«Κοιτάτε…ψηλά»
tsamopoulos_minas

Μηνάς Τσαμόπουλος

«Κοιτάτε…ψηλά»

«Μην κοιτάτε ψηλά»- don’t look up είναι η ταινία που συζητιέται περισσότερο αυτόν τον καιρό. Γράφτηκαν χιλιάδες κριτικές και κατατέθηκαν κυρίως  στο διαδίκτυο  ποικίλες απόψεις για το  αν η ταινία  κρύβει μηνύματα, αν είναι ίσως μία έμμεση προειδοποίηση για το τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους κατοίκους αυτού του πλανήτη,   ή είναι αλληγορική.

Αναφέρεται σε έναν κομήτη που βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τη γη, η οποία θα εξαλείψει τη ζωή πάνω στον «βράχο» όπως την ξέρουμε αλλά κανείς δεν ακούει τους επιστήμονες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

«Μην κοιτάτε ψηλά» λένε στον κόσμο οι πολιτικοί αλλά και ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας που θέλει να εκμεταλλευτεί τα πολύτιμα γεωλογικά φορτία από τα οποία αποτελείται ο κομήτης. Τα πλούτη που θα φέρει ο κομήτης αυτός θα εξαλείψουν την πείνα ισχυρίζεται ο δισεκατομμυριούχος.

Η διαστημική αποστολή που οργανώθηκε από την κυβέρνηση για την αποτροπή της σύγκρουσης αλλάζοντας πορεία στον κομήτη, ακυρώθηκε. Και χάθηκε πολύτιμος χρόνος που καθιστά αδύνατη την αλλαγή πορείας του.

Ο λόγος;

Να προετοιμαστεί ο επιχειρηματίας για να εκμεταλλευτεί τον κομήτη. «Αποδεικνύεται μία μοναδική ευκαιρία ο κομήτης» λέει η πρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης και υποστηρίζει ότι βάση των ερευνών και των αναλύσεων των αστρογεωλόγων της εταιρείας του δισεκατομμυριούχου «ανακαλύψαμε ένα θαύμα». Τον λόγο παίρνει ο επιχειρηματίας που λέει ότι τα πολυτιμότερα ορυκτά του κόσμου τα οποία χρησιμοποιούνται όλο και πιο συχνά για την κατασκευή τηλεφώνων και υπολογιστών λιγοστεύουν.

Κλείσιμο
Και το πρόβλημα μεγεθύνεται γιατί η Κίνα ελέγχει όλα τα ορυχεία που παράγουν τα ορυκτά αυτά. «Σκεφτείτε πόσο χαρούμενοι είμαστε που οι αστρογεωλόγοι μας ανακάλυψαν ότι ο κομήτης περιλαμβάνει 32 τρισεκατομμύρια από αυτά τα κρίσιμα υλικά. Κρίσιμα για την τεχνολογία και με τα άλλα στοιχεία που βρέθηκαν στον κομήτη η συνολική τους αξία φτάνει τα 140 τρισεκατομμύρια δολάρια».

«Και τι σημασία έχουν τα λεφτά αφού θα πεθάνουμε όλοι;» Αναρωτήθηκε ο επιστήμονας χωρίς να λάβει απάντηση.

Στο παιχνίδι και τα ΜΜΕ που παροτρύνουν τον κόσμο να μην κοιτάει ψηλά ενώ ο επιστήμονας τον οποίο ενσαρκώνει ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο που εντόπισε τον κομήτη με τη συμβολή της βοηθού του βγαίνει απελπισμένος στην τηλεόραση και εκεί ακούει τον παρουσιαστή να του λέει, γελώντας, ότι η μετοχή της εταιρείας του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία η οποία στέλνει ειδικά πυραυλικά drones στο κομήτη αφενός για να αποτρέψει τη σύγκρουση με τη γη αφετέρου για εκμεταλλευτεί τα πολυτιμα υλικά του κάνει τρέλα limit ups φέρνοντας τρελά κέρδη. Και όλα αυτά μέσα σε μία χαρούμενη ατμόσφαιρα.

«Θα σταματήσετε να είστε τόσο γαμημένα ευχάριστοι αναφωνεί ο επιστήμονας: «Κάποιες φορές πρέπει να ακούμε. Ας πούμε για μία ακόμη φορά ότι ένας πελώριος κομήτης κατευθύνεται προς τη Γη. Και ο λόγος που το γνωρίζουμε είναι επειδή τον είδαμε με τα μάτια μας μέσα από ένα τηλεσκόπιο. Ποια άλλη απόδειξη θέλουμε; Και αν δεν συμφωνούμε στα βασικά ότι ένας πελώριος κομήτης που έχει το μέγεθος του Έβερεστ και κατευθύνεται προς τον πλανήτη Γη , δεν είναι κάτι καλό, το τι στο διάολο μας έχει συμβεί;

Έπρεπε να απομακρύνουμε τον κομήτη όταν είχαμε την ευκαιρία αλλά δεν το κάναμε.

Δεν ξέρω γιατί δεν το κάναμε. Και είμαι σίγουρος ότι πολύς κόσμος δεν θα ακούσει αυτά που λέω επειδή έχουν τη δική τους πολιτική ιδεολογία. Αλλά σας διαβεβαιώνω ότι δεν παίρνω το μέρος κανενός. Απλώς σας λέω την αλήθεια. …Και πιστεύω ότι θα πεθάνουμε όλοι».

Όταν ο κόσμος είδε στον ουρανό τον κομήτη να πλησιάζει τότε σταμάτησε να στηρίζει το «Μην κοιτάτε ψηλά» αλλά ήταν πλέον αργά.

To σενάριο γράφτηκε πολύ πριν την πανδημία και αφορά την κλιματική αλλαγή που απειλεί τον πλανήτη ή την παρουσία του ανθρώπου πάνω σε αυτόν. Γιατί όπως έχει πει κάποιος "ο άνθρωπος δεν προσπαθεί να σώσει τον πλανήτη αλλά τον εαυτό του πάνω στον πλανήτη". Σε κάθε περίπτωση είναι μία διδακτική ιστορία για τον τρόπο που σκεφτόμαστε, και αντιδράμε ζώντας πάνω σε αυτόν τον "παράξενο βράχο".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK