grivas

Οι ΗΠΑ, ο Τραμπ και τα νέα πυρηνικά όπλα

Κωνσταντίνος Γρίβας

Πριν από μερικές ημέρες, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από τη Συνθήκη INF (Indermediate - Range Nuclear Forces) του 1987. Ωστόσο, κάτι που δεν έγινε ιδιαίτερα κατανοητό είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προβαίνουν σε αυτή την κίνηση όχι τόσο για να ενισχύσουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο, αλλά τα λεγόμενα «μεταπυρηνικά υπερόπλα» (post nuclear super weapons), δηλαδή εξελιγμένα πυραυλικά συστήματα στρατηγικών εφαρμογών, εφοδιασμένα με συμβατικές κεφαλές. 

Ως γνωστόν, η Συνθήκη INF απαγορεύει την ανάπτυξη και κατοχή χερσαία εκτοξευόμενων πυραυλικών συστημάτων, τόσο βαλλιστικών πυραύλων όσο και πυραύλων cruise, με βεληνεκές μεταξύ 500 και 5.500 χλμ., ανεξαρτήτως αν μεταφέρουν πυρηνικές ή συμβατικές κεφαλές. Για πολλά χρόνια αυτός ο περιορισμός δεν προβλημάτιζε ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεδομένου ότι, ως ναυτική δύναμη, τα πυραυλικά συστήματα που χρησιμοποιούσαν σε αυτές τις κατηγορίες βεληνεκούς εκτοξεύονταν από πλοία ή αεροσκάφη. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η Κίνα έθεσε νέα δεδομένα.

Συγκεκριμένα, οι Κινέζοι, για να κυριαρχήσουν στη Νότιο Σινική Θάλασσα, ανέπτυξαν μια σειρά από καινοφανή πυραυλικά συστήματα, όπως κατευθυνόμενους βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον πλοίων (ASBM), με πιο γνωστό εκπρόσωπο τον περιβόητο Dong Feng 21D (DF-21D), το βεληνεκές του οποίου ξεπερνά τα 1.500 χλμ. και απειλεί τα αεροπλανοφόρα του Αμερικανικού Ναυτικού.
Επενδύοντας σε παρόμοια συστήματα, καθώς και σε προηγμένα αντιαεροπορικά μεγάλου βεληνεκούς, οι Κινέζοι αναπτύσσουν πλέγματα «αντιπρόσβασης και άρνησης περιοχής» (A2/AD) τα οποία αποσκοπούν να διαμορφώσουν «φυσαλίδες» (bubbles) μέσα στις οποίες αν εισέλθουν αμερικανικά πλοία ή αεροσκάφη θα διατρέξουν μεγάλο κίνδυνο. Παρόμοιες «φυσαλίδες» αναπτύσσουν και οι Ρώσοι, επενδύοντας σε προηγμένα συστήματα αεράμυνας, όπως είναι το S-400 και το διάδοχό του S-500.

Οι Αμερικανοί κατενόησαν ότι για να διαπεράσουν αυτά τα πλέγματα θα έπρεπε να αναπτύξουν και χερσαία εκτοξευόμενα πυραυλικά συστήματα υπερυψηλής ακρίβειας και μεγάλου βεληνεκούς, ενώ σε θαλάσσια περιβάλλοντα κοντά στις ακτές ο Στρατός Ξηράς των ΗΠΑ θα έπρεπε να είναι σε θέση να προσβάλει και εχθρικά πολεμικά πλοία.

Ετσι, το 2016 ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών παρουσίασε την «αντίληψη» (concept) των «Διαχωρικών Πυρών» (Cross Domain Fires), το οποίο εν συνεχεία ενσωματώθηκε στο ευρύτερο δόγμα της «Πολυχωρικής Μάχης» (Multi Domain Battle). Τα «Διαχωρικά Πυρά» προβλέπουν την ανάπτυξη χερσαία εκτοξευόμενων πυραυλικών συστημάτων, τα οποία θα μπορούν να προσβάλουν κινούμενους στόχους και στη στεριά και στη θάλασσα, σε μεγάλες αποστάσεις. Ετσι, αρχικώς αναπτύχθηκε μια έκδοση του πυραύλου ATACMS με βεληνεκές 350 χλμ., που είναι σε θέση να προσβάλει και πολεμικά πλοία. Στη συνέχεια, οι Αμερικανοί ανέπτυξαν έναν νέο χερσαία εκτοξευόμενο πύραυλο, ικανό να χτυπήσει κινούμενους στόχους τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα, τον DeepStrike.

Το βλήμα αυτό αναφέρεται ότι έχει βεληνεκές 499 χλμ., ακριβώς για να μην παραβιάζει τη συνθήκη INF. Ομως, ήταν δεδομένο ότι αυτός ο περιορισμός δεν μπορούσε να παραμείνει. Τη στιγμή που όχι μόνο η Κίνα και η Ρωσία, αλλά και χώρες όπως το Ιράν, ανέπτυσσαν «έξυπνα» πυραυλικά συστήματα που απειλούσαν τις υπερπολύτιμες αμερικανικές πλατφόρμες μάχης, όπως είναι τα αεροπλανοφόρα, δύσκολα θα μπορούσαν να παραμείνουν οι ΗΠΑ έξω από την ανάπτυξη παρόμοιων όπλων, εξαιτίας μιας ψυχροπολεμικής συνθήκης.

Η εξέλιξη αυτή, λοιπόν, λύνει τα χέρια της αμερικανικής πολεμικής μηχανής. Οι μελλοντικές επιπτώσεις της είναι απροσδιόριστες. Σε κάθε περίπτωση, είναι σχεδόν βέβαιο ότι, σε βάθος χρόνου, αυτά τα νέα όπλα θα έχουν και δραματικές επιδράσεις όσον αφορά στη διαμόρφωση των ισορροπιών ισχύος και στο ελληνοτουρκικό σύστημα. Αυτό όμως είναι μια άλλη ιστορία.

*Αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων

ΣΧΟΛΙΑ (4)

zz

Οι ΗΠΑ χάνουν την ηγεμονία τους ανά τον κόσμο και προσπαθούν με ακραίες κινήσεις να υποχρεώσουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να τους ακλουθούν σαν γατάκια , καταρχάς όταν επεγράφη η συμφωνία μεταξύ Γκορμπατσόφ – Ρέιγκαν η ΕΣΣΔ ακόμη υπήρχε , η ΕΣΣΔ τότε πρότεινε την συμμετοχή όπως της Βρετανίας έτσι και της Γαλλίας οι χώρες αυτές αρνήθηκαν για δικούς τους λόγους , η ΕΣΣΔ κατέστρεψε 1846 πυραυλικά συστήματα και οι ΗΠΑ – 846, αυτό ασχέτως εάν ήταν σε βάρος της ΕΣΣΔ και μετά Ρωσσίας , οι Ρώσσοι δεν διαμαρτυρηθήκανε , δεύτερο , η συνθήκη απαγόρευε στα συμβαλλόμενα μέρη την κατασκευή πυρομαχικών βαλλιστικών και κρουαζιερόπλευρων πυραύλων επί εδάφους με εύρος από 500 έως 5.500 χλμ , την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ παραβιάζοντας τα προσυμφωνημένα με την ΕΣΣΔ διεύρυναν το ΝΑΤΟ προς Ανατολάς αποκτώντας υπεροχή ως και 1προς 15 σε βάρος της Ρωσσίας , και όχι μόνο αυτό , εγκατέστησαν πυραύλους << SM-3 Block IIA - στην Ρουμάνια και Πολωνία με βεληνεκές από 700 εως 2500 χιλιόμετρα με ταχύτητα 4.5 km/s η Mach 15.25 στα Block IIA >> που θέλουν ελάχιστα λεπτά της ώρας για να φτάσουν μέχρι τα Ουράλια ,στην διαμαρτυρία της Ρωσσίας απάντησαν ότι τα έχουν για το ΙΡΑΝ , όταν τους ρώτησαν οι Ρώσσοι και πάνω από ποια χώρα θα τα καταρρίψουν απάντησαν το ΙΡΑΝ , εδώ γελάμε , από την Ρουμάνικη πόλη ΝΤΕΒΕΣΕΛΟΥ ως την Ιρανική πόλη ΤΑΜΠΡΙΖ η απόσταση είναι σχεδόν 2000 χιλ , και από την Πολωνική πόλη ΡΕΝΤΖΙΚΟΒΟ ως το ΤΑΜΠΡΙΖ η απόσταση είναι 2.900 χιλ , ΚΑΙ κάτι άλλο , σε αυτούς τους σωλήνες μπορεί κάποιος εύκολα να εγκαταστήσει πυρηνική γόμωση έχει προβλεφτεί και αυτό , ΕΣΕΙΣ τι λέτε ποιος είναι ο παραβάτης η Ρωσσία η οι ΗΠΑ ?

σφυριζοαναλυτής όπως "τσυριζοδονητής"

Πυρηνική τρικυμία στο άλαλο κρανίο σου, μου θες να το παίξεις και αμυντικός αναλυτής. Άντε ρε τράβα να πλέξεις κάνα πουλόβερ για την σχέση σου, που το κοντινότερο σε στρατό σε σένα, από αυτά που γράφεις, ήταν τα κινέζικα στρατιωτάκια από τα jumbo jamba που σου πήραν κάποτε.

Ντίνος

Kύριε καθηγητά, πάντα φταίνε οι Ρώσοι και οι Κινέζοι. Δεν χρειαζόταν να μας τα πεις.

Κατά συρροή και κατά επάγγελμα. ...

Φταει ομως και ο Χατζηπετρης για να απολαμβάνεις κατ'αρχή ελευθερία, αν σε ενδιαφέρει, δηλαδή διαφορετικό πολιτικό σύστημα από την φεουδαρχια, που εξελίχθηκε και στις δύο χώρες. Βέβαια θα πεις, ότι και εμείς τι έχουμε; Το ίδιο και εμείς. Με τα φεουδα των κομμάτων της Βουλής, οι δημοσιοι υπάλληλοι είναι οι επιστατες και κολιγοι, ολοι οι υπόλοιποι. Πού παίζου τον ρόλο του δούλου του υπηρέτη των άλλων δύο. Υποψιάζομαι ότι εννοείς κάτι ποιο δυνατό, ποιο ακραίο. Τον φασιστοκομμουνισμο.Γιαυτό υπάρχουν οι δημοκρατιες , οχι σαν την δική μας, σαν Βόρειας Ευρώπης, Αμερικής Αυστραλίας κτλ.Ίσως έτσι εκλείψουν η σχιζοειδη παράνοια, οι κατά συρροή δολοφόνοι και κατ'επαγκελμα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία