Δημοσκόπηση: Σταθερά μεγάλη στις 11,9 μονάδες η διαφορά Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση: Σταθερά μεγάλη στις 11,9 μονάδες η διαφορά Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ

Η Ν.Δ. κινείται σε ρότα αυτοδυναμίας, αν και η δυναμική της εμφανίζεται στάσιμη - Πενιχρά τα αποτελέσματα της φθινοπωρινής κυβερνητικής αντεπίθεσης - Αρνητική η πορεία της κυβέρνησης λέει το 75,6%, δεν την πιστεύει ούτε το 52,8% των Συριζαίων

Παγιώνεται το σαφές εκλογικό προβάδισμα που διατηρεί η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς φαίνεται να ανακόπτεται η τάση βελτίωσης των επιδόσεων της κυβερνητικής παράταξης που σημειώθηκε μέσα στο καλοκαίρι και καταγράφηκε στις δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου. 

Η επικοινωνιακή αντεπίθεση που ανέπτυξαν το προηγούμενο διάστημα η Κουμουνδούρου και το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει να εξαντλεί τα όριά της, αφού τα χαρτιά της παροχολογίας και των ταξικών χαρακτηριστικών που επιχειρήθηκε να δοθούν στη φθινοπωρινή πολιτική αντιπαράθεση μοιάζουν ανίσχυρα να αποφέρουν νέα δημοσκοπικά οφέλη και να ανατρέψουν τους διαμορφωμένους συσχετισμούς.

Ετσι, στις επτά εβδομάδες που μεσολάβησαν από την προηγούμενη μέτρηση της Marc, η εκλογική συμπεριφορά των πολιτών παρουσιάζει οριακές μεταβολές. Κι αυτό καθώς οι ψηφοφόροι εξακολουθούν να βαθμολογούν με έντονα αρνητικό τρόπο την κυβέρνηση, διατηρώντας τη διψήφια ποσοστιαία διαφορά που χωρίζει τον
ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία εμφανίζει μεν ελαφρά κάμψη, αλλά εξακολουθεί να κινείται σε ρότα αυτοδυναμίας. Στη νέα
δημοσκόπηση της Marc που διενεργήθηκε για το «ΘΕΜΑ» το διάστημα 20-25 Οκτωβρίου, η αξιωματική αντιπολίτευση προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 10,4 εκατοστιαίες μονάδες, οι οποίες γίνονται 12 ή και 14 μετά την αναγωγή των αναποφάσιστων και εν γένει της αδιευκρίνιστης ψήφου που κινείται σε υψηλά επίπεδα και παρουσιάζει μικρές ανοδικές τάσεις. Η υπεροχή, ωστόσο, της Ν.Δ. τόσο στα ποσοτικά όσο και στα ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης δεν αφήνει περιθώρια για να βρουν πραγματικό έρεισμα οι ελπίδες των κυβερνώντων, καθώς τρεις στους τέσσερις που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν ότι η πορεία της κυβέρνησης δεν κινείται σε θετική τροχιά. Μάλιστα, αρνητική βαθμολογία βάζει στους κυβερνώντες και η πλειοψηφία (52,8%) όσων στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ.
Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 26,4% (-0,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα) και ο ΣΥΡΙΖΑ 16% (-0,5% σε σχέση με την προηγούμενη επίδοσή του). Στην τρίτη θέση περνάει η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 6,2% (+0,2%), υποσκελίζοντας τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ που ισοψηφούν στο 5,8% (παρουσιάζουν μικρή υποχώρηση της τάξης του 0,4% και του 0,2%, αντιστοίχως).  Ακολουθεί η Ενωση Κεντρώων με 2,6%, η οποία έχει ελπίδες να είναι το έκτο κόμμα που οριακά μπορεί να λάβει το εισιτήριο για να έχει παρουσία στην επόμενη κοινοβουλευτική σύνθεση. 

Δεν θέλουν πρόωρες κάλπες

Πέραν της πρόθεσης ψήφου, πάντως, η προφανής γαλάζια πλεονεκτική θέση αποτυπώνεται εναργώς και σε άλλα ευρήματα της έρευνας, όπως:

■ Πρώτον, η παράσταση νίκης, καθώς 7 στους 10 ερωτηθέντες προβλέπουν νίκη της Ν.Δ. και αρκετοί εξ αυτών (σε ποσοστό 28,5% επί του συνόλου τους) με μεγάλη διαφορά.

■ Δεύτερον, οι απαντήσεις στο ερώτημα για την κυβέρνηση που επιθυμούν οι πολίτες να προκύψει από τις επόμενες εκλογές, καθώς το 44,6% θέλει να έχει γαλάζιο χρώμα έναντι μόλις του 25,1% που θέλει παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στους κυβερνητικούς θώκους. Ενδιαφέρον, εξάλλου, παρουσιάζει ότι η πλειοψηφία δείχνει να προτιμά κυβερνήσεις συνεργασίας, με το 18,7% να θέλει να έχει κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και το 29,6% τη Νέα Δημοκρατία. Παρά ταύτα, πάντως, από άλλα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι στην κοινή γνώμη δεν επικρατεί ιδιαίτερος ενθουσιασμός για τη νίκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προεξοφλεί η πλειοψηφία των πολιτών. Για παράδειγμα, στο ερώτημα «αν η Ν.Δ. ήταν στην κυβέρνηση, πιστεύετε ότι τα πράγματα σήμερα θα ήταν…», μόνον το 30,9% πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερα, ενώ το 36,4% θεωρεί ότι θα ήταν περίπου τα ίδια και το 29,8% ότι θα ήταν χειρότερα.
Υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει, τέλος, να ερμηνευτεί και η αρνητική προαίρεση που φαίνεται να έχουν οι πολίτες στο ενδεχόμενο να στηθούν πρόωρες κάλπες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 55,7% των ερωτηθέντων απαντά ότι είναι καλύτερο για τη χώρα να ολοκληρωθεί η θητεία της σημερινής κυβέρνησης, έναντι του μειοψηφικού 37,2% που πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν εκλογές. Εχει ενδιαφέρον, μάλιστα, ότι κατά της προσφυγής στις κάλπες τάσσεται σχεδόν ένας στους τρεις ψηφοφόρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης (31,7%).              

ΣΧΟΛΙΑ (43)

Καρπαζούλης

Δεξιούμπες, φασιστάκια της οκάς, πασόκια και λοιπές ποταμίσιες δυνάμεις, ετοιμάσετε σβέρκο και εδώ είμαι. Μόνο για ΦΑΠες είστε αφού πιστεύετε τέτοιες γραφικές δημοσκοπήσεις. Που πάτε βρε ξυπόλητοι με τέτοιον γλαρο - αρχηγό, δε βλέπετε που το κόμμα σας δεν ξέρει ούτε πως γίνεται μία αντιπολίτευση της προκοπής. Σας έχει φορτώσει ο Αλέξης με τόσα γκολ που και με τον Σόιμπλε ως διαιτητή δεν πρόκειται να αλλάξει το σκορ .

manos

Πρωί πρωί στο μεροκάματο το συριζοτρολακι, .νιάου βρε

!!!

Οι δημόσιοι κοπριτες σταθερα ψηφίζουν σύριζα!

Και εμείς σας...πιστέψαμε!

Τζάμπα ο κόπος της άκρως αντικειμενικής(!!!) δημοσκόπησης να ανεβάσει στην τρίτη θέση το συνονθύλευμα των κεντροαριστερών...παλαιοκλεφτοπασόκων-"Δημοκρατική Συμπαράσταση"!!!!

dim

Το παρουσιάζετε ως μεγάλο κατόρθωμα για τη ΝΔ, εγώ το θεωρώ τεράστια αποτυχία προς το παρόν. Είναι σαν να παίζει μόνος του στο γήπεδο κα να μην μπορεί να σκοράρει. Η αντιπολίτευση είναι ανύπαρκτη και προκλητικά, θα έλεγα, δεν βιάζεται. Όφειλε όμως να είναι υπαρκτή και μάχιμη ειδικά εφόσον έρχεται η σειρά της. Όφειλε να έχει πάρει θέση π.χ. για το ότι τα σπίτια πλειστηριάζονται στις εμπορικές αξίες ενώ ο αδικημένος ιδιοκτήτης φορολογείται χρόνια τώρα με ψεύτικες άκυρες αντικειμενικές που το κράτος αδιαφορεί προκλητικά να διορθώσει, όφειλε να έδινε τη δική της μάχη ως προς τη παράλογη,εμμονική,ακραία και εγκληματική υπερφορολόγιση, όφειλε να έδινε μάχη για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής, όφειλε να απαιτεί το νοικοκύρεμα του δημόσιου τομέα. Δυστυχώς περιορίζονται σε σθεναρές και άτολμες δηλώσεις όλο αυτόν το καιρό (μια περίπου τη βδομάδα της τάξης ενός ψόφιου "φύγετε") λες και γνωρίζουν ότι θα έρθουν στην εξουσία και απλά κάθονται αναπαυτικά και περιμένουν. Και αυτό ακριβώς νομίζω αποτυπώνει αυτή η μικρή διαφορά. Με την κυβέρνηση αυτή έπρεπε να είχαν το λιγότερο ισχυρή αυτοδυναμία αυτή τη στιγμή.

ΓΙΩΡΓΗΣ

Σε λιγοτερο απο 2 χρονια ο τεραστιος αρχηγος της ΝΔ ο Μητσοτακης ''κοντυνε'' τον Τσιπρα απο το 36% στο μισο στο 18% ως τις εκλογες θα τον κοντυνει στο πραγματικο του αναστημα κατω απο το 10%,νασυναγωνιζεται με τη Φωφη για την...3η θεση! Λιγο υπομονη,θα δουμε ωραια πραματα!

Παπασιδέρης

@ΓΙΩΡΓΗΣ30/10/201713:29 Καλά, πιστεύεις αλήθεια ότι ο ελληνικός λαός θέλει τον Κούλη για πρωθυπουργό; Είσαι καλά, ρε ΓΙΩΡΓΗ ; μα ούτε ο ίδιος ο Κούλης δεν το πιστεύει, το πιστεύεις εσύ; Τι ανέκδοτα είναι αυτά που λες;,

Τι;

και κανένας να μην ηγείται του κόμματος πάλι η ΝΔ θα κερδίσει. Πως λέμε εδώ και χιλιάδες χρόνια; Το μη χείρον, βέλτιστον.

Αγαπητε Γιωργη,

τον Τσιπρα δεν τον κοντινε ο Μητσοτάκης αλλά η βλακεία, ανικανότητα και ανετοιμότητα (να μη πούμε "ατιμία") του πρώτου.

Με τετοια ανικανη

και άθλια "κυβερνηση" η ΝΔ θα επρεπε να εχει οχι 11 αλλα 21+ ποντους διαφορα. Αλλα απ οτι βλεπω ο Μητσοτακης δεν πολυτραβαει. Απ τη μια το ονομα και η αδελφη που κρυβεται εντεχνα, (κ' αν θελει να προσφερει στην ΝΔ κατι, ας γυρισει στην οικοκυρικη) απ την αλλη η κουραστικα τεχνητη γλωσσα και η ηπια αντιπολιτευση στην καταρα του τοπου συμβαλλουν σ αυτο. Ακομα δεν το καταλαβε, οι συμμοριτες δεν παίρνουν απο λογια. Και μετα, για ονομα του Θεου, βαζει εκπροσωπους τυπου που λες και μιλανε σε συνεντευξη για προσληψη, σιγα, σιγα, εκφωνοντας διδακτικο βιντεοκλιπ. Δεν μπορουν να μιλανε οπως στην καθημερινη ζωη; Δεν ειμαι οπαδος του Γεωργιαδη αλλα οταν μιλαει, η ροη, η εκφραση, η επιχειρηματολογια του και η γλωσσα που χρησιμοποιει ειναι υποδειγματικα. Και απ' την αλλη πολυ φοβαμαι οτι οι περισσοτεροι εκει μεσα "την εχουν αραξει" ξεχνοντας οτι σαν λαος ειμαστε σαν γιδια. Αλλα μας υποσχονται, αλλα λενε, αλλα γινονται και αλλα βγαινουν. Και το κακο ειναι οτι τα πιστευουμε κιολας. Εξ ου και το"αλλα-λουμ" (βλεπε το ΟΧΙ, οχι του Μεταξα βεβαια αλλα του δημοψηφισματος και τα επακολουθα κωλοτουμπορεζιλικια και αλλα φαιδρα και δυστυχως περισσοτερο τραγικα παρα κωμικα).

Κυριάκος

Σας εχω μια έκπληξη συριζοτρολακια. Η διάφορα θα ειναι πολυ μεγαλύτερη. Τουλαχιστον 15 μονάδες μπροστά η Ν.Δ. Εδω ειμαστε και θα το δείτε.

....

ναι αλλα να είσαι....γιατί τις αλλες φορές πηρες απουσία. Απλά αργεί λιγο το 19 για να ξαναδιασκεδάσουμε μαζί σας!

Μητσοτακης

Με τις δημοσκοπήσεις θα μείνετε μέχρι το 2019 και μετά πάλι ΣΥΡΙΖΑ. Δεξιοί φασιστες του λαού.

Γιωργος

Χαχαχαχαχαχαχαχα ΠΛΑΚΑ ΕΧΕΙΣ !!!!!!!!!!!!!!!

Beer

Είπε ο ΦΑΣΙΣΤΑΣ και έφυγε.

@ Beer30/10/201711:38

Μη τιναζεσαι μεγαλε....δεν σου φευγει η ρετσινια δεκαετιών του φασίστα! Ολα τα φασιστοχουντοβασιλικόγιδα στη ΝΔ βρήκαν εξαρχής αποκουμπι και τωρα προσφατα πιασαν και στασίδι στο φυσικο τους χώρο με τα καραφλά ναζίδια. Με τη σταμπα του φασιστα στο δόξα πατρί της κουτρας τους κυκλοφορούν οι ΝΔουλοι δεκαετίες τωρα, δεν ξεθωριάζει καθόλου και κυρίως ότι γεγραφε γέργαφε!! Μια φορά φασίστας, για πάντα φασίστας και μαλιστα με τη βούλα ΝΔουλε! Κατσε και ρεκαζε όσο θες!Φασίστα!!!

@11:55Αντιφασίστα τσυριζαίο....

Oτι και να λές....μόνο επί ΦΑΣΙΣΤΩΝ οι ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΟΥΝ!

@ @11:55Αντιφασίστα τσυριζαίο....30/10/201712:33

ναι...σωστα. Δες πχ την Κυπρο φασιστοχουντοπαναγίδι!!! Δες τα μεγαλουργήματά σου ΦΑΣΙΣΤΑ.

Πρεπει να υπαρχουν

τοσο πολλοί φασιστες στη χωρα, αφου ο καθε δευτερος αποκαλείται ετσι, που συμφωνα με τη δημοκρατορικα δεδομενα ειναι η πλειοψηφία. Αύρα δέξου το και τρέχα.

ΓΙΩΡΓΗΣ

Πραγματι η δημοτικοτητα της ΝΔ και του παναξιου αρχηγου της ειναι πολυ μεγαλυτερη απο αυτη που εμφανιζουν οι δημοσκοπησεις! Για θυμηθειτε,παρακαλω, τι ποσοστα επιτυχιας εδιναν ολες οι δημοσκοπησεις στις εσωκομματικες εκλογες της ΝΔ για τον Κυριακο και τι ποσοστα τελικα του εδωσε ο Λαος της ΝΔ;! Συριζοτρολακια, ο ψηλος εχει κανει κεφαλοκλειδωμα του κοντου σας,Ο Τσιπρας δε γλιτωνει με τιποτε!

@ ΓΙΩΡΓΗΣ30/10/2017 13:44

Ω δόλιε Γιώργη, για θυμίσου ρε καψερέ τι σου λεγαν οι δημοσκοπησεις στις εκλογές γενικότερα και πως το βράδυ των εκλογών έμενες....Γιωργης!!!

Annabelle

Η αισιοδοξία που επιχειρεί να περάσει στο λαό ο συριζα δε θα της βγεί.Τα προβλήματα στο λαό παραμένουν.Ανεργία και φόροι θα βουλιάξουν τη κυβέρνηση ,όπως βούλιαξαν τις προηγούμενες

Bατοπαίδι

Το ΠΑΣΟκ κ η εκκλησία κάνουν κουμάντο. Νίκη ΤΣΥΡΙΖΑ το 19 και συνεργασία με χμμμ... Φώφη;

christos

ΠΩ ΠΩ ΤΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΡΕ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ, ΚΑΙ ΓΑΜΩ ΤΙΣ ΚΟΝΟΜΕΣ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ. ΓΡΑΦΤΕ ΤΟ ΚΑΠΟΥ,36% Η Ν.Δ ΚΑΙ ΚΛΑΜΑ ΤΑ ΣΥΡΙΖΑΚΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΝΟΜΑ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΙΓΩΤΕΡΟ ΓΙΑΤΙ ΑΜΑ ΘΑ ΣΑΣ ΨΑΞΟΥΝ ΣΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΤΗΚΑΤΕ ΔΕΝ ΣΑΣ ΞΕΠΛΕΝΟΥΝ 5 ΩΚΕΑΝΟΙ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4622167

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ρουμανίας Άννα Μπιρτσάλ υπογράμμισε ότι θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Ρουμανικής Προεδρίας της Ε.Ε. (1.1.2019) το ζήτημα της προώθησης της συνεργασίας των βαλκανικών χωρών

4622250

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ από το βήμα του Thessaloniki Summit ανακοίνωσε ότι σύντομα θα εγκαινιαστεί τμήμα του πανευρωπαϊκού διαδρόμου IV, που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Σόφια 

4622158

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τη στάση του Ολάντ στις ημέρες που η χώρα έφτασε κοντά στο Grexit - Ο Ολάντ θυμήθηκε το τηλεφώνημα Παυλόπουλου μετά το δημοψήφισμα, το οποίο χαρακτήρισε ιστορικό, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «επιτυχή κατάληξη της Ελλάδας»