Χρυσοχοΐδης: Αν δεν αντιμετωπίσουμε άμεσα το μεταναστευτικό, οι ροές θα περάσουν από πάνω μας

Χρυσοχοΐδης: Αν δεν αντιμετωπίσουμε άμεσα το μεταναστευτικό, οι ροές θα περάσουν από πάνω μας

«Ο χρόνος μας κυνηγά και μας κυνηγά γιατί οι βάρκες στο Αιγαίο δεν σταματούν να έρχονται» είπε στη Βουλή ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

mixalis-xrixo-1
Επιτάχυνση εξέτασης αιτημάτων ασύλου - επιστροφές μεταναστών - κοινωνική ενσωμάτωση προσφύγων. Αυτοί είναι οι κεντρικοί στόχοι του νομοσχεδίου για το Διεθνές Ασυλο και την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών σύμφωνα με τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε ότι αποτελεί εθνική ανάγκη η επίτευξη των «φιλόδοξων στόχων» που θέτουν οι προωθούμενες διατάξεις καθώς οι μεταναστευτικές ροές έχουν πάρει επικίνδυνη τροπή.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοϊδη, εάν δεν υπάρξει άμεσα αντίδραση, «οι ροές θα περάσουν από επάνω μας και όχι δίπλα μας»

«Ο χρόνος μας κυνηγά και μας κυνηγά γιατί οι βάρκες στο Αιγαίο δεν σταματούν να έρχονται. Όσο περνούν οι μέρες, έρχονται περισσότεροι γιατί έτσι έχει αποφασίσει η γείτονα χώρα. Αυτόν τον χρόνο που τρέχει πρέπει να τον αξιοποιήσουμε δημιουργικά. Δεν επιτρέπεται η φλυαρία» επισήμανε για να προσθέσει «Αποτελεί πεποίθησή μας ότι το μεταναστευτικό θα συνεχιστεί για δεκαετίες, είναι συστημικό με γεωπολιτική διάσταση και ανθρωπιστική. Ενέσκηψε στην Ελλάδα στην καρδία της κρίσης. Όμως αντιμετωπίστηκε δυστυχώς σαν κάτι έκτακτο και ξένο. Δεν είναι έτσι. Αν συνεχίσουμε σαν τη στρουθοκάμηλο να το κρύβουμε, τότε είναι βέβαιο ότι οι ροές θα περάσουν από πάνω μας και όχι δίπλα μας».

Ο υπουργός άσκησε κριτική στην μεταναστευτική πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι η κατάσταση που παρέδωσε είναι εκρηκτική.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019 υπάρχουν 68 χιλ εκκρεμείς αιτήσεις στην υπηρεσία ασύλου και 2,5 χρόνια για να προσδιοριστεί η δικάσιμος μιας αίτησης. Υπάρχουν 14 χιλ προσφυγές στην αρχή και περισσότερα από 2 χρόνια για την εξέτασή τους. Οι επιστροφές στην Τουρκια στο πλαίσιο της συμφωνίας είναι μόλις 1.800. Αυτές οι στατιστικές δηλώνουν ότι το νομικό πλαίσιο που διέπει την αρχή προστασίας δεν λειτουργεί αποτελεσματικά. Δεν παρέχει προστασία, στοιβάζει ανθρώπους σε ενδοχώρα και νησιά. Δεν διακρίνει ασυλούχους και μη, δεν επιστρέφει, δοκιμάζει τις αντοχές των δομών. Πρόκειται για αδιέξοδο. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι αδιέξοδο και παθητική πολιτική. Αυτές τις αβελτηρίες έρχεται να διορθώσει το νομοσχέδιο» είπε.

Κλείσιμο
Ο ίδιος είπε ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί:

- Να δημιουργήσει δομημένο σύνολο διατάξεων που θέτουν ως προτεραιότητα την εξέταση αιτημάτων ασύλου

- Να επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε σε 60 ημέρες το πολύ να ολοκληρώνονται οι βασικές εργασίες εξέτασης ασύλου και να έχουμε μια πρώτη απόφαση.

- Να αποτρέψει κάθε παρελκυστικής τακτική με υποβολή μεταγενέστερων αιτημάτων. Υπάρχουν χιλιάδες αιτούντες που για 5-6 χρόνια περιμένουν χωρίς τελεσιδικία γιατί υποβάλλουν συνεχώς νέα αιτήματα

- Να προετοιμάσει από την πρώτη ημέρα τον αιτούντα. Το ζητούμενο είναι η ενσωμάτωση η ένταξη αυτών των ανθρώπων. Από την πρώτη ημερα ο αιτών οφείλει να γνωρίζει που βρίσκεται τι θα γίνει ποια τα δικαιώματα και υποχρεώσεις του. Από την πρώτη ήμερα θα έχει ενημέρωση, προστασία, περίθαλψη και ταχύτητα»

Πάντως, ο κ. Χρυσοχοϊδης παραδέχθηκε ότι η επιτυχία του νομοσχεδίου θα κριθεί από τον τρόπο αντίδρασης της δημόσιας διοίκησης γι' αυτό και ανακοίνωσε ότι προχωρούν άμεσα 470 προσλήψεις για την στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου και η δημιουργία νέων διοικητικών δομών στο κτίριο Κεράνης, στην Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και την Ρόδο.

Προκειμένου δε να δείξει ότι προς ώρας η διοίκηση λειτουργεί με σοβαρές καθυστερήσεις ανέφερε ότι μόνο για την έγκριση δαπάνης για αλαλγή λαδιών αυτοκινήτου στο ΚΙΤ Σάμου χρειάζεται διαδικασία 6 μηνών.

Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοϊδης αντέκρουσε την κριτική της αντιπολίτευσης για γρήγορες διαδικασίες επεξεργασίας του νομοσχεδίου εξηγώντας ότι η διαβούλευση κράτησε 6 ημέρες και τηρήθηκε η κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία. Πρόσθεσε δε ότι ενσωματώθηκαν όλες σχεδόν οι παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης και των φορέων καθώς και αρκετά σχόλια πολιτών κατά την διάρκεια της διαβούλευσης.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού με «θωράκιση συνόρων και σαφές νομικό πλαίσιο εξέτασης του ασύλου»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης