Σκηνικό αντιπαράθεσης κυβέρνησης-Τρόικας

Σκηνικό αντιπαράθεσης κυβέρνησης-Τρόικας

Σαμαράς προς Ευρωπαίους: Δείξτε αλληλεγγύη, ο ελληνικός λαός έκανε τόσες θυσίες - Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το μεσημέρι ο πρωθυπουργός

Τέλος από την Ομόνοια ο Λεμονής
 Σκηνικό αντιπαράθεσης κυβέρνησης-Τρόικας
Σκηνικό αντιπαράθεσης με την Τρόικα στήνει η κυβέρνηση μετά τις δηλώσεις του κ. Άσμουσεν για δημοσιονομικό κενό το 2014 το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα και ενώ τελεί εν αναμονή του σχηματισμού κυβέρνησης στην Γερμανία προκειμένου να αρχίσει η ουσιαστική συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους.

Από την κυβέρνηση διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν νέα μέτρα, αν και προσθέτουν “οριζόντια μέτρα” αποκλείοντας περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και αφήνοντας ανοικτά για τη διαπραγμάτευση με το κλιμάκιο της Τρόικας τα διαρθρωτικά μέτρα. Ο κ. Σαμαράς από τις Βρυξέλλες που βρισκόταν χθες έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα -δεν υπάρχει ΕΕ χωρίς αλληλεγγύη είπε χαρακτηριστικά ενώ επικαλέστηκε και τις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Βαγγέλης Βενιζέλος από την πλευρά του έκανε λόγο για “ανεπίτρεπτη στάση των Ευρωπαίων εταίρων”.

Η απόρριψη από τον κ. Άσμουσεν της πρότασης Στουρνάρα για μετακύλιση των ομολόγων που λήγουν το 2014 δημιουργεί σκεπτικισμό στην κυβέρνηση καθώς αφήνει ανοικτή την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.

Κλείσιμο
Πάντως παρότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται για μία δύσκολη διαπραγμάτευση με την Τρόικα που μπορεί να διαρκέσει μέχρι το τέλος του χρόνου στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου διέρρεαν ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα και ότι υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων όπως έδειξε και η αύξηση των επιδομάτων για το πετρέλαιο θέρμανσης παρά την απόρριψη του αιτήματος για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Περισσότερο αισιόδοξη όμως είναι η κυβέρνηση για την συνολική ρύθμιση του δημοσίου χρέους θέμα για το οποίο η συζήτηση θα αρχίσει μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Γερμανία. Η κυβέρνηση προσδοκά μία μεγάλη επιμήκυνση έως 50 χρόνια της διάρκειας αποπληρωμής με παράλληλη μείωση των επιτοκίων και ρυθμίσεις ακόμη και για περίοδο χάριτος. Ευελπιστεί δε ότι η ρύθμιση αυτή θα έχει ολοκληρωθεί πριν από τις Ευρωεκλογές γεγονός που θα της επιτρέψει να αποφύγει την πανωλεθρία που θα άνοιγε δρόμο για απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις. Κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν εφόσον η συνολική ρύθμιση του δημοσίου χρέους είναι θετική και δικαιώσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να πάρει εκείνη την πρωτοβουλία εκλογών για να ανακόψει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και την γενικευμένη αμφισβήτηση.

Σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Euro-working group κ. Τόμας Βάισερ όπου θα συζητηθούν οι οικονομικές εξελίξεις και το θέμα του δημοσίου χρέους.

Στις 3.30 το μεσημέρι ο κ. Σαμαράς θα επισκεφθεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια τον οποίο και θα ενημερώσει για τα πρόσφατα ταξίδια του σε ΗΠΑ και Ισραήλ αλλά θα συζητηθούν και οι εσωτερικές εξελίξεις με την Χρυσή Αυγή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης