Περιοδεία Τσίπρα σε Λήμνο-Λέσβο: Σπρέι πιπεριού από την κυβέρνηση στους διαδηλωτές

Περιοδεία Τσίπρα σε Λήμνο-Λέσβο: Σπρέι πιπεριού από την κυβέρνηση στους διαδηλωτές

Επεισόδια διαδηλωτών με ΜΑΤ - Αμήχανα χαμόγελα από Τσίπρα - Κατεβασμένα ρολά στο νησί για την πρωθυπουργική επίσκεψη

tsipras
Με χρήση χημικών και σπρέι πιπεριού... υποδέχτηκε η αστυνομία τους διαδηλωτές που θέλησαν να προσεγγίσουν τον αποκλεισμένο χώρο, όπου έλαβε χώρα η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα
 στο 14ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο του Βορείου Αιγαίου.

Τα επεισόδια έγιναν η αιτία να καθυστερήσει η έναρξη της κυβερνητικής εκδήλωσης για μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά. Η ένταση είχε φανεί από τη στιγμή που πάτησε ο πρωθυπουργός το πόδι του στη Λέσβο.





Κλείσιμο
Τα καταστήματα είχαν κατεβάσει ρολά, ενώ οι διαδηλωτές τελικά ξεπέρασαν τα 3.000 άτομα, παρά την πρωτοφανή αστυνομική κινητοποίηση. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί (προσφυγικό, ΦΠΑ
 κοκ) έλαβε χώρα στην πλατεία Σαπφούς.

Ψήφισμα με τα αιτήματα των πολιτών επέδωσε στον Αλέξη Τσίπρα ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Σπύρος Γαληνός, ο οποίος στη συνέχεια ενώθηκε και αυτός σύμφωνα με πληροφορίες με τους διαδηλωτές.

Περίπου στις 8:30 το βράδυ μία ομάδα επιχείρησε να προσεγγίσει τον χώρο της εκδήλωσης. Αλλά οι αστυνομικοί ήταν σε ετοιμότητα και έκαναν χρήση χημικών και σπρέι πιπεριού για να τους απωθήσουν. Οι διαδηλωτές «απάντησαν» με φωτοβολίδες, αλλά τα πνεύματα ηρέμησαν μετά από λίγο με την παρέμβαση των πιο ψύχραιμων.

Στη συνέχεια επεισόδια εκδηλώθηκαν και στο χώρο του Τελωνείου Μυτιλήνης, μεταξύ νεαρών και αστυνομικών δυνάμεων.




mit1
mit2
mit3
mit4
mit5
mit6




teloneio-mat
kosmos-teloneio




Νωρίτερα, ο ανταποκριτής του Spiegel είχε μεταδώσει φωτογραφίες με αντιεξουσιαστές σε συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, εξοπλισμένους με κράνη, μαντήλια και καδρόνια με κόκκινες σημαίες.

Την εικόνα με τα κλειστά καταστήματα ολοκλήρωσε η ΕΛ.ΑΣ. που μετέφερε στη Λέσβο διμοιρίες των ΜΑΤ από την Αθήνα και άλλες πόλεις, κλιμάκια της αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ αλλά και άνδρες του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών καθώς και ειδικών για τις τηλεπικοινωνίες.

Οι δρόμοι από τους οποίους περνούσε το πρόγραμμα του πρωθυπουργού αποκλείστηκαν με κλούβες των ΜΑΤ και με κορδέλες.

Στην ομιλία του Αλέξης Τσίπρας έκανε επίθεση στα Μέσα Ενημέρωσης για προσπάθεια δημιουργίας κλίματος έντασης και φόβου, φανερά ενοχλημένος και από την αποχή των φορέων από το συνέδριο.

«Δεν φυγομαχήσαμε ποτέ, είμαστε εδώ» είπε με νόημα. «Θα κριθούμε από σας σε ενάμισι χρόνο για τα πόσα από αυτά που εξαγγείλαμε θα τα έχουμε υλοποιήσει, τον Οκτώβριο του 2019» προσέθεσε.


Γοργόνες, ατάκες και αμήχανα χαμόγελα...


Η... καλή μέρα είχε φανεί από το πρωί από τη Λήμνο. Ελάχιστοι κάτοικοι συμμετείχαν στην υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα ενώ το μικρό κορίτσι τον περίμενε ξέχασε το λουλούδι που του είχαν δώσει για να προσφέρει στον πρωθυπουργό.











Σύμφωνα με το ΑΠΕ, πριν την ομιλία του, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με νησιώτες, σε χαλαρό και πιο άμεσο κλίμα, σε βόλτα περίπου 40 λεπτών που έκανε με τα πόδια στο λιμάνι και την κεντρική αγορά της Μύρινας της Λήμνου.


Οι διάλογοι που κατέγραψαν οι κάμερες πάντως είναι σπαρταριστοί. Χαρακτηριστικός ήταν ο διάλογος με ηλικιωμένη η οποία του είπε «μου έκοψες τη σύνταξη»- «τι να σου κάνω μωρέ», ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού.


Ο κ.Τσίπρας ρώτησε στη συνέχεια τους ψαράδες τί ψαρεύουν για να πάρει την απάντηση «τα πάντα, ακόμη και γοργόνες...»


«Να κοιτάξετε τους παράκτιους ψαράδες με το πετρέλαιο τελειώσαμε» τους είπε ένας επαγγελματίας ψαράς. «Θα το δούμε» απάντησε ο κ. Τσίπρας.

«Μας ταράξατε στη φορολογία» του πέταξε ένας άλλος, με τον πρωθυπουργό να χαμογελά.

Ο πρωθυπουργός αστειεύθηκε στη συνέχεια με έναν πιτσιρικά που του δήλωσε φίλαθλος της ΑΕΚ -«είσαι πρωταθλητής», σχολίασε.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που παραπονέθηκαν για το ΦΠΑ που είναι στο 24%. «Μια παροιμία λέει “δεν κυκλοφορά ούτε αρσενικιά γάτα”» του είπε ο επαγγελματίας δηλώνοντας τα ...κεσάτια στην αγορά. «Δηλαδή, μόνο γυναίκες κυκλοφορούν;» ρώτησε ο πρωθυπουργός χαμογελαστός.

«Είμαστε ίδια με Σαντορίνη, με Ερμού, με Μύκονο;» συνέχισε ο επιχειρηματίας διαμαρτυρόμενος για το ΦΠΑ στο 24%.

«Αμα κυκλοφοράνε μόνο γυναίκες να έρθω εγώ να κάτσω!» επέλεξε να απαντήσει ο Τσίπρας. «Ελα μην παραπονιέσαι ρε» είπε προς τον έμπορο. Μέσα από το μαγαζί ακούστηκε μια γυναικεία φωνή: «Επαναφορά στο 17% άμεσα, άμεσα!» είπε στον πρωθυπουργό. «Και στο 13% καλά είναι» είπε ο επιχειρηματίας.

Ενας πολίτης είπε λόγο αργότερα στον πρωθυπουργό: «Σε αδικεί η τηλεόραση». «Γιατί;» ρώτησε ο Αλ. Τσίπρας. «Είσαι πιο ωραίος. Και αν βάλεις γραβάτα θα είσαι πολύ πιο ωραίος» συνέχισε ο πολίτης.


Ενα ζευγάρι του ζήτησε να προσέξει το νησί. «Είμαστε ήρωες εδώ, ακρίτες» του είπε ο άνδρας και πρόσθεσε: «Κάνε και κάτι για το ΦΠΑ».


«Κάτσε τώρα εδώ να δούμε» απάντησε ο πρωθυπουργός. «Τα παλικάρια να βγουν από τη φυλακή» φώναξε κάποιος εννοώντας τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς στην Αδριανούπολη.


Ο πρωθυπουργός συνομίλησε παρακάτω με μια γυναίκα: «Θα μας πεις να σφίξουμε το ζωνάρι κι άλλο ε;» είπε στον πρωθυπουργό. «Οχι άλλο το ζωνάρι, μόνο τα δόντια τώρα, η ουρά μας έμεινε» απάντησε ο κ. Τσίπρας. «Ε, αφού το λες εσύ το πιστεύουμε! » απάντησε γελώντας η γυναίκα.


IMG_20180503_190406


IMG_20180503_190616


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης