Κηδεία πρίγκιπα Φίλιππου: Οι ενδυματολογικές επιλογές και η «σημειολογία» των κοσμημάτων

Κηδεία πρίγκιπα Φίλιππου: Οι ενδυματολογικές επιλογές και η «σημειολογία» των κοσμημάτων

Η Κέιτ Μίντλετον φόρεσε το βασιλικό περιδέραιο της Ελισάβετ

000_9886GX
Την εξαιρετική τιμή να φορέσει στην κηδεία του πρίγκηπος Φιλίππου ένα ιστορικής σημασίας περιδέραιο, από τη συλλογή κοσμημάτων της βασιλίσσης Ελισάβετ, είχε η δούκισσα του Κέιμπριτζ, Κέιτ Μίντλετον.
Το περιδέραιο, μια σύνθεση από διαμάντια και μαργαριτάρια, είναι γνωστό σαν «Japanese Pearl Choker» («Το Περιλαίμιο με το Ιαπωνικό Μαργαριτάρι») και η Ελισάβετ το έχει φορέσει επανειλημμένως κατά τη δεκαετία του 1980 και '90, όπως πχ το 1995, στη δεξίωση για τα 70α γενέθλια της τέως πρωθυπουργού, Μάργκαρετ Θάτσερ.

Η βασίλισσα Ελισάβετ είχε παραγγείλει το περιλαίμιο με την οδηγία να δεθεί μόνο με τους εκλεκτότερους των εκλεκτών πολύτιμους λίθους. Το κόστος κάλυψε το ιαπωνικό κράτος, του οποίου και αποτελεί δώρο στην Ελισάβετ. Μάλιστα, κατά τον πρώτο χρόνο του γάμου του πρίγκηπος Καρόλου, η βασίλισσα είχε δανείσει το τσόκερ στη Νταϊάνα, η οποία λάτρευε τις πέρλες.

Το 1982 η Νταϊάνα, δηλαδή η πεθερά που ουδέποτε γνώρισε η σύζυγος του πρίγκηπος Γουίλιαμ, είχε φορέσει το συγκεκριμένο, τεράστιας αξίας κόσμημα, σε μια δεξίωση στο ανάκτορο Χάμπτον Κορτ προς τιμήν της βασιλίσσης Βεατρίκης και του πρίγκηπος Κλάους της Ολλανδίας. Η εν λόγω εκδήλωση ήταν μία από τις πρώτες στις οποίες η λαίδη Νταϊάνα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, ως σύζυγος του πρίγκηπος Καρόλου, δηλαδή του διαδόχου της βασιλίσσης Ελισάβετ -και, βεβαίως, του θρόνου του Ηνωμένου Βασιλείου.

41878738-9481635-image-a-157_1618672292846

Κλείσιμο
Ωστόσο, η Κέιτ Μίντλετον έχει φορέσει το Japanese Pearl Choker άλλη μία φορά στο παρελθόν και συγκεκριμένα το 2017, στον εορτασμό για την 70η επέτειο γάμου της βασιλίσσης Ελισάβετ με τον, τεθνεώτα πλέον, πρίγκιπα Φίλιππο. Φορώντας το ξανά στην κηδεία του Φιλίππου, η δούκισσα του Κέιμπριτζ απέτισε φόρο τιμής, τόσο στην βασίλισσα Ελισάβετ, όσο και στην, θρυλική πλέον, πλην αποβιώσασα, τόσον ενωρίς, μητέρα του συζύγου της, τη λαίδη Νταϊάνα.

Πέραν του εκλεκτού περιλαιμίου, η Κέιτ Μίντλετον ήταν, για άλλη μία φορά η επιτομή της κομψότητας, της σοβαρότητας, του σεβασμού στην πένθιμη περίσταση. Επέλεξε ένα μάξι παλτό, μέσα από το οποίο φόρεσε ένα μαύρο φόρεμα του Γάλλου μόδιστρου Roland Mouret, αξίας 1.850 ευρώ. Το πρόσωπο της δούκισσας του Κέιμπριτζ -εκτός της υποχρεωτικής μάσκας- κάλυπτε μαύρο βέλο, προσαρμοσμένο στο διακριτικό βελούδινο καπέλο του φημισμένου πιλοποιού Philip Treacy.

Φυσικά, το Japanese Pearl Choker δεν θα μπορούσε να μην συνδυάζεται με κάποια εξίσου φίνα, μαργαριταρένια ενώτια, τα οποία και αυτά προήλθαν από την προσωπική κοσμηματοθήκη της βασιλίσσης Ελισάβετ. Τα ενώτια αυτά είχε φορέσει επίσης η λαίδη Νταϊάνα, το 1982 και αποτελούν γαμήλιο δώρο του εμίρη του Μπαχρέιν στη βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας, όταν νυμφευόταν τον πρίγκιπα Φίλιππο, το 1947.


41872124-9481635-image-m-94_1618668597172

Σε ό,τι αφορά στην ίδια τη, χήρα πλέον, βασίλισσα Ελισάβετ, για την κηδεία του συζύγου της επέλεξε την αδαμάντινη καρφίτσα Richmond Brooch, την οποίαν έχει κληρονομήσει από την γιαγιά της, τη βασίλισσα Μαρία. Πρόκειται περί βαρυτίμου κοσμήματος, μια σύνθεση από διαμάντια σε βάση χρυσού και αργύρου, ενώ στο κέντρο υπάρχει ένα μεγάλο μαργαριτάρι. Το οποίο, μάλιστα, είναι αποσπώμενο. Αλλά και ως κειμήλιο είναι εξαιρετικά μεγάλης αξίας, καθώς έχει κατασκευαστεί, κατά παραγγελίαν της πόλης του Ρίτσμοντ, το 1893.

Η Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, σύζυγος του πρίγκηπος Καρόλου, τίμησε τον πεθερό της, πρίγκιπα Φίλιππο, φορώντας την αναμνηστική καρφίτσα του στρατιωτικού συντάγματος στο οποίο ανήκε εκείνος επί 70 έτη. Το εν λόγω κόσμημα ονομάζεται Bugle Horn (σάλπιγγα) και είναι κατασκευασμένο από καθαρό άργυρο. Η δούκισσα της Κορνουάλης, η οποία στις 25 Μαρτίου είχε βρεθεί στην Αθήνα μαζί με τον πρίγκιπα Κάρολο, είχε λάβει την καρφίτσα από τον ίδιον τον πεθερό της ως δώρο, μόλις τον Ιούλιο του 2020. Τα υποδήματα της Καμίλα είναι μάλλον όμοια με αυτά των κοινών θνητών, καθώς είναι μάρκας Sole Bliss και πωλούνται προς 170 ευρώ.

000_988697


Η πριγκίπισσα Ευγενία, θυγατέρα του πρίγκηπος Άντριου, δούκα της Υόρκης και δευτερότοκου γιου της βασιλίσσης Ελισάβετ, εμφανίστηκε με μακριές καστανές τρέσες. Κάτω από το μαύρο μπερέ, οι τεχνητές αυτές προεκτάσεις της πριγκιπικής κόμης ακουμπούσαν ελεύθερα στην πλάτη του μαύρου παλτού της. Η τιμή του οποίου, καθώς φέρει την υπογραφή Ουρουγουανού σχεδιαστή, από την κολεξιόν AW20, υπολογίζεται σε 6.500 ευρώ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τσάντα την οποίαν κρατούσε η πριγκίπισσα Ευγενία, σε σχήμα φυσερού ή ακορντεόν. Φυσικά, είναι και αυτή σινιέ, σχεδιασμένη από την

Gabriela Hearst. Η συγκεκριμένη δημιουργία φέρει τον κωδικό «Diana».

Η πριγκίπισσα Βεατρίκη, αδελφή της προηγουμένης και επίσης θυγατέρα του «άτακτου» πρίγκηπος Ανδρέα, για την κηδεία του Φιλίππου επέλεξε ένα σακάκι με εφαρμοστό στρογγυλό γιακά, τύπου κολλάρου, δια χειρός Claire Mischevani.

000_9888PM


Η κόμισσα του Ουέσεξ, Σοφία, προσήλθε με ένα πολύ μακρύ, μέχρι αστραγάλων, αμπιγιέ παλτό, σχεδιασμένο από την Suzannah London.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης