H επόμενη μέρα για τη Θεσσαλονίκη μετά την αποχώρηση Μπουτάρη

H επόμενη μέρα για τη Θεσσαλονίκη μετά την αποχώρηση Μπουτάρη

Προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανακοίνωση του Γιάννη Μπουτάρη ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος - Ποιες κομματικές επιλογές εξετάζουν στην Κουμουνδούρου - Τι σκέφτονται στο ΚΙΝΑΛ - Το παρασκήνιο για την απόφαση του σημερινού δημάρχου Θεσσαλονίκης

boutaris-sakaki1
Ένας κύκλος κλείνει για την πόλη της Θεσσαλονίκης και ένα πρόβλημα ανοίγει για την κυβέρνηση. Ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης γνωστοποίησε πως δεν θα κατεβεί ξανά υποψήφιος. Σήμερα, αναμένεται να ανακοινώσει και επίσημα την απόφαση του σε συνέντευξή Τύπου που έχει προγραμματίσει να παραχωρήσει. Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και η Φώφη Γεννηματά είχαν δηλώσει ότι θα στηρίξουν την υποψηφιότητά του. Τώρα μένουν ξεκρέμαστοι, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται αντιμέτωπος με μία κομματική επιλογή που θα μπορούσε να τον εκθέσει με μονοψήφια νούμερα. Η Κατερίνα Νοτοπούλου αν και φαβορί δεν τραβάει δημοσκοπικά, προκαλώντας πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου. Αν και στην Κουμουνδούρου ισχυρίζονται ότι γνώριζαν εδώ και ένα μηνα την απόφαση του Μπουτάρη, το γεγονός παραμένει: η απόσυρσή του ακυρώνει τα σχέδια Τσίπρα για προσέγγιση της Κεντροαριστεράς και αναδεικνύει την έλλειψη προσώπων με κάποια στοιχειώδη απήχηση.

Παλαιότερα, το πολιτικό κλίμα όσον αφορά στις δημοτικές εκλογές το διαμόρφωνε το αποτέλεσμα στους τρεις μεγάλους δήμους, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στον Πειραιά. Αργότερα, με την θεσμοθέτηση των περιφερειών, αυτό εν μέρει άλλαξε, αφού μπήκαν στο παιχνίδι των πολιτικών εντυπώσεων μεγάλα εκλογικά σύνολα. Οι τρεις μεγάλοι δήμοι, ωστόσο, δεν έχασαν την αίγλη τους. Γι’ αυτό και τα κόμματα εξουσίας συνεχίζουν να δίνουν μεγάλη σημασία και κατ’ επέκταση να ψάχνουν για υποψηφίους που μπορούν να κερδίσουν ή τουλάχιστον να αποσπάσουν υψηλά ποσοστά. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί εξαίρεση. Σε αντίθεση, όμως, παλαιότερα με το ΠΑΣΟΚ και τώρα με τη ΝΔ έχει μία ιδιαίτερη δυσκολία να βρει υποψηφίους, ικανούς να διεκδικήσουν νίκη και στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους. Αυτό δεν ισχύει μόνο τώρα, που το κυβερνών κόμμα –σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις– έχει πάρει εκλογικά την κατιούσα. Συνέβαινε και το 2014, όταν είχε εκλογική δυναμική, η οποία του εξασφάλισε το 2015 δύο εκλογικές νίκες.

Ο λόγος είναι ότι προσωπικότητες με ευρύτερη επιρροή δίσταζαν να ταυτιστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω και του κλίματος ακραίας εχθρότητας που κυριαρχούσε στην κεντροδεξιά, στην κεντροαριστερά και στα κατεστημένα Μίντια. Από την άλλη πλευρά, δεν είχε ισχυρές κομματικές υποψηφιότητες. Ακόμα και ανώτατα στελέχη είχαν συγκριτικά χαμηλή αναγνωρισιμότητα και επιρροή, γεγονός που τα εμπόδιζε να συγκεντρώσουν έστω το ποσοστό που έδιναν στο κόμμα τους οι δημοσκοπήσεις. Παρά το γεγονός ότι από το 2014 έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι, ότι σχεδόν άγνωστα κομματικά στελέχη κατέχουν υπουργικά χαρτοφυλάκια και έχουν προβληθεί από τα Μίντια, το πρόβλημα της έλλειψης ισχυρών υποψηφιοτήτων παραμένει άλυτο. Γι’ αυτό και το Μαξίμου από νωρίς προσανατολίστηκε στην επιλογή προσωπικοτήτων που από μόνες τους διέθεταν εκλογική επιρροή.

Στο πλαίσιο αυτό είχε γίνει και το άνοιγμα προς τον σημερινό δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Ο Γιάννης Μπουτάρης είχε δικό του ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα και με βάση αυτό είχαν στοιχηθεί πίσω του πολιτικές δυνάμεις. Αν και ως δήμαρχος είχε πυροβολήσει επανειλημμένα την κυβέρνηση Τσίπρα, το Μαξίμου θεώρησε ότι θα μπορούσε ουσιαστικά μπει σε ένα μπλοκ πλειοψηφικών δυνάμεων και έτσι να κρύψει τη δική του αδυναμία να κατεβάσει υποψηφιότητα που να είναι πολιτικά συμβατή μαζί του. Η συμφωνία των Πρεσπών, όμως, φαίνεται πως έπαιξε καταλυτικό ρόλο για να χαλάσει αυτά τα σχέδια. Μπορεί να είχε επανειλημμένα προκαλέσει με δηλώσεις του τους Θεσσαλονικείς και ευρύτερα τους Μακεδόνες, αλλά το είχε κάνει σε μία εποχή που το εθνικό θέμα ήταν εν υπνώσει και τα εθνικά αντανακλαστικά των πολιτών σε ύφεση. Όταν, όμως, το Σκοπιανό εισέβαλε δυναμικά στην επικαιρότητα και εκδηλώθηκε η γνωστή μαζική λαϊκή αντίδραση σ’ αυτό που τελικά κατέληξε να είναι η συμφωνία των Πρεσπών, ο Γιάννης Μπουτάρης πρέπει να συνειδητοποίησε ότι δεν είχε τύχη να επανεκλεγεί. Έτσι, ενώ παλαιότερα δήλωνε πως θα συνεχίσει να είναι δήμαρχος μέχρι τα εκατό, τώρα ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για τρίτη θητεία, επειδή «ολοκλήρωσε τον κύκλο του».

Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε να καίγεται για μία λύση, η οποία θα τον βοηθούσε να κρύψει το πολιτικοεκλογικό πρόβλημά του. Τα εκλογικά ερείσματά του στον δήμο Θεσσαλονίκης δεν ήταν ποτέ ισχυρά, αλλά με το κλίμα που επικρατεί σήμερα, αφενός λόγω των οικονομικών δυσκολιών, αφετέρου λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών, το κυβερνών κόμμα κινδυνεύει να υποστεί όχι απλώς ήττα, αλλά εκλογική πανωλεθρία. Μπορεί η Κατερίνα Νοτοπούλου να θεωρείται προς στιγμή φαβορί, καθώς το Μαξίμου πιστεύει ότι έχει τοπικά ερείσματα, αλλά όσοι γνωρίζουν την συμπρωτεύουσα θεωρούν πως η συζητούμενη υποψηφιότητα της υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης είναι συνταγή αποτυχίας. Το νεαρόν της ηλικίας δεν είναι συνταγή επιτυχίας. Ούτε, εξάλλου, η Κατερίνα Νοτοπούλου έχει το χάρισμα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος τα είχε πάει σχετικά καλά στο δήμο Αθηναίων στις προηγούμενες εκλογές, ούτε το 2019 είναι 2014.

Το μόνο πρόσωπο στον ΣΥΡΙΖΑ που θα μπορούσε να αποσπάσει ένα αξιοπρεπές ποσοστό είναι ο ΠΑΣΟΚογενής υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης. Αυτός, ωστόσο, φαίνεται να προορίζεται για υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Οι διεργασίες είναι ιδιαίτερα έντονες και η εν λόγω απόφαση θα αποτελέσει εφαλτήριο εξελίξεων και για άλλους εν δυνάμει υποψηφίους για την πόλη - με ή χωρίς την επίσημη στήριξη κόμματος. Ποικίλα είναι τα σενάρια καθώς ο Γιαννης Μπουτάρης ήταν πρόσωπο κοινής αποδοχής, τουλάχιστον για ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Φαβορί για υποψηφιότητα στον Δήμο Θεσσαλονίκης με την στήριξη του ΚΙΝΑΛ φέρεται πως έχει η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλη η οποία είχε ειδοποιηθεί από την Φώφη Γεννηματά ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφια στο ευρωψηφοδέλτιο. Δεν αποκλείεται πάντως η Καϊλή να κατέβει στις εθνικές εκλογές και η ΧαριλάουΤρικούπη να δώσει στήριξη είτε στο δίδυμο Βούγια – Νυφούδη, είτε σε άλλο τρίτο πρόσωπο. Σε συνέντευξή της η Φώφη Γεννηματά είπε ότι «περιμένουμε τη συνέντευξη τύπου που θα πραγματοποιήσει ο ίδιος. «Δεν έχουμε έτοιμη λύση για την υποψηφιότητα στον δήμο Θεσσαλονίκης».

Ούτε η Νέα Δημοκρατία έχει καταλήξει στο πρόσωπο που θα στηρίξει καθώς κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αρνήθηκε ο Κώστας Γκιουλέκας. Εκτός παιχνιδιού φαίνεται να είναι και η βουλευτής Ελενα Ράπτη. Υπάρχει στα υπόψη το όνομα του πρώην γραμματέα της ΝΔ, Ανδρέα Παπαμιμίκου. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ο Κωνσταντίνος Ζέρβας με την παράταξη «ΝΑΙ στη Θεσσαλονίκη!»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης