LIVE

Κορωνοϊός

Προκαλεί ξανά η Τουρκία: Η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης και καταπιέζει την «τουρκική μειονότητα»

aksoy_main01

Η Άγκυρα μέσω του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραλείπει να αναγνωρίσει τους Μουφτήδες που εξέλεξε η μουσουλμανική μειονότητα – «Αναμένουμε από την Ελλάδα να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ σχετικά με τις ΜΚΟ»

Στην αντεπίθεση πέρασε η Τουρκία, που κλιμακώνει τις προκλήσεις και μιλά για «τουρκική μειονότητα στη Θράκη» και «παραβίαση της συνθήκης της Λωζάνης από την Ελλάδα» μετά και την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την απόφαση των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ να λάβουν στοχευμένα μέτρα κατά της Άγκυρας.

Στην έντονα προκλητική του δήλωση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, καταγγέλλει την Αθήνα ότι «παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης, παραλείποντας να αναγνωρίσει τους Μουφτήδες που εξέλεξε η τουρκική μειονότητα. Αυτή τη φορά, αντί να διορθώσει τις παραβατικές πρακτικές της, η Ελλάδα έχει αυξήσει τις παραβιάσεις, θέτοντας το γραφείο του Μουφτή υπό τον έλεγχο νεοσυσταθέντος κυβερνητικού τμήματος»

Αφορμή για το νέο τουρκικό κρεσέντο ήταν το νέο Προεδρικό Διάταγμα για τους Μουφτήδες, που σύμφωνα με την Άγκυρα αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση της συνθήκης της Λωζάνης «που εγγυάται τα δικαιώματα της Μειονότητας να εγκαθιδρύσουν και να διαχειριστούν τη δική της θρησκεία και τους δικούς της φιλανθρωπικούς θεσμούς».

Το διάταγμα, «προσχέδιο του οποίου μπήκε στο τραπέζι τον Αύγουστο του 2018 και συνάντησε έντονες αντιδράσεις από την Μειονότητα, αγνοεί τα δικαιώματα της Τουρκικής Μειονότητας στην Ελλάδα, που εγγυάται η Συνθήκη της Λωζάνης στη βάση της αμοιβαιότητας. Το διάταγμα αποσκοπεί σαφώς να καταστρέψει τη θεσμική αυτονομία των Μουφτήδων, που τους μετατρέπει σε κυβερνητικό τμήμα, δεν είναι αποδεκτό από την Τουρκική Μειονότητα στην Ελλάδα».

Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν έκανε ολοκληρωμένες και επαφές με τους εκπροσώπους της μειονότητας, ούτε έλαβε υπ' όψιν τις θέσεις τους. Αντίθετα, αναφέρει ο Ακσόι, «ανέθεσε σε ορισμένους κύκλους που είναι γνωστό ότι είναι η πηγή των προβλημάτων και των πρακτικών καταπίεσης στην τουρκική μειονότητα» να ετοιμάσουν το διάταγμα. «Αυτό δείχνει για άλλη μια φορά ότι η ελληνική νοοτροπία προς τη μειονότητα απέχει πολύ από τις καλές προθέσεις», πρόσθεσε.

«Αυτό που θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να αναγνωρίσει τους εκλεγέντες Μουφτήδες και να μην προχωρήσει στο λάθος να επιβάλλει τον παράνομα διορισμένο Μουφτή», σημειώνει ο Ακσόι, που καλεί την Ελλάδα να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τους μη κυβερνητικούς οργανισμούς.

Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβιάζει το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας και το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει σε χώρα της ΕΕ, αποτελεί επιπρόσθετη πηγή ανησυχίας. Γι' αυτό, ο Ακσόι κάλεσε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς, καθώς και όργανα της ΕΕ να δουν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και να διεξάγουν έρευνες για τις νομικές ενέργειες της χώρας μας.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα νόμιμα συμφέροντα και αιτήματα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα και επαναλαμβάνει ότι οποιαδήποτε βελτίωση στα δικαιώματα της Μειονότητας θα έχει θετικό αντίκτυπο στις διμερείς μας σχέσεις, καταλήγει ο Ακσόι στη δήλωσή του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (75)

Δαναος

μάγκας ο Ταγιπ !!

Χριστίνα

Μουσουλμάνοι της Θράκης 1922: 80.000. Μουσουλμάνοι της Θράκης σήμερα: 130.000. Έλληνες της Κωνσταντινούπολης 1922: 200.000. Έλληνες της Κωνσταντινούπολης σήμερα: 2.500. Χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο; Δεν νομίζω.

Trem

Μιλήσαν οι κατσαπλιάδες για μια μειονότητα που δεν υπάρχει, και δεν αναφέρονται σε μια άλλη μειονότητα που επίσης δεν υπάρχει, την Ελληνική στην Κων/πολη ......

Λελος

ΈΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΊΤΕΣ ΜΕ ΘΡΉΣΚΕΥΜΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΆΝΟΙ!! Αυτή είναι η αλήθεια!!

Προς ελληνικό ΥΠΕΞ - Οφείλετε να τους βουλώσετε το στόμα, πριν είναι αργά

Η Τουρκία καλά θα κάνει να μην χώνεται στα εσωτερικά ζητήματα ενός κυρίαρχου κράτους. Η θρησκευτική πολιτική της Ελλάδας είναι ζήτημα που αφορά το ελληνικό κράτος. Δεν θα αποφασίζει καμία μειονότητα για τη θρησκευτική πολιτική της Ελλάδας. Κανένας δεν τους απαγόρευσε να πιστεύουν στο Ισλάμ, άλλο η πίστη όμως και άλλο η επιλογή των μουφτήδων. Η μεινότητα δεν έχει το αυτοδιοίκητο, δεν είναι κράτος εν κράτει, επομένως οφείλει να ακολουθεί την ελληνική νομοθεσία. Επίσης, η Συνθήκη της Λωζάνης έθετε περιθώριο ενός έτους στους Τούρκους κατοίκους της δυτικής Θράκης να αποφασίσουν εάν θέλουν να έχουν ελληνική υπηκοότητα ή τουρκική. Σε περίπτωση που επέλεγαν να αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι θα έπρεπε εντός ενός έτους να έχουν εγκαταλείψει το ελληνικό έδαφος. Όσοι επέλεγαν να μείνουν στην Ελλάδα προσδιορίζονταν πλέον ως Ελληνες πολίτες, οπότε η Τουρκία δεν είχε καμία δικαιοδοσία πλέον επί αυτών. Φυσικά, οι Τούρκοι δεν είναι χαζοί, και έβλεπαν το θέμα μακροπρόθεσμα. Δεν είναι τυχαίο ότι επέμεναν να μείνει τουρκικός πληθυσμός και μουσουλμανικός πληθυσμός στη δυτική Θράκη, γιατί ήξεραν ότι μελλοντικά θα έθεταν πάλι το ζήτημα της μειονότητας και αργότερα της αυτονομίας και λίγο αργότερα ίσως και ανεξαρτησίας και προσάρτησης στην Τουρκία. Κακώς τότε η ελληνκή πλευρά το δέχτηκε. Το ίδιο το ελληνικό κράτος αργότερα παραβίασε τη Συνθήκη φυσικά, γιατί άφηνε τους μουσουλμάνους της δυτικής Θράκης να πάρουν ως διπλή υπηκοότητα, την τουρκική. Και επίσης, το ελληνικό κράτος άφησε την Τουρκία να ανοίξει το προξενείο εκεί, αφού σύμφωνα με την Συνθήκη οι μουσουλμάνοι της δυτικής Θράκης δεν είναι πια Τούρκοι, οπότε ποιος ο λόγος να υπάρχει εκεί τουρκικό προξενείο. Η μόνη λύση είναι είτε να καταργήσει η Ελλάδα τη διπλή υπηκοότητα για όλους τους Έλληνες πολίτες ή να φορολογήσει πιο πολύ όσους πολίτες έχουν διπλή και να ευνοήσει φορολογικά όσους έχουν μόνο την ελληνική. Εκεί να δεις πως θα ξεκαθαριστούν τα πράγματα.

μπουντουγκού

Οι Τούρκοι κάνουν κάτι πολύ έξυπνο : εμφανίζονται να ασκούν επίσημη πολιτική ως προς το Μεσανατολικό και , ταυτόχρονα, έχουν δικούς τους και στις 2 μαφίες του Μεσανατολικού - οπότε, ξέρουν τις εξελίξεις και στα 2 στρατόπεδα και αποφασίζουν αναλόγως. Οι τελευταίες εξελίξεις λένε ότι η Τουρκία πλέον ακολουθεί το δρόνο της καρδιάς και , άρα πρέπει κλωτσηδόν να εκδιωχθεί από το ΝΑΤΟ. Δυστυχώς , το αυτό ισχύει και για την Αγγλία - αφού υποστηρίζει την Παλαιστίνη , τι συζητάμε ! Εύχομαι από καρδιάς η Τούρκικη πρεσβεία να κλείσει δια παντός .

Κατουραω.....

...και σκουπίζω τον πάτο μου με το κοράνι......

MAVROKEFALOS

BABA SOULTAN MAZEPSE OLES TIS KOTES STO KOTECI

Annivas

Με τα "Σεπτεμβριανά" και το πογκρόμ της νύχτας της 6ης Σεπτεμβρίου 1955, στη Κωνσταντινούπολη ο τουρκικός όχλος προκάλεσε βίαια επεισόδια κατά των περιουσιών των Ελλήνων . Αλλά εδώ έχουμε κάποιους που έχουν το θράσος να αποκαλούν άλλους προδότες. Δεν έχουν μνήμη και μυαλό οπότε τους συγχωρώ.

Rem

Το ιδιο ακριβως ειχε γινει και στη κομοτηνη 29 ιανουαριου 1990 κατα τους μουσουλμανους πολιτες και στους επιχειρηματιες..

ΜΙΧΑΛΗΣ Φ.

Βάσει της Συνθήκης της Λοζάνης εφόσον όσοι μουσουλμάνοι της Θράκης δηλώνουν Τούρκοι και όχι Έλληνες μουσουλμάνοι, πρέπει να μετακομίσουν μόνιμα σε Τουρκικό έδαφος. Ούτως ή άλλως η πλειοψηφία των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης εκδιώχθηκαν εδώ και χρόνια. Αρκετά ανεχτήκαμε τα παιχνίδια της Τουρκίας.

Χρηστης

Ωραια τα λες.. αλλα αφου αρκετα τα ανεχτηκαμε γιατι ο λαος συνεχιζει και ψηφιζει αριστερα; Εδω μια πρωτευουσα δεν μπορουμε να σωσουμε που ολοι γκρινιαζουν για το τζαμι στην Αθηνα, τους λαθρο, τις καταληψεις, τους αναρχοαπλυτους του Εξαρχισταν, και τα ναρκωτικα στην ΑΣΟΕΕ, αλλα εναν Κασιδιαρη δημαρχο δεν προκειται να βγαλουν.. ΥΓ: Τα περι ΝΔ και δεξια δεν ισχυουν, και ο Κουλης αριστερος λαθρολαγνος ειναι.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης