Τουρκία: «Φωτιές» άναψε η μονομαχία Δένδια-Τσαβούσογλου - Πώς διαχειρίζονται την «ήττα» στην Άγκυρα

Τουρκία: «Φωτιές» άναψε η μονομαχία Δένδια-Τσαβούσογλου - Πώς διαχειρίζονται την «ήττα» στην Άγκυρα

Οργανωμένη επιχείρηση αλλοίωσης του περιστατικού σημειώνεται τα τελευταία 24ωρα στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας - Συγχαίρουν τον Τούρκο ΥΠΕΞ για την «αναμέτρηση», ενώ κατηγορούν τον Δένδια ότι ξεπέρασε τα όρια

cavusoglu-dendias-arthro
Δύσκολη φαίνεται να ξημερώνει η «επόμενη ημέρα» στα ελληνοτουρκικά. H Άγκυρα έχει σηκώσει τους τόνους, μετά τον αιφνιδιασμό που επεφύλαξε η επίσκεψη του Νίκου Δένδια και η μονομαχία που διεξήχθη στη συνέντευξη τύπου μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών.

Η τουρκική διπλωματία αιφνιδιάστηκε από το γεγονός ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ δεν δέχθηκε αμαχητί μία ακόμα δημόσια πρόκληση. Αντιθέτως, εξέθεσε την επιθετική πολιτική της γείτονας χώρας. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, επέφερε πλήγμα εντός της τουρκικής έδρας, αποκαλύπτοντας τις ανυπόστατες αξιώσεις του Ερντογάν. Και το έκανε με διπλωματική αριστοτεχνία, τη στιγμή που ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιχειρούσε να αποκρύψει ένα συνδυασμό θυμού, δυσφορίας και αιφνιδιασμού.

Η αμηχανία του τουρκικού καθεστώτος αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι προσπάθησαν να βαφτίσουν το ψάρι, κρέας. Τα τελευταία 24ωρα, ξεδιπλώνεται μία οργανωμένη επιχείρηση αλλοίωσης του περιστατικού. Το ένα μετά το άλλο, κυβερνητικά στελέχη εξυψώνουν τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το πώς έβαλε στη θέση του τον Έλληνα ομόλογό του. Βασικά, ακολουθούν τον ίδιο τον Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος έσπευσε να παραβλέψει την αμηχανία του Τούρκου υπουργού του, χαιρετίζοντας την «απάντησή του στους κακούς τρόπους» του Δένδια. Μετά τα συγχαρητήρια του Ερντογάν στον υπουργό του, τη σκυτάλη πήραν και άλλοι κορυφαίοι υπουργοί. Στον χορό μπήκε και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Ο Ερσίν Τατάρ απηύθυνε τα εύσημα στον Τσαβούσογλου. «Μπράβο είπαμε όλοι μας σε σας κύριε υπουργέ», είπε, απευθυνόμενος στον Τσαβούσογλου. Κατηγόρησε, και αυτός, το Νίκο Δένδια ότι ξεπέρασε τα όρια και είπε πράγματα που δεν έπρεπε να ειπωθούν.

Τις προθέσεις της Άγκυρας να κλιμακώσει, εξέφρασε και ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. Διατύπωσε πρωτοφανείς κατηγορίες κατά της Ελλάδας για το μεταναστευτικό. Χρησιμοποιώντας τα σόσιαλ μίντια, ισχυρίστηκε ότι η ελληνική πλευρά επιδεικνύει απάνθρωπη συμπεριφορά κατά των μεταναστών συνοδεύοντας μάλιστα την ανάρτησή του με βίντεο στο οποίο μιλούν άνθρωποι με καλυμένα τα πρόσωπα. «Οι δυνάμεις ασφαλείας της Ελλάδας επιχειρούν να ρίξουν βενζίνη και να κάψουν ανθρώπους. Αυτό είναι σφαγή υπό την επίβλεψη της Ευρώπης. Όσο η Ευρώπη συνεχίζει και κακομαθαίνει την Ελλάδα και συνεχίζει να σιωπά, θα γραφτεί στην ιστορία ως ηθικός αυτουργός αυτού του κακού», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός.

Στους λεονταρισμούς της Άγκυρας συγκαταλέγονται και τα όσα έλαβαν χώρα στην θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, λίγες μόλις ώρες μετά την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου. Το γαλλικό ερευνητικό πλοίο L'ATALANTE ζήτησε από την Ελλάδα άδεια για να πραγματοποιήσει έρευνες μέσα στην περιοχή της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, νοτιοανατολικά της Κρήτης και δυτικά του 28ου μεσημβρινού. Μόλις η Ελλάδα εξέδωσε σχετική NAVTEX, η Τουρκία απάντησε με αντι-NAVTEX και έστειλε και φρεγάτα στην ευρύτερη περιοχή, ζητώντας από το γαλλικό πλοίο να αποχωρήσει. Το γαλλικό ερευνητικό συνεχίζει προς το παρόν τις έρευνές του.

Η ελληνική διπλωματία παρακολουθεί τις εξελίξεις, τις οποίες χαρακτηρίζει «αναμενόμενες». Στην Άγκυρα επικρατεί εκνευρισμός και ο εκνευρισμός αυτός θα εκφραστεί. Πρόκειται για τους γνωστούς βρυχυθμούς της γείτονας, αλλά και την προσπάθεια να επισκιαστεί το πινκ-πονκ μεταξύ υπουργών και να φανατιστεί η κοινή γνώμη. Το πώς και το πότε θα φανεί σύντομα. Όπως και να έχει, στην Αθήνα κυριαρχεί μία ικανοποίηση για την επιβεβλημένη στάση του Δένδια. Μπήκε τέλος σε ένα διαχρονικό φοβικό σύνδρομο που επισκίαζε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις επί δεκαετίες.

Κλείσιμο
Πλέον, και οι δύο πλευρές θα αναμετρηθούν στον 63ο γύρο των διερευνητικών επαφών και παράλληλα στη συζήτηση περί των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) σε επίπεδο στρατιωτικών αντιπροσωπειών.

Ειδήσεις σήμερα

Πάτρα: Μολότοφ σε χώρο στάθμευσης οχημάτων της Αστυνομίας

Κηδεία πρίγκιπα Φίλιπππου: Οι ενδυματολογικές επιλογές και η «σημειολογία» των κοσμημάτων

Τελικός Κυπέλλου Ισπανίας, Αθλέτικ Μπιλμπάο-Μπαρτσελόνα 0-4: «Μπλαουγκράνα» τεσσάρων αστέρων! - Δείτε τα γκολ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης