Δημήτρης Κατής: 30 χρόνια “Εξόριστος”

Δημήτρης Κατής: 30 χρόνια “Εξόριστος”

ίΠρόκειται ίσως για τον πιο πολυβραβευμένο Έλληνα συνθέτη στο χώρο της επικής ορχηστρικής/συμφωνικής progressive μουσικής σύνθεσης

katis-awards1
Τα τελευταία 15 χρόνια έχει σαρώσει τα μουσικά βραβεία στο εξωτερικό και ειδικά στην απαιτητική αγορά της Αμερικής. Προηγουμένως είχε διανύσει άλλα τόσα στο μουσικό “στίβο”, σπάζοντας το ένα ρεκόρ πωλήσεων μετά το άλλο. Σημείο σταθμός στην καριέρα του το τραγούδι “Κάνω μια ευχή” τη δεκαετία του ΄90, που γνώρισε τεράστια απήχηση.
Los_Angeles_Music_Awards_2007
Ο λόγος για τον Δημήτρη Κατή, ίσως τον πιο πολυβραβευμένο Έλληνα συνθέτη στο χώρο της επικής ορχηστρικής/συμφωνικής progressive μουσικής σύνθεσης. Είναι ο εμπνευστής και δημιουργός του συγκροτήματος “Εξόριστοι”, της πρώτης ροκ/μέταλ μπάντας με ελληνικό στίχο και θεματολογία βασισμένη στην μυθολογία και ιστορία της χώρας μας.
live-exoristoi-kyttaro-2015
Κλείσιμο
Τον περασμένο Μάρτιο ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης κατέκτησε ακόμη μια πρωτιά. Οι “Εξόριστοι” έδωσαν ροκ συναυλία στο Αζερμπαϊτζάν, την πρώτη στην ιστορία της χώρας. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό με το κοινό να αγκαλιάζει την ελληνική μπάντα από την πρώτη νότα που έπαιξε. Χαρακτηριστική ήταν η φράση της Αζέρας μεταφράστριας της πρεσβείας της Αργεντινής: “Δεν ήταν απλά ένα τυπικό ροκ συγκρότημα. Το ελληνικό στοιχείο που είχαν οι μελωδίες, έδενε άρτια με το σύνολο».
20170120_Exoristoi_020
Ο Έλληνας καλλιτέχνης φαίνεται ότι διανύει περίοδο μεγάλης έμπνευσης. Πρόσφατα έγραψε τη μουσική της ταινίας “Ο βιολιστής της χαμένης οδού”, παραγωγής του τμήματος Κινηματογραφικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιονίων Νήσων, η οποία εστάλη σε 15 διεθνή φεστιβάλ και διεκδικεί με αξιώσεις τα πρώτα βραβεία. Αυτή την περίοδο ετοιμάζει τη μουσική σύνθεση άλλης ταινίας, σε σκηνοθεσία του ελληνικής καταγωγής Γιώργου Παπαβασιλείου με σημαντική καριέρα στους τηλεοπτικούς κολοσσούς ZDF και RTL και στην οποία πρωταγωνιστεί ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος. Το φθινόπωρο έχει προγραμματίσει σειρά εμφανίσεων στη Σουηδία, όπου Συμφωνικές Ορχήστρες της χώρας θα ερμηνεύσουν κάποια από τα πιο γνωστά συμφωνικά έργα του.
20170120_Exoristoi_079

Καριέρα φτιαγμένη από πλατίνα

Το 1989 ο νεαρός τότε συνθέτης, στιχουργός και κιθαρίστας Δημήτρης Κατής, ιδρύει το συγκρότημα “Εξόριστοι”, στα Βριλήσσια της Αττικής. Το πρώτο ομώνυμο άλμπουμ «σπάει» το κατεστημένο της εποχής. Για πρώτη φορά ο ελληνικός στίχος πλαισιώνει την χαρντ ροκ και χέβι μέταλ μουσική. Η ιδέα είναι του Δημήτρη που πιστεύει στην απόλυτη μελωδικότητα της ελληνικής γλώσσας. Δεύτερη μεγάλη καινοτομία είναι ο επικός ήχος, πρωτόγνωρος όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ο όρος «epic metal» καθιερώνεται παγκοσμίως από τον Έλληνα καλλιτέχνη και το συγκρότημά του. Πρωτοποριακή είναι και η θεματολογία των στίχων, που εμπνέεται από τη μυθολογική και ιστορική Ελλάδα, με τρόπο παραβολικό και συνάμα διαχρονικό. Το μουσικό κομμάτι “Σύνορα Παντού” έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως προφητικό για την σημερινή κοινωνική και ηθική κατάσταση της χώρας αλλά και του κόσμου.
Το τραγούδι «Κάνω Μια Ευχή» φέρνει την πρώτη πλατίνα στον συνθέτη και πωλήσεις πέραν των 70.000 και μάλιστα την εποχή του '90. Είναι η πρώτη ελληνική ροκ /μέταλ μπάντα που το επιτυγχάνει. Ουσιαστικά, οι “Εξόριστοι”, μαζί με την πρώτη τηλεοπτική χέβι μέταλ εκπομπή που αρχίζει ο Δημήτρης Κατής στην ΕΡΤ, “Metalmania”, καθιερώνουν το χέβι μέταλ στην Ελλάδα και με έναν καθαρά progressive ήχο.
20170120_Exoristoi_096
Η κατάκτηση της κορυφής φαινόταν προδιαγεγραμμένη στην καριέρα του Δημήτρη Κατή, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια έμεινε πιστός στις απόψεις του και τη μουσική του δίχως να κάνει “εκπτώσεις”. Δύο περιστατικά στα πρώτα χρόνια είναι ενδεικτικά όχι μόνο του ταλέντου αλλά και της προσωπικότητας του. Ο αείμνηστος Μάνος Ξυδούς είχε προτείνει στο τότε νεαρό Δημήτρη Κατή να γίνει ο κιθαρίστας ενός νέου γκρουπ, που αργότερα θα έπαιρνε το όνομα «Πυξ Λαξ». Ωστόσο εκείνος απέρριψε την πρόταση υποστηρίζοντας την σταθερότητα της θέσης του στο εντελώς διαφορετικό δημιούργημά του.
exoristoi-web-5
Το άλλο περιστατικό σημειώθηκε το 1994. Οι “Εξόριστοι” εμφανίζονται στο μεγαλύτερο βαλκανικό φεστιβάλ “Gitariada” στο Ζάγετσαρ του Βελιγραδίου, στο μέσο ενός καταστροφικού εμφυλίου μεταξύ Σερβίας και Βοσνίας και παίζουν μπροστά σε ένα ένθερμο κοινό 40 χιλιάδων ατόμων. Για να φτάσει εκεί, ο Δημήτρης Κατής απέρριψε τη διαδρομή προς το Βελιγράδι μέσα από τα Σκόπια, ώστε τα διαβατήρια να μην σφραγιστούν με το «Μakedonia». Προτίμησε μαζί με το γκρουπ να κάνουν μια μεγάλη παράκαμψη από Βουλγαρία και Ρουμανία περνώντας από επικίνδυνους δρόμους.
ex-web-1


LINK ΜΕ ΒΙΝΤΕΟ
https://www.youtube.com/watch?v=qU6ZwiMxNms&feature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=H4tCxHaSXwA&feature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=_sWVLqvYj7U&feature=youtu.be
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης