Formula 1: Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Μαξ Φερστάπεν, έσπασε την αυτοκρατορία του Χάμιλτον

Formula 1: Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Μαξ Φερστάπεν, έσπασε την αυτοκρατορία του Χάμιλτον

Λίγο πριν πέσει η καρό σημαία ο Ολλανδός πέρασε τον επτά φορές παγκόσμιο πρωταθλητή Λιούις Χάμιλτον στο Γκραν Πρι του Αμπού Ντάμπι - Ένα σπουδαίο φινάλε, αντάξιο της σπουδαίας χρονιάς που είχαμε στη Formula 1

verstappen3434
Ο Μαξ Φερστάπεν είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής και του 2021, κατακτώντας τη νίκη στο Grand Prix του Άμπου Ντάμπι με το οποίο έκλεισε η αυλαία του 2021!

Σε ένα σπουδαίο φινάλε, αντάξιο της σπουδαίας χρονιάς που είχαμε! Με ένα αυτοκίνητο ασφαλείας να τα αλλάζει όλα στο τέλος και τον Ολλανδό να περνά τον Λιούις Χάμιλτον στον τελευταίο γύρο του πρωταθλήματος!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Με τον ήλιο να δύει, ο  Φερστάπεν είχε την pole και εκκινούσε με τη μαλακή γόμα που θεωρητικά θα του έδινε πλεονέκτημα.


Όμως δεν το έκανε. Στην εκκίνηση έμεινε σχεδόν κολλημένος, με τον Χάμιλτον να τον προσπερνά και να στρίβει πρώτος. Ο Ολλανδός προσπάθησε να ανακτήσει τη θέση του στη στροφή 6, βούτηξε στην εσωτερική και απαίτησε το προσπέρασμα.

Ο Χάμιλτον βγήκε εκτός πίστας για ασφάλεια και επέστρεψε σε αυτή μετά την επόμενη στροφή! Η Red Bull ζήτησε να δώσει πίσω την πρωτοπορία, οι αγωνοδίκες δεν συμφώνησαν και συνέχισαν κανονικά με τον Χάμιλτον μπροστά και τον Φερστάπεν να ακολουθεί.

Πίσω τους βρισκόταν ο Σέρχιο Πέρεθ με τη δεύτερη Red Bull και ο Κάρλος Σάινθ με τη Ferrari, καθώς ο Λάντο Νόρις με τη McLaren είχε χάσει έδαφος στην εκκίνηση (ήταν 3ος στο grid).

Όμως τα ελαστικά μαλακής γόμας άρχισαν γρήγορα να φθείρονται και η διαφορά ανάμεσά τους να ανοίγει. Έτσι στον γύρο 14 ο Φερστάπεν μπήκε στα pit για να βάλει τη σκληρή γόμα και επέστρεψε στην πίστα πίσω από τις Ferrari και τη McLaren του Λάντο Νόρις. Το λάθος του Σαρλ Λεκλέρκ βοήθησε, ο Νόρις δεν αποτέλεσε εμπόδιο αλλά ο Σάινθ στέρησε χρόνο από τον Ολλανδό.
max-verstappen__4_

Την ίδια ώρα, η Mercedes κάλεσε στο αμέσως επόμενο πέρασμα τον Χάμιλτον, αντιδρώντας στην αλλαγή ελαστικών του Μαξ.

Εν τω μεταξύ, ο Πέρθε είχε βρεθεί στην κορυφή και η Red Bull άλλαξε τη στρατηγική του. Ενώ είχε προβάδισμα 10 δευτερολέπτων, «περίμενε» τον Χάμιλτον και προσπάθησε να τον καθυστερήσει. Τα κατάφερε και με το παραπάνω. Ενώ ο  Μαξ Φερστάπεν ήταν 8 δευτερόλεπτα μακριά τους, μείωσε στο ενάμιση όταν μετά από σπουδαία μάχη δύο γύρων, ο Χάμιλτον κατάφερε να περάσει τον Πέρεθ.
verstappen3__4_
verstappen3__2_
verstappen3__3_

Ο Μεξικανός έκανε στην άκρη για να μη καθυστερήσει τον teammate του και αμέσως μετά μπήκε στα pit για αλλαγή. Ο Χάμιλτον είχε πλέον στους καθρέφτες του τον Φερστάπεν αλλά στους γύρους που ακολούθησαν το σανίδωσε.

Γύρο με το γύρο άνοιγε τη διαφορά, με αυτή να είναι στα 3.5 δευτερόλεπτα στον γύρο 28, όταν η προσοχή στράφηκε στην εγκατάλειψη του Κίμι Ραϊκόνεν. Ένα πρόβλημα στο σύστημα brake-by-wire της Alfa Romeo, έφερε πρόωρο φινάλε στη σπουδαία καριέρα του Φινλανδού.

Λίγο αργότερα, την ίδια μοίρα είχε και ο έτερος οδηγός της ιταλικής ομάδας, ο αντόνιο Τζιοβινάτζι. Με την Alfa Romeo παρκαρισμένη στην άκρη του δρόμου, το καθεστώς εικονικού αυτοκινήτου ασφαλείας ήταν αναπόφευκτο. Ίσχυσε στο γύρο 37 και κράτησε για 2 γύρους.

Σε αυτό το διάστημα, η Red Bull κάλεσε τον Φερστάπεν και του έβαλε νέο σετ ελαστικών σκληρής γόμας για να πάει μέχρι τέλους. Αντίθετα, η Mercedes κράτησε τον Χάμιλτον στην πίστα με ελαστικά 24 γύρων.

Ο Φερστάπεν άρχισε να ροκανίζει τη διαφορά των 17 δευτερολέπτων αλλά όχι με ρυθμό που ανησυχεί τον πρωταθλητή. Ώσπου στον γύρο 54 ήρθε η απόλυτη ανατροπή. Ο Νικολάς Λατιφι έστειλε τη Williams στον τοίχο της στροφής 14 και αυτό έφερε αυτοκίνητο ασφαλείας.

Η Red Bull κάλεσε τον Φερστάπεν στα pit και του έβαλε τη μαλακή γόμα, ενώ η Mercedes έμεινε άπραγη. Αυτό θα έδινε στον Ολλανδό την ευκαιρία να επιτεθεί στο τέλος εφόσον υπήρχε φυσικά καθεστώς πράσινης σημαίας.

Το είχε, πέρασε και είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής!
Κλείσιμο
verstappen
verstappen3__1_



max-verstappen__1_
max-verstappen__3_
max-verstappen__2_


Η Mercedes διαμαρτυρήθηκε αλλά ο Χάμιλτον στις πρώτες του δηλώσεις είχε εντυπωσιακά αξιοπρεπή στάση. Στο βάθρο πλάι τους βρέθηκε ο Σάινθ αφού υπό το καθεστώς αυτοκινήτου ασφαλείας, ο Πέρεθ εγκατέλειψε.

Τσουνόντα και Γκασλί συμπλήρωσαν την πεντάδα για λογαριασμό της AlphaTauri, μπροστά από τη Mercedes του Μπότασ, τη McLaren του Νόρις, τις Alpine των Φερνάντο Αλόνσο και Εστέμπαν Όκον και τη Ferrari του Σαρλ Λεκλέρκ.
max-verstappen__9_
max-verstappen__10_
max-verstappen__11_
max-verstappen__5_
max-verstappen__6_
max-verstappen__7_
max-verstappen__8_


Πηγή:www.newsauto.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης