Θανάσης Χειμωνάς: «Είμαστε κατά της κυβέρνησης που θεωρούμε ότι δεν είναι αριστερή»

Θανάσης Χειμωνάς: «Είμαστε κατά της κυβέρνησης που θεωρούμε ότι δεν είναι αριστερή»

Ο συγγραφέας Θανάσης Χειμωνάς και εκ των εμπνευστών της πρωτοβουλίας «Παραιτηθείτε» μιλά στο «ΘΕΜΑ» για τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Θανάσης Χειμωνάς: «Είμαστε κατά της κυβέρνησης που θεωρούμε ότι δεν είναι αριστερή»
Για την κίνηση «Παραιτηθείτε» μιλά στο «ΘΕΜΑ» ο Θανάσης Χειμωνάς, ένας εκ των εμπνευστών της πρωτοβουλίας, ξεκαθαρίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι πολιτική συγκέντρωση, ούτε έχει σκοπό να φέρει στην εξουσία τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στοχεύει στην παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα. 

Τον παρομοιάζει με τον σύζυγο που απατά τη γυναίκα του, την οποία μάλιστα στο τέλος την αναγκάζει να τον πληρώνει! Ζητά να διερευνήσει η Δικαιοσύνη την εξαφάνιση των «κουκουλοφόρων» επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ισχυρίζεται ότι η κίνηση πήρε εκρηκτική δημοσιότητα όταν ξεκίνησε επίθεση «μέσω των payrolls, μέσω του παρακράτους που έχει η κυβέρνηση στα social media». 

Κλείσιμο
- Πώς ξεκίνησε η πρωτοβουλία «Παραιτηθείτε»;  

Ξεκίνησε από έναν φίλο μου πριν από δύο εβδομάδες, ο οποίος μου έστειλε μήνυμα αν ήθελα να εμπλακώ. Αρχικά είχα πολλές αμφιβολίες, αλλά στην πορεία γιγαντώθηκε και πήρε τον σωστό δρόμο χάρη και στην αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος άρχισε να πανικοβάλλεται και να μας επιτίθεται από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησε στο Facebook. 

- Τι εννοείτε όταν λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πανικοβλήθηκε;  

Μόλις άρχισε να κυκλοφορεί μέσω των social media το κάλεσμα για τη συγκέντρωση και στη συνέχεια δημιουργήθηκαν τα hashtags #Παραιτηθείτε και #15_Ιουλίου_όλοι_Σύνταγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω των payrolls, μέσω του παρακράτους που έχει στα social media, μέσω sites και εφημερίδων ξεκίνησε μία επίθεση. Το event έτσι άρχισε να διαδίδεται. 

- Γιατί λοιπόν πάτε στο Σύνταγμα;  


Επειδή εδώ και ενάμιση χρόνο, με όλα τα λάθη που έχει κάνει η κυβέρνηση, δεν υπάρχει σχεδόν καμία αντίδραση. Εδώ βέβαια γεννάται και ένα ακόμα ερώτημα: γιατί στα πρώτα δύο μνημόνια κάηκε η Αθήνα, κάηκαν άνθρωποι και στο τρίτο και το τρίτο plus δεν έγινε τίποτα; Κάποια στιγμή η Δικαιοσύνη πρέπει να ψάξει γιατί έγινε αυτό και ποιοι είχαν συμφέρον τελικά από αυτή την ιστορία. Δεν υπάρχουν απεργίες πλέον, σταμάτησαν οι απεργίες. Τόσο καλύτερα είναι τα πράγματα με αυτή την κυβέρνηση; 

- Ποια είναι η δική σας εξήγηση;  

Πρέπει να δούμε μήπως τελικά όλα αυτά ήταν ένα σχέδιο για να έρθουν κάποιοι άνθρωποι στην εξουσία. Δεν είμαι συνωμοσιολόγος, δεν λέω ότι όλα οργανώθηκαν π.χ. από κάποια ξένα κέντρα κ.λπ. κ.λπ., αλλά πρέπει να βρεθούν αυτές οι ομάδες. Παρατηρώ ότι οι κουκουλοφόροι από τότε που βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν εξαφανιστεί και οι μόνες επιθέσεις που γίνονται είναι εναντίον του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή τόσο πολύ ικανοποιήθηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα αυτός ο χώρος που υποτίθεται ότι έβραζε; Μου φαίνεται παράξενο. 

- Λένε ότι η κίνησή σας έχει σχέση με την αντιπολίτευση.

Οι περισσότεροι δεν έχουν σχέση με τα κόμματα. Οι περισσότεροι από τα 15 μέλη της οργανωτικής ομάδας είναι εκτός πολιτικών σχημάτων. Ανεργοι, συγγραφείς, μισθωτοί, δικηγόροι, υπάλληλοι... Οχι πολιτικοί. Οι πολιτικοί που τα στηρίζουν δεν είναι στην οργάνωση. Υπάρχουν κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά το αστείο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη Ν.Δ. επειδή αυτό τον βολεύει. Δεν θέλουμε να ανεβάσουμε τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ ή να φέρουμε τον Κυριάκο στην εξουσία. Θέλουμε να φύγουν ο Τσίπρας και η συγκεκριμένη κυβέρνηση. 

- Ο λόγος;

Γιατί είναι μία κυβέρνηση αποτυχημένη σε όλους τους τομείς. Στην οικονομία, παντού. Δεν περιμένουμε να παραιτηθεί ο Τσίπρας. Ακόμα και να διαλυθεί η χώρα, θα μείνει στη θέση του. Θέλουμε, όμως, να καταλάβει ότι ο κόσμος ξεσηκώνεται, ότι αρχίζει να καταλαβαίνει τι γίνεται. 

- Μα να παραιτηθεί τώρα;  

Δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο με αυτή την κυβέρνηση στην ελληνική ιστορία. Δεν είναι μόνο η ανικανότητα, είναι και άλλα ζητήματα, όπως αυτό το περίεργο νομοσχέδιο με τις offshore. Εχουμε μία κυβέρνηση ανίκανη και κατά πάσα πιθανότητα διεφθαρμένη. Ελεγε ψέματα στον κόσμο επί πέντε χρόνια και τώρα κάνει ακριβώς τα ανάποδα.  Πλασάρεται ως Αριστερά, αλλά είναι Ακροδεξιά, κάνει άνοιγμα στον εθνικισμό. Και τελικά είναι και νεοφιλελεύθερη. 

- Αισθάνεστε ότι κινείστε στα όρια της συνταγματικής ανοχής. όπως είπε ο Νίκος Φίλης;

Οσοι έχουν ζήσει τους Συριζαίους στα social media ξέρουν ότι είναι αλλεργικοί στην αντίθετη άποψη και όποιος διαφωνεί μαζί τους είναι φασίστας. Η δήλωση του κ. Φίλη, ο οποίος δεν είναι καθόλου χαζός, κλείνει το μάτι σε αυτό τον κόσμο. Στην Ελλάδα του Τσίπρα ζήσαμε και το φαινόμενο να γίνονται και φιλοκυβερνητικές εκδηλώσεις, οι «εκδηλώσεις αξιοπρέπειας». Ισως ο κ. Φίλης να νομίζει ότι μόνο τέτοιες πρέπει να γίνονται. Πάω πάσο. Ηθελε να συσπειρώσει τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η αλήθεια είναι ότι με τις δηλώσεις του η πρωτοβουλία πήρε εκρηκτική δημοσιότητα. 

- Πώς θα ορίζατε επιτυχημένη τη συγκέντρωση με βάση τις προσδοκίες σας;

Δυο-τρεις δηλώσεις να κάνει ακόμα ο κ. Φίλης και θα κατέβει όλη η Ελλάδα στο Σύνταγμα. (γέλια) Ελπίζω να γίνει αυτό. Εντάξει, το ρίσκο να μην έχει τον αναμενόμενο κόσμο είναι ένα ρίσκο που παίρνεις πάντα. Πιστεύω όμως ότι θα κατέβει πολύς κόσμος. Ενας κίνδυνος είναι να έχουμε μια επανάληψη των Αγανακτισμένων, των κακών Αγανακτισμένων, δεν το θέλουμε αυτό.

- Αρα το μήνυμα ποιο είναι;  

Δεν είναι αντικομμουνιστική συγκέντρωση. Δεν είναι συγκέντρωση φιλοπολεμικού χαρακτήρα. Είναι μια συγκέντρωση κατά της συγκεκριμένης κυβέρνησης που δεν θεωρούμε ότι είναι αριστερή. Ο Αλέξης Τσίπρας δίνει κακό όνομα σε μια ιδεολογία. Σε μια ιδεολογία για την οποία ο κόσμος βασανίστηκε, εξορίστηκε, για να βγαίνει ο Τσίπρας να πουλάει αριστεριλίκι.

- Είστε «Μένουμε Ευρώπη»;  

Να ξεκαθαρίσω ότι είναι μία τελείως φιλοευρωπαϊκή συγκέντρωση. Αν κάποιος δηλαδή αντιπαθεί τον Τσίπρα αλλά θέλει τη δραχμή είναι σε λάθος διαδήλωση. 

- «Παραιτηθείτε» και μετά εκλογές;  

Δεν είναι αναγκαστικό. Δεν είναι κομματική συγκέντρωση, δεν έχουμε ορίσει κάτι τέτοιο. Η προσωπική μου άποψη είναι μια κυβέρνηση συνασπισμού, με συμμετοχή ακόμα και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά χωρίς τον Τσίπρα. Αυτός πρέπει να πάει σπίτι του. 

- Λέτε ότι ο Τσίπρας είπε ψέματα. Πώς θα τον χαρακτηρίζατε;

Είναι σαν τον σύζυγο που απάτησε τη γυναίκα του. Και συνεχίζει να απατά, να απατά, και όχι μόνο αυτό. Στο τέλος αναγκάζει τη γυναίκα του να πληρώνει. Αυτό που εκφράζει ο Τσίπρας θα ονομαστεί «τσιπρισμός» και θα έχει πολύ κακή έννοια. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης