Αυτοί είναι οι 6 βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση-κουρελού των 100 ημερών

Αυτοί είναι οι 6 βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση-κουρελού των 100 ημερών

Κουντουρά, Κόκκαλης και Παπαχριστόπουλος στηρίζουν την κυβέρνηση - Το ίδιο αναμένεται από τον Ζουράρι, την «καραμανλική» Παπακώστα και τον Δανέλλη από το Ποτάμι - Τι ανταλλάγματα θα πάρουν

vouli_ar
Ο Πάνος Καμμένος απέσυρε την στήριξή του στην κυβέρνηση εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών και ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, προκειμένου η κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της, με πρώτη πράξη την κύρωση της Συμφωνίας. Το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει την Τετάρτη το βράδυ αν και δεν αναμένονται εκπλήξεις. Ο πρωθυπουργός απέστειλε την επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, με την οποία γνωστοποιεί την πρόθεσή του να ζητήσει την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνησή του.

Ο Νίκος Βούτσης στη σημερινή έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων θα εισηγηθεί την έναρξη της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση την Τρίτη, αργά το μεσημέρι με ορίζοντα ολοκλήρωσης την Τετάρτη το βράδυ, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία. Από ό,τι φαίνεται, ο Αλέξης Τσίπρας έχει εξασφαλίσει τη δέσμευση έξι βουλευτών που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Κι αυτό μετά από την παραδοχή του Νίκου Παππά στον τηλεοπτικό σταθμό Open ότι σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί ο αριθμός των 151 βουλευτών, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάει –όχι υποχρεωτικά άμεσα– σε εκλογές. Και ο ίδιος, άλλωστε, ο πρωθυπουργός έχει θέσει τον πήχη στις 151 ψήφους για την παροχή εμπιστοσύνης. Σε περίπτωση μη συγκέντρωσης θα προχωρήσει «εν ευθέτω χρόνο και συντεταγμένα απόλυτα σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες».

Στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προστέθηκαν ήδη η Έλενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλής ενώ το ίδιο αναμένεται και για την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη  Κατερίνα Παπακώστα και τον Θανάση Παπαχριστόπουλο που για λόγους σκοπιμότητας παραμένει ακόμα στους ΑΝΕΛ.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με δήλωσή του το πρωί της Δευτέρας ανακοίνωσε ότι θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Είχε προηγηθεί κάποιες ώρες νωρίτερα η υπουργός Τουρισμού η οποία με γραπτή δήλωσή της το πρωί της Δευτέρας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ανακοίνωσε ότι στηρίζει την κυβέρνηση για να ακολουθήσει η διαγραφή της μέσω Twitter από τον Πάνο Καμμένο.

Ο Κώστας Ζουράρις είναι η πέμπτη προσθήκη, αν και αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση. Από τη μία στηρίζει τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και καταψηφίζει την Συμφωνία των Πρεσπών. Από την άλλη για προσωπικούς και ιδεολογικούς λόγους δεν θέλει να καταψηφίσει «μία αριστερή κυβέρνηση». Ο ίδιος, μάλιστα, έχει ενημερώσει τον Πάνο Καμμένο, με τον οποίο συνεχίζουν να συμπλέουν και να διατηρούν άριστες σχέσεις.

Κλείσιμο
Ο Σπύρος Δανέλλης είναι σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες ο αναγκαίος 151ος. Προέρχεται από το Ποτάμι, αλλά εδώ και πολύ καιρό έχει ανοίξει πανιά με προορισμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην χθεσινή εκδήλωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την ώρα που πήρε τον λόγο, στην αίθουσα εισήλθε ο πρωθυπουργός. Ο βουλευτής του Ποταμιού καταχειροκροτήθηκε τόσο πριν ξεκινήσει να μιλάει όσο και όταν είπε τα εξής: «Η στάση μου είναι αυτονόητη. Αυτά μου επιβάλλει η συνείδηση μου και η συνέπεια μου σε αυτά που διατύπωνα τα πέτρινα χρόνια του ‘92. Επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ και να ευχαριστήσω για την πρωτοβουλία σας και την ιδιαιτέρως τιμητική πρόσκληση. Να σας συγχαρώ και για την επιλογή μιας εξαιρετικής ημέρας. Ουδέν τυχαίο στη ζωή τούτη».

Να θυμίσουμε ότι το Ποτάμι έχει θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας προκειμένου οι βουλευτές του να πουν «όχι» στην ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Το κόμμα του, μάλιστα, του ζητά να καταψηφίσει την κυβέρνηση, αλλιώς θα διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του. Ο επικεφαλής του Ποταμιού μέσω twitter, γνωστοποίησε ότι το κόμμα του δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «οι ιδεοληψίες, η αναποτελεσματικότητα, ο λαϊκισμός, το κομματικό κράτος δεν μπορεί να επιβραβεύονται». Ο βουλευτής του Ποταμιού αντιθέτως, έχει ταχθεί ανοιχτά ακόμη και υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για συνεργασία της κεντροαριστεράς.

Παρ’ ότι είχε ακουστεί εντόνως και το όνομα του Γιάννη Σαρίδη της Ένωσης Κεντρώων, ο ίδιος διέψευσε ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, παρότι της έδωσε υπερψηφίζοντας τον προϋπολογισμό τον Δεκέμβριο! Τόνισε πως «πριν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών, εγώ καταψηφίζω τη Συμφωνία και δεν χρειάζεται καν να δω λεπτομέρειες. Έχω ενστάσεις για τον όρο Μακεδονία και το λέω ξεκάθαρα. Γι′ αυτό το λόγο ότι δεν θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης πριν από τις Πρέσπες. Δεν θα έπρεπε να κυρωθεί καν, πρέπει να πάμε σε εκλογές. Άλλωστε υπάρχουν δύο δημοκρατικοί τρόποι να μην περάσει η Συμφωνία: Να μην κυρωθεί η Συμφωνία από την Βουλή ή να πάμε άμεσα σε εκλογές. Θα είμαι, άρα, παρών στη Βουλή και δεν θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης».

Οι 6 ΟΦΑ (όπου φυσάει ο άνεμος) της νέας πλειοψηφίας

Τη στήριξη βουλευτών από τους ΑΝ.ΕΛ. και το Ποτάμι θα χρειαστεί ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να συγκεντρώσει τους 151 για την ψήφο εμπιστοσύνης. Και κάποιοι από αυτούς είναι πρόθυμοι να του τη δώσουν

Αλλοι οι 151 της ψήφου εμπιστοσύνης και άλλοι οι 151 των Πρεσπών. Οπως λέει και ο σοφός λαός, άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας. Οι πρόθυμοι βουλευτές για να παρατείνουν τον βίο της κυβέρνησης Τσίπρα έχουν ο καθένας τη δική του ιστορία. Αλλος μικρότερη, άλλος μεγαλύτερη, αλλά οι περισσότεροι με ένα κύριο χαρακτηριστικό: την ευκολία με την οποία άλλαζαν στη ζωή τους τις… πολιτικές σχέσεις.

Πρωταθλητής αναδεικνύεται ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος από τον «Ρήγα Φεραίο» πέρασε στο ΠΑΣΟΚ, στο ΔΗΚΚΙ, στη Ν.Δ., στους ΑΝ.ΕΛ. και τώρα έχει προορισμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τον ακολουθεί κατά πόδας ο Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος ξεκίνησε από τον Συνασπισμό, έγινε δήμαρχος με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, διορίστηκε στην Ευρωβουλή από τον Γιώργο Παπανδρέου, πέρασε στο Ποτάμι και τώρα μιλά για την ανάγκη συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί ο Κώστας Ζουράρις, ο οποίος από το ΚΚΕ και το ΚΚΕ Εσωτερικού βρέθηκε να συμμαχεί με τον Στέλιο Παπαθεμελή στο Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο, πριν δημιουργήσει το κόμμα Πυρίκαυστος Ελλάδα, με το οποίο συνεργάστηκε με τους ΑΝ.ΕΛ. και εξελέγη βουλευτής το 2015.

Για να επιτευχθεί μια νέα πλειοψηφία, ο Αλέξης Τσίπρας θα χρειαστεί να αποσπάσει τη στήριξη και της Κατερίνας Παπακώστα, η οποία επισήμως είναι ανεξάρτητη μετά τη διαγραφή της από τη Ν.Δ.

Οι 151 της ψήφου εμπιστοσύνης:

Για την ακρίβεια, αν δεν διαψεύσει κάποιος τις πληροφορίες και αν τηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις που θέτουν ορισμένοι, η πλειοψηφία που θα εξασφαλίσει ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να φτάσει στους 151 βουλευτές.

Η υφυπουργός ΠΡΟΠΟ, Κατερίνα Παπακώστα

Η Κατερίνα Παπακώστα φαίνεται να επιδίωξε τον χωρισμό από τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη με στόχο να φτιάξει ένα νέο κόμμα. Λίγες ημέρες πριν ανακοινωθεί η ένταξή της στο κυβερνητικό σχήμα είχε δημοσιεύσει στους προσωπικούς της λογαριασμούς στα social media φωτογραφία από το μπαλκόνι του σπιτιού της με χαλαρή ενδυμασία και τη λεζάντα «Τηλεφωνώντας για τη Νέα Ελληνική Ορμή». Τελικά, μάλλον χτύπησε το τηλέφωνο από το Μέγαρο Μαξίμου, η κυρία Παπακώστα το σήκωσε και με… την ορμή που είχε πάρει, πάνω στη φούρια λαϊκά, βρέθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Η υφυπουργός ΠΡΟΠΟ (Προστασίας του Πολίτη) ξεκίνησε την πολιτική της σταδιοδρομία το 1990 ως υποψήφια δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας. Εξελέγη βουλευτής Β’ Αθηνών το 2000, το 2004 και το 2007. Μετά από ένα διάλειμμα την περίοδο 2009-2012 κέρδισε μια θέση στη Βουλή στις διαδοχικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012, με τον Αντώνη Σαμαρά να την τοποθετεί υφυπουργό Υγείας τον Ιούνιο του 2014.

Τον Ιανουάριο του 2015 έχασε τη μάχη στου σταυρού, αλλά στις πρόωρες εκλογές που ακολούθησαν με λίστα μπήκε στη Βουλή. Διαγράφτηκε στις 26 Οκτωβρίου του 2017 μετά από επίθεσή της στον Αδωνη Γεωργιάδη σε ομιλία της στη Βουλή για τα μάτια του… Πάνου Καμμένου! Ο οποίος στη συνέχεια έγινε η γέφυρά της με το Μέγαρο Μαξίμου και για... άλλες πολιτείες, όπως θα έχει αντιληφθεί πλέον ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ.

Τότε έσπευσαν προς υπεράσπισή της κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. «Η καρατόμηση της Παπακώστα δεν είναι επίδειξη πυγμής Μητσοτάκη, αλλά νέα απόδειξη της ομηρίας της Ν.Δ. από τους ακροδεξιούς Γεωργιάδη - Βορίδη», υποστήριξε ο Δημήτρης Παπαδημούλης. «Η καρατόμηση της Κατερίνας Παπακώστα, άλλη μια ένδειξη της ομοψυχίας και της συνοχής στη δεξιά πολυκατοικία», πρόσθεσε ο Κώστας Ζαχαριάδης. Η παροιμία «όταν λένε καλά λόγια για σένα οι αντίπαλοί σου ψάξε να δεις τι λάθος έχεις κάνει» δεν έδειξε να την απασχολεί.

Αλλωστε, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πια οι αυριανοί της φίλοι. Στις 20 Ιουλίου του 2018 ίδρυσε τη Νέα Ελληνική Ορμή και έναν μήνα αργότερα, στις 29 Αυγούστου, εντάχθηκε στην κυβέρνηση Τσίπρα, αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Από τους ΑΝ.ΕΛ.

Η Ελενα Κουντουρά από το μόντελινγκ πέρασε στην πολιτική με τον αέρα που είχε από τις διεθνείς πίστες ομορφιάς. Εξελέγη βουλευτής Α’ Αθηνών με τη Ν.Δ. το 2004, ενώ το 2007 και το 2009 ήταν πρώτη επιλαχούσα. Επανήλθε στη Βουλή όταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παραιτήθηκε το 2011 για να υπουργοποιηθεί στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου. Τον Φεβρουάριο του 2012 καταψήφισε το Μνημόνιο 2 και ο Αντώνης Σαμαράς τη διέγραψε. Εντάχθηκε στους ΑΝ.ΕΛ. με τους οποίους εκλέχτηκε βουλευτής στις δίδυμες εκλογές του 2012 και στις αναμετρήσεις του 2015. Ο Αλέξης Τσίπρας από τον Ιανουάριο του 2015 της ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο του Τουρισμού, θέση που διατηρεί μέχρι σήμερα.

Το ραντεβού του Θανάση Παπαχριστόπουλου στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό ήταν η αιτία που οδήγησε στην πρόσφατη έκρηξη του Πάνου Καμένου και το γεγονός που ενεργοποίησε την αλληλουχία για την ψήφο εμπιστοσύνης. Σε βιογραφικό του σημείωμα ως υποψήφιος των ΑΝ.ΕΛ. ξεκινούσε την αναφορά στην πολιτική του σταδιοδρομία με τη συμμετοχή του στην οργάνωση «Ρήγας Φερραίος», στην αντιδικτατορική του δράση και… μετά έφτανε στον διορισμό του τον Σεπτέμβριο του 2004 στη θέση του διοικητή του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας (από τον Κώστα Καραμανλή). Είχε προηγηθεί η ένταξή του στο ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του ’80, στο ΔΗΚΚΙ και στη Ν.Δ. διαδοχικά τη δεκαετία του ’90.

Από την «Πυρίκαυστο Ελλάδα»

Από τον Μάη του ’68 που έζησε από κοντά ο Κώστας Ζουράρις διέγραψε μια μεγάλη πορεία: από το ΚΚΕ στο ΚΚΕ Εσωτερικού και από το Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο (το οποίο ίδρυσε με τον Στέλιο Παπαθεμελή), βουλευτής με τους ΑΝ.ΕΛ., ως πρόεδρος του συνεργαζόμενου κόμματος Πυρίκαυστος Ελλάδα. Φανατικός πολέμιος της παραχώρησης του ονόματος «Μακεδονία» στη γειτονική χώρα, ο Κώστας Ζουράρις θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για να συνεχίσει το έργο της! Με το ΚΚΕ εκτέθηκε σε ευρωεκλογές και εθνικές αναμετρήσεις και αποχώρησε το 2000 όταν πρότεινε να... αυτοδιαλυθεί! Συνέχισε την πολιτική του σταδιοδρομία ως υποψήφιος νομάρχης Λασιθίου το 2002 με τη Ν.Δ.! Πήρε θέση κατά της κατάργησης της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες και προκάλεσε σάλο όταν πρότεινε να περικυκλώσουν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής τη Μαρία Ρεπούση για να αντιληφθεί την έννοια του συνωστισμού.

Μάρτυρας υπεράσπισης του Γιωτόπουλου

Στη δίκη της «17 Νοέμβρη» ήταν μάρτυρας υπεράσπισης των Αλέξανδρου Γιωτόπουλου και συντόνισε τα βήματά του με τον Στέλιο Παπαθεμελή για να μη δοθεί το όνομα της Μακεδονίας. Προτού ιδρύσει το δικό του κόμμα συμμετείχε στη Σπίθα του Μίκη Θεοδωράκη. Ο Βασίλης Κόκκαλης είναι γέννημα θρέμμα Λαρισαίος, ο οποίος ασχολήθηκε με τα κοινά ως στέλεχος της Ν.Δ. Εχει διατελέσει για μια δεκαετία δημοτικός σύμβουλος στη Λάρισα, εξελέγη πρόεδρος του ΙΝΚΑ το 2004 ενώ την περίοδο Καραμανλή ήταν πρόεδρος του ΕΦΕΤ (2006-2009) και του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή και Αγοράς (2007-2009). Στη Βουλή εισήλθε με τους ΑΝ.ΕΛ. στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2015 και από τον Νοέμβριο του 2016 είναι υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Από το Ποτάμι

Ο Σπύρος Δανέλλης εκλέχτηκε πρώτη φορά βουλευτής Ηρακλείου με τον Συνασπισμό την περίοδο 1996-2000. Το 2009 αποδέχτηκε την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου και συμμετείχε σε εκλόγιμη θέση του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ. Νωρίτερα είχε εκλεγεί δήμαρχος Χερσονήσου με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ (2003-2009), ενώ όταν ολοκληρώθηκε η θητεία του στις Βρυξέλλες εντάχθηκε στο Ποτάμι με το οποίο επέστρεψε στην ελληνική Βουλή. Την πολιτική του διαδρομή την ξεκίνησε με τη Σοσιαλιστική Πορεία (1976-1978) και τη συνέχισε με την Ελληνική Αριστερά (Ε.ΑΡ. 1978-1988), όταν και συμμετείχε στην ίδρυση του ενιαίου Συνασπισμού της Αριστεράς το 1989.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης