LIVE

Κορωνοϊός

laskaraki-galateia

Πώς να μην παρενοχλήσεις σεξουαλικά κάποιον: ένας οδηγός

Γαλάτεια Λασκαράκη

Διαπιστώνω ότι αρκετοί αισθάνονται ανήσυχοι για την δική τους συμπεριφορά στον χώρο εργασίας ή νιώθουν να απειλούνται από το ελληνικό #metoo. Οπότε σκέφτηκα να δώσω μερικές οδηγίες χρήσεως γιατί ακόμη έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.

Είμαι εδώ για να βοηθήσω όλους τους άνδρες (αλλά και γυναίκες) που μοιάζουν αυτές τις μέρες να βρίσκονται στην καλύτερη περίπτωση σε αμηχανία και στην χειρότερη σε σύγχυση για το τί πραγματικά συνιστά σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία. “Μπορώ να κοιτάξω μια ωραία κοπέλα ή θα με καταγγείλει;”. “Μπορώ να κλειδώσω στο γραφείο μου μια νεαρή ειδικευόμενη που θα μπορούσε να είναι κόρη μου και να της επιτεθώ με σκοπό το σεξ ή μήπως είναι ανάρμοστο;”. Είμαι βέβαιη ότι oι περισσότεροι από εσάς βρήκατε τις σωστές απαντήσεις κατευθείαν. Και μπράβο. Κάποιοι όμως έχετε απορίες. Κάποιοι πιστεύετε ότι είναι σωστό ναρκοπέδιο εκεί έξω, οπότε αποφάσισα να βοηθήσω. Γιατί ποτέ δεν ξέρεις τί μπορεί να πάει στραβά με τη νεαρή ειδικευόμενη.

Πάμε λοιπόν. Θα διατυπώνω εκ μέρους σας ερωτήματα που έχω ψαρέψει στον δημόσιο λόγο, στα ΜΜΕ, στα Social Media, σε συσκέψεις και σε πηγαδάκια και θα απαντώ μόνη μου.

Απορία πρώτη:
“Μπορώ να κάνω κομπλιμέντο σε μια συνάδελφο;” Ναι! Μπορείτε! Eυχαριστούμε. Είναι πολύ καλοδεχούμενο να πεις, ωραίο φόρεμα, είσαι πολύ κομψή σήμερα, ωραία τα μαλλιά σου.

Απορία δεύτερη:
“Αν είμαι σκηνοθέτης και έχω φωνάξει σε ακρόαση μια υποψήφια ηθοποιό για τον ρόλο μπορώ να αυτοϊκανοποιηθώ μπροστά της;” Οχι! Λυπάμαι. Εχει έρθει εκεί για να βρει δουλειά. Μπορείς να βγεις ραντεβού με ένα σωρό άλλες γυναίκες που είναι ενδεχομένως πιο έτοιμες να τελειώσουν το βράδυ τους με τέτοιου είδους αναψυχή, με την θέλησή τους.

Απορία τρίτη:
“Αν είμαι αφεντικό/διευθυντής/παραγωγός/αθλητικός παράγοντας δεν μπορώ να προσπαθήσω να κάνω σεξ με νεαρά άτομα που οι τύχες τους στη δουλειά εξαρτώνται από εμένα”; Οχι, δεν μπορείς γιατί η σχέση σας είναι εξουσιαστική -και η συζήτηση τελειώνει εκεί. Σε εμπιστεύονται, σε φοβούνται, θα κάνουν πιο εύκολα ό,τι τους ζητήσεις -και το ξέρεις.

Απορία τέταρτη:
“Μα εάν τελικά τις/τους έπεισα να έρθουν στο δωμάτιο/καμαρίνι/γραφείο μου και έκαναν αυτό που ζήτησα μετά από επιμονή μου, δεν ήταν συναίνεση;”. Οχι, δεν ήταν συναίνεση. Τους χειρίστηκες. Τους πίεσες. Ηταν του χεριού σου. Δεν το ζήτησαν, δεν το θέλησαν. Ηταν ψυχικά μπερδεμένοι. Ηταν εγκλωβισμένοι. Δεν είχαν άμυνες.
“Μα δεν τους έβαλα και το πιστόλι στον κρόταφο. Αρα το ήθελαν”. Πάμε πάλι: Συναινετικό σεξ είναι ο αμοιβαίος πόθος, όχι να αποστρέφεις το βλέμμα, να σιχαίνεσαι, και να μισείς τον εαυτό σου που ένας τύπος με τα χρόνια του πατέρα σου ξεγυμνώνεται ξαναμμένος μπροστά σου. Οπότε όχι, δεν είναι συναίνεση η κατάχρηση της εμπιστοσύνης ή του σεβασμού που σου έχουν και δεν είναι οκ να ζητάς ευκαιριακό σεξ από τους υφισταμένους σου, υπαλλήλους σου, σπουδαστές σου, πρωταθλητές. Συγνώμη που στο χαλάω.

Απορία πέμπτη:
“Μα αν δεν θέλουν γιατί δεν παραιτούνται; Η αξιοπρέπεια πάνω από όλα, πάνω από την καριέρα. Σωστά;”. Αυτή η απορία ανήκει συνήθως στους παρατηρητές μιας τέτοιας κατάστασης. Μία εκ του ασφαλούς και εύκολη ερμηνεία από όσους έχτισαν την δική τους καριέρα αγέρωχοι και ανενόχλητοι από ταπεινώσεις της σεξουαλικότητάς τους στα πρώτα τους βήματα. Ερμηνεία ενδεχομένως πασπαλισμένη και από την πεποίθηση ότι δεν θα ήταν δα και μεγάλη απώλεια να πεταχτούν στα σκουπίδια τα επαγγελματικά όνειρα της συνάδελφου τους, αυτά για τα οποία είχε κοπιάσει και σπουδάσει. Γιατί εκείνη έπρεπε να μείνει άνεργη ή να βρει μια χειρότερη δουλειά; Επίσης, θα πρότεινα να ασχοληθούμε καλύτερα με την αναξιοπρέπεια του αρπαχτικού και όχι με του θύματος που δεν χρωστάει σε τίποτα να βασανίζεται καθημερινά με διλήμματα αξιοπρέπειας σε έναν χώρο όπου έχει πάει, θυμίζω, να δουλέψει;

Και μία τελευταία, προσφιλής άποψη: ”Εντάξει μην το κάνουμε και τεράστιο θέμα, καμία δεν πέθανε επειδή στη δουλειά της έπιασαν τον πισινό/το στήθος/αυτοϊκανοποιήθηκαν μπροστά της/την κυνήγησαν ημίγυμνοι γύρω από ένα τραπέζι. Οχι, πράγματι, καμία δεν την σκότωσε αυτό.

Οπως λέει και μία παθούσα στο πολύ καλό και επίκαιρο (ειδικά αν ανοίξουν τα στόματα και για τα ελληνικά media) The Morning Show: “Χειρότερα πράγματα συμβαίνουν στους ανθρώπους όλη μέρα, κάθε μέρα που δεν ξέρουν πώς να τα αντιμετωπίσουν. Τι να πω, ότι ένιωσα παραβιασμένη; Φοβισμένη; Αδύναμη; Οτι αυτό θα ορίζει στο εξής την ζωή μου, το ποια είμαι; Θέλεις να σου πω πώς είναι, κάποιος που σέβεσαι και θαυμάζεις να βρίσκεται ξαφνικά πάνω σου; Να σε χρησιμοποιεί; Να χρησιμοποιεί το σώμα σου; Να μην σε σέβεται; Το να θέλεις έναν “γονιό” και εκείνος να σου δίνει ένα πέος; Και μετά να ζεις με αυτόν τον αιώνιο θόρυβο μέσα στο κεφάλι σου για την υπόλοιπη ζωή σου; Τον θόρυβο που σου λέει “είσαι βρώμικη. Εσύ το προκάλεσες, αυτό ήταν δικό σου λάθος. Επειδή δεν μπόρεσες να βρεις τις λέξεις να πεις “όχι”;.”

Σύμφωνοι, η σεξουαλική παρενόχληση δεν σκοτώνει.

Οι γυναίκες δεν κάνουν όλη αυτή τη φασαρία σήμερα επειδή είδαν τα γεννητικά όργανα κάποιου με το ζόρι 20 χρόνια πριν. Είχαν ξαναδεί. Δεν τραυματίστηκαν από αυτό καθαυτό το γεγονός ούτε είναι θυμωμένες γι αυτό.
Είναι θυμωμένες γιατί αυτές οι πράξεις από τις οποίες υπέφεραν, δεν αφορούν μόνο τις σεξουαλικές ορμές. Eίναι πράξεις εχθρότητας. Οταν βλέπουμε μια γυναίκα ως αντικείμενο του σεξ παύουμε αυτομάτως να την βλέπουμε ως ικανή υπάλληλο. Οταν τη σεξουαλικοποιούμε στον χώρο εργασίας, την υπονομεύουμε και την υποτιμούμε. Οι γυναίκες που δέχονται σεξουαλική παρενόχληση αρχίζουν να θεωρούν τον εαυτό τους λιγότερο ικανό, χάνουν ένα τεράστιο κομμάτι της αυτοπεποίθησής τους, άρα και των ευκαιριών τους.

Πιστεύετε ότι ο δημόσιος εξευτελισμός είναι πολύ αυστηρή τιμωρία για αυτό; Ισως. Ειδικά σε μια μικρή χώρα. Ο στόχος όλης αυτής της ιστορίας, που μόλις ξεκίνησε, δεν είναι η εκδίκηση, η ανθρωποφαγία και οι τηλεδίκες αλλά η αυτοκριτική και η αλλαγή νοοτροπίας. Ξεκινώντας με το να μην συνεχίσεις να καλύπτεις τα αρπακτικά. Ενα hashtag στο twitter δεν φτάνει.

Η Γαλάτεια Λασκαράκη είναι διευθύντρια του Marie Claire
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (27)

τι βλεπουν τα ματακια μας...

Να αναπνεουμε μπορουμε αναμεσα σας; ή καλυτερα να πηγαινουμε... στο απεναντι πεζοδρομιο; να απανταμε μπορουμε αν μας ρωτατε κατι, ή θα κινδυνευουμε με "καταγγελια"; καλα ξεμπερδεματα κυριες μου με τον νεο-ρατσισμο που καποιοι αρρωστοι σας σερνουν δηθεν για υπερασπιση σας... απο εναν αντρα (απο τους ελαχιστους που εχουν απομεινει πλεον) υγ: τις χιλιαδες αναρτησεις ξωβυζων και ξεκωλων κοριτσιων και κυριων στα κοινωνικα δικτυα μπορουμε πλεον να τις καταγγελουμε ως "ασεμνες" και "εξωθηση σε ακουσιο γενετησιο ερεθισμο" δηλαδη παρενοχληση σεξουαλικη και μαλιστα δημοσια, και να αρχισουμε να ζηταμε και χοντρες αποζημιωσεις... γιατι το νομισμα εχει παντα δυο οψεις

Q

Εδω η αλλη εκανε καταγγελια για σεξουαλικη παρενοχληση επειδη σε τηλεοπτικη εκπομπη οι καλεσμενοι της ειπαν ποσο ομορφη ειναι. Αρα αυτα που λετε περι φλερτ ακυρωνονται. Ενα κομπλιμεντο της εκαναν και αυτη εκανε λες και κατεβασαν τα παντελονια τους. Που να την φλερταρανε κιολας! Θα μιλουσε για ομαδικο βιασμο! Οποτε κομμενο το φλερτ... και οπως παει το πραγμα θα απαγορευεται στο τελος να κοιταμε και γυναικες, γιατι ποτε δεν ξερεις τι κομπλεξαρα μπορει να βρεις απεναντι σου. Μηπως να πατε προς ΛΟΑΤΚΙ μερια? Ετσι κι αλλιως τα συμφεροντα τους εξυπηρετειτε και το ξερετε!

η μεγαλύτερη

βλακεία που έχει ακουστεί σήμερα. Το μίσος σου για ανθρώπους που έχουν κάνει διαφορετική επιλογή, χωρίς να σου έχουν κάνει ποτέ κάτι, σε κάνει να παραβλέπεις το εξής: Στα πλαίσια μια ομοφυλοφιλικής σχέσης, τι σε κάνει να πιστεύεις πως δεν υπάρχει το φλερτ σε αυτές;

Q

Εδω η αλλη εκανε καταγγελια για σεξουαλικη παρενοχληση επειδη σε τηλεοπτικη εκπομπη οι καλεσμενοι της ειπαν ποσο ομορφη ειναι. Αρα αυτα που λετε περι φλερτ ακυρωνονται. Ενα κομπλιμεντο της εκαναν και αυτη εκανε λες και κατεβασαν τα παντελονια τους. Που να την φλερταρανε κιολας! Θα μιλουσε για ομαδικο βιασμο! Οποτε κομμενο το φλερτ... και οπως παει το πραγμα θα απαγορευεται στο τελος να κοιταμε και γυναικες, γιατι ποτε δεν ξερεις τι κομπλεξαρα μπορει να βρεις απεναντι σου. Μηπως να πατε προς ΛΟΑΤΚΙ μερια? Ετσι κι αλλιως τα συμφεροντα τους εξυπηρετειτε και το ξερετε!

Αιρετικος

Για πες μας Καρεν, αν στην οντισιον η κοπελια γδυθει και μου παρε με αλλα θελω το ρολακι και εγω ενδωσω τι ειναι με βαση τον οκταλογο σου? Παλι φταιω επειδη κραταω το ρολο 'η φταει αυτη που προσφερθηκε οικιοθελως?

Νικολέττα

Αυτά που γράφονται από ορισμένους είναι απλά εμετικά. Να σας χαίρονται οι μανάδες σας

Μας χαίρονται οι γυναίκες μας

Εσείς πως τα πάτε με τις γάτες;

Β.Κ.

Πριν από χρονια τελειώνοντας την σχολή μου ο πατέρας μου, που πάντα ανησυχούσε, απευθύνθηκε σε παιδικο του φιλο για να με βοηθήσει να βρω δουλειά. Με προσέλαβε. Επι 5 χρονια που εργαζόμουν εκεί του μιλούσα στον πληθυντικο και κρατούσα αποστάσεις. Είμαι κλειστος χαρακτήρας . Μετα την πενταετία ο πατέρας μου πέθανε, ο φιλος-εργοδοτης ήρθε στην κηδεία να συλλυπηθει την οικογένεια μου. Δυο εβδομάδες μετα με φώναξε σε ένα γραφείο για να μου εξομολογηθεί τον ερωτά του ενώ ακουμπούσε το χερι του στο πόδι μου. Δεν είχα νιώσει μεγαλύτερη αηδία στην ζωή μου. Του είπα ότι τον βλέπω σαν πατερά μου κι ότι θα έπρεπε να ντρέπεται και με κοίταζε σαν ούφο. Έφυγα μετα από ένα πολύ δύσκολο μηνα από την δουλειά. Υπάρχουν πολλοί υπεράνω υποψίας που αύριο μεθαύριο θα εμπιστευτούμε τα παιδιά μας, σαν τον πατερά μου, που ομως θα έχουν αλλά στο μυαλο τους. Γι αυτό θ πρέπει να τα μάθουμε να ΜΙΛΑΝΕ.

οδηγός συμπεριφοράς προισταμένων

προτείνεται στη δουλεια σας ξένες που θέλουν να δουλέψουν, αυτές εδω κάθονται στα αφεντικά αλλά αν καταλάθος τις αγγίξει θα σου κάνουν μήνυση για σεξουαλική παρενόχληση

Ου μπλέξεις

Καθόλου γυναίκες και τέλος.

Check your privilege Karen!

Άλλη μία λευκή στρέιτ Κάρεν σε διευθυντική θέση κάνει κήρυγμα Karensplaining! Φτάνει! H εποχή σας πέρασε, λευκές Κάρεν. Intersectionality ftw!

Γιατί τα λέτε σε εμάς;

Εσείς είστε διευθύντρια. Αυτά αφορούν όσους έχουν υφιστάμενους.

Tasos

Τελικά οι γυναίκες έχουν καμία ευθύνη σε όλο αυτό ή είναι απλά έρμαια των χειρισμών του κάθε άντρα και πάντα υπάρχει μια δικαιολογία;

Ευθύνες κατά το δοκούν!!!

Εάν τις συμφέρει, δεν υπάρχει σεξουαλική παρενόχληση, εάν δεν τις συμφέρει, υπάρχει!!!Να θυμίσω τον διάλογο στα social,πριν από λίγο καιρό,όπου ένας ποδοσφαιριστής είπε καλημέρα σε μια ηθοποιό (?) και εκείνη του τα έχωσε, λέγοντας του "με πιο δικαίωμα, γνωριζόμαστε και από πριν"!!!Ο τελειωτικός ευνουχισμός του ανδρός!!Ας τα κάνουν αυτά σε Αλβανούς και σε λοιπούς υποσαχάριους!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία