Η χώρα που έβλεπε τα κοντέινερ να περνούν…
plantzos_kostas

Κωστής Πλάντζος

Η χώρα που έβλεπε τα κοντέινερ να περνούν…

«Κάτι σάπιο» κρύβει η αποκάλυψη του ΣΔΟΕ για το κύκλωμα με τα 49 κοντέινερ που είχαν δηλωθεί πως έχουν προορισμό την Ιταλία, αλλά παρέμεναν στον Ασπρόπυργο και κατέληγαν στην εγχώρια αγορά και στο παραεμπόριο.  


Το ΣΔΟΕ κατάφερε μια τεράστια επιτυχία, καθώς το δημόσιο θα έχανε 6 εκατομμύρια ευρώ από το φορτίο αυτό. Και όντως άξιζαν οι συνεντεύξεις Τύπου, τα «μπράβο» στις υπηρεσίες και οι τυμπανοκρουσίες. Αυτά είναι όμως «σταγόνα στον ωκεανό» της φοροδιαφυγής. Τα 6 εκατομμύρια ευρώ εντοπίστηκαν από μία έρευνα, για ένα κύκλωμα, σε ένα φορτίο με 50 κοντέινερ,  σε ένα μόνον τελωνείο της  χώρας. 


Ωστόσο το ίδιο κύκλωμα, όπως λένε στο ΣΔΟΕ,  είχε διακινήσει πάνω από 5.000 κοντέινερ τα τελευταία περίπου 4 χρόνια. Αν η ίδια «φάμπρικα» αφορούσε 100πλάσια κοντέινερ, τότε από το ίδιο κύκλωμα το Κράτος έχασε έως και 600 (όχι μόνον 6) εκατομμύρια ευρώ! 


Τι γίνεται όμως με τόσα άλλα φορτία, από άλλα κυκλώματα, σε άλλα τελωνεία; Πολλαπλασιάστε πόσα τελωνεία έχει η χώρα και πόσα κυκλώματα σαν και αυτό μπορεί να κάνουνε τα ίδια κόλπα. Μάλλον θα ζαλιστείτε από τα δισεκατομμύρια που βγαίνουν…

Κλείσιμο

«Θεωρητικά είναι αυτά που λες» θα πουν ασφαλώς πολλοί –και γνωρίζω ήδη αρκετούς.


Όμως δεν τα λέω εγώ. «Το λένε και τα χαρτιά»!


Πέντε χρόνια πέρασαν από τότε που το ΘΕΜΑ αποκάλυπτε εσωτερικά έγγραφα του υπουργείου Οικονομικών, που περιέγραφαν με πολλές λεπτομέρειες πώς στήνεται η απάτη με τα κοντέινερ. 


 



Τι αποκάλυπταν τα έγγραφα που δημοσίευε το ΘΕΜΑ πριν 5 ακριβώς χρόνια; Ό,τι ακριβώς ανακοίνωσαν με συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή η υφυπουργός κυρία Παπανάτσιου και ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ κύριος Θωμαδάκης:


- Τα εμπορεύματα φτάνουν στον Πειραιά (ή σε άλλα τελωνεία) και δηλώνεται ότι περνάνε «τράνζιτ» και θα μείνουν λίγο καιρό στην Ελλάδα, με τελικό προορισμό χώρες της Ευρώπης.
- Για τα κοντέινερ αυτά δεν επιβάλλεται ΦΠΑ
- «Στη ζούλα» τα εμπορεύματα καταλήγουν στον Ασπρόπυργο και μετά στο παραεμπόριο.


 


Το κόλπο, τα σημεία και τα δρομολόγια ήταν τα ίδια και τότε, και τώρα. 


Ποια ήταν όμως η τύχη των εγγράφων που είχαν και πολλές άλλες λεπτομέρειες και έφεραν στο φως το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και η δημοσιογραφική έρευνα; 


Διατάχθηκε ΕΔΕ και κλήθηκε και ο δημοσιογράφος να καταθέσει σε ανακριτικούς υπαλλήλους. Όχι όμως για να φανεί αν ισχύουν όσα αναγράφουν τα έγγραφα, ούτε πώς προλαβαίνουν μέσα σε μόνον επτά ώρες (από 10 το πρωί έως  7 το απόγευμα) οι νταλίκες να  φύγουν για τα σύνορα (υποτίθεται), να ξεφορτώσουν και μετά να επιστρέψουν κιόλας στη χώρα μας. 


Η έρευνα λοιπόν δεν έγινε για να βρεθεί λύση στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Έγινε μόνον και μόνον για να βρεθεί γιατί και πώς διέρρευσαν εσωτερικά έγγραφα του Κράτους. «Μα αυτό σας νοιάζει και όχι αν χάνονται δισεκατομμύρια, την ώρα που η χώρα χρεοκοπεί, κόβονται συντάξεις και οι μισθοί σας ακόμα;» ρωτούσα απορημένος τους ανακριτικούς υπαλλήλους και οικονομικούς επιθεωρητές που με καλούσαν στα γραφεία τους. Δεν συγκίνησα κανέναν για να ενδιαφερθεί περισσότερο. Μόνον ερωτήσεις – παγίδα για να πω πού τα βρήκα, και όχι για το τι λένε τα ίδια τα έγγραφα.


Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Αντί το δημοσίευμα να συμβάλει στην έρευνα για την φοροδιαφυγή, οδήγησε σε έναν «πόλεμο» και απειλές από συντεχνίες και ομάδες συμφερόντων σε βάρος του δημοσιογράφου και του μέσου  στο οποίο εργάζεται.


Για να μην αδικούμε κανέναν, πρέπει να πω ότι υπήρξαν και υπάλληλοι που ανεπίσημα προσέτρεξαν να στηρίξουν την δημοσιογραφική έρευνα, η οποία οδήγησε και σε άλλες αποκαλύψεις. Αλλά και «πολιτική βούληση» υπήρξε, καθώς ο τότε αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών πήρε το αυτοκίνητό του και ταξίδεψε νυχθημερόν 1.700 χιλιόμετρα μέχρι τα σύνορα της χώρας, για να δει τι γίνεται στα τελωνεία με το θέμα αυτό. Από ό,τι έμαθα όμως εκ των υστέρων, όποιον και να ρώτησε, «όλα καλά» του απάντησαν όλοι. Και άκρη δεν βρέθηκε…


Πέντε χρόνια μετά, επιστρέφουμε ξανά εκεί από όπου άρχισαν όλα. Στα κοντέινερ που κάνουν βόλτες στον Ασπρόπυργο και ξεφορτώνουν παράνομα εμπορεύματα. 

Και μιλάμε για 6 εκατομμύρια, από ένα κύκλωμα και μόνον όμως που έχει «φάει» ΦΠΑ εκατοντάδων εκατομμυρίων από το κράτος.

Και αν δεν αντιληφθήκατε ακόμη πόσα δισεκατομμύρια χάθηκαν (και χάνονται κάθε χρόνο) για το κράτος και την χώρα με το colpo grosso που έχουν στήσει οι επιτήδειοι,  εδώ και τουλάχιστον 5 χρόνια από τότε που το ΘΕΜΑ αποκάλυπτε με έγγραφα του υπουργείου Οικονομικών για το πώς γίνεται η «δουλειά» και πού πρέπει να ψάξουν οι ελεγκτές για να βρούνε τα κλεμμένα, τότε ίσως πρέπει να διαβάζετε και εσείς ακόμα (αλλά κυρίως οι πολιτικοί που καταγγέλλουν τους πάντες και υπόσχονται τα πάντα ενώ …έχουν «αυταπάτες»)  πιο συχνά το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ