Τι περιέχει το «αναπτυξιακό σχέδιο» που έστειλε η κυβέρνηση στους θεσμούς

tsipras-tsakalotos-vrixeles

Θα το παρουσιάσει ο Τσακαλώτος στο Eurogroup της Σόφιας στις 27 Απριλίου - Δυσαρέσκεια δανειστών για τις προσδοκίες να μετατεθούν οι «ουρές» της αξιολόγησης

Ένα γενικόλογο κείμενο ονόματι, "Αναπτυξιακό Σχέδιο", έχει αποστείλει η ελληνική κυβέρνηση στους Θεσμούς. Ο οδικός χάρτης ανασυγκρότησης της μεταμνημονιακής περιόδου δεν είναι τίποτα περισσότερο από καταγραφή ιδεών για δημοσιονομική σταθερότητα, βελτίωση κοινωνικών θεμάτων και νομοθετικές πρωτοβουλίες αντιμετώπισης ζητημάτων που επηρεάζουν την αναπτυξιακή δραστηριότητα. Το πολυσέλιδο πλάνο, που δεν μπαίνει σε μεγάλη ανάλυση των βασικών αυτών αξόνων, κινείται στα χνάρια της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας και θα αποτελέσει, μαζί με τις όποιες δημοσιονομικές δεσμεύσεις, τα κύρια συστατικά του μηχανισμού εποπτείας μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ολιστικό πρόγραμμα αναμένεται να παρουσιαστεί στο άτυπο Eurogroup της Σόφιας στις 27 Απριλίου από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ στο μεταξύ θα υπάρξει συνεχής ανταλλαγή σχολίων και παρατηρήσεων μεταξύ Θεσμών - Ελλάδας. Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι μέχρι το Ιούλιο να έχει υπάρξει σαφής πρόοδος, τόσο στο τελικό κείμενο του μεταμνημονιακού προγράμματος ( που θα περικλείει και το αναπτυξιακό), όσο και στην ελάφρυνση του χρέους.

Πάντως, πηγή από την πλευρά των δανειστών σημειώνει ότι δεν έχει συζητηθεί σε βάθος πώς θα λειτουργήσει ο “μεταμνημονιακός μηχανισμός εποπτείας”-κάτι που προβλέπεται από τη δημοσιοποιημένη έκθεση αξιολόγησης του προηγούμενου εξαμήνου. Εξηγεί ότι, εφόσον η Ελλάδα έχει λάβει δάνειο, είναι βέβαιη η εποπτεία, παρά ταύτα είναι πρώιμο το τι θα αφορά. Εκφράζεται, παράλληλα, δυσαρέσκεια για τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης για μετάθεση κάποιων προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης, θυμίζοντας το μήνυμα των ευρωπαϊκών θεσμών ότι “το πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί με επιτυχία”. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν υλοποιηθούν τα 88 προαπαιτούμενα δεν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, που συνδέεται άμεσα με τις αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Δηλαδή, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει μέχρι το καλοκαίρι του 2018 να τηρήσει τις δεσμεύσεις της δεν θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Εξ ου και πλανάται, το τελευταίο διάστημα, το σενάριο της παράτασης ολοκλήρωσης του προγράμματος, κάτι απεύχονται τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και το κόμμα του, που έχει ποντάρει όλο το πολιτικό του κεφάλαιο στην καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια τον Αύγουστο. Να σημειωθεί ότι οι εκκρεμότητες της τέταρτης αξιολόγησης θα απασχολήσουν τις συζητήσεις της Ελλάδας με τους Θεσμούς το Hilton τον Μάιο, όπου θα γίνουν τότε ξεκάθαρες οι διαθέσεις των δύο πλευρών.

Ανάπτυξη με ουρές;


Εκτός από τα “ευχολόγια” -για επενδύσεις, την αύξηση του κατώτατου μισθού, τα capital controls - πληροφορίες θέλουν την ελληνική πλευρά να έχει παρουσιάσει και ένα παράρτημα με τις “ουρές” της τέταρτης αξιολόγησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει σταλεί ένας πίνακας με καταγραφή των δεσμεύσεων, που ναι μεν έχουν ψηφιστεί, έχουν ξεκινήσει, αλλά η ολοκλήρωσή τους μετατίθεται για μετά το 2018. Για παράδειγμα, το χρηματιστήριο ενέργειας θα υλοποιηθεί το 2019, αν και το χρονοδιάγραμμα της τέταρτης αξιολόγησης είχε προθεσμία την άνοιξη του 2018. Στο παράρτημα, γίνεται αναφορά σε ιδιωτικοποιήσεις, στα φορολογικά και εργασιακά, η ολοκλήρωση των οποίων μετατίθενται για μετά το 2020. Μεριμνά, σύμφωνα με πληροφορίες, να ολοκληρωθούν σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει (π.χ. κτηματολόγιο, πλαίσιο απλοποίησης της αδειοδότησης των επιχειρήσεων), εξειδικεύει το περιεχόμενο προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης στο πεδίο της ανάπτυξης (π.χ. κεντρική θέση της εργασίας, πλουραλισμός στην παραγωγή με πολύπλευρη στήριξη των ΜμΕ, δημιουργία αλυσίδων αξίας με συνέργειες).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιεχόμενο του κειμένου έχει, επίσης, δύο σημαντικούς στόχους: 1) Nα αποτελέσει μια σαφή πυξίδα προς τις αγορές και τους επενδυτές για το τι μπορούν να αναμένουν από την κυβέρνηση την επόμενη περίοδο στο πεδίο της ανάπτυξης, ώστε οι όροι της «συνεργασίας» μαζί τους να είναι όσο το δυνατόν πιο διαφανείς, 2) Nα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις/δεσμεύσεις, της κυβέρνησης προς τους πολίτες της χώρας για τα χαρακτηριστικά της ανάπτυξης και της μετα-μνημονιακής περιόδου. Πηγή από την ελληνική πλευρά, που συμμετέχει στις συνομιλίες με τους Θεσμούς, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στο μεταμνημονιακό πρόγραμμα θα υπάρχουν προφανώς οι λεγόμενες δεσμεύσεις του 3,5% για το πλεόνασμα, ωστόσο, τονίζει ότι ακόμα δεν έχει οριστεί ούτε η διάρκεια της εποπτείας, ούτε οι λεπτομέρειες αυτών (έξοδος στις αγορές κλπ).

ΣΧΟΛΙΑ (22)

ΠΕΡΙΕΧΕΙ

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟ ΡΩΣΟ ΠΙΣΤΟΛΕΡΟ. ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΣΤΑ "ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ" ΤΟΥ ΜΜΕ.

ηνιοχος 2018

για αυτο τον γουσταρουν οι ευρωπαιοι το βλημα τον τσιπρα επειδη ειναι κολοτουμπας και αν του πουν να πεσει στην θαλασσα θα το κανει.

ΤΕΛΑΜΩΝ

ΣΤΟ EUROGROUP ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΑΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙ ΟΤΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΙΧΕ ΕΛΘΕΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΤΟΥ 2016 ΑΛΛΑ ΒΡΗΚΕ ΚΛΕΙΣΤΗ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΚΑΙ ΕΦΥΓΕ.

@

Περιέχει βαρουφακικές δημιουργικές ασάφειες επαναδιατυπωμένες από τους αναρχοσυντρόφους.

Παρατηρητής άνωθεν

Θά'θελα απο μιά μεριά να ήμουνα σε αυτό το άτυπο Eurogroup να έβλεπα τις εκφράσεις των προσώπων των υπουργών οικονομικών να τους λέει ο Τσαλακώτος ότι μπορεί να μην έχουμε κάνει τα 88 προαπαιτούμενα ,αλλά όμως ετοιμάζουμε δίκαιη ανάπτυξη ,γι'αυτό θέλουμε ρύθμιση του χρέους.

Montazieros

Εντάξει, μπορούμε άνετα να μαντέψουμε τι περιέχει. Αριστερές παπαριές για ελατήρια που εκτοξεύονται ολούθε , για δίκαιη ανάπτυξη, για δημόσιες επενδύσεις μια και οι ιδιώτες τα λεφτά τους ξέρουν πάντα που να τα τοποθετήσουν και ευχολόγια για αύξηση του ΑΕΠ. Και κανα πανηγύρι στο Παναθηναϊκό στάδιο για το τέλος των μνημονίων. Είναι τόσο προβλέψιμοι που καταντάει αστείο.

agg

Πρόγραμμα ανάπτυξης από τους προδότες του έθνους! Θα περιλαμβάνει φόρους φόρους φόρους για να μπορεί να διορίζει χωρίς κριτήρια τον κομματικό του στρατό (καρανικες & σια) , να δίνει επιδόματα ,σπίτια κλπ. στους μετανάστες όλου του κόσμου που έρχονται με κάλεσμα της κυβέρνησης ( τους δίνει όλα τα προνόμια + μόνιμη σύνταξη(επίδομα, σπίτια ) σε όλους. Στο πρόγραμμα του έγραφε ανοιχτά σύνορα & επανένωση μεταναστών. Δεν κάνει κάτι διαφορετικό. Τι δεν κατεβαίνεις? Όλοι εσείς που ψηφίσατε αυτό το τσίρκο με τι κριτήριο το κάνατε? Πιστέψατε στα λόγια του λούστρου? Φαίνεται από το πρόσωπο ποιος είναι! Αν καταφέρουν να αλλάξουν και το σύνταγμα μαζί με τους προοδευτικούς τύπου κλεφτών ΠΑΣΟΚ ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΣΑΝ ΕΘΝΟΣ. Όποιος δεν νιώθει Έλληνας μπορεί να πάει σε άλλο κράτος (όχι έθνος διότι έθνη είναι πολύ λίγα στον κόσμο)

ΧΡΗΣΤΟΣ

αρκει η μεγαλυτερη επιτυχια τους θα ειναι αρση των καπιταλ κοντρολ,και στο τελος θα το πανηγυριζουν οι δικοι τους.

ΓΙΩΡΓΗΣ

Οι πολιτες καταλαβαν πως μπηκαν στα μνημονια απο το 2010, γιατι τους εκοψαν και εξακολουθουν να του κοβουν, μισθους,συνταξεις,εκλεισαν δουλειες, και ξενιτευτηκαν τα παιδια τους! Θα κ α τ α λ α β ο υ ν παλι, πως εχουμε βγει απο τα μνημονια μονο, οταν αρχισουν να μεγαλωνουν οι μισθοι και οι συνταξεις,να ανοιγουν δουλειες και θεσεις εργασιας και ξαναεπιστρεψουν τα ξενιτεμενα μας Οσο δεν επιτυγχανονται αυτα ο Λαος δεν πειθεται με καμια προπαγαντα πως...βγαινουμε απο τα μνημονια! Μονο ο αφθαρτος πολιτικος Μητσοτακης μπορει οντως γρηγορακαι ασφαλως να μας οδηγησει εκτοςμνημονιων με α ν α π τ υ ξ η

Ελεος

Το τερματισες..... Το ξεφτιλησες.... Το παρακανες... Ακου μιζοτακης αφθαρτος, χαχαχα

Ilias

Χαχαχαχα χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα αχαχ!! Αναπτυξιακο σχεδιο απο εναν μαοιστη ,κουμμουνιστη !!!!! Χαχαψαψσχαχα α χαχαχαχαχαχαχαχαχαχ το μονο σχεδιο που έχουν είναι πόσους θα διορισουν στο δημόσιο και ποιο με ποιο τροπο θα μείνουν στην εξουσία !!!!!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mitsotakis_papadimitriou

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ιδρύματος - Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Αντώνη Παπαδημητρίου για την απόφαση του Ιδρύματος να χρηματοδοτήσει την εγκατάσταση σύγχρονου ανελκυστήρα πλαγιάς στον αρχαιολογικό χώρο 

gerapetritis_3

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανακοίνωσε ότι το προσχέδιο θα παραδοθεί την Παρασκευή – Θα βασίζεται στους κανόνες και στις αρχές στις οποίες δομήθηκε η διακομματική συμφωνία -Μετά την αναθεώρηση θα κατατεθεί και το σχέδιο νόμου

theodorkiakn1

Κανονικά η ψηφοφορία των Ελλήνων του εξωτερικού θα γίνεται προηγούμενες ημέρες από αυτές που γίνεται στην Ελλάδα γιατί υπάρχουν πρακτικά ζητήματα με διαφορές ώρας, διευκρίνισε ο υπ. Εσωτερικών