ΣΥΡΙΖΑ: Νέες αναταράξεις από το δάνειο Κασσελάκη - Μυστήριο με τους όρους του δανεισμού, αγωνία για τα κομματικά ΜΜΕ

ΣΥΡΙΖΑ: Νέες αναταράξεις από το δάνειο Κασσελάκη - Μυστήριο με τους όρους του δανεισμού, αγωνία για τα κομματικά ΜΜΕ

Για «αχρείαστη ένταση Χριστουγεννιάτικα» μιλούν κομματικά στελέχη - Αποστάσεις από το περιβάλλον Τσίπρα για την κατάσταση που έχουν φτάσει τα οικονομικά της Κουμουνδούρου

kasselakis23
Με τη φράση «νομίζαμε… ότι θα κάναμε Χριστούγεννα» υποδέχτηκαν αρκετά από τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία την είδηση της δανειοδότησης του κόμματος από τον «κουμπαρά» του προέδρου του, Στέφανου Κασσελάκη, καθώς αυτή τάραξε απότομα την εορταστική γαλήνη των τελευταίων ημερών.

Στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, αλλά και μακριά από τις πολιτικές υποχρεώσεις λόγω των αργιών, βουλευτές και κομματικά στελέχη έπιασαν από νωρίς χθες το μεσημέρι τα τηλέφωνα, όταν διαρροές της Κουμουνδούρου αποκάλυψαν τη σολομώντεια λύση που επελέγη τελικά, για την κάλυψη των άμεσων οικονομικών αναγκών, καθώς το κομματικό ταμείο είναι κατά πολύ μείον.

Νέος κύκλος εσωστρέφειας

Κλείνοντας τους λογαριασμούς του 2023, ο κ. Κασσελάκης φέρεται να προχώρησε σε προσωπικό δάνειο προς το κόμμα, καθώς τόσο οι «τρύπες», αλλά και οι επείγουσες υποχρεώσεις, όπως η καταβολή δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους στα κομματικά μέσα δεν μπορούσαν να περιμένουν το… 2024. Κάπως έτσι, λίγες ημέρες πριν τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές, ο ίδιος είχε δηλώσει πως «έχω καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες» για να καλυφθούν οι οικονομικές υποχρεώσεις στο Κόκκινο και δη το δώρο Χριστουγέννων, κίνηση που έφερε «στα κόκκινα» τις εσωκομματικές ισορροπίες. Και αυτό, όχι αναγκαστικά γιατί η λύση της απευθείας δανειοδότησης του Προέδρου προς το κόμμα δεν έλυνε το άμεσο πρόβλημα, αλλά γιατί βέλη εκτοξεύτηκαν ταυτόχρονα προς τους πρώην Γραμματείς του κόμματος, Πάνο Σκουρλέτη και Δημήτρη Τζανακόπουλο, ως υπαίτιους της αδυναμίας να εξορθολογήσουν επί των ημερών τους τα οικονομικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή επί των ημερών του… Αλέξη Τσίπρα.

Τις επόμενες ώρες, κορυφαία στελέχη παραμέρισαν τραπέζια και καλέσματα, διαισθανόμενα πως επίκειται νέος κύκλος εσωστρέφειας, όταν αρκετά εξ’ αυτών συνομολογούσαν πως επρόκειτο για μια «αχρείαστη ένταση Χριστουγεννιάτικα». Το γεγονός, μάλιστα, ότι το τελευταίο διάστημα καταβλήθηκε «μεγάλη προσπάθεια, για να πέσουν οι τόνοι» προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη δυσφορία σε στελέχη της παλιάς φρουράς, που εξηγούσαν ως «ακατανόητη όλη αυτή τη δημοσιότητα» πέριξ των οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Με τα πνεύματα να οξύνονται και όχι από τα οινοπνεύματα των γιορτών, βαθιά ενοχλημένοι από τα όσα μεταδιδόταν χθες, εμφανίστηκαν οι δύο πρώην Γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Πάνος Σκουρλέτης και Δημήτρης Τζανακόπουλος. Από το περιβάλλον του κ. Σκουρλέτη υπογραμμίστηκε με νόημα πως κατά τη θητεία του ως Γραμματέας του κόμματος μηδενίστηκε το χρέος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην Εθνική Τράπεζα, που εκκρεμούσε μέχρι εκείνο το χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με τον αείμνηστο, Μίμη Δαρειώτη, που είχε την ευθύνη επί των οικονομικών του κόμματος, ο κ. Σκουρλέτης το 2019 διέθεσε το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής επιχορήγησης, προπληρώνοντας τις εναπομείνασες δόσεις του δανείου του κόμματος στη συγκεκριμένη τράπεζα, με αποτέλεσμα αυτό να μηδενιστεί. Επιπλέον, την περίοδο που ο κ. Σκουρλέτης διετέλεσε Γραμματέας του κόμματος, υπήρξε μείωση κατά 40% στο μισθολόγιο των ατόμων που μισθοδοτούνταν από το κόμμα, εξορθολογίζοντας ακόμη περισσότερο το κομματικό ταμείο.

Αντίστοιχα, από το περιβάλλον του Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος διετέλεσε και εκείνος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ για ένα χρόνο και πέντε μήνες, επισημάνθηκε σε έντονο τόνο ότι όταν εκείνος παρέδωσε το κόμμα δεν χρωστούσε ούτε ένα ευρώ, με τις ίδιες πηγές να χαρακτηρίζουν τις διαρροές από το περιβάλλον Κασσελάκη περισσότερο ως μομφή στο πρόσωπο του ίδιου του κ. Τσίπρα. Και αυτό γιατί, όπως ανέφεραν με νόημα, οι γραμματείς δεν έχουν καμία ευθύνη για τα οικονομικά του κόμματος.

Ο απολογισμός Τσίπρα

Μένοντας μακριά από κάθε σχετική συζήτηση, ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται για τις ημέρες των γιορτών στη Βιέννη, έχοντας αφήσει όλο το χώρο στον διάδοχό του να αναπτύξει το σχέδιό του, μαζί με ένα τακτοποιημένο ταμείο.

Το πρόβλημα, άλλωστε, έγκειται στην μετά Τσίπρα εποχή, όπως παρατηρούσαν κύκλοι προσκείμενοι στον πρώην Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αντικειμενικά η κρατική χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει περικοπεί περίπου κατά 40% λόγω του εκλογικού αποτελέσματος προσεγγίζοντας περίπου τα 4 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που το κόμμα μετρά πλέον 36 βουλευτές από τους 86 που είχε στην περασμένη κοινοβουλευτική περίοδο, χάνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από την παρακράτησή στη βουλευτική τους αποζημίωση.

Ετοιμάζοντας το κόμμα για παν ενδεχόμενο, ο κ. Τσίπρας είχε φροντίσει ήδη κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο να μηδενιστούν οι όποιες οφειλές, αλλά και οι υποχρεώσεις του κόμματος προς τις τράπεζες, ενώ είχε επιχειρήσει να υλοποιήσει ένα master plan με σκοπό την εξυγίανση των κομματικών μέσων. Παρά την πρόληψη, ωστόσο, η θεραπεία του προβλήματος στην νέα εποχή δεν κατέστη δυνατή, καθώς η περικοπή της κρατικής επιχορήγησης ανέτρεψε τα δεδομένα, μολονότι η αδυναμία πληρωμών στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν υπήρξε ποτέ στον ορίζοντα επί Προεδρίας Τσίπρα, όπως τονίζεται.

Κλείσιμο
Η διαυγής εικόνα επί των οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποτέλεσε, παράλληλα, δεδομένο που συχνά επικαλούνταν ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αντιπαραβάλλοντας τη διαχείριση στο κόμμα του με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ η οικονομική κατάσταση του κόμματος, όπως και τα όποια σχέδια εξυγίανσης απασχολούσαν από καιρού εις καιρόν τις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες κατέληγαν εξαιτίας αυτής της ατζέντας ενίοτε θυελλώδεις. Υπό αυτό το πρίσμα, όταν ο Αλέξης Τσίπρας «παραμέρισε», οι οικονομικές υποχρεώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχαν εξ΄ολοκλήρου ρυθμιστεί και δεν υπήρχαν ατασθαλίες οικονομικής φύσεως, κατά τις ίδιες πηγές.

«Αμερικάνικη λύση»

Την ίδια ώρα, μολονότι η Κουμουνδούρου δεν επιβεβαιώνει το ακριβές ποσό που ο κ. Κασσελάκης διέθεσε υπό μορφή δανείου προς την αξιωματική αντιπολίτευση, η νέα αυτή συνθήκη προβλημάτισε αρκετά από τα κορυφαία στελέχη ως προς τα πολιτικά αποτελέσματα που δύναται να παράγει. Καθώς πρόκειται για δανειακή σύμβαση, εκτός από τα ονοματεπώνυμα των συμβαλλόμενων, οι όροι του κομματικού «μνημονίου», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά χθες αρκετά στελέχη, μένει να αποκρυσταλλωθούν στο εξής, όταν η ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε ποσοστά που να επαυξάνουν την κρατική χρηματοδότησή του στο μέλλον δεν φαντάζει ρεαλιστική.

Σε αυτήν την προοπτική, η λύση του δανείου Κασσελάκη έλυσε μεν τα χέρια της Κουμουνδούρου, αλλά δεν έπαψε να φαντάζει «πολύ αμερικάνικη για την παράδοσή μας», όπως παρατηρούσαν άλλα στελέχη, που στάθηκαν στην ιδιότητα του νέου Προέδρου ως χρηματοδότη του κόμματος. Στη λογική αυτή, ανακινήθηκε και η εσωκομματική συζήτηση για εκείνους τους βουλευτές που «δεν είναι ταμειακώς εντάξει», δεν έχουν δηλαδή καταβάλλει το ποσό της παρακράτησης προς το κόμμα, εδώ και αρκετά χρόνια.

Ξαφνικός θάνατος;

Πέρα από την πολιτική διάσταση, οι χθεσινές αποκαλύψεις πρόσθεσαν άλλη μια ψηφίδα στο ψηφιδωτό της ανασφάλειας που βιώνουν οι εργαζόμενοι στο κόμμα και τα ΜΜΕ του, καθώς στην περίπτωση των τελευταίων το δώρο Χριστουγέννων καταβλήθηκε εγκαίρως, αλλά για την «Αυγή» εκκρεμεί ο μισθός του Δεκεμβρίου. Μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας χθες, κατέστη γνωστό πως οι εργαζόμενοι της εφημερίδας θα λάβουν τον μισθό τους μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, με την Κουμουνδούρου να αναμένει την τελευταία δόση της κρατικής επιχορήγησης, η οποία καθυστέρησε.

Το παγόβουνο, όμως, είναι μπροστά, με δεδομένο ότι από την Πρωτοχρονιά οι εισροές προς το κόμμα αλλάζουν ραγδαία, με τους εργαζόμενους στην Κουμουνδούρου και τον επικοινωνιακό μηχανισμό της να αναγιγνώσκουν τις εξελίξεις ως «προάγγελο των όσων τυχόν επακολουθήσουν», στην πιθανότητα εξορθολογισμού του κόμματος. Ήδη, οι νέοι ένοικοι της Κουμουνδούρου είχαν εκκινήσει διαβουλεύσεις με εργαζόμενους μετά τη διάσπαση, βολιδοσκοπώντας κατά ασφαλείς πληροφορίες τις σχετικές διαθέσεις, δηλαδή το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν, χωρίς περαιτέρω απαιτήσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μέρος των εργαζόμενων αξίωσε αποζημιώσεις σε περίπτωση αποχώρησης, το ποσό για τις οποίες δεν φαίνεται εύκολο να συγκεντρωθεί, με τα σαφώς μειωμένα έσοδα.

Σε αντίθεση, πάντως, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη που αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα στις 7 Γενάρη, μετά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και ακολούθως στο Φανάρι για τα Φώτα, το κλίμα μεταξύ των εργαζόμενων και των κομματικών στελεχών έχει βαρύνει κατά πολύ τις τελευταίες ώρες, απέχοντας κατά πολύ από το κλίμα των Χριστουγέννων.

Ειδήσεις σήμερα:

Οπαδική βία: Τρεις οι νεκροί σε δύο χρόνια - Θρήνος για τον αστυνομικό, «σφίγγει ο κλοιός» για τους χούλιγκαν του Ρέντη

Νέα Σμύρνη: Ο 18χρονος που σκότωσε με ψαλίδι τον αδελφό του είχε απασχολήσει τις Αρχές για ληστεία

Μπουσέ Τερίμ: Σχεδιάστρια μόδας και διάσημη YouTuber η κόρη του νέου προπονητή του Παναθηναϊκού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης