Δεν έχουν ρεύμα τα νησιά ή κάποιοι δεν θέλουν να έχουν;
Γιώργος Παπασταφίδας

Γιώργος Παπασταφίδας

Δεν έχουν ρεύμα τα νησιά ή κάποιοι δεν θέλουν να έχουν;

Ήταν λίγες οι γεννήτριες!Ήταν παλιές οι γεννήτριες!  Δεν υπήρχαν εφεδρείες!

Πρέπει να προχωρήσει άμεσα η διασύνδεση της Σαντορίνης με το ηλεκτρικό σύστημα της ηπειρωτικής Ελλάδας ! ‘Έχει ήδη προκηρυχθεί διαγωνισμός και σε δύο χρόνια η διασύνδεση θα είναι έτοιμη !!!!

Αυτά και άλλα πολλά ακούστηκαν από τα χείλη των αρμοδίων κατά την διάρκεια πενθήμερης συσκότισης που έκανε τους ξένους να «κουτουλάνε» με τους ντόπιους στα σοκάκια των Φηρών και της Οίας και να κάνουν …..ντούς  με μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού πάρα το γεγονός ότι πλήρωναν 500 ή ακόμη και 1000 ευρώ για το δωμάτιο του ξενοδοχείου που έμεναν .

Κλείσιμο
Για την ταμπακιέρα ούτε λόγος φυσικά .

Γιατί τα νησιά δεν είναι διασυνδεμένα με το σύστημα της υπόλοιπης Ελλάδας ;

Πολλοί θα πουν ότι κάτι τέτοιο είναι ακριβό αφού η πόντιση καλωδίων κοστίζει 1,5 με 2 δισ ευρώ .

Βέβαια αποσιωπούν το γεγονός  ότι κάθε χρόνο πληρώνουμε όλοι οι καταναλωτές περίπου 600 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για να έχουν τα νησιά  τις απαρχαιωμένες γεννήτριες που καίνε μαζούτ ή ντίζελ .

Σε τρία ή το πολύ πέντε χρόνια το έργο της διασύνδεσης θα είχε αποσβεστεί ,αφήστε το γεγονός ότι τα μισά χρήματα προέρχονται από την Ε.Ε.

Παράλληλα σύμφωνα με μελέτες η διασύνδεση των νησιών θα επέφερε άμεσα μια θετική επίπτωση στο ΑΕΠ  της χώρας κατά 1,5% . Φυσικά ούτε αυτό  το χρειαζόμαστε τώρα!

Για να μην αναφερθούμε στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε οριοθετημένες βραχονησίδες  που θεωρούνται ως η πλέον ενδεδειγμένη λύση για φθηνή και καθαρή ηλεκτρική ενέργεια όχι μόνο στα νησιά αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα αφού το Αιγαίο είναι προικισμένο με ένα τεράστιο και ανεξάντλητο αιολικό δυναμικό  .

 Τι ξέρουν οι ‘Άγγλοι, οι Δανοί οι Ολλανδοί και Γερμανοί  ,που όχι μόνο εγκαθιστούν ανεμογεννήτριες μέσα στη θάλασσα αλλά κατασκευάζουν και τεχνητά νησιά για τον σκοπό αυτό;

‘Όλα αυτά προφανώς είναι ψιλά γράμματα για τους κυβερνώντες ,όπως και το γεγονός ότι γύρω από την ηλεκτροδότηση  των νησιών με το υφιστάμενο σύστημα,έχουν αναπτυχθεί μια σειρά από συμφέροντα όπως των προμηθευτών γεννητριών , των προμηθευτών καυσίμων , των προμηθευτών λαδιών και άλλων εξαρτημάτων  με τζίρο εκατοντάδων εκατομμυρίων κάθε χρόνο .

Όσο για τις διασυνδέσεις ας σταματήσει η κοροϊδία από κάθε λογής αρμόδιο και αναρμόδιο.

Η αλήθεια είναι ότι όλο αυτό τον καιρό έχει  προκηρυχθεί ένα έργο , αυτό της διασύνδεσης της Μυκόνου της Πάρου της Σύρου και  Νάξου το οποίο, και κάθε λίγο ακυρώνεται γιατί δεν τα βρίσκουν οι προμηθευτές καλωδίων με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χαθούν και τα κονδύλια από την Ε.Ε..

Όσο τα άλλα νησιά ,ανάμεσα τους και η Σαντορίνη, η Κρήτη ,η Ρόδος η Κως κ.α. ,οι αρμόδιοι έχουν φροντίσει όχι μόνο να μην έχουν επικαιροποιημένες μελέτες ,αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων να μην υπάρχουν καν μελέτες.

Είπαμε ….Success story αλλά όχι και έτσι !


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK