ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Εκλογές 2023: Δεύτερη φορά στην ιστορία δημιουργείται Βουλή με οκτώ κόμματα

Εκλογές 2023: Δεύτερη φορά στην ιστορία δημιουργείται Βουλή με οκτώ κόμματα

Το 2015 δημιουργήθηκε πρώτη φορά οχτακομματική Βουλή, ενώ ακόμα 4 φορές έχουν συνυπάρξει 7 κόμματα

vouli_adeia
Μπορεί η σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας με διαφορά μεγαλύτερη του 22% διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ να κλέβει την παράσταση από τα αποτελέσματα Επικρατείας του Υπουργείο Εσωτερικών για τις σημερινές εκλογές στο 97,06% της ενσωμάτωσης, ωστόσο μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει και η ιστορική συγκυρία της οχτακομματικής Βουλής.

Στο... νήμα κατάφερε να μπει στη Βουλή η  Πλεύση Ελευθερίας με ποσοστό 3,1% και έτσι για δεύτερη φορά στην ιστορία έχουμε Βουλή με οκτώ κόμματα. Η προηγούμενη οχτακομματική Βουλή ήταν μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, όταν είχε σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Τα υπόλοιπα κόμματα ήταν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή, Το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων.

Από την άλλη, επτά κόμματα στη Βουλή είχαμε μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, όταν είχε κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και είχε σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ. Τα υπόλοιπα κόμματα ήταν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και Το Ποτάμι. 

Το 2012 υπήρχαν ξανά επτά κόμματα, όταν είχαν πραγματοποιηθεί δύο εκλογικές αναμετρήσεις, τις οποίες είχε κερδίσει αμφότερες η ΝΔ με τον Αντώνη Σαμαρά και στη Βουλή είχαν εκλεγεί επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ, η Χρυσή Αυγή, η ΔΗΜΑΡ και οι ΑΝΕΛ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μέχρι το 2012 χρειάστηκαν να περάσουν 22 χρόνια και 6 εκλογικές αναμετρήσεις για να μπουν τόσα κόμματα στη Βουλή, καθώς η τελευταία φορά που εξελέγησαν 7 κόμματα ήταν το 1990, στις εκλογές που έγιναν στις 8 Απριλίου.

Το 1990 είχε εκλεγεί πρώτη η ΝΔ και ακολούθησαν ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμός, η κοινή κάθοδος βουλευτών ΠΑΣΟΚ/Συνασπισμού, οι Οικολόγοι Εναλλακτικοί, το κόμμα Εμπιστοσύνη/Πεπρωμένο και η ΔΗΑΝΑ του Κωστή Στεφανόπουλου.

Η πρώτη φορά που η Βουλή είχε 7 κόμματα ήταν το 1977, όταν είχαν εκλεγεί: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΕΔΗΚ, ΚΚΕ, Εθνική Παράταξις, Συμμαχία Προοδευτικών και Αριστερών Δυνάμεων, Κόμμα Νεοφιλελευθέρων.


Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές 2023 - Μητσοτάκης: Σκληρή δουλειά, καμία έπαρση ή αλαζονική συμπεριφορά - Δείτε βίντεο

Εκλογές 2023 - Τσίπρας: Πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των μελών του κόμματος

Εκλογές 2023: Όλα τα ονόματα και οι πληροφορίες για τη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη

----------------

Εκλογές 2023
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης