Κορωνοϊός: Σύσκεψη στο Μαξίμου - Isolation box σε νοσοκομεία

Κορωνοϊός: Σύσκεψη στο Μαξίμου - Isolation box σε νοσοκομεία

Έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Κικίλιας: Συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τις οδηγίες των επιστημόνων μπορεί να αποβούν μοιραίες  - Σύζυγος του 66χρονου που νοσηλεύεται στην Πάτρα το 10ο κρούσμα - Συναγερμός για ντόμινο κρούσματων

Mitsotakis-kikilias-koronoios-arthro
Σε πλήρη κινητικότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός μετά την ανακοίνωση και του δέκατου κρούσματος κορωνοϊού, της συζύγου του 66χρονου που νοσηλεύεται στην Πάτρα.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό να ζητά να συνεχιστεί η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών όπως γίνεται από την πρώτη στιγμή και όλους τους συμμετέχοντες να επισημαίνουν, πέραν της αποφασιστικότητας της πολιτείας να λειτουργήσει προληπτικά, την ατομική ευθύνη των πολιτών να τηρούν τα μέτρα υγιεινής.

Επί τάπητος τέθηκαν, επίσης, και το αν και ποιες περαιτέρω ενέργειες χρειάζονται προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, όπως προβλέπεται και στην πρόσφατη ΠΝΠ για τα έκτακτα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Μετά τη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ο κ. Κικίλιας επισκέφθηκε τον χώρο του νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς», όπου θα τοποθετηθούν isolation boxes - σημεία διαλογής ύποπτων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Τι είναι τα isolation boxes

Ήδη έχει τοποθετηθεί στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου ένα κοντέινερ με δύο κρεβάτια και τουαλέτες και αναμένεται να στηθεί άλλο ένα, όπου ο γιατρός υποδοχής θα φορά ειδική στολή και θα υποδέχεται τα ύποπτα περιστατικά. Στόχος είναι να λειτουργήσει isolation box στη σημερινή εφημερία του νοσοκομείου.

Όπως είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Δημοσθένης Τσούτσος, «ό,τι κριθεί ως ύποπτο περιστατικό από τη διαλογή πριν οι ασθενείς μπουν στα επείγοντα, θα προωθούνται στα isolation boxes, όπου θα λαμβάνονται επιχρίσματα τα οποία θα αποστέλλονται για έλεγχο στο Ινστιτούτο Παστέρ. Η εκτίμηση είναι ότι κάθε ύποπτο κρούσμα θα παραμένει στα σημεία διαλογής για τουλάχιστον 6 ώρες, έως ότου υπάρχει αποτέλεσμα. Εφόσον αυτό συμβαίνει τις βραδινές ώρες ο ασθενής αν έχει ανάγκη νοσηλείας θα εισάγεται στο νοσοκομείο, αν όχι θα τίθεται υπό κατ οίκον περιορισμό μέχρι να βγει το αποτέλεσμα».

Κλείσιμο
isolation-box-genimata


Κικίλιας: Κίνδυνος από ατομικές συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τις οδηγίες των ειδικών

Σε δηλώσεις του ο Βασίλης Κικίλιας επίσημανε ότι «συμπεριφορές ατομικής ευθύνης που δεν συνάδουν με τις οδηγίες των επιστημόνων μπορεί να αποβούν μοιραίες για τους συνανθρώπους μας» εξηγώντας γιατί είναι σημαντική η προφύλαξη των μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών που έχουν χρόνια προβλήματα ή είναι ανοσοκατασταλμένοι.

«Οι άνθρωποι αυτοί να μένουν στο σπίτι τους και να αποφεύγουν τις στενές επαφές, αλλά και συγγενείς που έχουν συμπτώματα ίωσης» επανέλαβε για μια ακόμη φορά ο υπουργός Υγείας, ο οποίος κάλεσε όσους εμφανίζουν ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής και έχουν την υποψία ότι μπορεί να έχουν μολυνθεί από τον νέο αυτό ιό, «να μην πηγαίνουν στα νοσοκομεία, αλλά να επικοινωνούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον ΕΟΔΥ» για να τους κατευθύνουν.

«Με αφορμή αυτό που έγινε από κάποιους στα καρναβάλια, να αναρωτηθούν ξανά για την συμπεριφορά τους» υπογράμμισε, ενώ δεν απάντησε σε ερώτηση για το αν είναι ικανοποιημένος με τον τρόπο που χειρίστηκαν την κατάσταση οι υγειονομικές υπηρεσίες της Πάτρας.

Τέλος, ευχαρίστησε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό «για την προσπάθεια που καταβάλλουν» και κάλεσε όλους για μια ακόμη φορά να τηρούν τους «κανόνες και τις οδηγίες που δίνουν οι ειδικοί, οι οποίοι έχουν χειριστεί παρόμοια γεγονότα στο παρελθόν».

Σε καλή κατάσταση το 10ο κρούσμα

Σύμφωνα με πληροφορίες το 10ο κρούσμα είναι η σύζυγος του 66χρονου, ο οποίος είναι το ένατο κρούσμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Εξετάσεις έγιναν και στην κόρη του ζευγαριού και έχουν βγει αρνητικές.

Η ασθενής είναι σε πολύ καλή κατάσταση, η επιτήρηση της υγείας της συνεχίζεται και μεταφέρεται σε νοσοκομείο αναφοράς της Πάτρας.

Όσο για τον 66χρονο η κατάστασή του κρίνεται σοβαρή από τους γιατρούς αλλά ελεγχόμενη ενώ εξακολουθεί να μην έχει διασωληνωθεί.

Τα πέντε πέντε βασικά άρθρα της ΠΝΠ:

-Το πρώτο άρθρο αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου.

-Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού.

-Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.

-Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

-Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.

Συναγερμός για ντόμινο

Η περίοδος της ελεγχόμενης διασποράς, την οποία διήνυσε η χώρα, φαίνεται πως έχει τελειώσει και πως πλέον έχει εισέλθει στη φάση της μεγάλης διασποράς στην κοινότητα. Δηλαδή τα κρούσματα που θα παρουσιάζονται με ανοδική τάση τις επόμενες ημέρες δεν θα συσχετίζονται με άτομο που ταξίδεψε σε χώρα με επιδημική έξαρση της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός και έτσι στο στάδιο αυτο αδρανοποιείται και η διαδικασια της ιχνηλάτησης των επαφών του ασθενούς.

Οι νομοί Ηλείας και Αχαϊας καθώς και η Ζάκυνθος βρίσκονται στο επίκεντρο του υπουργείου Υγείας και του επιχειρησιακού σχεδιασμού μετά την επιβεβαίωση της νόσου Covid-19, που προκαλεί ο κορωνοϊός, σε 66χρονο από την Ηλεία, ο οποίος νοσηλεύθηκε για ένα 24ωρο στο νοσοκομείο Αμαλιάδας και στη συνέχεια, από το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου, χωρίς όμως να αντιμετωπίζεται ως ύποπτο κρούσμα! Και επιπλέον o ασθενής είχε ταξιδέψει την περασμένη εβδομάδα σε Ισραήλ και Αίγυπτο με άλλους 52 ανθρώπους από τις τρεις προαναφερθείσες περιοχές και είχε επιστρέψει μια ημέρα πριν εμφανίσει συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, για την αντιμετώπιση των οποίων αναζήτησε ιατρική βοήθεια.

Επιχειρώντας να απαντήσει δραστικά το υπουργείο Υγείας στην απρόβλεπτη πορεία της μέχρι και σήμερα ελεγχόμενης διασποράς συγκάλεσε εκτάκτως σε σύσκεψη την Εθνική Επιτροπή Διαχείρισης του κορωνοϊού το βράδυ της Τετάρτης και μετά το πέρας της συνεδρίασης ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των σχολείων σε αυτές τις τρεις περιοχές για δύο ημέρες, σημερα και αύριο. Για τις ίδιες δύο ημέρες δεν θα λειτουργήσουν στις ίδιες περιοχές Θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία, αθλητικοί χώροι, αρχαιολογικοί χώροι, χώροι καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, μουσεία. Μετά την πάροδο του 48ωρου, όπως ανέφερε χθες το βράδη ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοιό, κ. Σωτηρης Τσιόδρας, θα γίνει επανεκτίμηση των δεδομένων και όσων νέων κρουσμάτων έχουν προκύψει και θα επαναξιολογηθούν τα μέτρα.

Τα έκτακτα αυτά μέτρα σε συνδυασμό με τα μέτρα που ελήφθησαν στα νοσοκομεία Αμαλιάδας και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου - τίθενται σε απομόνωση στο σπίτι τους δεκάδες εργαζομενοι, παρακολουθούν τα συμπτώματα τους για τυχον λοίμωξη αναπνευστικου εκατοντάδες άτομα εντός κι εκτός νοσοκομείων που είχαν έρθει σε επαφή με τον 66χρονο, αναστέλλονται οι κλινικές δραστηριότητες των φοιτητών Ιατρικής Σχολής για τουλάχιστον μία εβδομάδα- ελήφθησαν σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η βέβαιη, όπως θεωρείται πια, εξάπλωση του ιού στις περιοχές της Αχαίας, της Ηλείας και της Ζακύνθου.

Η επιβεβαίωση από το Ινστιτούτο Παστέρ της λοίμωξης Covid-19 στον ασθενή, που είχε εισαχθεί στον εξάκλινο θάλαμο βραχείας νοσηλείας της Παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου το μεσημέρι της Τετάρτης, αποκάλυψε γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στις δημόσιες δομές υγείας της περιοχής και τα οποια δείχνουν δυσλειτουργία στην υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου. Ο άνδρας από το μεσημέρι της Τετάρτης βρίσκεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο νοσηλευτικό ίδρυμα του Ρίου, όπου και παραμένει νοσηλευόμενος με σοβαρή πνευμονία.

Ο ασθενής επισκέφθηκε αρχικά το νοσοκομείο Αμαλιάδας και από κει διακομίστηκε στο Ρίο ως εμπύρετο περιστατικό. Το ιστορικό καρδιοπάθειας που φέρεται να ανεφερε δεν σημειώθηκε, ούτε και το ιστορικό ταξιδιού σε Ισραήλ και Αίγυπτο, παρότι ο ίδιος το επισήμανε, δεν αξιολογήθηκε από το προσωπικό ούτε στο νοσοκομείο Αμαλιάδας ούτε και στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου. Θεωρήθηκε χαμηλή η πιθανότητα να έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό, καθώς Ισραήλ και Αίγυπτος δεν ανήκουν στους προορισμούς υψηλού κινδύνου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διακομιδή του έγινε από το πλήρωμα του ΕΚΑΒ χωρίς να ληφθούν τα προστατευτικά μέτρα που ορίζεται ότι πρέπει να λάμβάνονται σε διακομιδή ύποπτου περιστατικού. Χωρίς ειδικά, αυξημένα μέτρα προστασίας γινόταν η νοσηλεία του ασθενη στην Α παθολογική κλινική, στον θάλαμο βραχείας νοσηλείας όπου νοσηλεύτηκε. Εκτιμάται ότι στα δύο 24ωρα της νοσηλείας του έχει έρθει σε επαφή με άγνωστο αριθμό ατόμων, άλλους ασθενείς, συνοδούς, προσωπικό, φοιτητές κα.

Έκτεταμένη ιχνηλάτηση γίνεται από κλιμάκια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στις επαφές του 66χρονου στην Ηλεία, στο νοσοκομείο Αμαλιάδας και στον περίγυρο του αλλα και στους 52 ταξιδιώτες της εκδρομής προσκυνηματικού χαρακτήρα με τους οποίους ταξίδεψε στους Αγίους Τόπους.

Διαβάστε επίσης: 

Κορωνοϊός: Διαβητικοί και καρδιοπαθείς κινδυνεύουν περισσότερο

Κορωνοϊός: 10ο κρούσμα στην Ελλάδα - Πρόκειται για τη σύζυγο του 66χρονου στην Πάτρα

Κορωνοϊός: Τοποθετούνται isolation boxes - σημεία διαλογής ύποπτων κρουσμάτων στο «Γεννηματάς»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης