Η Άγκυρα απειλεί: Έχουμε συμφέροντα στους υδρογονάνθρακες της Κύπρου

Η Άγκυρα απειλεί: Έχουμε συμφέροντα στους υδρογονάνθρακες της Κύπρου

Με Navtex οι Τούρκοι ανακοίνωσαν έρευνες από το πλοίο Barbaros μέχρι 30 Μαρτίου 2018 - Η Άγκυρα κατηγορεί τη Λευκωσία ότι λειτουργεί σαν να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού

Για αναφαίρετα και νόμιμα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων γύρω από το νησί της Κύπρου
, κάνει λόγο με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, δηλώνοντας πως η Άγκυρα
θα αναλάβει όλες τις απαιτούμενες δράσεις, προκειμένου να «προστατεύσει», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, «τα δικαιώματα και συμφέροντα στην υφαλοκρηπίδα της», στηρίζοντας την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Η Άγκυρα, μέσω της ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών, κάνει λόγο για «μονομερείς δραστηριότητες» της ελληνοκυπριακής διοίκησης και χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» το γεγονός ότι οι Ελληνοκύπριοι «λειτουργούν ως μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού», χαρακτηρίζοντας τους τουρκοκύπριους, που έχουν εγκατασταθεί στην υπό κατοχή πλευρά του νησιού, μετά τη στρατιωτική εισβολή του τουρκικού στρατού, ως «συνιδιοκτήτες».

Αφορμή για την τουρκική αντίδραση και τις έμμεσες απειλές που εκτοξεύει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αποτέλεσε η παρουσία ενός σκάφους γεώτρησης στο οικόπεδο έξι, το οποίο ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις δραστηριότητές του, σύμφωνα με το πλάνο που έχει καθοριστεί.

Στην ίδια ανακοίνωση, η Τουρκία ανακοινώνει την έναρξη των εξορύξεών της στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, στα οικόπεδα που η Άγκυρα θεωρεί ότι έχει δικαιώματα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών: 

«Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση συνεχίζει τις μονομερείς δραστηριότητες που σχετίζονται με τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο, αγνοώντας τα αναφαίρετα δικαιώματα στους φυσικούς πόρους του Τουρκοκυπριακού λαού, των συνιδιοκτητών του νησιού. Πρόσφατα, σε αυτό το πλαίσιο, ένα σκάφος γεώτρησης έφτασε στο οικόπεδο έξι και προετοιμάζεται να ξεκινήσει τις δραστηριότητές του στο πλαίσιο των αδειών που εκδίδει η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση στη λεγόμενη αποκλειστική οικονομική ζώνη.

Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εξακολουθεί να ενεργεί σαν να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού και συνεχίζει τις μονομερείς δραστηριότητες που συνδέονται με υδρογονάνθρακες, ελλείψει δίκαιης και διαρκούς συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο.

Υποστηρίζουμε τη δήλωση που έγινε στις 29 Δεκεμβρίου 2017 σχετικά με το θέμα από το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και μοιραζόμαστε τις δικαιολογημένες ανησυχίες και την οργή που αισθάνεται η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Η Τουρκία, η οποία από την αρχή έχει εκδώσει τις απαραίτητες προειδοποιήσεις σχετικά με αυτά τα ανεύθυνα βήματα της Ελληνοκυπριακής Κυβέρνησης, είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τόσο τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα στην υφαλοκρηπίδα της όσο και να συνεχίσει να υποστηρίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Στο πλαίσιο αυτό, γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες για διάφορες δραστηριότητες εξερεύνησης στις περιοχές εξερεύνησης της Ανατολικής Μεσογείου που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας στην Τουρκία την επόμενη περίοδο, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών στις οποίες χορηγήθηκαν άδειες εξερεύνησης από την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, βάσει του νόμιμου δικαιώματος του τουρκοκυπριακού λαού στους φυσικούς πόρους γύρω από το νησί».

Η Τουρκία δεσμεύει με Navtex θαλάσσια περιοχή έως τις 30 Μαρτίου

Με παράνομη Navtex η Τουρκία, «δεσμεύει» περιοχή βορειοανατολικά της Κύπρου και από την πλευρά μεταξύ των τουρκικών ακτών και των ακτών της κατεχόμενης Κύπρου για έρευνες από το σκάφος Barbaros, που θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 Μαρτίου 2018.

Πρόκειται για περιοχή πολύ μακριά από τα 13 τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο περιλαμβάνει περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που διεκδικείται ως περιοχή ελέγχου των κατεχομένων.

Η τουρκική Navtex θεωρείται παράνομη, διότι η κατεχόμενη πλευρά της Κύπρου δεν είναι αναγνωρισμένο κράτος, ώστε να προβάλλει κυριαρχικά δικαιώματα επί θαλασσίων ή άλλων περιοχών.

Το Barbaros στις σεισμογραφικές έρευνες θα συνοδεύεται από τα σκάφη M/V TANUX-1 και R/V APOLLO MOON.Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (40)

Judge Dredd

Ναι, αλλά εμείς έχουμε Υπουργό Άμυνας που τους υδατάνθρακες τους τρώει με το κιλό.

E

Επειδή πλέον το αστείο με την ανοχή μας και την "ελαφρά"αναμονή μας παρατράβηξε σε απλά κοινά Ελληνικά ,απλώς προειδοποιούμε τους προαιωνίους εχθρούς μας οτι η συμφορά που τους αναμένει δεν εχει παρόμοιο στην ανθρώπινη ιστορία.Ήδη η πύλη 3 του Ολύμπου είναι ανοικτή και εχει κλειδώσει το τσιρκογεωτρύπανο τους. Μόλις βρεθεί εντός Εθνικών υδάτων πολύ απλά θα χτυπηθεί και θα μετστραπεί σε λιωμένο σίδηρο σε 15''Ακριβώς το ίδιο θα συμβεί και σε 2η φάση στο τρομερό στόλο του καπουδάν πασά! Πολυ απλά τελειώσατε

το δίκαιο

Αν η Τουρκία κόπτεται για τα συμφέροντα των κύπριων μουσουλμάνων(τουρκοκύπριους τους ονόμασαν οι Αγγλοι) ας τους αφήσει να ενταχθούν στην αναγνωρισμένη κυπριακή δημοκρατία εκεί που ανήκουν και όχι να τους έχει ως υποχείρια στο ψευδοκράτος της......

Μητσος

Όσο και να χτυπιούνται οι Τούρκοι,οι Κύπριοι θα εκμεταλλευτούν τον ορυκτό τους πλούτο.Τι θα κάνουν;Θα πυροβολήσουν τις εξέδρες των πετρελαϊκών κολοσσών;Μακάρι να το κάνουν! Όσο για το γεωτρύπανο που φέρνουν δεν ειναι για εξόρυξη,αλλά για έρευνα.Και φυσικά γεωτρύπανο για εξόρυξη δεν θα τους δωσει καμμία εταιρία.

Ριξε ψεκασμενε μολων λαβε απο ελικοπτερα

να μην εχει που να κρυφθει ο σουλτανος ο μεχμετης

chrisAK

Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Μα, υπάρχει κράτος με αυτήν την ονομασία στον πλανήτη και δεν το ξέρει κανείς; Ο Σουλτάνος ταϊζει πιό καλό σανό σε μεγάλο πλυθησμό σανοφάγους αμόρφωτους Τούρκους από τον Τσίπρα, το ξεπέρασε δε και στα βαφτίσια.

Άγγελος

Ρε μογγόλε, οι Τουρκοκύπριοι για τους οποίους τάχα ενδιαφέρεσαι, παρανόμως κατέχουν το βόρειο τμήμα της Κύπρου. Επομένως η ΑΟΖ του ψευδοκράτους είναι στην βόρεια πλευρά του νησιού και μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας. Εκεί λοιπόν τις έρευνές σας. Ή λόγω αμφιβολιών για το τί μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό διεκδικείτε την ανωτέρω ΑΟΖ για λογαριασμό μόνο της Τουρκίας;;.

zxz

ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΜΕ ΦΟΥΣΚΩΤΟ, ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ???????????????????????????????????

Παναγιώτης

Η Κύπρος θεωρείται από τους Τούρκους ο . Πρόκριμα λοιπόν η Κύπρος, όπου οι Τούρκοι θα εγκαταστήσουν το γεωτρύπανό τους σε ένα από τα ήδη αδειοδοτημένα σε άλλους τεμάχια. Αναμένουν απλώς σπασμωδικές αντιδράσεις. Και έπεται μετά η σειρά της Ελλάδας. ΕΤΣΙ ΕΝΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ!

ΓΙΩΡΓΗΣ

Φαντασου, εαν ο γερο Καραμανλης,ως ενας απο τους οραματιστες της ΕΕ , δ ε ν προλαβαινε με το κυρος που διεθετε, να κανει αιτηση και να μας βαλει στην ΕΟΚ, και μας προλαβαιναν να μπουν στην ΕΟΚ οι Τουρκοι πρωτοι; ! Τωρα οι Τουρκοι, οχι μονο θα εμποδιζαν τη δικη μας και της Κυπρου την εισοδο στην ΕΕ, αλλα και θα ειχαν το πανω χερι να κανουν ο,τι θελουν στα''ελληνοτουρκικα'' και στην ουσια Ελλαδα και Κυπρος θα ηταν προτεκτορατα της...Να γιατι πραγματι'' δ ε ν π ρ ε π ε ι ο Λ α ο ς ν α ξ ε χ ν α τ ι σ η μ α ι ν ε ι Δ ε ξ ι α !! Τωρα... αν δε καθεται η Τουρκια φονιμα σαν καλο κριτσι η Κυπρος θα τη μαλωσει και δε θα της επιτρεψει να διαβει το κατωφλι της ΕΕ!!

Νηρας

,και εμείς στην πόλη γιούργια

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Tsakalotos_Efklidis

Με την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής συνέδεσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών τον υψηλό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα που έχει συνέπεια την εκτόξευση της τιμής τους - Αυτοκριτική για την κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ

mhtsotakis_ar

Θεοδωρικάκος στον ΘΕΜΑ 104,6: Δεν θέλουμε να ψηφίζουν για την Ελλάδα άνθρωποι που απλά έχουν ελληνική καταγωγή - Πιστεύω ότι μέσα στον μήνα μπορούμε να ψηφίσουμε το νόμο, πρόσθεσε ο υπ.Εσωτερικών - Σήμερα οι επιστολές στα κόμματα - Οι τέσσερις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι

keramoes-1

Μήνυμα πειθαρχίας η θεσμοθέτηση ανώτατου χρονικού ορίου ολοκλήρωσης σπουδών δήλωσε η υπ. Παιδείας στον ΘΕΜΑ 104,6 με αφορμή τις αντιδράσεις και καταλήψεις σε διάφορα ΑΕΙ της χώρας

1
tsipras_ar

«Κοκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση η συνταγματική ισότητα της ψήφου - Η θέση Κουτσούμπα που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της προσμέτρησης της ψήφου στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα και τα τέσσερα σενάρια για τους υποψηφίους που θα στηρίζουν οι Ελληνες του εξωτερικού

13