ο αρθρογράφος, ότι δηλαδή "....να εισπράττουν σύνταξη ΠΟΛΥ υψηλότερη, αυτοί της προηγούμενης μέρας και ΠΟΛΥ χαμηλότερη οι της επόμενης." (τα κεφαλαία δικά μου) τότε πώς εξηγεί το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν παλαιοί συνταξιούχοι που παίρνουν ΛΙΓΟΤΕΡΗ σύνταξη από αυτή που παίρνουν "αντίστοιχοι"νέοι συνταξιούχοι? (περιπτώσεις εφαρμογής της προσωπικής διαφοράς όπου αποκαλύπτεται ότι τμήμα των παλαιών συνταξιούχων ήδη παίρνουν ΛΙΓΟΤΕΡΑ από τους νέους). Με λίγα λόγια: ας αφήσουμε ΟΛΟΙ μας τις "εμείς και αυτοί" κραυγές και ας προσεγγίσουμε, ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΟΥ, λογικά και ήρεμα το όντως πολύπλοκο και τεραστιας σημασίας αυτό θέμα.

Φίλτατε, προφανώς αγνοείς βασικά στοιχεία...

Ο σωστός κανόνας για κάθε ασφαλιστικό σύστημα είναι η αναλογικότητα ματαξύ εισφορών και παροχών. Δηλαδή, εισφέρω περισσότερα θα πάρω περισσότερα, εισφέρω λιγότερα θα πάρω λιγότερα. Αυτό το οποίο κάνει ο νόμος Καστρούγκαλου είναι το να παίρνει εισφορές από αυτούς που εισφέρουν τα περισσότερα και να τις δίνει στους εκλογικούς πελάτες του, (τσιγγάνοι, ελληνοποιηθέντες λαθρομετανάστες κλπ.), υπό μορφή παροχών έναντι ψήφων.

Πολύ καλά

τα λέει ο αρθρογράφος συριζαιικο τσογλανι.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

Αγαπητε οι νεοι συνταξιουχοι του νομου κατρουγκαλου λαμβανουν συνταξεις εξωφρενικα χαμηλες συνταξεις. Συγγενικο μου προσωπο ελαβε προ διμηνου την αποφαση της οριστικης συνταξης. Λοιπον με 40 χρονια και 3 μηνες ασφαλισης το μηνιαιο καθαρο ποσο που λαμωαβει ειναι 722,10 ευρω. Δεν τολμω να φανταστω τι ποσο θα λαβει καποιος με 20-25 χρονια ασφαλισης και με μισθους των 500-600 ευρω. Ουτε για το ρευμα δεν θα φτανει

Νεοσυνταξιούχος

Εσύ έχεις πάρει σύνταξη αγαπητέ μου; Αν είχες πάρει και ζούσες την αγωνία και την αδικία του συνταξιούχου θα το καταλάβαινες. Αυτά που γράφεις για τον πληθωρισμό έχουν κάποια βάση, αλλά αφορούν αυτούς που έφευγαν νωρίτερα, οπότε υπάρχει εκλογίκευση. Εγώ που είμαι δημόσιος υπάλληλος και έφυγα κανονικά το 2017 παίρνω σύνταξη με το νόμο Κατρούγκαλου 480 ευρώ και όσοι μπήκαμε μαζί στο δημόσιο και συνταξιοδοτήθηκαν με παραίτηση πριν την 12/5/2016 παίρνουν 1000-1500 ευρώ. Όσο νωρίτερα έφυγαν, με όσο λιγότερα χρόνια ασφάλισης, τόσο μεγαλύτερη σύνταξη παίρνουν. Η περίπτωση αφορά δημόσιους υπαλλήλους που αυτοαπασχολούνται μετά την σύνταξη. Είναι δίκαιο και λογικό;

sofia

Είναι ακριβώς όπως τα λέτε.Τι πάει να πει παλιοί και νέοι συνταξιούχοι ? Μήπως το ίδιο δεν συμβαίνει με όλους τους νόμους που έχουν ημερομηνία έναρξης της ισχύς τους? Με την ίδια λογική υπάρχουν παλιοί και νέοι ασφαλισμένοι,παλιοί και νέοι εργαζόμενοι ,παλιοί και νέοι ασθενείς ,παλιοί και νέοι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ ,παλιοί και νέοι υποψήφιοι Δημόσιοι Υπάλληλοι κ.λ.π. Το θέμα του νέου Νόμου είναι ότι περιέχει εξόφθαλμες αδικίες όπωςπ.χ.οι συντάξεις χηρείας .Αν μπορεί να βελτιωθεί προς όφελος των μελλοντικών συνταξιούχων θα ήταν ευχής έργο.

Εθνικές εκλογές τον Μάρτιο 2019.

Σύμφωνα με σοβαρές πληροφορίες οι συριζαίοι ετοιμάζονται για εθνικές εκλογές τον Μάρτιο 2019. Δεδομένου ότι οι εκλογές διεξάγονται ημέρα Κυριακή, οι διατιθέμενες ημερομηνίες είναι: 03, 10, 17, 24 και 31. Οι ημερομηνίες 03 και 10 αντιστοιχούν στις Κυριακές των Απόκρεω, η ημερομηνία 24 είναι η παραμονή της εθνικής εορτής της 25η Μαρτίου. Άρα, απομένουν οι ημερομηνίες 17 και 31.

Εάν αληθεύει η πληροφορία αυτή, (την οποία δεν γνωρίζω), απομένουν στα καθάρματα...

Σήμερα είνι η 08-12-2018. Οι εθνικές εκλογές διεξάγονται από υπηρεσιακή κυβέρνηση, (η οποία ορίζεται έναν, (1), περίπου μήνα πριν από την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών). Έτσι, η πραγματική, (δηλαδή καταστροφική...), διακυβέρνηση της πατρίδας μας από τα καθάρματα, (εάν αληθεύει η πληροφορία αυτή, (την οποία δεν γνωρίζω) και οι εθνικές εκλογές διεξαχθούν την 17-03-2019 ή την 31-03-2019, απομένουν στα καθάρματα δύο, (2), μήνες και εννέα, (9), ημέρες ή δύο, (2), μήνες και είκοσι τρεις, (23) ημέρες, πραγματικής διακυβέρνησης, αντίστοιχα. Δηλαδή, εβδομήντα, (70), ημέρες ή ογδόντα τρεις, (83), ημέρες), αντίστοιχα.

Είμαι παλιός συνταξιούχος. Να μου κοβόταν το χέρι σύριζα...

Διότι ψήφισα τους αλήτες του σύριζα! Όμως οι εκλογές πλησιάζουν και θα τον μαυρίσω με όλη μου την ψυχή. Περιττό να δηλώσω ότι θα ψηφίσω τη Νέα Δημοκρατία.

ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΕΣ, να σας το σφυρίξω ή να μη σας το σφυρίξω;;;

'Οτι σε κάθε μελλοντική εκλογή, θα σας τον "σφυρίζω", ως παλιός αλλά όχι βλάκας συνταξιούχος;;;

Εγώ θα σφυρίζω ενώ θα τους τον "σφυρίζω"...

Στο εκλογικό τμήμα.

graecopithecus

Η κυβέρνηση, ακολουθώντας λογική κουτοπόνηρου γύφτου, συνεχίζει τη διχαστική πολιτική της. Κατα τα λοιπά το ήθος και ο θεσμικός ρόλος των δικαστών εξαντλούνται στη διεκδίκηση των αναδρομικών τους. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος συνταγματολόγος για να καταλάβει την κατάφορη παραβίαση της αρχής της ισονομίας των πολιτών.

Από τα σχόλια προκύπτει με σαφήνεια ότι...

Ο Σύριζα και ο Τσίπρας είναι λαομίσητοι και ότι υπάρχει ένα εντονότατο αντισυριζαίϊκο αίσθημα στον λαό. 'Ολα αυτά προϊδεάζουν για συντριπτική ήττα του Σύριζα και του Τσίπρα στις επερχόμενες εθνικές, ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές εκλογές, (οι οποίες θα διεξαχθούν εντός του 2019).

"Να σε κάψω Γιάννη, να σ΄αλείψω λάδι"...

Είμαι παλιός συνταξιούχος. Η σημερινή συγκυβέρνηση των καθαρμάτων με κατάστρεψε με μια σειρά μέτρων τα οποία έλαβε εναντίον των συνταξιούχων και τώρα προσπαθεί να με εξαπατήσει ακυρώνοντας τον νόμο τον οποίο ή ίδια ψήφισε, για την περικοπή μέρους της προσωπικής διαφοράς η οποί προέκυψε από τον επανυπολογισμό όλων των συντάξεων, Δηλαδή, "Να σε κάψω Γιάννη, να σ΄αλείψω λάδι"... Επειδή δεν πρόκειται να εξαπατηθώ, δηλώνω ότι στις επερχόμενες εκλογές θα μαυρίσω τον σύριζα και θα ψηφίσω τη Νέα Δημοκρατία.

Αυτοπατάτες

Για τις αυταπάτες: όταν γίνει κυβερνήτης ο Μητσοτάκης, θα επαναφέρει τις συντάξεις στην προ Κατρούγκαλου εποχή;

Αυταπατώμενος απατεώνας είναι μόνον ο τσίπρας...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι σύντομα πρωθυπουργός. Θα αποδειχθεί απείρως καλύτερος πρωθυπουργός, από τον αυταπατώμενο απατεώνα τσίπρα τον οποίο θα "μαυρίσουμε" στις εκλογές. Με μεγάλη ικανοποίηση και χαρά...

Η κλιμάκωση του όρου απατεώνας...

Απατεώνας, αρχιαπατεώνας, τσίπρας.

Μαύρο, δαγκωτό και "χωστό"...

Θα ρίχνουμε στον απατεώνα τσίπρα και τον σύριζα, (γνωστόν ως: το κόμμα των απατεώνων...), σε κάθε είδους εκλογή, εφ΄όρου ζωής.

Όχι, αλλά

θα επαναφέρει την αναλογικότητα στο σύστημα ώστε όσο πιο πολύ δούλεψες και όσα πιο πολλά κατέβαλες τόσο πιο καλή σύνταξη θα πάρεις. Με το κομμουνιστικο σύστημα Κατρουγκαλου αυτος που δουλεψε 40 χρονια χανει την μιση του συνταξη για να την παρει ο αλλος που δουλεψε 20 χρόνια.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία