Βασικό μέλημα της πολιτείας η στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας
giannis-kallianos

Γιάννης Καλλιάνος

Βασικό μέλημα της πολιτείας η στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας

Έχει καθιερωθεί στη χώρα μας να γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Κυριακή του Νοεμβρίου η Ημέρα Πολύτεκνης Οικογένειας.

Η καθιέρωση εορτασμού αυτής της ημέρας έχει διπλό σκοπό:

 Να τιμά την προσφορά της πολύτεκνης οικογένειας.
 Να υπενθυμίζει την υποχρέωση της πολιτείας για την άσκηση μέριμνας αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πολύτεκνη οικογένεια.

Είναι γνωστό σε όλους και σε όλες το οξύ δημογραφικό πρόβλημα που εδώ και δεκαετίες αντιμετωπίζει η χώρα μας, πρόβλημα που καθημερινά οξύνεται σε επικίνδυνο βαθμό. Οι παράγοντες που έχουν συμβάλλει για τη γιγάντωση αυτού του αρνητικού φαινομένου που επηρεάζει καθοριστικά την ίδια την επιβίωση της πατρίδας μας είναι πολλοί και πολύχρονοι. Ένας από τους πιο πρόσφατους, το brain drain που έχει οδηγήσει σε φυγή από την Ελλάδα εκατοντάδες χιλιάδες νέους και νέες μας στην πιο δημιουργική τους ηλικία.

Ένας από τους λίγους ανασχετικούς παράγοντες της υπογεννητικότητας που μαστίζει τον τόπο μας είναι η πολύτεκνη οικογένεια. Όσοι είναι γονείς γνωρίζουν τις δυσκολίες που έχει η ανατροφή ακόμα και ενός παιδιού με τις γνωστές ποικίλες υποχρεώσεις της σύγχρονης ζωής. Αποτελεί επομένως άθλο η ανατροφή τεσσάρων ή και περισσότερων αρκετές φορές παιδιών με πολλές θυσίες των γονιών τους σε προσωπικό επίπεδο.

Είναι άξιο λόγου να αναφερθεί ότι όποιος ή όποια γνωρίζει μια πολύτεκνη οικογένεια εξαιρετικά σπάνια θα βιώσει παράπονο και βαρυγκώμια μεταξύ των μελών της. Αντίθετα, θα βιώσει ηρεμία και χαρά. Είναι το χαμόγελο των παιδιών που καλύπτει συναισθηματικά τις θυσίες των γονιών. Από την άλλη όμως πλευρά, η πολύτεκνη οικογένεια δικαιούται να έχει τη στήριξη και τη συμπαράσταση της πολιτείας στο δύσκολο και πολύπλευρο αγώνα που αντιμετωπίζει. Κι αυτό είναι κάτι αδιαπραγμάτευτο.

Συμπληρώνονται φέτος 90 χρόνια δράσης της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας (ΑΣΠΕ). Επί εννέα δεκαετίες η ΑΣΠΕ έχει δώσει πολλαπλούς αγώνες για την πολύτεκνη οικογένεια. Σήμερα, σε αυτό το σταυροδρόμι εξελίξεων και έχοντας πίσω μας μια δεκαετία στερήσεων, οι πολύτεκνοι γονείς της χώρας μας αντιμετωπίζουν πλήθος οξύτατων προβλημάτων που χρήζουν άμεσης λύσης.

Ανάμεσα στους άξονες που πρέπει σύμφωνα με την ΑΣΠΕ να αντιμετωπιστούν άμεσα και καίρια από την πολιτεία με υιοθέτηση στοχευμένων μέτρων ώστε να στηριχθεί η πολύτεκνη οικογένεια είναι και οι ακόλουθοι:

 Η δημογραφική πολιτική.
Κλείσιμο
 Η νομοθεσία.
 Η φορολογία.
 Το συνταξιοδοτικό.
 Οι μετεγγραφές φοιτητών.
 Η επιδοματική πολιτική.
 Οι τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις.
 Οι προσλήψεις.
 Η στέγαση.
 Η ενεργειακή ένδεια.

Η πολύτεκνη οικογένεια με καλοπιστία έχει αναπτύξει τα αιτήματά της και έχει παραθέσει τις προτάσεις της. Το επόμενο βήμα ανήκει στην πολιτεία.

Καλλιάνος Ιωάννης
Μαθηματικός Msc - Μετεωρολόγος
Βουλευτής Β'3 Νοτίου Τομέα Αθηνών - Νέα Δημοκρατία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ