Κορωνοϊός: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση κρούσματος - Πώς θα προστατευθούμε

giatroi-nosokomeio42

Ετοιμότητα σε κυβέρνηση και αρμόδιες αρχές για λουκέτο σε σχολεία, λιμάνια, μέσα μεταφοράς και επίταξη κλινών και ΜΕΘ - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες για τον ιό και ποια είναι τα μέτρα πρόληψης που οφείλουμε  να ακολουθούμε - Ραγδαία διασπορά του ιού στην Ευρώπη

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες, με αφορμή την «επέλαση» του κορωνοϊού, ο οποίος έχει, πλέον. «χτυπήσει» και στη γειτονιά μας, με θανάτους και εκατοντάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Ιταλία, Αυστρία, Κροατία και Ελβετία. 

Σε αυτό το πλαίσιο,  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη μέτρων αποφυγής κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Η ΠΝΠ περιλαμβάνει πέντε άρθρα και μεταξύ άλλων καλύπτει θέματα όπως περιορισμοί συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου, κλείσιμο σχολείων, εκκλησιών και άλλων κλειστών χώρων, προσλήψεις, αγορά φαρμάκων και υλικού ατομικής υγιεινής, διάθεση κλινών ΜΕΘ από ιδιωτικά θεραπευτήρια και έκτακτη επιχορήγηση του υπ. Υγείας

Σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα η ΠΝΠ περιλαμβάνει πέντε βασικά άρθρα:

Το πρώτο άρθρο αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:
- Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
- Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
- Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.
- Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.

Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:
- Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.
- Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.

Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.

«Ο πρωθυπουργός έχει δώσει σαφείς οδηγίες για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, πτυχές του οποίου θα αναπτύσσονται, ανάλογα με την εξέλιξη του κορωνοϊού σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο. Παραμένουμε ψύχραιμοι, υλοποιούμε τα μέτρα που έχουμε αποφασίσει και είμαστε σε εγρήγορση να κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας» κατέληξε ο κ. Πέτσας.

Νέα κρούσματα στην Ευρώπη - Τι γίνεται στη χώρα μας

Νέα κρούσματα του κορωνοϊού επιβεβαιώθηκαν την Τρίτη στην Ευρώπη, αυξάνοντας την ανησυχία για την περαιτέρω εξάπλωσή του σε χώρες που μέχρι σήμερα,  δεν έχουν «προσβληθεί». Συγκεκριμένα, ένα κρούσμα επιβεβαιώθηκε στην Ελβετία, ένα στη Ρουμανία, δυο στην Αυστρία, ένα στην Κροατία, ενώ εντοπίστηκε και το πρώτο στην ηπειρωτική Ισπανία, στην περιοχή της Καταλονίας.  

Στη χώρα μας, επιστρέφουν σταδιακά μαθητές που βρίσκονταν στην Ιταλία, σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης βρίσκονται μαθητές και καθηγητές που επέστρεψαν στην Ξάνθη από το Μιλάνο, ενώ εξετάζονται ύποπτες περιπτώσεις σε «Αττικόν» και «Σωτηρία». Ήδη διαπιστώθηκε ότι ο ασθενής στο «Σωτηρία» δεν έχει προσβληθεί από τον ιό.

VID 20200224 WA0000


Τι πρέπει να γνωρίζουμε - Πώς θα προστατευθούμε

Πέρα από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, ωστόσο, καθοριστική για την αντιμετώπιση πιθανής εμφάνισης του κορωνοϊού στη χώρα μας, είναι η σωστή προσωπική ενημέρωση των πολιτών, σχετικά με τα χαρακτηριστικά του ιού, τον τρόπο μετάδοσής του και τους τρόπους πρόληψης.

Τι πρέπει όλοι να γνωρίζουμε για τον Covid-19

Ο νέος κορωνοϊός (Covid-19) ανήκει στην οικογένεια των κορωνοϊών, μία ομάδα ιών που συχνά προκαλούν κατά κανόνα ήπιες αναπνευστικές λοιμώξεις στον άνθρωπο και στα ζώα (π.χ. νυχτερίδες, θηλαστικά, καμήλες, μυρμηγκοφάγοι κ.α.). Οι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται με κορωνοϊούς τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, έχοντας ήπια έως μέτρια συμπτώματα κοινού κρυολογήματος. Σπάνια κάποιος κορωνοϊός μεταλλάσσεται και εξαπλώνεται από τα ζώα στους ανθρώπους, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με τους ιούς SARS (2003) και MERS (2012). Όταν ένας νέος ιός προσβάλει τους ανθρώπους, κανείς δεν έχει ανοσία και όλοι μπορεί να προσβληθούν (πανδημία). Η ευρεία αυτή εξάπλωση του ιού είναι και ο λόγος που έχει προκληθεί παγκόσμια ανησυχία και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε παγκόσμιο συναγερμό στις 30 Ιανουαρίου 2020.

Πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός;

Το νέο στέλεχος κορωνοϊού εξαπλώνεται από άνθρωπό σε άνθρωπο με τα σταγονίδια από το βήχα ή το φτέρνισμα και τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως εντός 2 με 5 ημερών (μέγιστο χρονικό διάστημα 14 ημέρες) από τη μόλυνση. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο κάθε ασθενής κολλάει 1,4 – 2,5 άλλα άτομα (συγκριτικά στην εποχική γρίπη κάθε ασθενής κολλάει κατά μέσο όρο 1,3 άλλα άτομα).

Τα συμπτώματα λοίμωξης στα περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία περιλαμβάνουν κυρίως: Άτυπη πνευμονία, Πυρετό, Καταβολή, Ξηρό Βήχα, Δύσπνοια, Λεμφοπενία, Παράταση χρόνου προθρομβίνης, Αυξημένη γαλακτική δεϋδρογενάση, Αμφοτερόπλευρα διηθήματα, Θολερότητα τύπου θαμβής υάλου.

Στις επιπλοκές που προκαλεί ο κορωνοϊός περιλαμβάνονται: Σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας (ARDS), σηπτική καταπληξία, αρρυθμίες.

Νοσηλεία, έχει χρειαστεί το 26% ανάγκη σε μονάδα εντατικής θεραπείας (δεδομένα από την πόλη Ουχάν που ξεκίνησε η επιδημία) – μεγαλύτερο κίνδυνο ασθενείς με συμπαραμαρτούντα νοσήματα (καρδιαγγειακά, καρκίνο, ανοσοανεπάρκεια).

Υψηλό ποσοστό ενδονοσοκομειακής μετάδοσης παρατηρείται μεταξύ ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και νοσηλευόμενων ασθενών έως 30%.

Υπάρχει θεραπεία για τον κορωνοϊό;

Ειδική αντι-ιϊκή θεραπεία για τη λοίμωξη δεν υπάρχει, ωστόσο χορηγούνται ευρέως φάσματος αντι-ιικοί παράγοντες (ρεμδεσιβίρη, λοπιναβίρη/ριτοναβίρη, ιντερφερόνη-β).

Η ανάπαυση και η λήψη πολλών υγρών βοηθούν στην αντιμετώπιση της λοίμωξης.

Μέχρι σήμερα η αναλογία των θανάτων σε σχέση με τα επιβεβαιωμένα περιστατικά είναι χαμηλή, μικρότερη από 4% (δηλαδή πεθαίνουν λιγότεροι από 4 ανά 100 ασθενείς με τον κορωνοϊό), ποσοστό μικρότερο από τον SARS και τον MERS. Στην πραγματικότητα, η θνητότητα ίσως είναι πολύ πιο χαμηλή (2%), αφού πολλοί ασθενείς με ήπια συμπτώματα ενδεχομένως δεν απευθύνθηκαν στις υγειονομικές αρχές και συνεπώς δεν έχουν καταμετρηθεί.

Τα περισσότερα θύματα ήταν άνω των 60 ετών και είχαν άλλα προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, όμως υπήρξε και η περίπτωση θανάτου ενός νεαρού υγιούς ατόμου.

Δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο για το νέο κορωνοϊό, αλλά ήδη ξεκίνησε η προσπάθεια δημιουργίας του και υπολογίζεται ότι θα μας είναι διαθέσιμο μέσα στους επόμενους μήνες.

Τρόποι πρόληψης του κορωνοϊού

Όπως και στην περίπτωση του ιού της γρίπης, τα μέτρα ατομικής υγιεινής είναι πολύ σημαντικά για την πρόληψη της μετάδοσης και περιλαμβάνουν καλό πλύσιμο χεριών, με αντισηπτικά αλκοολούχα διαλύματα ή σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σε περίπτωση που εσείς ταξιδέψατε ή ήρθατε σε επαφή με άτομα που ταξίδεψαν στη Κίνα τις τελευταίες 14 ημέρες:
- Tακτικό πλύσιμο των χεριών
- Kάλυψη του στόματος στο βήχα ή το πτέρνισμα
- Tακτική απολύμανση των χώρων που συναθροίζονται άτομα
- Eθελοντική απομόνωση ατόμων που έχουν συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (66)

Άχρηστοι νυν και τέως

κάνατε την Ελλάδα μια ορολογιακή βόμβα έτοιμη να σκάσει, και δηλώνετε ετοιμότητα... για το τι ρε άχρηστα τσογλάνια; Χώρες με συστήματα υγείας ανωτέρων του δικού μας μπαχαλιστάν, και δεν κατάφεραν να τον ελέγξουν, κι εσείς καμώνεστε πως έχετε την dream-team στον πάγκο, και είστε έτοιμοι! Πως θα ελέγξετε τους θαλασσίους και χερσαίους άξονες εισόδου ρε πουλημένα τομάρια, όταν καθημερινά εκατοντάδες παράνομοι, εισέρχονται από Έβρο και Αιγαίο, προερχόμενοι από χώρες που έχουν εκδηλωθεί κρούσματα της ασθένειας; Θα το φυσάμε και δε θα κρυώνει, και 'σεις κοπρίτες θα είστε αναπολόγητοι στο λαό, κι ας είστε στη προπαγάνδα και στο ψέμα δυνατοί. Δε σας σώζει τίποτα. Άλλα είχατε στο μυαλό σας, αλλά δε σας βγαίνει η παρτίδα... γυρίζει μπούμερανγκ!

Μουφες της ΝΔ

Το μπούλο πάρτε και φύγετε άχρηστα κορμιά!!!!

Φώφη Μαγκούτα , Βάθης , Αθήνα.

Στους έκθαμβους, πώς και δεν έχουμε ακόμα κρούσμα , να υπενθυμισω ότι την προηγούμενη χρονιά είχαμε δείκτη διαφθοράς 123 που σημαίνει ότι το Greek κράτος είναι λίγο ψεματούτσικο ! Απ' τους αρχικούς θανάτους θεωρώ αυτόν του πατέρα μου αρχές 2017 που είχε συνεχώς από τη γειτονική μας Βουλγαρία οικιακές βοηθούς !

Τεο

Εγώ σήμερα πήρα λεωφορείο και ήταν τίγκα. Έβγαλα το κινητό μου και άρχισα να μιλάω ιταλικά και να βήχα, αμέσως βρήκα και έκατσα και πήγα μόνος μόνος Κηφισιά Κάνιγγος χωρίς μια στάση από το Μαρούσι και κάτω.

Εγώ δεν ήρθα σε επαφή με κινέζους

Αλλά ειμαι ο ίδιος κινεζος . Να ανησυχώ ;

γιατι δε λετε...

Zω για την στιγμή που (βάσει του άρθρου 1) θα πρέπει να κλείσουν οι εκκλησίες....Παρεπιμπτώντως αυτή η ανοησία με το κοινό κουτάλι και τα φιλιά στις εικόνες θα πρέπει να τελειώσει. Πάντως αν το ελληνικό κράτος λέει πως είναι έτοιμο βράστε στάρι να υπάρχει.....

Απο το Τυραννα με αγαπη

Η μονη χωρα που δεν εχει κανενα κρουσμα ειναι η Αλβανια, δειχνοντας μια ακομη φορα ποσο μπροστα ειναι πλεον και στο θεμα της υγειας, με γοργους ρυθμους αναπτυξης και ασφαλης σε ολα τα επιπεδα.

Mørkets makt

Ο ιός δεν μεταδίδεται σε γίδια,γι'αυτό.

Johns Hopkins

Οι μισοι νεκροι νοσησαν το πρωι και ως το βραδυ κατεληξαν. Με 6 μετρα αποσταση ο ενας απο τον αλλο εισαστε ασφαλεις. Απλη αναπνοη χωρις φτερνισματα και βηχα. Την βαψατε δηλαδη. Για την απλη γριπη η αποσταση ηταν τα 2 μετρα, ετσι για συγκριση. Και βεβαια οχι σε χωρους με μοναδες κλιματισμου που διασπειρουν το μικροβιο. Το οποιο σημειωτεον ειναι ανθεκτικο στην ζεστη. Η διαρκεια ζωης του μικροβιου εχει μετρηθει 3 ωρες σε στεγνο περιβαλλον - 3 εβδομαδες σε θερμοκρασια δωματιου και υγρο περιβαλλον - 6 ωρες σε χειρολαβες και πομολα. Το εμβολιο θα κανει 1 ετος , εαν βρεθει. Ο ιος ειναι εξαιρετικα μικρος ( 1νμ ) αρα οι κλασσικες μασκες Ν95 δεν κανουν αφου σταματουν σταγονιδια μεχρι 3νμ. - Καλη τυχη θα σας χρειαστει.

Monster

Έσκασε και στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα κύριοι

Βαγγέλης

Ψυχραιμία και προσοχή ! Ότι είναι να γίνει θα γίνει !

Φίλε,

έχεις πιάσει το νόημα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης