Ναύαρχος Αποστολάκης: Ο «ΟΥΚάς» που έγινε υπουργός Εθνικής Άμυνας με αριστερή κυβέρνηση

Ναύαρχος Αποστολάκης: Ο «ΟΥΚάς» που έγινε υπουργός Εθνικής Άμυνας με αριστερή κυβέρνηση

«Εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε», δήλωσε πρόσφατα ο πρώτος εν ενεργεία ένστολος που γίνεται υπουργός εδώ και δεκαετίες - Πρόσφατα είχε κάνει άλμα με αλεξίπτωτο, στο πλαίσιο άσκησης

oyk-geetha-ena
Στον μέχρι σήμερα αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, παρέδωσε τα ηνία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο Αλέξης Τσίπρας. Ο νέος υπουργός έγινε ευρέως γνωστός όταν δήλωσε πρόσφατα: «Εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε. Και αυτό είναι μία κόκκινη γραμμή που ενστερνίζεται η κυβέρνηση». Τον διορισμό του ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, ο οποίος επίσης λίγο αργότερα δήλωσε ευτυχής για τον αντικαταστάτη του. Μίλησε, μάλιστα, με κολακευτικά λόγια για το έργο που έχει επιτελέσει.

Στην κοπή της πίτας του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων (ΣΕΒ) πληροφορήθηκε επισήμως ο Ναύαρχος την απόφαση του Πρωθυπουργού να τον ορίσει ως αντικαταστάτη – στη διάρκεια της τελετής μέσω σχετικού τηλεφωνήματος. Αμέσως μετά, μάλιστα, το ανακοίνωσε δημόσια προς τους «βατραχανθρώπους του» ότι «ο κ.Πρωθυπουργός με όρισε ως νέο Υπουργό Εθνικής Άμυνας», για να ξεσπάσει πανδαιμόνιο στην αίθουσα.
apostolakis-oyk-dyo


Ο νέος υπουργός είναι σεβαστός τόσο από τις Ένοπλες Δυνάμεις όσο και από τον πολιτικό κόσμο. Όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του κάνουν λόγο για έναν τεχνοκράτη με διοικητικά ταλέντα και αυστηρό πρόσταγμα. Χαρακτηρίζεται λιγομίλητος και ψύχραιμος. Παρ’ όλα αυτά, ο μέχρι πρότινος αρχηγός έχει διατελέσει στέλεχος των ειδικών δυνάμεων, αφού έχει αποφοιτήσει από το Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ), αλλά και από άλλες εξειδικευμένες σχολές του εξωτερικού. Επιπλέον έχει υπηρετήσει στη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών ως Επιστολέας και Διοικητής.

Εντύπωση, μάλιστα, είχε προκαλέσει το άλμα του με τους αλεξιπτωτιστές όταν ήταν 62 ετών. Πηγαίνοντας κόντρα στο πρωτόκολλο, σύμφωνα με το οποίο τα υψηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων παρίστανται ως απλοί παρατηρητές στις ασκήσεις, ο ναύαρχος Αποστολάκης συνηθίζει να παίρνει μέρος σε αυτές. Χωρίς, μάλιστα, να τον απασχολεί ο βαθμός δυσκολίας. Όταν λοιπόν επισκέφθηκε το Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στη Νέα Πέραμο, στο πλαίσιο παρακολούθησης δραστηριοτήτων επιχειρησιακής εκπαίδευσης των Μονάδων συμμετείχε στα προγραμματισμένα άλματα στατικού ιμάντα από ελικόπτερο Σινούκ στη θαλάσσια περιοχή Νέας Περάμου και νήσου Φλεβών. Ολοκλήρωσε την επιχείρηση με μία εντυπωσιακή κατάδυση.

Κλείσιμο
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Α ΓΕΕΘΑ ΣΕ ΕΠΧΣΚΗ ΕΚΠΔΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΙΔΙΚ  ΔΥΝΑΜΕΩΝ


Χωρίς αμφιβολία, ο μέχρι πρότινος αρχηγός ΓΕΕΘΑ ανέλαβε τα καθήκοντά του σε μια ιδιαίτερα ακανθώδη συγκυρία. Οι μονομερείς τουρκικές επεκτατικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, αλλά και στην κυπριακή ΑΟΖ συνιστούν μία μόνιμη απειλή, η οποία μπορεί να προσλάβει θερμό χαρακτήρα. Λέγεται, μάλιστα, ότι η Άγκυρα έχει φιλοτεχνήσει το προφίλ του Ευάγγελου Αποστολάκη, τον οποίο και θεωρεί επιτελικά έμπειρο και επιχειρησιακά ετοιμοπόλεμο. 

Σημαντικό προτέρημά του είναι και η σχέση του με την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Ο νέος υπουργός Άμυνας έχει συμβάλει στην ενδυνάμωση Αμερικής- Ελλάδος. Προσφάτως είχε ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμμετέχοντας σε σημαντικές συζητήσεις. Από την άλλη, έχει στενές σχέσεις και με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, λειτουργώντας και στο παρελθόν ως δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. 

apostolakis-oyk-ena


Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1957. Εισήλθε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1976 και αποφοίτησε το 1980 με το βαθμό του μάχιμου σημαιοφόρου. Παρακολούθησε όλα τα σχολεία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ανεβαίνοντας σκαλί-σκαλί μέχρι την κορυφή την ιεραρχία στο Πολεμικό Ναυτικό.

Η σύζυγος του Ευάγγελου Αποστολάκη έχει δημιουργήσει σχολή καταδύσεων στο Ρέθυμνο, ενώ οι δύο γιοι του αποτελούν την μεγάλη αδυναμία του. Ο ένας μάλιστα, ο Γιάννης, είναι σεφ που έγινε γνωστός από το τηλεοπτικό Master Chef. Έφτασε στον τελικό, χάνοντας από το νικητή Ακη Πετρετζίκλη. Μετά το μαγειρικό ριάλιτι, διέγραψε τη δική του πορεία στο γυαλί με συμμετοχές, αλλά και δική του εκπομπή. «Δεν είχαμε τα τρελά λεφτά στο σπίτι, αλλά ποτέ δεν μας έλειψαν τα βασικά αγαθά. Μπορεί να μην είχα τα χιλιάδες παιχνίδια που ήθελα και ζητούσα, αλλά είχαμε όσο ακριβώς χρειαζόμασταν. Δεν με κακόμαθαν οι γονείς μου και ευτυχώς δηλαδή. Ο πατέρας μου είναι ναυτικός και η μητέρα μου έχει μια σχολή με καταδύσεις στο Ρέθυμνο, κανονικοί άνθρωποι, νορμάλ εισοδήματα. Νιώθω πολύ τυχερός για την οικογένειά μου, γιατί με μεγάλωσαν με καλές αρχές και πρότυπα», είχε δηλώσει ο Γιάννης Αποστολάκης παλαιότερα.

Το 2019 πάντως φαίνεται να είναι η χρονιά του ναυάρχου. Μετά από μία σύντομη περιπέτεια υγείας που πέρασε, η τύχη του μάλλον του χαμογελάει. Για του λόγου το αληθές... κέρδισε το φλουρί της 1ης Στρατιάς, στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας στη Λέσχη Αξιωματικών!















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης