Κοτζιάς μετά τη συνάντηση με Ντιμιτρόφ: «Αυτά που μένουν είναι τα πιο δύσκολα»

kotzias_ntimitrov_1

Νέες συναντήσεις το επόμενο διάστημα προανήγγειλε ο Νίκος Κοτζιάς - «Το πιο σοβαρό για εμάς ζήτημα είναι το ζήτημα του αλυτρωτισμού»

Πρόοδο σε ορισμένα ζητήματα, αλλά με υπαρκτές διαφορές σε σημαντικά θέματα διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νικολά Ντιμιτρόφ στη λίμνη Αχρίδα στα Σκόπια. 

«Για κάποια ζητήματα υπάρχει πρόοδος, για ένα μέρος υπάρχουν ακόμη διαφορές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νικολά Ντιμιτρόφ.  Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, όσο λύνονται τα ζητήματα, αυτά που απομένουν είναι τα μεγάλα και τα πιο δύσκολα θέματα.

Αν και οι δύο υπουργοί δεν καθόρισαν νέα συνάντηση για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, το επόμενο διάστημα θα συναντηθούν εκ νέου, στην τετραμερή διασυνοριακή συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές Μαΐου, αλλά και στην Αττική στις 11-12 Μαΐου, όπου θα συζητηθεί το μέλλον της Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα αλυτρωτισμού. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Ντιμιτρόφ, που αναφέρθηκε στον αλυτρωτισμό και από τις δύο πλευρές.

«Μεταξύ άλλων έχουμε να συζητήσουμε το πλαίσιο της κοινής δράσης και ανάπτυξης συνεργασιών αλλά και το πολύ σοβαρό για εμάς ζήτημα του αλυτρωτισμού», τόνισε ο κ. Κοτζιάς, σημειώνοντας ότι έγιναν θετικά βήματα. «Πάντα ελπίζουμε να καταφέρουμε να κάνουμε και τα πιο δύσκολα».

«Μέλημά μας πώς θα φτάσουμε σε πιθανή συμφωνία»

Σύμφωνα με τον κ. Ντιμιτρόφ, για πρώτη φορά συζητήθηκε το χρονικό πλαίσιο και τα επόμενα βήματα που απομένουν, εφόσον προκύψει συμφωνία.

«Ήταν μια συζήτηση με μεγάλη κατανόηση για τις ανάγκες των άλλων. Και το βασικότερο μέλημά μας ήταν πώς θα φτάσουμε σε μια πιθανή συμφωνία», σημείωσε. Ο κ. Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι παράλληλα συναντήθηκαν οι ομάδες εργασίας των δύο χωρών, που στη βάση της προόδου στη Βιέννη, πριν 10 ημέρες, «σχεδόν συμφώνησαν το κείμενο για τη μελλοντική συνεργασία σε διάφορους τομείς, μεταξύ άλλων και για την αποτροπή του αλυτρωτισμού και από τις δύο πλευρές. Επίσης, μελέτησαν το προοίμιο των συζητήσεων. Θα ενημερώσουμε τους πρωθυπουργούς μας. Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης συνεχίζεται. Έχει σχεδιαστεί μια μελλοντική τετραμερής συνάντηση, όπου θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ εκ νέου με τον ομόλογό μου Νίκο Κοτζιά. Θα είμαστε σε επαφή».


Μετά το τέλος των δηλώσεων, ο κ. Κοτζιάς με την ελληνική αποστολή θα αναχωρήσουν για την Πρίστινα, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του κ. Κοτζιά. Εκεί, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, ενώ το βράδυ επιστρέφει στην Αθήνα.

Αναλυτικά, ο υπουργός Εξωτερικών, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον κ. Ντιμιτρόφ δήλωσε:


Θέλω να ευχαριστήσω τους διερμηνείς που κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Θέλω να ευχαριστήσω το φίλο μου τον Νικόλα, για την όπως πάντα εξαιρετική φιλοξενία του, γιατί κάθε φορά που συναντιόμαστε έχοντας να κουβεντιάσουμε και δύσκολα θέματα πέρα από τα θέματα που επιλύουμε, αποκτάμε και καλύτερη αλληλοκατανόηση. Θα συναντηθούμε το επόμενο χρονικό διάστημα.

Το σίγουρο είναι ότι θα βρεθούμε στη Θεσσαλονίκη στην τετραμερή Διασυνοριακή Συνάντηση στις 3-4 Μαΐου, και επίσης ότι θα βρεθούμε στις 11 και 12 Μαΐου στο Σούνιο της Αττικής, όπου επιτέλους θα συζητήσουμε κάτι άλλο, το μέλλον της Ευρώπης.

Θέλω να ευχαριστήσω, επίσης, τους διπλωμάτες και των δύο κρατών, τους ειδικούς μας και τους καθηγητές μας που στο αντικείμενο που έχουν αναλάβει έχουν κάνει σοβαρές προόδους.

Ιδιαίτερα σε όλο αυτό το πλαίσιο της κοινής δράσης και κοινής ανάπτυξης εργασιών, αλλά και στο πολύ σοβαρό, για εμάς, ζήτημα του αλυτρωτισμού. Όπως καταλαβαίνετε, όσο πιο κοντά ερχόμαστε και λύνουμε όλα τα ζητήματά μας, απομένουν όλο και λιγότερα θέματα για συζήτηση. Αλλά, είναι και τα πιο δύσκολα.

Κάναμε τα θετικά βήματα που μπορέσαμε να κάνουμε σήμερα και πάντα ελπίζουμε -και οι δύο μας- να καταφέρουμε να κάνουμε και τα μεγάλα. Τα πιο δύσκολα, να τα κάνουμε εύκολα. Τα προβλήματα τα μεγάλα τα βρήκαμε μπροστά μας, και ο Νικόλας και εγώ. Προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα που δημιουργήθηκαν άλλες εποχές και από άλλους. Αλλά αυτή είναι η δουλειά της διπλωματίας.

Σας ευχαριστώ όλους πολύ.

ΣΧΟΛΙΑ (14)

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΨΗΦΙΣΗ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑΦΕΡΕΙΣ ΕΣΥ ΚΑΙ Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ.

Τάκης

Η έσχατη προδοσία που επιδιώκετε Κοτζιά και Τσίπρα ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Ρε χοντρογουρουνο

Στο Αιγαίο οι Τούρκοι ρίχνουν αεροπλάνα και εσυ ακόμα παλεύεις να ξεπουλήσεις τη Μακεδονία . Κάτσε εκεί πάνω για πάντα ρε Σίχαμα

Πραγματικά

Προκαλεί και προσβάλλει το πανελλήνιο η όλη του στάση.Αντί να διαπραγματεύεται ως ΄Ελληνας υπουργός εξωτερικών διαπραγματεύεται σαν να είναι αυτός υπουργός εξωτερικών των Σκοπίων.Χασκογελάει τη στιγμή που ο Ντιμιτρώφ αυτός ο εξσλαβισμένος πρώην Ελλην μας κουνάει το δάχτυλο και λέει το εξής εξωφρενικό:Και οι δυο πλευρές λέει να αποβάλλουν τον αλυτρωτισμό!Ποιν αλυτρωτισμό βρε αλητήριε νεοκομιτατζή δείχνει η Ελλάδα για τα Σκόπια?Από πότε η Σλαβική είναι "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ"?και από πότε υπάρχει "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ"?ΡΕμείς εδώ στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ δηλ.μιλάμε τη "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ"?Δεν υπάρχει πιο αισχρή και σιχαμερή στάση από ΄Ελληνα υπουργό εξωτερικών ο οποίος πηγαίνει κόντρα στον ελληνικό λαό,στην ταυτότητά του και στη γλώσσα του,στην ιστορία του και τον πολιτισμό του, να μιλάει για συμβιβασμό!Λες και πήγαμε εμείς να διεκδικήσουμε κάτι από τους Σκοπιανούς, λες και εμείς είμαστε αυτοί που "κλέψαμε"από τα Σκόπια κάτι.Και θυμάμαι τα λόγια του αείμνηστου Ανδρόνικου που είπε ότι μας κάνανε να φερόμαστε ωσάν να είμαστε εμείς οι φταίχτες για τον πολιτισμό μας.Ε,όχι δεν θα περάσει αυτό!Συμπολίτες μου ήρθε η ώρα να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας .Δεν θα επιτρέψουμε να την βεβηλώνουν ανιστόρητοι,απάτριδες,ιδεοληψίες,συμφέροντα ,ανεπαρκείς και ανάξιοι πολιτικοί τυχοδιώκτες , πιόνια της αλαζονίας και των νεοταξικών,βαρβαριζόντων,ολοκληρωτιστών,αμνημόνων,απάτριδων και μηδενιστών υποκειμένων!Ο ελληνισμός υπήρχε,υπάρχει και θα υπάρχει ο,τι και να κάνουν.Αυτός ο τόπος είναι ολόκληρος ποτισμένος από αίμα και ιερότητα ,από μνήματα και τάφους,από πολιτισμό και μνημεία σε κάθε του σπιθαμή για να έρθουν τώρα κάποια πολιτικά υποκείμενα και να τον σκυλεύουν!

Αν δεν του αρέσει

η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ,δηλ.η ΕΛΛΑΔΑ,η γλώσσα και η ιστορία της ας αλλάξει χώρα ο Μr Κοτζιάς!με ολίγον ΤΣΩΡΤΣΙΛ ΚΑΙ ΒΡΟΥΚΛΙΝ OF THE USA!Η Ελλάδα,η γλώσσα και ο πολιτισμός είναι η ύπαρξή μας, η ψυχή μας και η συνέχειά μας!Αν δεν το κατανοεί αυτό επίσης ας αλλάξει χώρα.Η Ελλάδα,η γλώσσα και ο πολιτισμός έρχονται από πολύ βαθιά,είναι και θα είναι στους αιώνες.

Γιώργος

Οι Σκοπιανοί άλλαξαν το ονομα του αεροδρομίου και ενός δρόμου, εσυ θέλεις να εκχωρήσεις το ονομα Μακεδονια και την ελληνική ιστορία ... Ναι η ιστορία θα σε κρίνει οπως είπες ... αλλά απο ποιά πλευρά; αεροδρόμιο+ δρομος = Μακεδονια + Ελληνική ιστορία ;

ΧΧΧ

εαν νομιζεις οτι οι ελληνες θα σε αφησουν να πουλησεις την ιστορια μας εισαι γελασμενος κ βαθια νυχτωμενος κατσαπλια κοτζια!!

??

Δηλαδη για να καταλαβουμε.εθνικοτητα,γλωσσα μακεδονικη και ενα ονομα κατι μακεδονια. Brand name μακεδονια γι αυτους χωρις τ συνθετικο και απαλοιφη του αλυτρωτισμου των ελληνων??? γτ πλεον αλλοι θα ναι οι μακεδονες και πως θα χουν πατημα να μιλανε για σκλαβωμενη γη και κακους κατακτητες ελληνες??? βεβαια καποιος πρεπει να πει οτι στα βιβλια ηδη οι συριζανελ εχουν αφαιρεσει ολοκληρα κομματια του μεγαλεξανδρου και επεται δραματικη συνεχεια.να μας λυσουν καμια απορια ομως..γτ δε τς αφηνει να ονομαστουν σκετο μακεδονια αφου στην ουσια διαπραγματευση δε γινεται απλα εχουμε παρει φορα και χαριζουμε..εντελη τι κερδιζει η ελλαδα????? τα μμε,οι κυριοτεροι υπευθυνοι της καταδικης αυτου τ τοπου και των ελληνων γτ γι αλλη μια φορα βαζουν τη πλατη τους για την προδοσια που συντελειται εις βαρος του ελληνικου λαου?

Χ.Π.

Για πολοστή φορά επαναλαμβάνω ότι το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας, και ένα από αυτά είναι η εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας μαζί με την ιστορία της στους σλάβους των σκοπίων των οποίων η ανθελληνική στάση είναι πλήρως γνωστή, δικάζεται από έκτακτο στρατοδικείο ενώ η ποινή του θανάτου για τα εγκλήματα αυτά δεν έχει καταργηθεί. Μάλιστα σε ειδικές περιπτώσει προβλέπεται και η ποινή του θανάτου διά απαγχονισμού. Μόνο ο ΠτΔ εκ των υστέρων έχει δικαίωμα να την μετατρέψει σε ισόβια, αλλά εδώ αν το κάνει θα τον φάει και αυτόν το μαύρο φίδι...!! Ας το έχουν αυτό υπ' όψιν τους όλοι οι προδότες του έθνους εκ των 300 της βουλής ανεξαρτήτων χρώματος ή απόχρωσης που θα υπογράψουν την προδοτική αυτή συμφωνία του ξενοκίνητου μεθύστακα Κοτζιά, αυτής της προδοτικής μπιφτεκόφατσας..Τίποτα άλλο πρός το παρόν..!

Λακωνικός!!!!!

Καλά....σκέτη ενημέρωση(!!!!) είναι ο Mr.ΥΠΕΞ μας! Να τραγουδάει του'ρχεται ευκολώτερο προφανώς από το να ενημερώνει εμάς τα...γίδια......

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ

ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ-ΤΟΝ ΟΡΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-----------ΜΟΝΟ ΜΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ------- ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ----------- ΠΡΟΔΟΤΗ--------------------------- ΒΕΒΑΙΑ το τσιπρα ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΤΑΡΑΣ ΚΑΙ ΔΟΥΛΑΚΙ-ΤΣΙΡΑΚΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΩΝ ΠΛΟΥΣΙΩΝ -----ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΛΟΓΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΕΣ--- και λ οι ΛΟΙΠΟΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ----- κοτζια ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΑ ΠΗΓΑΙΝΕ ΕΛΑ ,----ΜΑΡΙΟΝΕΤΑ ΤΩΝ ΑΝΘΕΛΛΗΝΩΝ -----------ΕΘΝΙΚΕ ΠΡΟΔΟΤΗ-----ΜΑΡΙΟΝΕΤΑ -ΤΣΙΡΑΚΙ ΤΩΝ ΠΛΟΥΣΙΩΝ-----------------

888

ΤΟ ΓΟΥΔΙ ΘΑ ΖΗΣΕΙ ΔΟΞΕΣ ΞΑΝΑ.

Βεροιώτης

βέβαια. θα έχει και θέαμα .!! μην σου πω και το καλύτερο θέαμα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

dora_gap

Η Ντόρα Μπακογιάννη παρέθεσε στους βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης γεύμα στο σπίτι της – Οι ... ετερόκλητοι καλεσμένοι και η... ατάκα της Φωτεινής Πιπιλή στον Γιώργο Παπανδρέου

2
4901217

Ο υπουργός Εργασίας κατήγγειλε ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου συμφώνησε με τους Θεσμούς την περικοπή του προσωπικού του οργανισμού αν και την ίδια στιγμή συνταξιούχοι ανέμεναν επί 2 – 3 χρόνια να λάβουν την σύνταξή τους

1