Σεισμός στην Τουρκία - Συνολάκης: Είμαστε στο «παράθυρο» του αιώνα για σεισμό 8,5 Ρίχτερ στο ελληνικό τόξο

Σεισμός στην Τουρκία - Συνολάκης: Είμαστε στο «παράθυρο» του αιώνα για σεισμό 8,5 Ρίχτερ στο ελληνικό τόξο

Χουλιάρας: Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει σεισμό όπως της Τουρκίας στην Ελλάδα καθώς έχουμε ιστορικά 3-4 τέτοια παραδείγματα

seismos-sinolakis
Ανησυχητική απάντηση στο ερώτημα αν υπάρχει πιθανότητα να σημειωθεί και στην Ελλάδα σεισμός όπως αυτός της Τουρκίας έδωσε το πρωί της Πέμπτης (9/2) ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης.

Αφού σημείωσε ότι τέτοιοι μεγασεισμοί σημειώνονται κάθε 600 χρόνια, επικαλούμενος το παράδειγμα του σεισμού στην Κρήτη το 365 π.Χ. όταν το νησί ανυψώθηκε 10 μέτρα εξαιτίας της σεισμικής δόνησης, ο καθηγητής Συνολάκης είπε στο MEGA:

«Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός στην Κρήτη έγινε το 1403 και υπολογίζεται ότι τέτοιοι σεισμοί γίνονται κάθε 600 με 800 χρόνια. Είμαστε ήδη στο «παράθυρο» του αιώνα, που μπορεί να δούμε μεγάλο σεισμό στο ελληνικό τόξο της τάξης των 8,5 Ρίχτερ».

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cqdr7miysqsp)


Την ίδια ερώτηση δέχθηκε στον ΣΚΑΪ και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας ο οποίος απάντησε ότι «ιστορικά στο παρελθόν είχαμε τέτοιου μεγέθους σεισμούς στην Ελλάδα, οπότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει έναν σεισμό τέτοιου μεγέθους στον ελλαδικό χώρο καθώς είχαμε 3-4 παραδείγματα».

Κλείσιμο
Ο κ. Χουλιάρας εξήγησε, πάντως, ότι το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό στην Τουρκία «είναι πολύ μακριά σε απόσταση από την Ελλάδα για να την επηρεάσει σεισμικά, να γίνει δηλαδή μεταφορά τάσεων από αυτή την ακολουθία στην Ελλάδα».

Ερωτηθείς, δε, για τη θεωρία του ντόμινο είπε ότι «ο σεισμός έγινε σε απόσταση πάνω από 1.000 χλμ. από τον ελλαδικό χώρο. Το φαινόμενο αυτό το είδαμε σε 9 ώρες όταν 100χλμ πιο πάνω από το επίκεντρο του σεισμού των 7,8 Ρίχτερ είχαμε σεισμό 7,7 Ρίχτερ».

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cqdstyxud3p5)


«Πιστεύω ότι ένας τέτοιος σεισμός στην Ελλάδα θα είχε μικρότερες επιπτώσεις, έχουμε καλύτερα κτήρια και υποδομές, επίσης έχουμε το ευεργετικό στη γεωδυναμική της Ελλάδας ότι οι περισσότεροι σεισμοί σημειώνονται σε υποθαλάσσιες περιοχές. Τα κτήρια είναι αυτά που πρέπει να προσέχουμε με συνεχείς ελέγχους, αν αφοσιωθούμε σε αυτά νομίζω θα πάμε καλά» κατέληξε ο Γεράσιμος Χουλιάρας.


Ειδήσεις σήμερα:

Ξεπέρασαν τους 15.000 οι νεκροί από τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία - Βέλη κατά Ερντογάν

Εκτός φυλακής ο Πέτρος Φιλιππίδης παρά την καταδίκη σε 8 χρόνια κάθειρξη

Survivor All Star: Νίκησαν οι Κόκκινοι, πήρε μήνυμα από την Καρολίνα ο Μάριος - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης