Έλληνες επιχειρηματίες
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Έλληνες επιχειρηματίες

Η χώρα για να επιστρέψει σε ισχυρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς χρειάζεται εκτός από επενδύσεις και επιχειρηματίες. Η χρεοκοπία της χώρας το 2010 και η οικονομική κρίση που ακολούθησε δημιούργησε μεγάλο κενό και στην ελληνική επιχειρηματικότητα.

Με εξαίρεση μεμονωμένες περιπτώσεις επιχειρηματιών που σήκωσαν το βάρος και έσωσαν μεγάλους ομίλους από την κατάρρευση ή αγόρασαν ξένες επιχειρήσεις που έφυγαν από τη χώρα πχ Σκλαβενίτης-Μαρινόπουλος, οικογένεια Παντελιάδη-Βερόπουλος, όμιλος Βαρδινογιάννη –δίκτυο Shell, οι έλληνες επιχειρηματίες στην πλειοψηφία τους ήταν απόντες.

Πολλοί μάλιστα από αυτούς, όπως είχαν δικαίωμα, επέλεξαν να μεταφέρουν τις έδρες των εταιρειών τους στο εξωτερικό ή να πουλήσουν τις επιχειρήσεις τους σε ξένους επενδυτές. Από τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, πλέον μόνον ο όμιλος Μυτιληναίου έχει μείνει στην Ελλάδα.

Η απουσία ηγεσίας στον επιχειρηματικό κλάδο έγινε περισσότερο εμφανής με τα αλλεπάλληλα φαινόμενα αναξιοπιστίας στον ιδιωτικό τομέα που έρχονται στη δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα. Η σιωπή του ΣΕΒ για υποθέσεις που διασύρουν την εικόνα της χώρας και την οικονομία δημιουργεί δυσάρεστες εντυπώσεις.

Πως μπορεί η Ελλάδα να πείσει ότι επιστρέφει στην κανονικότητα, ότι η οικονομική ανάπτυξη εκτός από τον τουρισμό και τις εξαγωγές θα περάσει και σε άλλους τομείς της οικονομίας, όταν οι έλληνες επιχειρηματίες ψάχνουν την πόρτα της εξόδου και η ιδιωτική οικονομία πρωταγωνιστεί σε οικονομικά σκάνδαλα χωρίς αυτό να απασχολεί κανέναν;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ