Το Κόμμα του Λαού των Κατσαρίδων απαιτεί την απελευθέρωση των συλληφθέντων διαδηλωτών στην Ινδία

Το Κόμμα του Λαού των Κατσαρίδων απαιτεί την απελευθέρωση των συλληφθέντων διαδηλωτών στην Ινδία

Η απόφασή μας να διακόψουμε τις διαδηλώσεις δεν ελήφθη παρά με βάση τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, δηλώνει εκπρόσωπος του κόμματος που δημιουργήθηκε από τους φοιτητές που διαδήλωναν για τη νοθεία στις εξετάσεις εισαγωγής στις Ιατρικές Σχολές

Το Κόμμα του Λαού των Κατσαρίδων απαιτεί την απελευθέρωση των συλληφθέντων διαδηλωτών στην Ινδία
Το Κόμμα του Λαού των Κατσαρίδων (CJP), που δημιουργήθηκε αρχικά στο διαδίκτυο και εξέφρασε την οργή της ινδικής νεολαίας μέσων των μαζικών διαδηλώσεων που κατέληξαν στην παραίτηση του υπουργού Παιδείας της κυβέρνησης του Ναρέντρα Μόντι, απαιτεί την άμεση απελευθέρωση όλων των διαδηλωτών που παραμένουν υπό κράτηση.

«Απαιτούμε όλοι οι κρατούμενοι ή συλληφθέντες να απελευθερωθούν αμέσως, σε κάθε περίπτωση από σήμερα μέχρι αύριο και όλες οι διώξεις (κατά των διαδηλωτών) να αρθούν», δήλωσε σε ανάρτηση στο Χ ένας εκπρόσωπος του CJP.

«Η απόφασή μας να διακόψουμε τις διαδηλώσεις δεν ελήφθη παρά με βάση τις υποσχέσεις της κυβέρνησης», δηλώνει ο Σαουράβ Ντας. «Κάθε ρήγμα στην εμπιστοσύνη θα είναι απολύτως μη αποδεκτό από τους νέους», προσθέτει προειδοποιώντας ότι στην περίπτωση αυτή το CJP θα λάβει «τα αναγκαία μέτρα».

Η οργή των φοιτητών ξεχείλισε μετά τη μαζική νοθεία στις εξετάσεις εισαγωγής στις Ιατρικές Σχολές τον Μάιο, στις οποίες έλαβαν μέρος δύο εκατομμύρια νέοι. Η ακύρωσή τους οδήγησε στην αυτοκτονία 20 παιδιών, σύμφωνα με τον ινδικό Τύπο.

Στις διεκδικήσεις τους για την μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος οι νέοι πρόσθεσαν τις ανησυχίες τους για την ανεργία σε μία οικονομία που ωστόσο αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και τις επικρίσεις για την αυταρχική διακυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2014.

Επειτα από εβδομάδες κινητοποιήσεων και την βίαιη καταστολή της διαδήλωσης στο κέντρο του Νέου Δελχί την περασμένη Δευτέρα, το κίνημα αμφισβήτησης κέρδισε μία πρώτη νίκη με την παραίτηση το Σάββατο του υπουργού Παιδείας Νταρμέντρα Πραντάν. Ηταν το βασικό τους αίτημα και διέκοψαν τις κινητοποιήσεις.

Στο πλαίσιο της καταστολής του κινήματος, η ινδική αστυνομία έχει προχωρήσει σε μεγάλο αριθμό συλλήψεων διαδηλωτών.

Η κατάληξη της κρίσης θεωρείται ευρέως πολιτικό πλήγμα για τον Ναρέντρα Μόντι που έχει χτίσει την εικόνα του αδιάλλακτου ηγέτη.

Κλείσιμο
Υπό πίεση, ο Ινδός πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες μία εις βάθος μεταρρύθμιση του συστήματος των εξετάσεων για να γίνει περισσότερο «αξιόπιστο» και «διαφανές». Ταυτόχρονα, το υπουργικό συμβούλιο υιοθέτησε σχέδιο νόμου που αυστηροποιεί τις ποινές κατά των παραβατών.

Η συζήτησή του στο ινδικό κοινοβούλιο διακόπηκε επανειλημμένως από την αντιπολίτευση που τάχθηκε στο πλευρό των νέων και καταγγέλλει την αγριότητα της αστυνομικής καταστολής του κινήματος.


Η ίδρυση του κόμματος

Το Κόμμα του Λαού των Κατσαρίδων ιδρύθηκε τον Μάιο και μετρά εκατομμύρια followers στα κοινωνικά δίκτυα. Αντλεί έμπνευση από τα χαρακτηριστικά του εντόμου: πεισματάρικο, αντιπαθές και άτρωτο.

Δημιουργήθηκε ως αντίδραση στα περιφρονητικά για την ινδική νεολαία σχόλια του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Κατά την διάρκεια συνεδρίασης, ο δικαστής χαρακτήρισε τους νέους που επικρίνουν την ινδική κυβέρνηση «κατσαρίδες» (cockroaches) και «παράσιτα». Μετά την θύελλα που ακολούθησε, προσπάθησε να ανασκευάσει δικαιολογούμενος ότι εννοούσε «τους νέους που χρησιμοποιούν πλαστά πτυχία (!)».

Από τις ΗΠΑ, ο Αμπιτζίτ Ντίπκε, 30 ετών, πτυχιούχος Στρατηγικής στην Πολιτική Επικοινωνία του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, και ο οποίος έχει επιστρέψει πλέον στην Ινδία, απάντησε δημιουργώντας το Cockroach Janta Party (BJP), το ακρωνύμιο του οποίου παραπέμπει στο Bharatiya Janata Party του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2014.

Το σύνθημά του, «ένα πολιτικό κόμμα της νεολαίας, από την νεολαία, για την νεολαία», έγινε αμέσως viral, κυρίως στο Instagram όπου συγκέντρωσε αστραπιαία εκατομμύρια followers.

Οι εκπρόσωποι των φοιτητών που διαδήλωναν στο Νέο Δελχί καταγγέλλοντας την νοθεία στις εισαγωγικές εξετάσεις για τα πανεπιστήμια ανακοίνωσαν το τέλος της κινητοποίησής του μετά την παραίτηση του υπουργού Παιδείας, που ήταν και το βασικό τους αίτημα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δείτε Επίσης