Δείτε Live: Πρώτος γύρος σύγκρουσης για την κυβέρνηση με τα κοινοβουλευτικά «ρετάλια»

Δείτε Live: Πρώτος γύρος σύγκρουσης για την κυβέρνηση με τα κοινοβουλευτικά «ρετάλια»

Ο Τσίπρας θα υπερασπιστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών - Για κυβέρνηση κουρελού και προσφυγή στις κάλπες θα μιλήσει ο Μητσοτάκης - Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης

vouli_ar
Τα κοινοβουλευτικά «ρετάλια» που της εξασφαλίζουν την πλειοψηφία 151 βουλευτών έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση με αποτέλεσμα η διήμερη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής να περιορίζεται στην σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών και στην μονομαχία Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ηδη έξι βουλευτές που εξελέγησαν με τρία διαφορετικά κόμματα έσπευσαν να δηλώσουν δημόσια ότι θα παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό να κυρωθεί από την παρούσα Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών.

Πρόκειται για τους Ελενα Κουντουρά, Βασίλη Κόκκαλη, Θανάση Παπαχριστόπουλο και Κώστα Ζουράρι που προέρχονται από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, την Κατερίνα Παπακώστα που εξελέγη με την Νέα Δημοκρατία και τον πρώην βουλευτή του Ποταμιού Σπύρο Δανέλλη που προθυμοποιούνται να συμπράξουν με τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και να παρατείνουν τον πολιτικό βίο της παρούσας κυβέρνησης.



Ένταση από την αρχή

Η συζήτηση ξεκίνησε με ένσταση από την αντιπολίτευση επι της απόφασης του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση να περιορίσει την διαδικασία σε δύο αντί τρεις ημέρες.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας είπε πως «ο κανονισμός της Βουλής δεν είναι ΚΟΚ. Τα ανώτατα όρια είναι ο ενδεδειγμένος χρόνος συζήτησης. Είναι κορυφαία η διαδικασία. Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί θέλει η κυβέρνηση να συντμήσει τους χρόνους. Πάντα τηρούταν το τριήμερο» και πρόσθεσε αναφορικά με επικείμενο ανασχηματισμό πως «Η κυβέρνηση έχει 4 κενές θέσεις. Προσλαμβάνω ότι ο πρωθυπουργός προσέρχεται στην συζήτηση χωρίς πρόθεση να πληρώσει τις κενές θέσεις μετά την διαδικασία. Σε διαφορετική περίπτωση υφίσταται καρότο. Η κυβέρνηση οφείλει να τηρήσει το τριήμερο» υπονοώντας ότι κρατά ανοικτό τον ανασχηματισμό προκειμένου να αποτελέσει κίνητρο για πρόθυμους βουλευτές να παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Ανδρέας Λοβέρδος επίσης ζήτησε να διεξαχθεί η διαδικασία για 3 ημέρες σημειώνοντας «ποτέ στο παρελθόν δεν έχει γίνει αυτό που επιχειρείται» και υπογραμμίζοντας «Αυτή είναι η σχέση σας με την δημοκρατία από ασθενής έως ανύπαρκτη».

Ο κ. Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ γιατί δεν δέχεστε να γίνει η συζήτηση για 3 ημέρες; Εχετε παγιώσει μια διαδικασία φαστ τράκ για όλα. Πρέπει να μιλήσουν περισσότεροι. Γιατί δεν το δέχεστε; Υπάρχει κάτι επείγον για την Πέμπτη; Γιατί αρνείστε αυτό που απαιτούν όλοι;»

Κλείσιμο
Από το Ποτάμι ο Γιώργος Αμυράς είπε: «είπαμε ότι θα πρέπει να εξαντληθεί το ανώτερο όριο. Ο Κανονισμός βάζει ανώτατο όριο μόνο για να μην υπερβεί η διαδικασία τις 3 ημέρες. Εχουμε μπροστά μας ανοικτά θέματα όπως το Μακεδονικό και την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Όταν η σωτηρία της κυβέρνησης εξαρτάται από μεταγραφές εδώ πρέπει να έχουμε χρόνο να συζητήσουμε. Διαδικασίες ψεκάστε σκουπίστε τελειώσατε δεν ανεχόμαστε».

Ως υποστηρικτής του Συντάγματος και αντίπαλος της ΝΔ εμφανίστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΧΑ Χρήστος Παππάς. «Εκτιμώ την αγωνία των υπολοίπων εκπροσώπων για να κερδίσουν το 5’ στα κανάλια αλλά η αντιδράσεις τους είναι προσχηματικές. Το τι ειπώθηκε στην Διάσκεψη είναι γνωστό. Η Χρυσή Αυγή διαφώνησε με το διήμερο. Οσο περισσότεροι μιλήσουν υπερ ή κατά της κυβέρνησης θα ήταν καλύτερο για τις λειτουργίες του κοινοβουλίου. Είναι προσχηματικό ότι η ΝΔ ροκανίζει το χρόνο των αντιπολιτευτικών θέσεων που θα ειπωθούν εδώ για να κερδίσει τις εντυπώσεις ενώ ο καλύτερος σπόνσορας της κυβέρνησης αυτή την στιγμή, ο καλύτερος υποστηριχτής είναι η ΝΔ που θέλει η κυβέρνηση να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης ώστε να φύγει η καυτή πατάτα του Σκοπιανού. Ο κ. Δένδιας

Ο κ. Βούτσης υπερασπιζόμενος την επιθυμία της κυβέρνησης είπε πως « η σχέση μας με την δημοκρατική αρχή καθορίζεται από το Σύνταγμα. Ορίζεται απολύτως από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό» και έθεσε το ζήτημα σε ψηφοφορία που πέρασε με την σύμφωνη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Άνοιξε η περιστρεφόμενη πόρτα των κομμάτων

Πάντως, την ίδια ώρα οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις θέτουν σε επαναλειτουργία την περίφημη περιστρεφόμενη πόρτα του κοινοβουλίου η οποία εκμηδενίζει ιδεολογικές διαφορές και μεταφέρει με αστραπιαία ταχύτητα βουλευτές από το ένα κόμμα στο άλλο, δείγμα πως η χώρα έχει μπει σε τροχιά προεκλογικής περιόδου.

Ηδη οι Κουντουρά – Κόκκαλης διεγράφησαν από την ΚΟ των ΑΝΕΛ ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπουργός Τουρισμού έχει ήδη συμφωνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια της Κουμουνδούρου.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να κάνει την κίνησή του και ο κ. Παπαχριστόπουλος. Εάν ο βουλευτής των ΑΝΕΛ ανεξαρτητοποιηθεί θα προσχωρήσει άμεσα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και αν παραδώσει την έδρα του – που είναι το πιθανότερο – θα συνεργαστεί με το κυβερνών κόμμα στις ερχόμενες εθνικές εκλογές.

Η κομματική διάβρωση που έχει προκαλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στους ΑΝΕΛ έχει εισχωρήσει μάλιστα σε τέτοιο σημείο που ακόμα και αν παραιτηθεί του βουλευτικού αξιώματος ο κ. Παπαχριστόπουλος την έδρα του θα λάβει ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρνες Κουίκ που επίσης επιχειρεί να μεταγραφεί στην Κουμουνδούρου.

Παράλληλα, ο Πάνος Καμμένος προκειμένου να διασώσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα προχώρησε σε συνεργασία με τον ανεξάρτητο βουλευτή, προερχόμενο από την Ενωση Κεντρώων, Αριστείδη Φωκά. Η προσθήκη ανεβάζει τους βουλευτές των ΑΝΕΛ σε έξι που σημαίνει πως ακόμα και αν αποχωρήσει ο κ. Παπαχριστόπουλος δεν κινδυνεύουν με διάλυση.

Την διαγραφή του Σπύρου Δανέλλη από την ΚΟ του Ποταμιού αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ωστόσο, μένει να διευκρινιστεί εάν ο βουλευτής Ηρακλείου θα παραδώσει την έδρα του στο κόμμα ή θα προσχωρήσει στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Μαξίμου αναζητά «μαξιλαράκια» και για την Συμφωνία των Πρεσπών

Πάντως, κίνηση Δανέλλη έχει προβληματίσει την ηγεσία του Ποταμιού που θέτει πλέον ερωτηματικά για την στάση που θα κρατήσει στην επερχόμενη κρίσιμη διαδικασία της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Σταύρος Θεοδωράκης θα αποκαλύψει στην σημερινή του ομιλία τα επόμενα βήματα του κόμματος. Εάν τελικά οι Στ. Θεοδωράκης, Σπ. Λυκούδης και Γ. Μαυρωτάς δεν ψηφίσουν υπερ της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, τότε το Μέγαρο Μαξίμου θα είναι αναγκασμένο να αναζητήσει «μαξιλαράκια» από άλλη ΚΟ. Αξίζει να υπογραμμιστεί σε αυτό το σημείο πως ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης ανακοίνωσε χθες ότι οι βουλευτές θα ψηφίσουν κατά συνείδηση. Επίσης το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι οι βουλευτές του θα είναι παρόντες και θα καταψηφίσουν την Συμφωνία.

Σήμερα ο πρώτος γύρος

Πάντως εκτός των φυγόκεντρων δυνάμεων που κυριαρχούν στους διαδρόμους της Βουλής και στο εσωτερικό των μικρότερων κομμάτων, το ενδιαφέρον αναμένεται να εστιαστεί στην σύγκρουση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται σήμερα να υπερασπιστεί την Συμφωνία των Πρεσπών ισχυριζόμενος ότι θα καταστήσει κυρίως την Βόρειο Ελλάδα κυρίαρχο των Βαλκανίων. Παράλληλα, θα επιτεθεί στην ΝΔ υποστηρίζοντας ότι υιοθετεί ακροδεξιά ρητορική ενώ θα επιχειρήσει να παρουσιάσει αφήγημα θετικών μέτρων που θα ακολουθήσουν το επόμενο. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να κάνει και επίδειξη δύναμης ώστε να επικαλύψει την πολιτική φθορά που έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα από το διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει για κυβέρνηση κουρελού που δεν έχει την λαϊκή νομιμοποίηση και θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό την άμεση προσφυγή στις κάλπες προκειμένου οι πολίτες να δηλώσουν εάν επιθυμούν την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και την εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας στην γειτονική χώρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης