Ο κορωνοϊός «παίρνει κεφάλια» στην Κίνα

Ο κορωνοϊός «παίρνει κεφάλια» στην Κίνα

Καρατομήθηκαν δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του τομέα υγείας της Χουμπέι - Οι πολίτες κατηγορούν τις Αρχές ότι άργησαν να αντιδράσουν

033_6159305_5e3ecc73e988e
Απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους, δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της επαρχίας Χουμπέι -της οποίας πρωτεύουσα είναι η Ουχάν- του κέντρου της επιδημίας του κορωνοϊού που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, την ώρα που τα θύματά του έχουν ξεπεράσει τους 1.000 ανθρώπους.

Την πληροφορία για την καρατόμηση των εν λόγω αξιωματούχων, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση, μετά τις επικρίσεις από την κοινή γνώμη για τον τρόπου με τον οποίο οι Αρχές διαχειρίστηκαν την κρίση.

Έντονος θυμός υπάρχει εδώ και μερικές εβδομάδες καθώς οι αρχές κατηγορούνται από μεγάλο μέρος των πολιτών ότι καθυστέρησαν να αντιδράσουν όταν διαπιστώθηκαν τα πρώτα κρούσματα της νόσου, η οποία εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην Ουχάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας.

Η δυσαρέσκεια που υπήρχε αρχικά μετατράπηκε σε οργή μετά τον θάνατο την Παρασκευή του 34χρονου Λι Ουενλιάνγκ, ενός από τους πρώτους γιατρούς που προειδοποίησαν για τον βαθμό κρισιμότητας της κατάστασης. Μετά την επίπληξή του από την αστυνομία, η οποία τον κατηγόρησε για διάδοση φημών, μολύνθηκε και ο ίδιος από τον νέο κορωνοϊό.

Κλείσιμο
Ο Ζανγκ Τζιν, βασικός υπεύθυνος του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Επαρχιακή Επιτροπή Υγείας, και η Λιου Γινγκζί, η διευθύντρια, απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους με απόφαση της μόνιμης επιτροπής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος για την Χουμπέι, μετέδωσε το CCTV.
ios_a

Η απόφαση αυτή δείχνει να αποσκοπεί να πέσουν οι τόνοι καθώς η κοινή γνώμη ζητούσε την απόλυσή τους μετά τον θάνατο του Λι Ουενλιάνγκ. Ο οφθαλμίατρος αυτός θεωρήθηκε εθνικός ήρωας έναντι των τοπικών αξιωματούχων, οι οποίοι κατηγορούνται ότι επεδίωξαν να αποσιωπήσουν τις αποκαλύψεις του.

Ένας πρώην αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής (υπουργείο) Υγείας, ο Ουάνγκ Χεσένγκ, θα αντικαταστήσει τους δύο αξιωματούχους που απομακρύνθηκαν.

Η Χουμπέι είναι το κέντρο της επιδημίας, με μεγάλη διαφορά από τις άλλες περιοχές της Κίνας και το εξωτερικό: εκεί έχει καταγραφεί το 96% των άνω των χιλίων θανάτων από τον νέο κοροναϊό μέχρι στιγμής και το 74% των κρουσμάτων.

Ο απολογισμός των νεκρών από τον νέο κοροναϊό έχει ξεπεράσει αυτόν του SARS (Οξύ Σοβαρό Αναπνευστικό Σύνδρομο), το οποίο προκάλεσε πλήγμα στη χώρα το 2002-2003 και στοίχισε τη ζωή σε 774 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.

Η επιδημία ίσως φθάσει στο αποκορύφωμά της αυτό τον μήνα, εκτιμά κορυφαίος επιδημιολόγος της Κίνας

Η επιδημία του νέου ιού στην Κίνα μπορεί να φθάσει στο αποκορύφωμά της τον Φεβρουάριο και στη συνέχεια να σταθεροποιηθεί πριν υποχωρήσει, δήλωσε ο πλέον υψηλόβαθμος σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης για θέματα υγείας, αναφερόμενος στον νέο ιό.

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters, ο Τζονγκ Νάνσαν, κορυφαίος επιδημιολόγος που έγινε γνωστός για τον ρόλο του στην αντιμετώπιση της επιδημίας του SARS το 2003, δήλωσε ότι η κατάσταση σε κάποιες επαρχίες ήδη βελτιώνεται, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να μειώνεται.
koronoios

Ο Τζονγκ δήλωσε ότι η πρόβλεψη βασίζεται σε μοντέλα και στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών καθώς και στις ενέργειες της κυβέρνησης.

«Άρα, υποθέτουμε ότι ίσως να φθάσει στο αποκορύφωμα ενδεχομένως στα μέσα ή στο τέλος αυτού του μήνα, του Φεβρουαρίου…και στη συνέχεια να σταθεροποιηθεί κάπως ή κάτι τέτοιο, και μετά να υποχωρήσει», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα περιορισμού στην πόλη Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας, είναι απαραίτητα και η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει σε μόνιμη απαγόρευση του εμπορίου άγριων ζώων. Χρειάζεται επίσης να βελτιώσει τους μηχανισμούς για τον έλεγχο των ασθενειών ή ακόμα και να συστήσει ένα παγκόσμιο σύστημα προειδοποίησης για μολυσματικές ασθένειες, δήλωσε ο Τζανγκ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης