Χωρίς θεαματικά βήματα προόδου η επίσκεψη Κοτζιά στην Αχρίδα

Χωρίς θεαματικά βήματα προόδου η επίσκεψη Κοτζιά στην Αχρίδα

Αν και το κλίμα είναι αισθητά βελτιωμένο μετά την τρίτη κατά σειρά επαφή των δύο ΥΠΕΞ, παραμένουν ακόμα σοβαρά ζητήματα άλυτα

oxrida-2
Για σοβαρή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - Σκοπίων για το ονοματολογικό έκανε λόγο ο Νίκος Κοτζιάς, μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του
Νικολά Ντιμιτρόφ στην Αχρίδα.

Κλείσιμο
Στην πραγματικότητα, αν και το κλίμα είναι αισθητά βελτιωμένο μετά την τρίτη κατά σειρά επαφή των δύο υπουργών εξωτερικών, το μεγάλο εντυπωσιακό βήμα, στο οποίο ευελπιστούσε ο Νίκος Κοτζιάς δεν επετεύχθη.

Οι εναπομείνασες διαφορές παραμένουν και επικεντρώνονται, στο ονοματολογικό, στο εύρος χρήσης, αλλά και στη συνταγματική αναθεώρηση. Αυτή είναι που συνδέεται και με την απαλοιφή των αλυτρωτικών αναφορών. «Όσο πιο κοντά ερχόμαστε και λύνουμε όλα τα ζητήματά, μας απομένουν όλο και λιγότερα θέματα για συζήτηση αλλά είναι και τα πιο δύσκολα», σχολίασε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Ακριβώς εξαιτίας αυτής της δυσκολίας, η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ αναβάλλεται επ’ άπειρων. Για την ακρίβεια μέχρι να κάνουν τη δύσκολη δουλειά οι δύο υπουργοί, προλειαίνοντας το έδαφος. Αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη στην τετραμερή διασυνοριακή στις 3 και 4 Μαΐου αλλά και στην Αθήνα στις 11 και 12 Μαΐου.

Από την πλευρά του ο κ. Ντιμιτρόφ τόνισε πως «συζητήσαμε για πρώτη φορά το χρονοδιάγραμμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συμφωνία για το θέμα του ονόματος». Για κάποια ζητήματα υπάρχει πρόοδος, πρόσθεσε, για κάποια άλλα υπάρχουν ακόμα διαφορές. Την ίδια στιγμή, απορρίφθηκε από τη Βουλή της ΠΓΔΜ, η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Το VMRO-DPMNE είχε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, υποστηρίζοντας ότι όλες οι πολιτικές της κυβέρνησης τους δέκα μήνες που ασκεί την διακυβέρνηση της χώρας, έχουν αποτύχει οικτρά, επικεντρώνοντας τα βέλη της στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Στην ψηφοφορία που διεξήχθη υπέρ της πρότασης δυσπιστίας ψήφισαν 40 βουλευτές, ενώ 62 βουλευτές που προέρχονται από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού την καταψήφισαν.

Με ένα σύντομο πέρασμα και από την Πρίστινα ολοκλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς την τριήμερη περιοδεία του σε Σερβία, ΠΓΔΜ και Κόσοβο. Επέστρεψε στην Αθήνα, με ανοιχτό ακόμα το ενδεχόμενο να επιτευχθεί συμφωνία με την ΠΓΔΜ. Μπορεί η συζήτηση για το πώς θα περάσει μία τέτοια συμφωνία να αντιμετωπίζεται ως πρόωρη από το Μαξίμου, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας έχει πει και δημοσίως ότι εάν και εφόσον επιτευχθεί συμφωνία τότε θα επιδιώξει μία ευρύτερη συναίνεση σε επίπεδο Βουλής.

Αυτό ακριβώς επιβεβαίωσε και ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, ισχυριζόμενος ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν και πάνω από διακόσιες ψήφους. Σημείωσε, ότι αν η ΝΔ επιστρέψει στις απόψεις που είχε πριν από 10 χρόνια και εκφραζόταν από τον Κώστα Καραμανλή και Ντόρα Μπακογιάννη, τότε θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν περισσότερες από διακόσιες ψήφοι. Προς το παρόν πάντως προσπαθούν εναγωνίως να συγκεντρώσουν τους 180 ψήφους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης