Οι ευθύνες εκεί που ανήκουν
koymoytsakos

Γιώργος Κουμουτσάκος

Οι ευθύνες εκεί που ανήκουν

Από τη στιγμή που η Ελλάδα, μετά τα γεγονότα του Μαρτίου του 2020 στον Έβρο, ενίσχυσε αποφασιστικά και αποτελεσματικά την επίβλεψη και προστασία των συνόρων της σε ξηρά και θάλασσα, το τουρκικό κράτος και παρακράτος, μαζί με (συνεργαζόμενα;) δίκτυα λαθροδιακινητών, αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους προώθησης προσφύγων, παράνομων και παράτυπων μεταναστών σε ελληνικό έδαφος

Ο Έβρος με τις νησίδες που διαμορφώνονται, εμφανίζονται και χάνονται εξ´αιτίας της ροής των υδάτων του ποταμού, προσφέρει ευνοϊκό περιβάλλον για γεωπολιτικές επιδιώξεις και οικονομικά συμφέροντα του βαθέως τουρκικού κράτους και των δικτύων των λαθροδιακινητών. Οι τουρκικές υπηρεσίες όταν δεν δημιουργούν ή/και ενθαρρύνουν τα δίκτυα αυτά, σίγουρα τα ανέχονται.

Απελπισμένοι άνθρωποι και η δραματική κατάστασή τους μετατρέπονται στα χέρια αυτών των μηχανισμών και συμφερόντων σε
ανθρώπινο πολιορκητικό κριό, σε υβριδική απειλή για την Ελλάδα.

Μπροστά σε αυτήν την πρόκληση οφείλουμε, όπως και πράττουμε, να προστατεύσουμε ταυτόχρονα την εθνική ασφάλεια και την ανθρώπινη ζωή.
Είμαστε υποχρεωμένοι ως ευρωπαϊκό κράτος στο σύνορο της Ευρώπης, να επιτελέσουμε αυτήν την πολύ δύσκολη αποστολή περπατώντας συνεχώς στη λεπτή γραμμή της αποτελεσματικής ασφάλειας και του έμπρακτου ανθρωπισμού. Σε κανένα απ´τα δύο δεν μπορεί να υπάρξουν εκπτώσεις. Για αυτό και η αποστολή της Ελλάδας είναι τόσο περίπλοκη, απαιτητική και δύσκολη.

Η Ελλάδα δεν είναι απολογούμενη και δεν μπορεί να είναι κατηγορούμενη γιατί η γεωγραφία, η διεθνής πολιτική συγκυρία και πρωτίστως, ένας κακόβουλος υπονομευτικός γείτονας της έχουν επιβάλλει αυτήν την υποχρέωση.

Κλείσιμο
Να αναζητηθούν λοιπόν οι ευθύνες για το δράμα και συχνά για τις τραγωδίες που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι, εκεί όπου ανήκουν. Σε εκείνους που υπηρετώντας ανομολόγητες αλλά και τόσο εμφανείς γεωπολιτικές επιδιώξεις και κυνικά οικονομικά συμφέροντα, μετατρέπουν δυστυχείς ανθρώπους σε εργαλεία, «όπλα» και όργανά τους.

Η επιθετική κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ίδια τη χώρα είναι δηλητηριώδης, υπονομευτική και για αυτό από κάθε άποψη απαράδεκτη.



*Ο Γιώργος Κουμουτσάκος είναι Βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθήνας και τ. Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Ασύλου κ´ Μετανάστευσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ