LIVE

Κορωνοϊός

fivi_paraskeva_blog

Φοίβη Παρασκευά

Είναι γεγονός. Η αγορά σε ότι αφορά στα ρούχα ή στα παπούτσια παίζει παιχνίδια. Με άλλα λόγια ένα ρούχο ή ένα παπούτσι για παράδειγμα μπορεί να μην αξίζει την τιμή του. Οι διαφορές στα καταστήματα είναι τεράστιες. Τώρα με το lockdown έχει φανεί η πραγματική αξία των ρούχων και έδαφος έχουν κερδίσει τα e-shops δηλαδή οι αγορές μέσω διαδικτύου.

Χριστούγεννα και φέτος. Θα τα περάσουμε μάλλον ήσυχα και με ιδιαίτερη προσοχή, αφού έχουμε μπει στην τελική ευθεία για τον εμβολιασμό. Θα τα ζήσουμε οικογενειακά με επιτρεπόμενο αριθμό μελών τα εννιά σε κάθε οικογένεια. Θα τα περάσουμε τα παιδιά ως ενήλικές και οι ενήλικές σαν παιδιά.

Είναι γεγονός. Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στην καθημερινότητά μας. Για πολλούς έχουν έρθει τα πάνω-κάτω αλλά στην νέα αυτή τάξη πραγμάτων ένα είναι το πιο σημαντικό: να μην το βάζουμε κάτω.

Το ντύσιμο δηλώνει πολλά στοιχεία για την προσωπικότητά μας.  Δίνει επίσης πολλές πληροφορίες για το ποιοι είμαστε. Στις πολλές εκφάνσεις της καθημερινότητας δίνει το στίγμα του για την ψυχολογία, την διάθεση, τον εσωτερικό μας κόσμο. Βέβαια είναι διαφορετική η αντίληψη που έχουμε για τον εαυτόν μας και άλλη η εικόνα που δείχνουμε προς τα έξω. Αυτό είναι θέμα οπτικής. Πολλές φορές εμείς μπορεί να αισθανόμαστε άνετα και όμορφα αλλά αυτός που μας βλέπει, να μας κρίνει διαφορετικά.

6

Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για τον γνωστό μύθο του Αισώπου «ο λαγός και η χελώνα». Μπορεί να είναι γραμμένος για παιδιά αλλά αφορά κυρίως τους ενήλικες δηλαδή όλους ‘εμάς’. Εμάς που ως παιδιά γελάσαμε και ίσως κοροιδέψαμε τους μεγαλυτέρους χωρίς να έχουμε ακόμη καταλάβει τις συνέπειες. Και μετά ήρθε η ζωή και όσα δεν μάθαμε στο σχολείο, τα μάθαμε στο μεγάλο σχολείο, δηλαδή, αυτό της ζωής. Και φυσικά ακόμα μαθαίνουμε, διότι η μάθηση δεν τελειώνει ποτέ…

1

Οι τέσσερις εποχές του χρόνου έχουν πολυάριθμες αναπαραστάσεις σε όλες τις μορφές τέχνης. `Εχουν υμνηθεί στην ποίηση, στη ζωγραφική και στη μουσική με τις χαρακτηριστικότερες εκδοχές τους και με άλλη κάθε φορά μορφή.

Είναι φορές που το μικρό τίποτα έχει μεγάλη σημασία στη ζωή μας. Για το παιδί ένα παιχνίδι, για τον έφηβο ένα χόμπι, για τον ενήλικα ένα αξεσουάρ επαγγελματικό και πάει λέγοντας. Τώρα που όλοι κλειστήκαμε σπίτια μας στην εποχή της τεχνολογίας, δίνουμε σημασία σε όλα εκείνα που μας ευχαριστούν ή μας αντιπροσωπεύουν. 

Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής συμπίπτει με το Θερινό Ηλιοστάσιο. Στις 21 Ιουνίου θα γιορταστεί η ημέρα και στο μετρό με την ανεξάντλητη και υπέροχη φωνή της Μαρία Κάλλας. `Άλλη μια ευκαιρία να αναρωτηθούμε το πόσο η μουσική μεταμορφώνει τη ζωή μας ενώ μας συνδιαμορφώνει σαν ανθρώπους συνάμα. Η μουσική είναι η τρίτη διάσταση στην τέχνη, έχει την ικανότητα να μας ταξιδεύει, να μας εμπνέει και να σηματοδοτεί όλες εκείνες τις ξεχωριστές και ιδιαίτερες στιγμές της ζωής μας. Αν η ζωγραφική έχει δύο διαστάσεις, προοπτική, εύρος και βάθος, η μουσική έχει άπειρες διαστάσεις και προεκτάσεις και φοβερό αντίκτυπο στη ζωή μας. Οι δυνατότητες που μας προσφέρει είναι αναρίθμητες και ουσιαστικές αφού απευθύνονται στον συναισθηματικό μας κόσμο αλλά και στο αισθητηριακό μας κομμάτι.

Στις 10 Ιουνίου γράφτηκε ο επίλογος μιας μεγάλης τραγωδίας, που επηρέασε συναισθηματικά όλον τον πλανήτη. Αμαξες με λευκά άλογα έσυραν τον άτυχο άνθρωπο στην τελευταία του κατοικία στην Μινεάπολη που αναπαύτηκε δίπλα στην μητέρα του.

10