Σεισμός στην Τουρκία: «Ευχαριστώ φίλε και γείτονα» γράφουν οι Τούρκοι για τη βοήθεια της Ελλάδας

Σεισμός στην Τουρκία: «Ευχαριστώ φίλε και γείτονα» γράφουν οι Τούρκοι για τη βοήθεια της Ελλάδας

Αφιέρωμα της Milliyet  στον πυροσβέστη Κώστα Νίκα - Εκτενείς αναφορές των τουρκικών ΜΜΕ στο μήνυμα Μητσοτάκη στα τουρκικά

stylianidis-toyrkia
Με τον πιο θερμό τρόπο εξακολουθούν να υποδέχονται οι Τούρκοι πολίτες τη βοήθεια που στέλνει η Ελλάδα στη χώρα τους μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Ενδεικτικές της ευγνωμοσύνης που εκφράζουν οι Τούρκοι προς τη χώρα μας οι απαντήσεις στις αναρτήσεις της ελληνικής πρεσβείας στην Τουρκία τόσο για την ανθρωπιστικής βοήθειας που εστάλη το βράδυ της Τετάρτης (8/2), με επικεφαλής της αποστολής τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη όσο και για την άφιξη της δεύτερης ομάδας της ΕΜΑΚ.



«Ευχαριστώ», «ευχαριστώ φίλε και γείτονα» ήταν ορισμένες από τις αναρτήσεις στα ελληνικά που έγιναν για άλλη μια φορά  από Τούρκους χρήστες του twitter για την βοήθεια της Ελλάδας προς την Τουρκία.

Κλείσιμο






Στο ίδιο μήκος κύματος και οι απαντήσεις κάτω από την ανάρτηση για την άφιξη της δεύτερης ομάδας της ΕΜΑΚ με την πρώτη να έχει ήδη ανασύρει ζωντανούς πέντε ανθρώπους ενώ οι προσπάθειές της συνεχίζονται.








Με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα διαθέτει για την ανακούφιση των πληγέντων και την κάλυψη αναγκών που έχουν προκύψει, υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης όπως 7.500 κουβέρτες, 1.500 κρεβάτια και 500 σκηνές οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν οικογένειες και να χρησιμοποιηθούν ως κινητά ιατρεία.

Η αποστολή πραγματοποιείται σε συνέχεια συνεννοήσεων με τις τουρκικές αρχές, με τη συνδρομή του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα, και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Για τη μεταφορά του υλικού και με στόχο να φτάσει στους πληγέντες το συντομότερο δυνατό, θα πραγματοποιηθούν πέντε πτήσεις προς τη γειτονική χώρα με αεροσκάφη της Aegean.

Το κόστος μεταφοράς των υλικών που θα διατεθούν θα καλυφθεί κατά 75% από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ενώ το υπόλοιπο 25% της εθνικής συμμετοχής θα αποτελέσει χορηγία της αεροπορικής εταιρείας Aegean.

Οι δυο πρώτες πτήσεις με ανθρωπιστική βοήθεια από τις πέντε συνολικά που καταρχάς θα στείλει η Ελλάδα στην Τουρκία, έφθασαν τα ξημερώματα στα Άδανα. Ο κ. Στυλιανίδης επέστρεψε στη συνέχεια στην Ελλάδα για να επιβλέψει την αποστολή ακόμη τριών πτήσεων.

Συνολικά η Ελλάδα αποστέλλει πάνω από 80 τόνους ανθρωπιστική βοήθεια και αν χρειαστεί ακόμη περισσότερη.

Τα τουρκικα ΜΜΕ

Από την πλευρά της η εφημερίδα Milliyet προχώρησε σε εκτενές αφιέρωμα για τον πυροσβέστη Κωνσταντίνο Νίκα από την 1η ΕΜΑΚ που επιχειρεί ήδη στην Τουρκία, ο πατέρας του οποίου ήταν αυτός που είχε βγάλει από τα συντρίμμια τον 11χρονο Ανδρέα Μπογδάνο μετά τον σεισμό στο Αίγιο.

milliyet


Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, τουρκικά ΜΜΕ εκφράζουν τη συγκίνησή τους για την βοήθεια και την συμπαράσταση εκ μέρους των Ελλήνων κάνοντας αναφορά και στο μήνυμα συμπαράστασης του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στα τουρκικά. «Οι Έλληνες σώζουν ζωές» αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ περιγράφοντας το έργο των δύο ομάδων της ΕΜΑΚ που έχουν φτάσει στην Τουρκία.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cqdt9ujcdyu9)

Ειδήσεις σήμερα:

Συνολάκης: Είμαστε στο «παράθυρο» του αιώνα για σεισμό 8,5 Ρίχτερ στο ελληνικό τόξο

Σόκαρε η εμφάνιση του Post Malone - «Νευρικός και υπό την επήρεια ναρκωτικών» λένε οι φαν

Νεογέννητα και Εμινέ επιστράτευσε ο Ερντογάν μετά τη γκρίνια για την αντίδραση στον σεισμό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης