Γιούνκερ: Η γερμανική συμφωνία για τους «καταυλισμούς τράνζιτ» μοιάζει νόμιμη

Juncker

Δεν την έχω μελετήσει λεπτομερώς, της έχω ρίξει μια ματιά και έχω ζητήσει από τις νομικές υπηρεσίες να την εξετάσουν, μου φαίνεται ότι συνάδει με τον νόμο, είπε ο Γιούνκερ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε σήμερα πως η συμφωνία στην οποία κατέληξε ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία για τη μετανάστευση φαίνεται να συνάδει με τον νόμο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο: «Δεν είμαι ενήμερος για μια συμφωνία στο επίπεδο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Είμαι ενήμερος για μια συμφωνία δύο κομμάτων. Δεν την έχω μελετήσει λεπτομερώς, της έχω ρίξει μια ματιά και έχω ζητήσει από τις νομικές υπηρεσίες να την εξετάσουν, μου φαίνεται ότι συνάδει με τον νόμο.»

Η συντηρητική ένωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ διευθέτησε μια διαφωνία με έναν από τους πολιτικούς εταίρους της για το θέμα της μετανάστευσης αργά χθες βράδυ.

Η συμφωνία --η οποία προβλέπει τη δημιουργία καταυλισμών τράνζιτ για τους μετανάστες στα σύνορα Γερμανίας-Αυστρίας-- θα πρέπει να εγκριθεί και από τον άλλο εταίρο στον συνασπισμό της Μέρκελ, ενώ θα πρέπει να υπάρξουν συμφωνίες με τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ στα οποία θα επαναπροωθηθούν οι αιτούντες άσυλο που έχουν ήδη καταγραφεί σε αυτά.

Οι νόμοι της ΕΕ για το άσυλο προβλέπουν πράγματι «ζώνες τράνζιτ» στο έδαφος των κρατών-μελών όπου μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα των μεταναστών, δήλωσε εξάλλου στο Ρόιτερς αξιωματούχος της ΕΕ.

Διπλωμάτες στις Βρυξέλλες δήλωσαν πως η Ένωση δεν θα μπορούσε να απορρίψει μια συμφωνία που ενισχύει την πιο ισχυρή κυβέρνηση της Ένωσης.

«Ακόμη και αν είναι αντίθετη με τους νόμους της ΕΕ – πόσα άλλα δεν συνάδουν με το κοινό δίκαιο, ειδικά στο θέμα της μετανάστευσης; Αυτή είναι μια πολιτική αποστολή προκειμένου να αποτραπεί η αναταραχή στη Γερμανία και άρα θα προχωρήσει ως τέτοια», δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ.

Η Αυστρία δήλωσε πως θα σκληρύνει τα νότια σύνορά της, αν το Βερολίνο προχωρήσει με το σχέδιο. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερους συνοριακούς ελέγχους κατά μήκος της ζώνης Σένγκεν όπου τα ταξίδια πραγματοποιούνται χωρίς ελέγχους.

Ένας άλλος διπλωμάτης δήλωσε ότι θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου να δημιουργηθούν τα γερμανικά κέντρα τράνζιτ, πόσω μάλλον να γίνει η διαπραγμάτευση διμερών συμφωνιών με την Αυστρία, την Ιταλία και άλλες χώρες για τις επαναπροωθήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

artour-mas

Το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε ότι ο Αρτούρ Μας και άλλα εννέα μέλη της περιφερειακής κυβέρνησής του ήταν «υπεύθυνοι» για τα έξοδα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη την 9η Νοεμβρίου 2014 παρά την εντολή απαγόρευσης

californiafires0

Οι νεκροί ανέρχονται στους 31, ενώ εκφράζονται φόβοι για περισσότερους - Πάνω από 6.700 σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες - Ισχυρούς ανέμους σε μέγεθος τυφώνα προβλέπουν οι μετεωρολόγοι - Το tweet του Τραμπ που προκάλεσε αντιδράσεις

7