Ο Δήμος Καλαμάτας πραγματοποίησε στις 25-26 Νοεμβρίου, στον χώρο της Κεντρικής Αγοράς, τις «Μέρες τοπικής γαστρονομίας», όπου συμμετείχαν επιχειρήσεις των κλάδων της οινοποιίας, της ποτοποιίας, της ελαιοκομίας και της ελαιουργίας
Με τη συνδρομή του Δήμου Καλαμάτας, παραγωγοί και επαγγελματίες, εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα και φυσικά ειδικοί της γεύσης πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ Γαστρονομίας Καλαμάτας. Επίσης, με στόχο την ανάδειξη του διατροφικού πλούτου της περιοχής, οινοποιοί και ποτοποιοί της περιοχής παρουσίασαν τα προϊόντα που σήμερα παράγονται στη Μεσσηνία.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Δημάρχου Καλαμάτας κ. Αθανασίου Βασιλόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Δήμου Καλαμάτας, ώστε η γαστρονομία με την αξιοποίηση των ιδιαίτερων και ποιοτικών χαρακτηριστικών των τοπικών προϊόντων, να αποτελέσει την τουριστική ταυτότητα της περιοχής. Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βαγγέλης Ξυγκώρου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Καλαμάτας Νίκος Μαλαπέτσας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας Γιάννης Κολοβός, ο πρόεδρος του Σχολείου Ελιάς και Ελαιόλαδου Νίκος Κουτσούκος και η εκπρόσωπος της Chef’s Brigade Greece, Γεωργία Κουτσούκου.
Ακολούθησε ομιλία του επιχειρηματία, ποτοποιού, Γιώργου Καλλικούνη, με αναφορές στην εξέλιξη της ποτοποιίας στη Μεσσηνία και στη συμβολή της στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, ιδιαίτερα μετά το 1850 και συνεχίστηκε με σεμινάριο γευσιγνωσίας από την Οινολόγο κ. Σύλβια Μπουφέα με κρασιά που προσφέρθηκαν από τους συμμετέχοντες οινοποιούς. Οι παρευρισκόμενοι, κυρίως επαγγελματίες και εργαζόμενοι των καταστημάτων εστίασης της πόλης, αλλά και φίλοι του κρασιού, εξοικειώθηκαν με τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά των ποικιλιών, του τοπικού φιλέρι, του μοσχοφίλερου, του ασύρτικου, της μαλαγουζιάς, του Merlotte και του Cabernet.
Η βραδιά έκλεισε με ξενάγηση στα περίπτερα των εκθετών οινοποιών και ποτοποιών, όπου οι επισκέπτες ενημερώθηκαν από τους ίδιους τους παραγωγούς, για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε προϊόντος, συνοδεία εδεσμάτων από τοπικά προϊόντα, που είχαν παρασκευαστεί και προσφερθεί από τα καταστήματα εστίασης της πόλης. Στην έκθεση συμμετείχαν τα οινοποιεία, Τσαβολάκη, Ξυγκώρου, Ψαρούλη, Πατσούρου, Γκότση, Πουλημένου και Λαφαζάνη, καθώς και τα ποτοποιία των Καλλικούνη, Κωστέα, Κων. Χριστόπουλου και Αγαθοκλή Χριστόπουλου.
Κλείσιμο
Το Σάββατο 26/11/2022, στον ίδιο χώρο, σεφ από τα καταστήματα εστίασης της πόλης, αλλά και από την ομάδα Brigade Greece, κέρασαν τους επισκέπτες τοπικές γεύσεις, όπως πέτουλες και τηγανόψωμα, χρησιμοποιώντας Μεσσηνιακό Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο και Ελιές Καλαμάτας. Παράλληλα τα μέλη του Σχολείου Ελιάς και Ελαιολάδου, εκπαίδευαν μικρούς και μεγάλους στη γευσιγνωσία λαδιού και τοπικής Ελιάς Καλαμάτας. Στο χώρο εκτέθηκαν και προϊόντα από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας και τη Κοιν. Σεπ. ΓΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗΣ. Τέλος, για όλη την εβδομάδα, από 21 έως 27/11 τα εστιατόρια της πόλης, πρόσφεραν στους επισκέπτες τους ειδικά μενού με τοπικές γεύσεις και κοκτέιλ από τοπικά ποτά και αποστάγματα.
Η εβδομαδιαία εκδήλωση, διοργανώθηκε από το τμήμα Τουρισμού του Δήμου Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, τον Σύλλογο Καταστημάτων Υγειονομικού ενδιαφέροντος Καλαμάτας, τον Σύλλογο Εστίασης Μεσσηνίας, το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου και μέλη της ομάδας Chef’s Brigade Greece στην Πελοπόννησο.
Ειδήσεις σήμερα: Goncharov: Μία «ταινία του Σκορσέζε» έγινε viral χωρίς… να έχει γυριστεί ποτέ!
Ανοιξιάτικες επιλογές ένδυσης και υπόδησης, για εμφανίσεις που συνδυάζουν τη χαλαρότητα του casual με το athleisure και που σου επιτρέπουν να αναβαθμίσεις το στυλ σου, χωρίς καμία προσπάθεια.
Με έμφαση στη συνεργασία, στη δύναμη που παίρνουμε ο ένας από τον άλλο και στην απόλυτη ισορροπία του ανθρώπου με τη φύση, το φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Νερού και μας θυμίζει ότι είναι το μέλλον της ανθρωπότητας.
Πίσω από κάθε επιτυχημένη επιχείρηση (brand, οργανισμό) βρίσκονται άνθρωποι που όχι μόνον ενδιαφέρονται για τη δουλειά τους, αλλά και για τον πλανήτη, την κοινωνία, τον διπλανό τους και νιώθουν υπερηφάνεια που προσφέρουν εθελοντικά ένα κομμάτι του εαυτού τους. Αυτοί είναι οι efooders!