Όταν ο Σερζ Λατούς της «ολιγαρκούς αφθονίας» ήθελε αυτονομία της Κρήτης με δικό της νόμισμα

latous

Ο Σερζ Λατούς τον οποίο επικαλείται ο πρωθυπουργός έλεγε ότι «οι ημέρες του ευρώ είναι μετρημένες»


Για καταστροφή του ευρώ εντός ολίγων μηνών μιλούσε το 2011 ο οικονομολόγος Σερζ Λατούς, το μοντέλο του οποίου περί λιτής αφθονίας έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η κόντρα επαναφέρει στο προσκήνιο παλαιότερες δηλώσεις του στις οποίες εξέφραζε θέση για ζητήματα που αφορούν στο ευρώ και στη δυνατότητα της Κρήτης να διεκδικήσει περισσότερη αυτονομία και να καθιερώσει κρητικό νόμισμα.

Πέραν του ότι οι εκτιμήσεις του περί τέλους του ευρώ και μάλιστα εντός ολίγων μηνών δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι δηλώσεις του έγιναν σε συνέντευξη που παραχώρησε το 2011 στον τηλεοπτικό σταθμό «ΚΡΗΤΗ TV», στο απόγειο της ελληνικής κρίσης.

Αποσπάσματα του βίντεο επανέφερε στο προσκήνιο η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Όταν ο Σερζ Λατούς της «ολιγαρκούς αφθονίας» μιλούσε για έξοδο από το ευρώ (1)

«Πιστεύω ότι οι ημέρες του ευρώ είναι μετρημένες. Δυστυχώς από μία άποψη, διότι βολεύει κατά τη γνώμη μου να χρησιμοποιώ το ευρώ στην Ελλάδα και να μην χρειάζομαι συνάλλαγμα, αλλά πιστεύω ότι το σύστημα αυτό είναι καταδικασμένο στους επόμενους μήνες», δήλωνε τότε ο Λατούς.

«Πληρώνουμε γα κάτι που καταρρέει αύριο;» τον ρώτησε ο παρουσιαστής της εκπομπής.

«Ναι, ναι, απολύτως έτσι είναι και γι' αυτό πιστεύω ότι όσο πιο γρήγορα ξεφύγουμε, τόσο καλύτερα θα είναι για όλους μας», ήταν η απάντηση του Γάλλου οικονομολόγου – φιλοσόφου.

«Να δημιουργήσουμε ένα κρητικό νόμισμα»

Μάλιστα, ο Λατούς τότε πρότεινε κάτι που αργότερα έμελλε να γίνει εφιάλτης για τους Έλληνες, το... παράλληλο κρητικό νόμισμα, προτείνοντας στην Κρήτη να διεκδικήσει την αυτονομία της σε όσο πιο ευρεία κλίμακα γίνεται, καθώς όπως είπε, το νησί συγκεντρώνει όλα τα πλεονεκτήματα για να γίνει το εργαστήριο της αποανάπτυξης.

«Οι Κρητικοί πρέπει να διεκδικήσουν την πολιτική τους αυτονομία. Είναι δυνατόν, διότι υπάρχει μια ιδιαιτερότητα. Όχι την ανεξαρτησία τους, αλλά την αυτονομία τους, σε όσο πιο ευρεία κλίμακα γίνεται, ίσως, χωρίς να πρέπει να φύγουμε από το ευρώ, να δημιουργήσουμε ένα τοπικό νόμισμα, ένα κρητικό νόμισμα, ένα παράλληλο νόμισμα, όπως ήδη αυτό υπάρχει σε πολλά κράτη», διακήρυττε.
Όταν ο Σερζ Λατούς της «ολιγαρκούς αφθονίας» μιλούσε για έξοδο από το ευρώ (2)

Ποιος είναι ο Σερζ Λατούς

Γάλλος καθηγητής, γεννημένος το 1940, ο Σερζ Λατούς ειδικεύεται στις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις Βορρά-Νότου και στην επιστημολογία των κοινωνικών επιστημών. Από το 2002 έχει αφιερωθεί στη μελέτη της αποανάπτυξης, και είναι ένας από τους πιο γνωστούς θεωρητικούς της.

Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, φιλοσοφία και οικονομικές επιστήμες. Είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Paris-Sud (Ορσέ) και ειδικός στις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις Βορρά-Νότου και στην επιστημονολογία των κοινωνικών επιστημών. Έχει διδάξει επίσης στη Λιλ της Γαλλίας, καθώς και στο Κονγκό και στο Λάος. Από το 2002 έχει αφιερωθεί στη μελέτη της απο-ανάπτυξης. Κυριότερα έργα του: «Η άλλη Αφρική: ανάμεσα στο δώρο και την αγορά» 1998, «Το «ά-λογο του οικονομικού λόγου» 2001, «Δικαιοσύνη δίχως όρια» 2003, «Η αποαποικιοποίηση του φαντασιακού» 2003, «Προς μια κοινωνία της λιτής αφθονίας», «Καστοριάδης» κ.λπ.

ΣΧΟΛΙΑ (73)

kyriakos

Προς όλα τα γίδια, τους μαυροπουκαμισαδες με iq 60: Το πρόβλημα με την Κρήτη είναι ότι έχει πολλούς ανθρώπους που είναι τέρμα βλακες, αλλά κυβερνάει την Ελλάδα. Δηλαδή, οι μισοί συριζαιοι είναι Κρητικοί. Ο επόμενος πρωθυπουργός είναι Κρητικός. Εάν η Κρήτη αποφασίσει να φύγει, σε 6 μήνες θα έχουν φτάσει 200-300 χιλιαδες άραβες μετανάστες. Οι 623000 λαός που έχετε δεν μπορούν να τους απωθησουν. Οι Κινέζοι, οι Ινδοί, οι Τούρκοι και ίσως οι Πακιστανοί (έχετε κάργα τέτοιους γιατί η βλακεια σας είναι μεγάλη) θα θελήσουν να κάνουν βάσεις στο νησί ή να έχουν λογο γιατί θα έχουν δικό τους κόσμο εκεί. Οι Αμερικανοί σίγουρα θα επεκτείνουν τις δικές τους. Οι Αμερικανοί δεν θα κάνουν πόλεμο με την Κίνα ή την Ινδία για σας. Οι Γάλλοι πάνε να κάνουν βάση στην Κύπρο και ΔΕΝ θα κάνουν πόλεμο με τους Άγγλους ή τους Τούρκους. Απλό ειναι, ακόμα και για κρητικοβλακες. Όλοι αυτοί δεν θα έχουν κανένα σεβασμό για τους Έλληνες κατοίκους του νησιού. Αυτοί θα θέλουν πανσπερμια για να αισθάνονται πιο άνετα. Οι Κρητικοί θα απορροφηθουν σε 20-30 χρόνια ή θα μεταναστευσουν στην υπόλοιπη Ελλάδα. Μετά θα κάνετε τους μάγκες από την υπόλοιπη Ελλάδα, όπως τώρα που το παίζετε μακεδονομαχοι ΕΝΏ ΞΈΡΕΤΕ ότι εσείς εκλέξατε τους αληταραδες που πουλησαν την Μακεδονία.

Ίωνας 1890

Τι είπαμε επαγγέλεται αυτός? Ποιητής Φαρφάρας?

Ξυδακι στους ελλαδιστανους

Η λεβεντογεννα Κρήτη έχει θάλασσα,ήλιο,τουρισμό,έχει τεράστια αγροτική παραγωγή,τον αρχαιότερο πολιτισμό της Ευρώπης,τα μεγαλύτερα ίσως αποθέματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο,μεγάλο αιολικό δυναμικό,τους πιο έξυπνους και ταλαντούχους Έλληνες και αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις για να μην της κουνιέται κανένας!

Φίλιππος

Επίσης έχει χασισοκαλλιέργειες διεθνούς εμβέλειας, ρεκόρ ζωοκλοπής, ρεκόρ επιδοτήσεων με ψευδή στοιχεία, ρεκόρ τροχαίων από σουρωμένους μπαστουνόβλαχους, ρεκόρ παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας προκλητικά ατιμώρητης, ψευτοπαληκαράδες που εκτός νησιού και χωρίς το "κούφιο¨πάνω τους κονομάνε φάπα με το καντάρι, πολιτικούς που δρουν ως συμμορία, και εμμονή με ΠΑΣΟΚοΣΥΡΙΖΑ τους οποίους ψηφίζει με ζέση επί δεκαετίες για να τρώει με σαράντα μασέλες.

@Μηλοποταμος

Κοπέλι κουζουλαθηκες και λες παλαβωμαρες, για κόψε λίγο τσι ρακές να φύγουν οι αντάρες.

dp

Όρσε!

Τσίπρας

Θα δημιουργήσω υπουργείο Νότιας Ελλάδας. Ψηφίστε με

Μηλοποταμος

Εαν οι κυπριοι σημερα ηταν ενσωματομενοι με την ελλαδα θα πεινουσαν ετσι και εμεις οι κρητικοι τισχεση εχουμε με τους διεφθρμενους κατσαπλιαδες της ελλαδος ? Ο τοπος μας ειναι ευλογιμενος και πλουσιος τα προιοντα μας τα καλυτερα σε ποιοτητα ο τουρισμοα σπαει ρεκορτ καθε χρονο οι ρίζες μας κρατάνε από το μινοικο πολιτισμό που προϋπήρχε 3000 χρόνια του ελληνικού ..Για αυτό ας ζητήσουμε την ανεξαρτησία μας όπως και οι αδερφοί Κύπριοι για το καλο μας .....μακριά και αγαπημένοι από τους λεχριτες Ελλαδίτες

Μινωικός πολιτισμός

Ετσα!

Μυλοποτάμου Μηλοπόταμος

Ο τόπος είναι ευλογημένος αλλά εσύ είσαι τελείως ανορθόγραφος και σκράπας.

Ελλάνιος Έλλην Μακεδνος

Ούτε εμείς οι Έλληνες έχουμε οτιδήποτε κοινό με τους ημίαιμους απογόνους των Σαρακηνών και των Αρμενιων εποίκων του Μεσαίωνα. Αποβολή από τον εθνικό κορμό και ναυτικός αποκλεισμός χθες.

αντιτρολ

ανεξάρτητοι το παίζαν οι κύπριοι δεν τους άρεζε το μαντρί Ελλάς και εισέπραξαν τον Αττίλα. πραγματικός κρητικός είναι ο τυπάκος που τραγούδαγε το Μακεδονία ξακουστή.Ολοι οι άλλοι οι γιαλαντζή ανεξάρτητοι θα καταπιούν την γλώσσα τους μόλις κοπούν οι τρελλές συντάξεις οι χαριστικοί διορισμοί στο ελληνικό δημόσιο οι τρελλές επιδοτήσεις της ευρωπαικής ένωσης, ανάξιοι απόγονοι ηρωικών προγόνων που έδωσαν το αίμα τους για την ένωση με την Ελλάδα !!

ψιτ

λαθος κανετε δεν ειναι αυτος ... ρωτηστε τον λοβερδο να σας πει ποιος ειναι . ρε θα ξανβγειτε μην αγχεστε , θα ξαναρχισετε την κλεψια και την μαρχαλα και παλι εμεις οι υπολιποι θα σας πληρωνουμε ... αλλα καποτε να ξερετε οτι δεν θα εχει αλλα να κλεψετε και τοτε πραγματικα θα σας λυπαμε ....

Έλληνας

Μόνο η χώρα μας ασχολείται με τον κάθε ανεπαγγελτο τεμπέλη, και τις πα.......ριες που λέει !!!! Όλη η Ευρώπη ασχολείται με σημαντικά θέματα, υγεία, παιδεία, περιβάλλον.... Μπανανία..... Βαλκάνια....

FGA

Τι κεφτές είναι αυτός ρε παιδιά! Αυτός ο καταληψίας διαλέγει όλα τα υποκείμενα! "Όμοιος ομοίω αεί πελάζει"

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

theod0

H υποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και η σύμπλευση με ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 - Στα χέρια των κομμάτων η πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού - Kαι πόλεμος ανακοινώσεων για την «πιρουέτα» της Κουμουνδούρου

16
yriakos

Στην κυβέρνηση είναι ικανοποιημένοι και από τις αναφορές στο κείμενο των συμπερασμάτων για τις κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία για την εισβολή στη Συρία και τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

11
4808905

Η Δανία  και η Ολλανδία να έχουν πιο ενεργό ρόλο στις διαβουλεύσεις για τα Δυτικά Βαλκάνια, από την Ελλάδα αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αποφεύγει την παραμικρή αναφορά στο Γαλλικό βέτο

11
4924208

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι πιστεύει στην ανάγκη να ακουστεί η φωνή των αποδήμων και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση – Επιστολή τεσσάρων σημείων του Θεοδωρικάκου προς τα κόμματα ενόψει της συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής τη Δευτέρα

67