Γκιουλέκας: Να γίνει η Βόρεια Ελλάδα χρηματοοικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο των Βαλκανίων

Γκιουλέκας: Να γίνει η Βόρεια Ελλάδα χρηματοοικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο των Βαλκανίων

Προϋπόθεση είναι η αναβάθμιση της πολιτικής παρουσίας, του κράτους και της κυβέρνησης στην βόρεια Ελλάδα, λέει στο protothema.gr ο βουλευτής της ΝΔ

gkioulekas_photo
Να γίνει η Βόρεια Ελλάδα χρηματοοικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής και η Θεσσαλονίκη να διαδραματίσει έναν τέτοιο ρόλο, ως πρωτεύουσα της Μακεδονίας και ολόκληρης της βόρειας Ελλάδας, πιστεύει πως είναι εφικτό ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας.

Το protothema.gr μίλησε με τον βορειοελλαδίτη πολιτικό, τον βουλευτή Α ΄Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρο της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, με αφορμή τη ΔΕΘ.

Μαζί του είχαμε μια συζήτηση που περιεστράφη τόσο στα πεπραγμένα του πρώτου διμήνου της κυβέρνησης Μητσοτάκη όσο και στα ζητήματα που αφορούν στην Θεσσαλονίκη και τον βορειοελλαδικό χώρο.

Ξεκίνησε δυναμικά η νέα κυβέρνηση. Τα πρώτα δείγματα γραφής υπήρξαν εντυπωσιακά. Ήταν όμως και αποτελεσματικά;

Κλείσιμο
«Αν κρίνουμε την συνέπεια αυτής της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα δούμε ότι υλοποιούνται, και, μάλιστα, με ταχύ ρυθμό εκείνα για τα οποία προεκλογικά είχαμε δεσμευθεί. Κάποια, μάλιστα, γίνονται και νωρίτερα από ότι ήταν αναμενόμενα. Το ζητούμενο είναι να αλλάξει πορεία ο τόπος. Να ξεφύγουμε από παθογένειες του παρελθόντος και να πάμε μπροστά. Αυτή η πορεία, ήδη, ξεκίνησε. Βεβαίως, θα κριθούμε από το αποτέλεσμα.

Λίγα λόγια, πολλή δουλειά…

«Λίγα λόγια, πολλή δουλειά, και, κυρίως, παραγωγή έργου. Αυτός είναι ο άξονας στον οποίο κινείται η νέα κυβέρνηση», μας είπε ο Κ.Γκιουλέκας.

Συζήτηση για πολλά, συζήτηση για την Θεσσαλονίκη, για την Βόρεια Ελλάδα. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια σημαντική ευκαιρία. Να κάνουμε πράξη ως κυβέρνηση μια ριζοσπαστική αποκέντρωση για λόγους και πολιτικούς και οικονομικούς και εθνικούς. Ο βορειοελλαδικός χώρος αποτελεί μία ευαίσθητη περιοχή που δέχεται συνεχείς προκλήσεις. Οφείλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενδυνάμωση και την ανάπτυξή του.


Θεσσαλονίκη: Κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού
Β.Ελλάδα: Χρηματοοικονομικό –Επιχειρηματικό κέντρο
Διαμετακομιστικός κόμβος στην Ν.Ευρώπη
Ποιοι είναι οι επιδιωκόμενοι στόχοι για να γίνει εφικτή μια τέτοια πολιτική ενίσχυσης του βορειοελλαδικού χώρου;

«Η Βόρεια Ελλάδα έχει όλες τις δυνατότητες και τις προοπτικές να γίνει ένα χρηματοοικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Η Θεσσαλονίκη, που απέχει μόλις 2-3 ώρες από τη Σόφια, τα Σκόπια, την Κωνσταντινούπολη, το Βελιγράδι, τα Τίρανα, το Βουκουρέστι, μπορεί να διαδραματίσει έναν τέτοιο ρόλο, ως πρωτεύουσα της Μακεδονίας και ολόκληρης της βόρειας Ελλάδας.
Παράλληλα, ένας άλλος στόχος είναι να μετατρέψουμε την περιοχή μας σε διαμετακομιστικό κόμβο για ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Στόχος επίσης είναι να καταστήσουμε την βόρεια Ελλάδα κέντρο παιδείας, εκπαίδευσης και πολιτισμού. Τέλος, η Θεσσαλονίκη, για λόγους εθνικούς και ιστορικούς πρέπει να γίνει και η έδρα του απανταχού Ελληνισμού, να λειτουργήσει εδώ το Πρυτανείο του Ελληνισμού, με την επανασύσταση, σε νέα βάση, του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού».

- Πώς επιτυγχάνονται όλα αυτά;
«Με αγώνα, με διεκδίκηση, με επιμονή, με την πεποίθηση ότι αυτά είναι χρήσιμα για την πατρίδα μας. Εδώ και πολύ καιρό έχω καταθέσει εγγράφως προτάσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τότε αρχηγό της αντιπολίτευσης, για όλα τα παραπάνω. Προτάσεις τις οποίες έλαβε υπόψη του με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και, θέλω να ελπίζω, ότι με το ίδιο ενδιαφέρον θα τις αντιμετωπίσει, από εδω κι εμπρός, ως πρωθυπουργός της χώρας. Για αυτές τις προτάσεις και για αυτούς τους στόχους θα συνεχίσω να αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις, προσπαθώντας να πείσω και τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους παράγοντες για την υιοθέτηση και την υλοποίησή τους».


Αποκέντρωση – κρατική παρουσία στην Β.Ελλάδα

«Προϋπόθεση για να γίνουν πράξη όλα τα παραπάνω είναι η αναβάθμιση της πολιτικής παρουσίας, του κράτους και της κυβέρνησης στην βόρεια Ελλάδα. Με δεδομένη τη γνωστή υπερσυγκέντρωση κρατικής εξουσίας, πληθυσμού, κεφαλαίων και οικονομικής δραστηριότητας, μηχανισμών ενημέρωσης, υποδομών κλπ στο λεκανοπέδιο της Αττικής, η μόνη ορθολογική λύση για την ανάπτυξη της χώρας (οικονομική, κοινωνική, χωροταξική, περιβαλλοντική κλπ) είναι η περιφερειακή ανάπτυξη.
Είναι σημαντικό τρία εκατομμύρια συμπολίτες μας, πολλοί εκ των οποίων ακρίτες που ζουν και δραστηριοποιούνται στην βόρεια Ελλάδα, να αισθάνονται και να διαπιστώνουν συνεχώς ότι δεν χρειάζεται να προσφεύγουν και να αναζητούν τις υπηρεσίες του κράτους στην Αθήνα, αλλά ότι το κράτος βρίσκεται κοντά τους».

Σιδηροδρομική Εγνατία
Βαλκανικό Παρατηρητήριο – Βαλκανικό Χρηματιστήριο
Έδρα Σπουδών Μ.Αλεξάνδρου

Τα παραπάνω είναι μερικές από τις προτάσεις που μας παρουσίασε ο βουλευτής στη συζήτησή μας. Προτάσεις που, όπως μας εξήγησε, τις έχει παραδώσει εδώ και καιρό στον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα συνεχίσει να τις υποστηρίζει αποφασιστικά.

- Ας κλείσουμε την συζήτησή μας για τη Θεσσαλονίκη και την βόρεια Ελλάδα με ορισμένες από τις προτάσεις που αφορούν στην ανάπτυξη, στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό…

«Είναι μερικές προτάσεις απόλυτα εφικτές και υλοποιήσιμες. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται η δημιουργία Ζωνών Ειδικών Οικονομικών Κινήτρων στην βόρεια Ελλάδα. Σε συνδυασμό με την εξαγγελία μας περί μείωσης των φορολογικών συντελεστών, η πρόταση αυτή έχει ως στόχο, αφενός, την προσέλκυση επενδύσεων στην Βόρεια Ελλάδα, σε πολλές περιοχές της οποίας ο δείκτης ανεργίας είναι κατά πολύ υψηλότερος από τον γενικό μέσον όρο και, αφετέρου, τη συγκράτηση της φυγής προς τα όμορα κράτη αλλά και την επιστροφή πολλών ελληνικών επιχειρήσεων στην χώρα μας.

Η σιδηροδρομική σύνδεση Λιμένος της Θεσσαλονίκης με το Δούναβη και η σιδηροδρομική Εγνατία με σιδηροδρομικές συνδέσεις μεγάλων Λιμένων - Αεροδρομίων Β. Ελλάδας με το κεντρικό σιδηροδρομικό δίκτυο, με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) είναι κάτι που θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Κάποιες άλλες προτάσεις αφορούν στην ίδρυση Βαλκανικού Χρηματιστηρίου, με έδρα την Θεσσαλονίκη και του Βαλκανικού Παρατηρητηρίου Αγορών.

Τέλος, σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη της περιοχής θα είναι η αναβάθμιση της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας.

Πολιτιστική Εγνατία- Έδρα Σπουδών Μ.Αλεξάνδρου

Στα θέματα του τουρισμού και του πολιτισμού υπάρχει επίσης πρόσφορο έδαφος, με την π.χ. ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού, σε μια περιοχή που προσφέρεται ιδιαίτερα για κάτι τέτοιο. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η πρόταση που κατέθεσα στον κ.Μητσοτάκη για την Πολιτιστική Εγνατία. Την ενοποίηση δηλαδή και την σύνδεση των μεγάλων αρχαιολογικών χώρων, του βορειοελλαδικού χώρου με την παράλληλη προβολή, αναβάθμιση και ανάδειξή τους.

Παράλληλες προς τα παραπάνω προτάσεις είναι και αυτές που αφορούν στην δημιουργία κέντρου Αθωνικών Σπουδών στην Χαλκιδική (Αγ.Ορος), Ακαδημίας Βυζαντικών Τεχνών, Έδρας Σπουδών Μ. Αλεξάνδρου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Έδρας Σπουδών Ενωμένης Ευρώπης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Θέλουμε, μπορούμε και είμαστε αποφασισμένοι να αγωνισθούμε για να πετύχουμε πολλά από όσα σας είπα. Η πρωτεύουσα της Μακεδονίας, η Θεσσαλονίκη αλλά και ολόκληρη η βόρεια Ελλάδα νομοτελειακά θα βαδίσει προς το δρόμο της ανάπτυξης. Από εμάς και την αποφασιστικότητά μας εξαρτάται πόσο πιο γρήγορα θα πετύχουμε αυτούς τους στόχους».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης