Μητσοτάκης: Θέλω να αλλάξω το αφήγημα για την Ελλάδα στη Γερμανία

Μητσοτάκης: Θέλω να αλλάξω το αφήγημα για την Ελλάδα στη Γερμανία

Κοινή γραμμή Αθήνας - Βερολίνου για προσφυγικό και Τουρκία - Θέλω να αλλάξω συνολικά το πλαίσιο των ελληνογερμανικών σχέσεων είπε ο πρωθυπουργός - Οι δεσμεύσεις της Ελλάδος θα είναι πιο εύκολες, είπε η Μέρκελ - Προανήγγειλαν πρωτοβουλίες για διευκόλυνση πράσινων επενδύσεων

mitsot89
Την αλλαγή του κλίματος στις ελληνογερμανικές σχέσεις σηματοδοτεί η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο, όπως φάνηκε και στις κοινές τους δηλώσεις. Την πρόοδο στις σχέσεις των δύο καιρών παραδέχθηκε και η Άνγκελα Μέρκελ, που καλωσόρισε τον κ. Μητσοτάκη με τη νέα του ιδιότητα. ««Το κλίμα έχει βελτιωθεί και η ώθηση που έχει δοθεί στην Ελλάδα είναι σημαντική», σημείωσε.

Στο επίκεντρο της συνάντησης ετέθη η οικονομία, οι επενδύσεις, το προσφυγικό και η Τουρκία. Οι δύο αρχηγοί προανήγγειλαν πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση των πράσινων επενδύσεων. 

 Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα οικονομικά θέματα όπου όπως είπε η κυρία Μέρκελ «έχουμε δυνατότητα επενδύσεων στην Ελλάδα, πράγμα που θα εκμεταλλευτούν και οι δύο λαοί». Οι δύο ηγέτες προανήγγειλαν συνέδριο για τις επενδύσεις, με αιχμή την πράσινη οικονομία, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι θα υπάρξει αλλαγή του πλαισίου για την διευκόλυνση των επενδυτών.

Έκπληξη ήταν και το κλείσιμο των δηλώσεων του κ. Μητσοτάκη στα γερμανικά, προκαλώντας χαμόγελο ικανοποίησης στην κυρία Μέρκελ. 

Μητσοτάκης: Θέλω να αλλάξω το αφήγημα για την Ελλάδα στη Γερμανία


Μέρκελ: Συμφωνούμε ότι το μεταναστευτικό πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της ΕΕ 

Κλείσιμο
Η γερμανίδα καγκελάριος έδωσε έμφαση στο μεταναστευτικό και στην κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό και εξέφρασε ικανοποίηση που η νέα ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τη συμφωνία. Πάντως, σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφών στην Τουρκία. 

«Συζητήσαμε τη βοήθεια που μπορούμε να δώσουμε σε Ελλάδα και Τουρκία και συμφωνώ με τον κύριο Μητσοτάκη ότι το μεταναστευτικό πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά είμαστε μακριά σε υλοποίηση για βιώσιμη λύση», κατέληξε η καγκελάριος, προσθέτοντας ότι η αύξηση των ροών αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης» και ως εκ τούτου, αναμένει ότι «θα εργαστούμε μαζί, ώστε οι κανόνες χορήγησης ασύλου να είναι ενιαίοι σε όλη την Ευρώπη». 


Αποφασισμένος για αλλαγές ο Μητσοτάκης


«Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας θα είναι πιο εύκολες στην υλοποίησή τους. Χαίρομαι που έχουμε κοινές απόψεις και αντιλήψεις και σε επίπεδο ΕΕ και διεθνώς», ανέφερε. 

Για ειλικρινή και παραγωγική ανταλλαγή απόψεων για την οικονομία και την κατάσταση στην Ευρώπη έκανε λόγο ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ανέφερε ότι η κυβέρνηση θέλει μεταρρυθμίσεις πιο βαθιές απ' ότι  είχαν συμφωνηθεί. «Αυτές οι αλλαγές θα γίνουν από εμάς και θέλουμε τη Γερμανία σύμμαχο», τόνισε. 

mi11
mi12

Μητσοτάκης: «Είναι σημαντικό για μένα να αλλάξω το αφήγημα» 


Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα κοιτάζει μπροστά με αυτοπεποίθηση. «Είναι σημαντικό για μένα να αλλάξω το αφήγημα. Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται ως προβληματική χώρα», ανέφερε. Σε αυτό το πλαίσιο, προανήγγειλε ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα για την πράσινη ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή που θα παρουσιαστεί στις αρχές του επόμενου χρόνου, ενώ τόνισε ότι οι επενδύσεις είναι συμφέρουσες για Ελλάδα και Γερμανία, ενώ υπάρχει οδικός άξονας οικονομικήςς συνεργασίας. 

Για την Τουρκία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπήρξε κοινή στάση ότι οι ενέργειες της Άγκυρας είναι παράνομες. 

«Έρχομαι στο Βερολίνο 50 ημέρες μετά τις εκλογές», ανέφερε, λέγοντας ότι η χώρα μας έστειλε πολιτικά μηνύματα, τόσο για την οικονομία, όσο και για την πάταξη των λαϊκιστών. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δόθηκε στο συνέδριο που προανήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης. Όπως είπε, θα είναι ένα ανοικτό συνέδριο για να παρουσιαστούν οι ευκαιρίες στη χώρα μας.  Μάλιστα, σημείωσε ότι πολλές γερμανικές επιχειρήσεις επενδύουν στη χώρα μας.

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι στόχος είναι να υπάρξει ενδιαφέρον για την πράσινη οικονομία, αλλά και να υπάρξει το αντίστοιχο πλαίσιο.

f03

f05



Μητσοτάκης: Υψηλά τα πλεονάσματα αλλά προέχει να κερδίσουμε πολιτική αξιοπιστία

Απαντώντας σε ερώτηση για τα πλεονάσματα, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θεωρεί υψηλά τα συμφωνηθέντα από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ωστόσο έθεσε ως προϋπόθεση την ανάκτηση της πολιτικής αξιοπιστίας. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι στόχοι για το 2019 και το 2020 θα τηρηθούν, ενώ το θέμα αφορά τους θεσμούς και θα συζητηθούν με τους θεσμούς. 

«Πρώτα θα κερδίσουμε πολιτική αξιοπιστία ως μεταρρυθμιστική κυβέρνηση και μετά θα συζητήσουμε για τα πρωτογενή πλεονάσματα» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

f04


f02
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης