kasimatis_aleksandros

Έλληνες επιχειρηματίες

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Η χώρα για να επιστρέψει σε ισχυρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς χρειάζεται εκτός από επενδύσεις και επιχειρηματίες. Η χρεοκοπία της χώρας το 2010 και η οικονομική κρίση που ακολούθησε δημιούργησε μεγάλο κενό και στην ελληνική επιχειρηματικότητα.

Με εξαίρεση μεμονωμένες περιπτώσεις επιχειρηματιών που σήκωσαν το βάρος και έσωσαν μεγάλους ομίλους από την κατάρρευση ή αγόρασαν ξένες επιχειρήσεις που έφυγαν από τη χώρα πχ Σκλαβενίτης-Μαρινόπουλος, οικογένεια Παντελιάδη-Βερόπουλος, όμιλος Βαρδινογιάννη –δίκτυο Shell, οι έλληνες επιχειρηματίες στην πλειοψηφία τους ήταν απόντες.

Πολλοί μάλιστα από αυτούς, όπως είχαν δικαίωμα, επέλεξαν να μεταφέρουν τις έδρες των εταιρειών τους στο εξωτερικό ή να πουλήσουν τις επιχειρήσεις τους σε ξένους επενδυτές. Από τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, πλέον μόνον ο όμιλος Μυτιληναίου έχει μείνει στην Ελλάδα.

Η απουσία ηγεσίας στον επιχειρηματικό κλάδο έγινε περισσότερο εμφανής με τα αλλεπάλληλα φαινόμενα αναξιοπιστίας στον ιδιωτικό τομέα που έρχονται στη δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα. Η σιωπή του ΣΕΒ για υποθέσεις που διασύρουν την εικόνα της χώρας και την οικονομία δημιουργεί δυσάρεστες εντυπώσεις.

Πως μπορεί η Ελλάδα να πείσει ότι επιστρέφει στην κανονικότητα, ότι η οικονομική ανάπτυξη εκτός από τον τουρισμό και τις εξαγωγές θα περάσει και σε άλλους τομείς της οικονομίας, όταν οι έλληνες επιχειρηματίες ψάχνουν την πόρτα της εξόδου και η ιδιωτική οικονομία πρωταγωνιστεί σε οικονομικά σκάνδαλα χωρίς αυτό να απασχολεί κανέναν;

ΣΧΟΛΙΑ (4)

Ελένη

Ετσι ειναι!! Καλα τα λες

Που ζήτε;

Αγαπητέ, η Ελλάδα δεν ψάχνει επιχειρηματίες αλλά ή ηλίθιους ή λαμόγια... Διαλέξτε. Ο ίδιος επιχειρηματίας δανείζεται στην Ευρώπη με 1% και στην Ελλάδα (αν βρει) με 7%... Για 1200 ευρώ μισθό στην Κύπρο , ο εργαζόμενος παίρνει στο χέρι 1100 και στοιχίζει συνολικά 1300... επί 13 ... Στην Ελλάδα τα 1000 καθαρά στοιχίζουν 1780 με εργοδοτικές ... επί 14.. Στην Ελλάδα πληρώνεις 29% φόρο θεωρητικά και 100% προκαταβολή. Και επίσης έρχεται ο ορκωτός ή ο εφορικός και σου λέει ( σε νόμιμους) για να κλείσεις την χρήση από 0,5% έως 1% του τζίρου σου!!!! Στην Κύπρο το λίτρο κάνει 1 , 1 ευρώ και εδώ 1,6 έως1,8... Το αφορολόγητο είναι στις 21 χιλιάδες... Ο εταιρικός φόρος στο 12% και τέλος. Στα σχολεία και τα πανεπιστήμια τα παιδιά σπουδάζουν και δεν είναι μπουρδέλα, ενώ οι νέοι διψάνε να δουλέψουν και να πληρωθούν φυσικά. Δεν θα συνεχίσω γιατί δεν έχει νόημα... Πάρτε χαμπάρι, το πολιτικό σύστημα που το απορήμαξε ο Συριζα, έκλεισε το κεφάλαιο "Ελλάδα και επιχειρηματικότητα" πλην ίσως του τουρισμού και μερικών πρώην κρατικών μονοπωλίων ... Εκτός αν ψάχνετε μακάκες να τρέφουν 4 εκατομμύρια συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους...

@

"Έλληνες επιχειρηματίες", όπως λέγαμε παλιά "Αλβανοί τουρίστες"

οκ

συγνώμη για ποιούς Έλληνες επιχειρηματίες γράφετε στο άρθρο? Έλληνας και επιχειρηματίας δεν πηγαίνουν στην ίδια πρόταση. Ελάχιστοι έχουν το δικαίωμα να αποκαλούνται έτσι σε αυτή την χώρα. Οι υπόλοιποι είναι τυχάρπαστοι με γνωστούς πολιτικούς ή τραπεζίτες που έκαναν περιουσίες με πλαγιους τρόπους και συνήθως εις βάρος του δημοσίου. Για να μην πιάσουμε και το πως έχουν καταστρέψει την αγορά εργασίας και διώχνουν τον κόσμο κυριολεκτικα προς το εξωτερικό γιατί αρνούνται να δώσουν έναν μισθό 800-1000 ευρώ στους πτυχιούχους πανεπιστημίου για να μπορούν να επιβιώσουν.

ΑΣΤΟΣ

Συμφωνώ απόλυτα! Συμπληρώνοντας, πάμπολλα τα παραδείγματα σε φούσκες που δήθεν επεκτάθηκαν διεθνώς ( Βαλκάνια , Ρωσσία, Τράπεζες, γαλακτοκομικά, επιπλάδες, κλπ ) και τελικά αποδείχθηκαν αχυρένια "ψιλικατζίδικα" , που αφού απορρόφησαν δανειακά κεφάλαια, έκλεισαν πανεύκολα, στη πρώτη δυσκολία......λέει πολλά γιά την επιχειρηματικότητα αλλά και γιά το λαμογιοmanagement.....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία