Ο Τσίπρας απαντά μέσω Facebook για τον πατέρα του

tsiprass_vopulii_arthroos1

«Αισθάνομαι την ανάγκη να γράψω δυο κουβέντες για τον πατέρα μου έτσι όπως τον θυμάμαι», γράφει ο πρωθυπουργός στο μακροσκελές κείμενό του, όπου κάνει αναδρομή στη ζωή του πατέρα του και απαντά στις κατηγορίες πως συνεργάστηκε με τη χούντα

Με ένα μακροσκελές κείμενο, που ανήρτησε στην προσωπική του σελίδα στο facebook ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντά στα όσα δήλωσε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά στην οικογένεια του πρωθυπουργού.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζει «κατήφορο αθλιότητας» όσα ελέγχθησαν χθες στο Κοινοβούλιο και κάνει λόγο για συκοφαντίες από την πλευρά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Ολόκληρη η ανάρτηση του πρωθυπουργού:

«Στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή δε θέλησα να δώσω συνέχεια στον κατήφορο της αθλιότητας, με δεύτερη απάντηση στον υβριστή. Προτίμησα έναν στίχο του Αναγνωστάκη.

Επειδή όμως το να υβρίζει και να συκοφαντεί κανείς ζώντες είναι μια φορά αθλιότητα, το να υβρίζει και να συκοφαντεί νεκρούς που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους είναι ανείπωτη αθλιότητα, αισθάνομαι την ανάγκη να γράψω δυο κουβέντες για τον πατέρα μου έτσι όπως τον θυμάμαι, έτσι όπως τον θυμούνται όσοι τον γνώρισαν.

Ο πατέρας μου δεν ήταν δημόσιο πρόσωπο για να μπορεί κανείς να έχει μια αντικειμενική εικόνα για τη ζωή και τη περπατησιά του. Όσοι τον ζήσανε και τον γνωρίσανε έχουν καθαρή εικόνα που κανείς συκοφάντης, καμία αθλιότητα δε μπορεί να τη διαβάλει.

Στο ορεινό Αθαμάνιο της Άρτας που γεννήθηκε και μεγάλωσε από μια φτωχή οικογένεια, στα Γιάννενα, που πήγε στο μικρό Πολυτεχνείο και αργότερα στη Ξάνθη, στη Καβάλα, στη Κρήτη, στη Πρέβεζα, στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και στην Αραβία όπου δούλεψε σκληρά και έντιμα για να ζήσει την οικογένειά του.

Στη μεγάλη πλειονότητα της κοινής γνώμης όμως που δεν τον γνώρισε και δεν τον έζησε, το ψέμα και η αθλιότητα διαδίδεται και όταν δεν λάβει απάντηση κατακάθεται ως πλαστογραφημένη αλήθεια.

Εδώ και αρκετά χρόνια, μετά την εκλογή μου ως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κυκλοφόρησε από διαφορά περιθωριακά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα της Ακροδεξιάς η αστήρικτη κατηγορία ότι ο πατέρας μου ήταν φίλος της Χούντας και ότι δήθεν ήταν ιδιοκτήτης μιας Τεχνικής εταιρείας με την ονομασία Σκαπανέας που έπαιρνε, λένε, έργα από τη Χούντα.

Αρχικά δεν έδωσα σημασία.

Όταν αυτά τα επανέλαβε ο αρχηγός του ΛΑΟΣ, κος Καρατζαφέρης, του απάντησα δημόσια. Προς τιμήν του δεν επανήλθε. Επανήλθαν όμως τα κίτρινα αντικυβερνητικά έντυπα όταν εκλέχτηκα πρωθυπουργός αναπαράγοντας την αθλιότητα.

Ούτε τότε έδωσα σημασία.

Δεν περίμενα όμως ότι τις αστήριχτες συκοφαντίες, το ψέμα και την αθλιότητα θα υιοθετούσε και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης σε μια συζήτηση στη Βουλή. Στη μνήμη του πατέρα μου, λοιπόν, χρωστώ μια απάντηση.

Όχι στο τίποτα του κου Μητσοτάκη, αλλά στην αλήθεια.

Ο πατέρας μου λοιπόν, ο Παύλος Τσίπρας, γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια φτωχή και δημοκρατική οικογένεια σε ένα χωριό που στην Αντίσταση ήταν με το ΕΑΜ.

Ο πατέρας μου περιέγραφε με καμάρι ότι ο πάππους μου, που δε γνώρισα γιατί έφυγε νέος από τη ζωή, ήταν γραμματέας του χωριού διορισμένος από το ΕΑΜ και στο φτωχικό του σπίτι έμενε η ηγεσία του ΕΛΑΣ όταν περνούσε από το χωριό.

Στα δύσκολα χρόνια του μετεμφυλιακού κράτους αυτός ήταν ο λόγος που η οικογένειά του όπως όλες που ήταν με το ΕΑΜ στη κατοχή, βρέθηκε στο περιθώριο.
Κατάφερε όμως, όπως πολλοί άλλοι, παρά τη φτώχεια να μάθει γράμματα και με το υστέρημα της οικογένειας να σπουδάσει μηχανικός στα Γιάννενα και ο αδελφός του στην Αθήνα.

Στη δεκαετία του 60, ξεκίνησε να δουλεύει ως νέος μηχανικός σε δημόσια έργα σε μια εποχή δύσκολη για όσους είχαν γκρίζο φάκελο κοινωνικών φρονημάτων.

Παρ’ όλ’ αυτά με σκληρή δουλειά κατάφερε, όπως πολλοί άλλοι να περάσει από τη φτώχεια στη μεσαία τάξη.
Τα πολιτικά του φρονήματα δεν άλλαξαν ποτέ.

Αγόραζε την Αυγή και μια δεύτερη εφημερίδα πάντα για να την τυλίγει για να μην τον βλέπουν.

Δεν ήταν οργανωμένος στην Αριστερά αλλά ψήφιζε πάντα την ΕΔΑ, όταν μπορούσε. Γιατί στις εκλογές της μεγάλης πόλωσης και της τρομοκρατίας οι εγκάθετοι του καθεστώτος στο χωριό τον απειλούσαν να μην εμφανιστεί στο εκλογικό τμήμα.

Αργότερα όταν ήρθε η Χούντα άρχισαν τα προβλήματα. Όχι μόνο δε συνεργάστηκε μαζί τους αλλά γνώρισε και τη φιλοξενία τους στα κρατητήρια του καθεστώτος.

Τον Οκτώβρη του 67 δούλευε μαζί με τον αδελφό του στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ο πατέρας μου ήταν λιγότερο ενεργός αλλά ο θείος είχε διασύνδεση με κάποιους πυρήνες της Δημοκρατικής Άμυνας.

Έτσι συνέδραμαν με εκρηκτικά υλικά από το εργοτάξιο της τεχνικής εταιρείας σε μια βομβιστική επίθεση στη πλατεία Λιονταριών στο Ηράκλειο.

Η Χούντα τους αναζήτησε.

Ο θείος κατάφερε να δραπετεύσει. Συνελήφθησαν ο πατέρας μου και η γυναίκα του θείου μου, η Δέσποινα.
Έμειναν ενάμιση μήνα στη φυλακή. Αποφυλακίστηκαν μετά τη δίκη γιατί δε βρέθηκαν επαρκή στοιχεία.

Αποφυλακίστηκε μεν, αλλά το μητρώο φρονημάτων του έγινε ακόμη βαρύτερο. Έτσι το 70 δεν μπόρεσε να ανανεώσει το πτυχίο του με αποτέλεσμα να μη μπορεί ο ίδιος να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς. Και λίγο αργότερα, το 72 αναγκάστηκε μαζί με τον αδελφό του να φύγει από τη χώρα για να δουλέψουν ως μηχανικοί στη Σαουδική Αραβία.

Ύστερα ήρθε η μεταπολίτευση.

Ο πατέρας μου εντάχθηκε όπως χιλιάδες αριστεροί και ΕΑΜογενείς στο μεγάλο ρεύμα του ΠΑΣΟΚ εκείνη την εποχή.

Στήριξε με πάθος το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να ανήκει σε αυτούς που κέρδισαν δουλειές ή εύνοια. Θυμάμαι ακόμη τους μεγάλους τσακωμούς μας στο οικογενειακό τραπέζι το 89, όταν εγώ και τα αδέλφια μου, οργανωμένοι στην Αριστερά επικροτούσαμε τις αποφάσεις του Κόμματος και αυτός υπερασπιζόταν με πάθος τον Παπανδρέου.

Αυτή είναι συνοπτικά η αληθινή οικογενειακή μου ιστορία.

Δεν ισχυρίζομαι ότι ο πατέρας μου ήταν αντιστασιακός.
Ανήκε όμως, στη μεγάλη πλειοψηφία των προοδευτικών, δημοκρατικών ανθρώπων που παρά το ότι δε βρέθηκαν στη πρώτη γραμμή της αντίστασης είχαν πάντα καθαρή τη συνείδηση και το πολιτικό τους φρόνημα.

Κατάφερε με εντιμότητα και σκληρή δουλειά, όχι να κάνει μεγάλη περιουσία αλλά να ζήσει την οικογένειά του με αξιοπρέπεια.

Και θα τον θυμάμαι πάντα με πολλή αγάπη και περηφάνεια».

ΣΧΟΛΙΑ (348)

kyriakos

Όποιος έχει γνωρίσει χαρακτήρες σαν του αλβανοτσαμη ξέρει ότι δεν έχει όρια και ηθική. Μόνο μπουνιές στις κογχες και κρέμασμα ανάποδα μπορούν να τους σταματήσουν.

...

"Στους 100 κομμουνιστές, οι 40 είναι αγύρτες, οι 59 αφελείς και ένας μόνο πραγματικός μπολσεβίκος", είπε ο Λένιν.

ΑΛΙΕΚΣΗΣ Ο ΑΥΤΑΠΑΤΟΥΜΕΝΟΣ

Γατακια αντι να ασχολειστε με τις ευρωεκλογες ασχολειστε με τα ψεμματα μου για τον πατερα μου και τις χλιδατες διακοπες μου. Φατε σανο γιατι μου τελειωνει.Χαχαχα!

Ξανθιά

Αλέξη μήπως ο μπαμπάς σου ήταν η γλάστρα της Χούντας?

ud

Οπου Μεροκαματιαρης αριστερός που αναγκάστηκε να φύγει στην Αραβία για το μεροκάματο βλέπε: διαπλεκόμενος επιχειρηματιας με χούντα κ πασοκ που ειχε επεκταθεί στο εξωτερικό.

Glax

Για τα εμβολια δεν θα γραψετε τιποτα καλο σημερα; Τι εγινε τελειωσε το διαφημιστικο κονδυλι που σας βγαλανε οι Φαρμακευτικες;

Μαρία

Χα χα! Ενώ ο γερμανοτσολιας μπαμπας του Μητσοτάκη ηταν ανώτερος. Απορώ με την νοημοσύνη σας εδω. Ολο το σόι των τεμπεληδων στην πολιτική. Εχει όραμα ο αρχιτεμπελης που δεν εχει δουλεψει ουτε μια ώρα. Τον κόφτει και για την Μακεδονία. Ξεχασε μάλλον την συμφωνια του μπαμπάκα. Ψηφιστε τον θα καλοπερασετε. Ειμαι περίεργη απο που θα ξεκινησει παλι τις απολύσεις. Αλλά ειναι απο τζακι οκ. Εχει βαρυ όνομα. Χα χα! Είστε ολοι αστείοι.

Ποπη

Εσύ πηγές καμία βόλτα με το κότερο τουλάχιστον, πήρες καμία τροχήλατη; Έχεις καμιά offshore στο όνομα σου ή σε ξεπέτανε τζάμπα με τα 0.60/ποστ και την βγαζεις και όλη μέρα στα υπόγεια;

dimitri

Η πρώτη που θα απολυθή - θα είσαι εσύ Μαράκι.

0.60

Υπερωρίες αργόσχολε συριζακο;

...

Χαζομαρακι, δεν εχεις ιδεα για τη συμφωνια του 93. Οταν σε βαλω να υπογραψεις ενα χαρτι οτι λεγεσαι "πρωην Μαρακι, δε λεγεσαι πια Μαρακι ρε ηλιθια. Και σε αναγκαζω να το αλλαξεις σε ενα ονομα που θα μου αρεσει, αλλιως σε αποκλειω απο τα παντα. Εκτος αν βρεθει ενας χρησιμος ηλιθιος (Τσιπρας) να σου το ξαναδωσει...

@ 00:07

Ο Μαρούλιας έγινε και Μαράκι. Φτεράάάά!!!!

@Τσιπροπινόκιο

Δεν σε πιστεύει ΚΑΝΕΝΑΣ πια.............

Εδω η απαντηση

Ο μπαμπας χουντικος και ο γιος φελος

Χα χα χα, μείνε μεσα στην τρύπα σου Αλεκση

Απότομα “προσγείωσε” τον Αλέξη Τσίπρα ο γιος του Μανώλη Αναγνωστάκη, του ποιητή που ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε τη φράση «Δεν έφταιγε αυτός, τόσος ήταν» – από το βήμα της Βουλής για να απαντήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Ανέστης Αναγνωστάκης, γιος του μεγάλου ποιητή της Αριστεράς και στελέχους περιβεβλημένου με κύρος στο ΚΚΕ εσωτερικού, δήλωσε στο «Κανάλι Ενα» και στον Πέτρο Κασιμάτη: “Πολλές φορές αυτοί που το χρησιμοποιούν δεν ξέρουν ότι ο στίχος αυτός προορίζεται γι αυτούς που τον χρησιμοποιούν. Δεν το ‘χουν καταλάβει ότι ισχύει γι αυτούς που τον εκφωνούν. Οπως και ο Τσίπρας δεν κατάλαβε ότι ισχύει γι αυτόν!». Και συνέχισε δηλώνοντας: “Είμαι κεντρώος και θα ψηφίσω τον Κυριάκο Μητσοτάκη”.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης