Δημοσκόπηση: Σταθερά μεγάλη στις 11,9 μονάδες η διαφορά Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση: Σταθερά μεγάλη στις 11,9 μονάδες η διαφορά Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ

Η Ν.Δ. κινείται σε ρότα αυτοδυναμίας, αν και η δυναμική της εμφανίζεται στάσιμη - Πενιχρά τα αποτελέσματα της φθινοπωρινής κυβερνητικής αντεπίθεσης - Αρνητική η πορεία της κυβέρνησης λέει το 75,6%, δεν την πιστεύει ούτε το 52,8% των Συριζαίων

Δημοσκόπηση: Σταθερά μεγάλη στις 11,9 μονάδες η διαφορά Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ
Παγιώνεται το σαφές εκλογικό προβάδισμα που διατηρεί η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς φαίνεται να ανακόπτεται η τάση βελτίωσης των επιδόσεων της κυβερνητικής παράταξης που σημειώθηκε μέσα στο καλοκαίρι και καταγράφηκε στις δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου. 

Η επικοινωνιακή αντεπίθεση που ανέπτυξαν το προηγούμενο διάστημα η Κουμουνδούρου και το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει να εξαντλεί τα όριά της, αφού τα χαρτιά της παροχολογίας και των ταξικών χαρακτηριστικών που επιχειρήθηκε να δοθούν στη φθινοπωρινή πολιτική αντιπαράθεση μοιάζουν ανίσχυρα να αποφέρουν νέα δημοσκοπικά οφέλη και να ανατρέψουν τους διαμορφωμένους συσχετισμούς.

Ετσι, στις επτά εβδομάδες που μεσολάβησαν από την προηγούμενη μέτρηση της Marc, η εκλογική συμπεριφορά των πολιτών παρουσιάζει οριακές μεταβολές. Κι αυτό καθώς οι ψηφοφόροι εξακολουθούν να βαθμολογούν με έντονα αρνητικό τρόπο την κυβέρνηση, διατηρώντας τη διψήφια ποσοστιαία διαφορά που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ
από τη
Κλείσιμο
Νέα Δημοκρατία, η οποία εμφανίζει μεν ελαφρά κάμψη, αλλά εξακολουθεί να κινείται σε ρότα αυτοδυναμίας. Στη νέα
δημοσκόπηση
της Marc που διενεργήθηκε για το «ΘΕΜΑ» το διάστημα 20-25 Οκτωβρίου, η αξιωματική αντιπολίτευση προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 10,4 εκατοστιαίες μονάδες, οι οποίες γίνονται 12 ή και 14 μετά την αναγωγή των αναποφάσιστων και εν γένει της αδιευκρίνιστης ψήφου που κινείται σε υψηλά επίπεδα και παρουσιάζει μικρές ανοδικές τάσεις. Η υπεροχή, ωστόσο, της Ν.Δ. τόσο στα ποσοτικά όσο και στα ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης δεν αφήνει περιθώρια για να βρουν πραγματικό έρεισμα οι ελπίδες των κυβερνώντων, καθώς τρεις στους τέσσερις που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν ότι η πορεία της κυβέρνησης δεν κινείται σε θετική τροχιά. Μάλιστα, αρνητική βαθμολογία βάζει στους κυβερνώντες και η πλειοψηφία (52,8%) όσων στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ.
Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 26,4% (-0,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα) και ο ΣΥΡΙΖΑ 16% (-0,5% σε σχέση με την προηγούμενη επίδοσή του). Στην τρίτη θέση περνάει η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 6,2% (+0,2%), υποσκελίζοντας τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ που ισοψηφούν στο 5,8% (παρουσιάζουν μικρή υποχώρηση της τάξης του 0,4% και του 0,2%, αντιστοίχως).  Ακολουθεί η Ενωση Κεντρώων με 2,6%, η οποία έχει ελπίδες να είναι το έκτο κόμμα που οριακά μπορεί να λάβει το εισιτήριο για να έχει παρουσία στην επόμενη κοινοβουλευτική σύνθεση. 

Δεν θέλουν πρόωρες κάλπες

Πέραν της πρόθεσης ψήφου, πάντως, η προφανής γαλάζια πλεονεκτική θέση αποτυπώνεται εναργώς και σε άλλα ευρήματα της έρευνας, όπως:

■ Πρώτον, η παράσταση νίκης, καθώς 7 στους 10 ερωτηθέντες προβλέπουν νίκη της Ν.Δ. και αρκετοί εξ αυτών (σε ποσοστό 28,5% επί του συνόλου τους) με μεγάλη διαφορά.

■ Δεύτερον, οι απαντήσεις στο ερώτημα για την κυβέρνηση που επιθυμούν οι πολίτες να προκύψει από τις επόμενες εκλογές, καθώς το 44,6% θέλει να έχει γαλάζιο χρώμα έναντι μόλις του 25,1% που θέλει παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στους κυβερνητικούς θώκους. Ενδιαφέρον, εξάλλου, παρουσιάζει ότι η πλειοψηφία δείχνει να προτιμά κυβερνήσεις συνεργασίας, με το 18,7% να θέλει να έχει κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και το 29,6% τη Νέα Δημοκρατία. Παρά ταύτα, πάντως, από άλλα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι στην κοινή γνώμη δεν επικρατεί ιδιαίτερος ενθουσιασμός για τη νίκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προεξοφλεί η πλειοψηφία των πολιτών. Για παράδειγμα, στο ερώτημα «αν η Ν.Δ. ήταν στην κυβέρνηση, πιστεύετε ότι τα πράγματα σήμερα θα ήταν…», μόνον το 30,9% πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερα, ενώ το 36,4% θεωρεί ότι θα ήταν περίπου τα ίδια και το 29,8% ότι θα ήταν χειρότερα.
Υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει, τέλος, να ερμηνευτεί και η αρνητική προαίρεση που φαίνεται να έχουν οι πολίτες στο ενδεχόμενο να στηθούν πρόωρες κάλπες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 55,7% των ερωτηθέντων απαντά ότι είναι καλύτερο για τη χώρα να ολοκληρωθεί η θητεία της σημερινής κυβέρνησης, έναντι του μειοψηφικού 37,2% που πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν εκλογές. Εχει ενδιαφέρον, μάλιστα, ότι κατά της προσφυγής στις κάλπες τάσσεται σχεδόν ένας στους τρεις ψηφοφόρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης (31,7%).              









Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης