Ο Μητσοτάκης έστειλε επιστολή στην ηγεσία της ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα

Ο Μητσοτάκης έστειλε επιστολή στην ηγεσία της ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα

Ενδεχόμενη κλίμακωση θα οδηγήσει σε συνολική κρίση των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, τονίζει ο πρωθυπουργός στην επιστολή του στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ

Misel
Επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για την τουρκική προκλητικότητα έστειλε την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην επιστολή αυτή ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε ξεκάθαρο ότι ενδεχόμενο κλιμάκωσης από πλευράς Τουρκίας δεν θα οδηγήσει σε ελληνοτουρκική αλλά σε κρίση των συνολικών σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία.

«Κατόπιν προκλητικών και παράνομων συμπεριφορών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο με αποκορύφωμα τη δημοσίευση στο φύλλο της τουρκικής εφημερίδας της κυβέρνησης αιτήσεων για άδεια έρευνας και εξόρυξη υδρογονανθράκων από την κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε χθες επιστολές προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ενημερώνοντας για την αποστολή της επιστολής.

Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε και για το αν θα υπάρξει κάποια επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαντώντας ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προγραμματισμένη επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό που κάνουμε εμείς πάντα, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, είναι ακόμα και σε περιόδους κρίσεων να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας».

«Εμείς δεν θέλουμε προκλητικές ενέργειες, είμαστε μια χώρα φιλική αυτό περιμένουμε και από τους γείτονές μας» πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα έχουμε και την απόλυτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μπορέσουμε, ελπίζω, να ξεπεράσουμε αυτή την περίοδο στέλνοντας όμως ένα σαφές μήνυμα: Ότι μια ένταση την οποία δεν προκαλούμε εμείς, δεν μπορεί να οδηγήσει αυτόματα σε μια αποκλιμάκωση αυτής της κατάστασης την οποία βιώνουμε και σε μια βελτίωση των σχέσεών μας με την Τουρκία».

«Σας διαβεβαιώνω ότι η στήριξη της Ευρώπης, και σε διμερές επίπεδο με όλες τις επαφές που είχα, αλλά και η θεσμική στήριξη της ΕΕ στα ελληνικά δίκαια είναι δεδομένη. Δεν αμφισβητήθηκε ποτέ» επισήμανε επίσης ο πρωθυπουργός.

Προετοιμασία για επίσκεψη στο Ισραήλ

Κλείσιμο
Παραλλήλως το επιτελείο του πρωθυπουργού ολοκληρώνει τις προετοιμασίες για την οριστικοποίηση της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, η οποία αναμένεται να είναι η πρώτη χώρα που θα επισκεφθεί ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης μετά την κρίση με τον κορωνοϊό. Το Ισραήλ θεωρείται μια χώρα με επιδημιολογικό προφίλ παρόμοιο με της Ελλάδας και η Αθήνα προσδοκά την προσέλκυση τουριστών από το Ισραήλ.

Κυρίως όμως, σε αυτή την συγκυρία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα επιχειρήσουν να ανανεώσουν τις δεσμεύσεις για αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας και της άμυνας.

Πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι η από κοινού αξιολόγηση των δεδομένων που δημιουργεί στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου η προσπάθεια της Τουρκίας να σφετεριστεί θαλάσσιες ζώνες, απόπειρα που δεν επηρεάζει μόνο την Ελλάδα αλλά και τον σχεδιασμό άλλων χωρών της περιοχής -όπως για παράδειγμα το Ισραήλ- για μεταφορά των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων προς τις χώρες της ΕΕ με υποθαλάσσιους αγωγούς από μια περιοχή που πλέον διεκδικεί η Τουρκία...

Ειδήσεις σήμερα: 

Βίντεο δείχνει αστυνομικό στη Φλόριντα να γονατίζει στο λαιμό άνδρα κατά τη διάρκεια σύλληψης!

«Διάγγελμα» Ομπάμα... υπόδειγμα πολιτικής παρέμβασης: Τι είπε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ

Νέα Υόρκη: Διέρρευσαν διάλογοι αστυνομικών - «Πυροβολήστε τους» λένε για τους διαδηλωτές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης