Σεισμός στην Τουρκία: Γιος πυροσβέστη που έσωσε τον 11χρονο Ανδρέα στο Αίγιο ο άνδρας της ΕΜΑΚ που έσωσε 7χρονη

Σεισμός στην Τουρκία: Γιος πυροσβέστη που έσωσε τον 11χρονο Ανδρέα στο Αίγιο ο άνδρας της ΕΜΑΚ που έσωσε 7χρονη

Ο Κώστας Νίκας είναι γιος του πυροσβέστη Παναγιώτη Νίκα ο οποίος το 1995 είχε ανασύρει ζωντανό τον Ανδρέα Μπογδάνο 21 ώρες μετά τον σεισμό των 6,1R

diaswseis-seismoi-2
Μια συγκλονιστική ιστορία κρύβεται πίσω από ένα από τα μέλη της πρώτης αποστολής της ΕΜΑΚ για τον σεισμό στην Τουρκία καθώς ο ένας από τους πυροσβέστες που συμμετείχαν στη διάσωση ενός 7χρονου κοριτσιού είναι γιος του πυροσβέστη ο οποίος το 1995 είχε απεγκλωβίσει τον 11χρόνο τότε Ανδρέα από τα ερείπια του κτηρίου στο Αίγιο που είχε καταρρεύσει μετά τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ.

Ο λόγος για τον Κώστα Νίκα, ο οποίος είναι μηχανικός του πυροσβεστικού σώματος, και βρίσκεται εδώ και λίγα 24ωρα στην Τουρκία.

Ο πατέρας του, Παναγιώτης Νίκας, πριν από 28 χρόνια, είχε απεγκλωβίσει ζωντανό 21 ώρες μετά τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ στο Αίγιο, τον 11χρονο τότε Ανδρέα Μπογδάνο.

1995-06-16 Σεισμός 6.1 Richter Αιγίου Αχαίας Διάσωση του Μικρού Ανδρέα.3ο


Για την επιτυχημένη αυτή επιχείρησή στον Παναγιώτη Νίκα είχε απονεμηθεί τιμητικό μετάλλιο ανδραγαθίας με τον ίδιο να συμμετέχει και στις επιχειρήσεις διάσωσης στην Ρικομέξ μετά τον φονικό σεισμό του 1999 στην Αττική.

Κλείσιμο
Δυστυχώς ο Παναγιώτης Νίκας έφυγε από τη ζωή το 2011 σε ηλικία 55 ετών αλλά φαίνεται ότι η «κληρονομιά» του ηρωισμού πέρασε στον γιο του.

nikas-panagiotis
O Παναγιώτης Νϊκας


Ο Κώστας Νίκας

Ο Κώστας Νίκας είναι μέλος της 1ης ΕΜΑΚ άνδρες της οποίας συμμετέχουν στην πρώτη αποστολή που έστειλε η Ελλάδα στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.

Όπως είπε συγγενής του στην ΕΡΤ, ο Κώστας Νίκας αρχικά πέρασε στην Σχολή Ικάρων από την οποία, όμως, αποχώρησε μετά από έξι μήνες. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε την φοιτήσή του στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών και μετά τον θάνατο του πατέρα του αποφάσισε να μπει στη σχολή υπαξιωματικών της Πυροσβεστικής.

Ο Κώστας Νίκας μαζί με τον επικεφαλής της ομάδας Δημήτρη Ρούπα ήταν τα δύο μέλη της ομάδας που σύρθηκαν μέσα στα συντρίμμια στο Χατάι προκειμένου να σώσουν την 7χρονη αδερφή της 8χρονης Φατμά που είχε εντοπιστεί πρώτη αλλά τελικά δεν τα κατάφερε.

Σώθηκε η 6χρονη αδερφή της μικρής Φατμέ-Με δάκρυα στα μάτια οι συγκινημένοι πυροσβέστες | 7/2 | ΕΡΤ


Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το πρωί της Τετάρτης (8/2) οι Έλληνες διασώστες έχουν καταφέρει να σώσουν τέσσερις ανθρώπους από τα συντρίμμια: έναν 50χρονο, δύο κορίτσια και τελευταίο έναν 15χρονο.

«Όλοι οι διασωθέντες έχουν βγει πόντο-πόντο, τα παιδιά μας σκάβουν με τα χέρια» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής ανακοινώνοντας την τέταρτη διάσωση από Έλληνες διασώστες στην Τουρκία.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cqcxkosumim9)


Δυστυχώς, τα στελέχη της ΕΜΑΚ έχουν ανασύρει και τρία άτομα νεκρά: ένα μικρό κορίτσι την Τρίτη και την νύχτα προς την Τετάρτη ένα αγόρι περίπου 17 ετών και έναν άνδρα περίπου 40 χρόνων.

Ειδήσεις σήμερα:

Και δεύτερη ομάδα ΕΜΑΚ στην Τουρκία - Έλληνες έβγαλαν ζωντανό 15χρονο από τα συντρίμμια

Φώτης Κρικζώνης: O θρυλικός μπάρμαν και το «αμίλητο νερό» που ενθουσίασε την Τζάκι Κένεντι

Ανατριχιαστικό βίντεο: Σκύλος αλυχτούσε λίγο πριν τα 7,8R για να προειδοποιήσει τους ανθρώπους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης