Οπαδική βία: Τρεις οι νεκροί σε δύο χρόνια - Θρήνος για τον αστυνομικό, «σφίγγει ο κλοιός» για τους χούλιγκαν του Ρέντη

Οπαδική βία: Τρεις οι νεκροί σε δύο χρόνια - Θρήνος για τον αστυνομικό, «σφίγγει ο κλοιός» για τους χούλιγκαν του Ρέντη

Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες και οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών και των υποκινητών - Αλλάζει το κατηγορητήριο για τον 18χρονο που πέταξε τη ναυτική φωτοβολίδα

opadiki-via-arthrou
Αλκης Καμπανός, Μιχάλης Κατσουρής και Γιώργος Λυγγερίδης. Στη μακρά λίστα των των θυμάτων της οπαδικής βίας προστέθηκε από σήμερα το όνομα του 31χρονου αστυνομικού που χτυπήθηκε από ναυτική φωτοβολίδα στον μηρό έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη.

Ο Γιώργος Λυγγερίδης που χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια επεισοδίων, στο περιθώριο αγώνα βόλεϊ, δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή μετά από 20 ημέρες σκληρής μάχης που έδωσε διασωληνωμένος στην εντατική του Γενικού Κρατικού Νικαίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο άτυχος αστυνομικός είχε υποβληθεί σε ακρωτηριασμό του ποδιού του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου: «Κατόπιν ενημέρωσης των θεραπόντων ιατρών, ο ασθενής αστυνομικός που νοσηλευόταν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας έπειτα από τον σοβαρό τραυματισμό του στην περιοχή του Ρέντη, κατέληξε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σήμερα Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου και ώρα 12.34 μ.μ».

Κλείσιμο
Για την τραγική εξέλιξη της υπόθεσης ενημερώθηκαν ήδη οι δικαστικές αρχές προκειμένου να διαμορφωθεί το κατηγορητήριο για τον 18χρονο που έχει προφυλακιστεί με την κατηγορία της απόπειρας δολοφονίας.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες για την ταυτοποίηση και των άλλων εμπλεκομένων στα επεισόδια προκειμένου να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης για τα πρωτοφανή επεισόδια που οδήγησαν την Πολιτεία στη λήψη αυστηρών μέτρων για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας όπως η διεξαγωγή αγώνων ποδοσφαίρου κεκλεισμένων των θυρών, μια λέσχη ανά έμβλημα, ηλεκτρονικό εισιτήριο, κάμερες κ.ο.κ.

Η είδηση για τον θάνατο του Γιώργου Λυγγερίδη προκάλεσε θλίψη στους κόλπους της ΕΛΑΣ και νέο κύκλο αντιδράσεων για την οπαδική βία που έχει προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Οικονόμου, κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στην Ελληνική Αστυνομία, από σήμερα 27 έως και τις 29 Δεκεμβρίου 2023. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στις 13:30 στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου και ο ενταφιασμός του θα πραγματοποιηθεί στο κοιμητήριο του Ιερού Ναού Αναστάσεως του Κυρίου, στη Θέρμη.

Η συγκλονιστική μαρτυρία του διμοιρίτη: «Παρακαλούσε να βγάλουμε τη φωτοβολίδα»

Τα όσα είχαν συμβεί το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου στου Ρέντη και οδήγησαν στον θανάσιμο τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού έχει περιγράψει με συγκλονιστικό τρόπο ο διμοιρίτης του Γιώργου Λυγγερίδη.

Ο αστυνομικός είχε περιγράψει λεπτό προς λεπτό πώς συνέβησαν τα γεγονότα, πώς απομόνωσαν τον άτυχο αστυνομικό από το «πεδίο των μαχών» παρέχοντάς του τις πρώτες βοήθειες, καθώς η περιοχή είχε μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη δεύτερη επίθεση που ακολούθησε, μετά τη ναυτική φωτοβολίδα, η οποία επιδείνωσε την κατάσταση.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cxnfsk53pbqp)

«Βλέπαμε την ανάφλεξη στο πόδι του, της ναυτικής φωτοβολίδας, πώς τη ζούσε. Ήταν αξιοπρεπέστατος, ούτε ούρλιαζε, ούτε φώναζε, ούτε τίποτα, μόνο παρακαλούσε να βγάλουμε από πάνω του αυτό το υλικό. Ήρθε πιο ψύχραιμος συνάδελφος, αμέσως με το γάντι που είχε το αντίστοιχο, τράβηξε τα 3/4 της φωτοβολίδας. Έμεινε όμως ένα μέρος μέσα. Αμέσως προσπάθησα με το γάντι το δικό μου να το βγάλω, αλλά έβγαζα μόνο αίμα πάνω στην πληγή», ανέφερε αρχικά.

«Αφού είχε δεχθεί την φωτοβολίδα τη ναυτική, προτιμήσαμε να τον βάλουμε στο έδαφος για να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Αφού τον βάζουμε, ήρθε και η εκρηκτική μολότοφ στο δεξί πόδι, όπου αυτή μας έλουσε όλους όσοι ήμασταν εκεί. Και εκεί, λοιπόν, ο συνάδελφος έπαθε εσωτερική αιμορραγία».

DNA και ίχνη από πυρίτιδα σε πάνω από 30 άτομα

Οπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ» από καλά ενημερωμένες πηγές, οι ερευνητές της ΕΛ.ΑΣ. που χειρίζονται την υπόθεση έχουν στα χέρια τους στοιχεία, μαρτυρίες και καταθέσεις που δείχνουν πως πίσω από την επίθεση που έγινε εκείνο το βράδυ στους αστυνομικούς βρίσκεται οργανωμένη ομάδα που λειτουργεί στα πρότυπα εγκληματικής οργάνωσης με «αρχηγούς», «υπαρχηγούς» και «στρατιώτες».

Η χαρτογράφηση της ομάδας κρούσης έχει σχεδόν τελειώσει και η δικογραφία που πρόκειται να σχηματιστεί στις αρχές του νέου έτους θα είναι ογκωδέστατη καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει περισσότερα από 40 άτομα.

Οπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της έρευνας για το δέσιμο της εγκληματικής οργάνωσης είχαν τα τεστ ανίχνευσης πυρίτιδας στα οποία υπεβλήθησαν οι οπαδοί που βρίσκονταν στο γήπεδο, καθώς για δεκάδες από αυτούς -ίσως και περισσότερους από 30- βγήκαν θετικά. Κάτι που σημαίνει πως εκείνο το βράδυ συμμετείχαν στα επεισόδια και, όπως λένε οι γνωρίζοντες τα πράγματα, θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

«Τα τεστ πυρίτιδας που έγιναν σε δεκάδες οπαδούς βγήκαν θετικά. Πρόκειται για άτομα τα οποία φαίνονται να βρίσκονται μέσα στο γήπεδο και λίγο πριν ξεσπάσουν τα επεισόδια να βγαίνουν έξω από αυτό. Οπως αποδεικνύεται από τα εν λόγω τεστ, κρατούσαν είτε κροτίδες, είτε φωτοβολίδες, είτε κάτι άλλο που περιέχει πυρίτιδα και ως εκ τούτου συμμετείχαν στα επεισόδια. Οποιος έχει ταυτοποιηθεί ότι βρισκόταν στο γήπεδο και βγαίνει θετικός στο τεστ θα εξετάζεται ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης», σημείωσαν χαρακτηριστικά γνώστες της υπόθεσης.

Ξέρουν τους ενορχηστρωτές

Οσον αφορά τους ενορχηστρωτές της επίθεσης, αυτούς δηλαδή που οργάνωσαν την επίθεση και φρόντισαν για το πολεμικό υλικό, πληροφορίες αναφέρουν πως στο κάδρο έχουν μπει τουλάχιστον τρία πρόσωπα, γνωστά στις Αρχές για παρόμοια θέματα, τα οποία φέρεται να δρουν στα δυτικά προάστια της Αττικής.

Τα πρόσωπα αυτά φέρεται να είχαν τον ρόλο καθοδηγητή, κάτι που μένει να πιστοποιηθεί και μέσω των τηλεφωνικών συνομιλιών αλλά και μέσω αποτυπωμάτων και DNA. Παράλληλα, στο στόχαστρο έχουν μπει και συγκεκριμένοι σύνδεσμοι, για τους οποίους εξετάζεται αν λειτούργησαν ως μέσο καλέσματος σε οπαδούς για την επίθεση που είχε προγραμματιστεί.

«Εχει αρχίσει να προκύπτει ο ρόλος συγκεκριμένων προσώπων για την επίθεση που έγινε στους αστυνομικούς. Πρόκειται για ομάδα που λειτουργεί στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης. Οι αρχηγοί έδωσαν την εντολή στους “από κάτω” τους και έτσι φτάσαμε στα επεισόδια που οδήγησαν στον θανάσιμο τραυματισμό του νεαρού αστυνομικού», ανέφεραν πηγές με γνώση της υπόθεσης.

Το αίτημα του 18χρονου

Παράλληλα, υπό εξέταση βρίσκεται το δεύτερο αίτημα του 18χρονου κατηγορούμενου προκειμένου να ενταχθεί σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα ως προς το σκέλος εκείνο που είναι ακόμη ανοικτό στην αστυνομική προανάκριση.Ο 18χρονος, παρόλο που είναι κατηγορούμενος και ως εκ τούτου η ταυτότητά του είναι γνωστή, εκφράζει φόβους για τη ζωή του και ζήτησε να ενταχθεί στο εν λόγω πρόγραμμα προκειμένου να υπάρξουν νέα στοιχεία για την υπόθεση και η έρευνα να εξελιχθεί. Το πρώτο αίτημα του 18χρονου το απέρριψε η ανακρίτρια Πειραιά, καθώς έχει καταστεί ήδη κατηγορούμενος και δεν μπορεί παράλληλα να έχει και την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Ετσι υπέβαλε εκ νέου αίτημα ζητώντας να καταστεί προστατευόμενος μάρτυρας ως προς το δεύτερο σκέλος της υπόθεσης που εκκρεμεί, κάτι που αναμένεται να κριθεί τις επόμενες ημέρες.

Επίσης, ανάλογο αίτημα να ενταχθούν σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα έχουν υποβάλει τρία ακόμα εμπλεκόμενα άτομα στην υπόθεση. Εφόσον τεθούν σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων τόσο ο 18χρονος όσο και οι άλλοι τρεις εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, τότε ξεκινάει η συνεργασία τους με τις Αρχές.

Μητσοτάκης: Ζήτημα τιμής για την Πολιτεία η τιμωρία των δολοφόνων και το ξερίζωμα της βίας

Τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του 31χρονου αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, ο οποίος κατέληξε μετά τον σοβαρό τραυματισμό του στα επεισόδια του Ρέντη, εξέφρασε με ανάρτησή του στο Facebook ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Στέκομαι με σεβασμό μπροστά στη θυσία του, την ώρα του καθήκοντος» ανέφερε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας πως «η τιμωρία των δολοφόνων του Ρέντη και το ξερίζωμα της βίας αποτελούν, πλέον, ζήτημα τιμής για την Πολιτεία και την κοινωνία».

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον αδικοχαμένο αστυνομικό:

«Με οδύνη η Ελλάδα υποκλίνεται στην απώλεια του ήρωα αστυνομικού μας Γιώργου Λυγγερίδη. Στέκομαι με σεβασμό μπροστά στη θυσία του, την ώρα του καθήκοντος. Αλλά και στην άνιση μάχη που έδωσε, επί μέρες, μετά την άνανδρη επίθεση εναντίον του.

Η τιμωρία των δολοφόνων του Ρέντη και το ξερίζωμα της βίας αποτελούν, πλέον, ζήτημα τιμής για την Πολιτεία και την κοινωνία. Μία ιερή πρόκληση στη μνήμη του Γιώργου στην οποία θα απαντήσουμε ενωμένοι. Με ισχύ, δικαιοσύνη και συνέπεια.

Στους οικείους, τους φίλους και τους συναδέλφους του παλληκαριού με το εθνόσημο απευθύνω ειλικρινή συλλυπητήρια από τα βάθη της καρδιάς μου».

mitsotakis_rentis


Oικονόμου: Θα βρεθούν αυτοί που οργάνωσαν και συντόνισαν την εγκληματική επίθεση

Τη δέσμευσή του ότι η διερεύνηση της δολοφονίας του 31χρονου αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, που είχε τραυματιστεί στις 7 Δεκεμβρίου από ναυτική φωτοβολίδα στα επεισόδια με χούλιγκαν στου Ρέντη και άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας όπου νοσηλευόταν, θα συνεχιστεί μέχρι να βρεθούν αυτοί που οργάνωσαν και συντόνισαν την εγκληματική επίθεση, εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου απηύθυνε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του νεαρού αστυνομικού, στους συναδέλφους του και σε ολόκληρο το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, επισήμανε ότι «η σύλληψη όλων των εμπλεκομένων στη δολοφονία του αστυνομικού, σε κάθε επίπεδο, είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη του» και τόνισε την ανάγκη κοινωνικής συστράτευσης και μηδενικής ανοχής απέναντι στη βία, καθώς και «να μην υπάρχει κανείς που θα στηρίζει και θα σιγοντάρει τη βία: ηθικά, ιδεολογικά ή έμπρακτα».

Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού είναι η ακόλουθη:

«Δυστυχώς, ο Γιώργος Λυγγερίδης δεν είναι πια μαζί μας. Το δολοφονικό χτύπημα στάθηκε τελικά μοιραίο, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των συναδέλφων του, στον τόπο του συμβάντος, και των ιατρών και νοσηλευτών του νοσοκομείου. Ο Γιώργος πάλεψε ηρωικά στην εντατική, επί πολλές ημέρες, αλλά δεν άντεξε. Η σύλληψη όλων των εμπλεκομένων στη δολοφονία του, σε κάθε επίπεδο, είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη του και η οφειλόμενη ανταπόκριση στο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για δικαιοσύνη.

Ειλικρινά συλλυπητήρια στους οικείους του αδικοχαμένου Γιώργου, που θρηνούν το παλικάρι τους. Ειλικρινά συλλυπητήρια, επίσης, σε όλες και όλους τους συναδέλφους του Γιώργου, που είναι συντετριμμένοι, όπως είναι και σύσσωμη η κοινωνία μας.

Για να σπάσει ο κύκλος του αίματος, ο οποίος πληγώνει βαριά τόσο την ΕΛΑΣ όσο και την ελληνική κοινωνία, χρειάζεται, πέρα από αστυνομικά και δικονομικά μέτρα, μια αρραγής κοινωνική συμμαχία απέναντι στη βία. Όλοι, χωρίς καμία εξαίρεση, να δείχνουμε μηδενική ανοχή σε κάθε εκδήλωση βίας: στα σχολεία, στις οικογένειες, στο δρόμο, στις πλατείες, στα γήπεδα, σε χώρους διασκέδασης και δουλειάς. Να μην υπάρχει κανείς που θα στηρίζει και θα σιγοντάρει τη βία: ηθικά, ιδεολογικά ή έμπρακτα. Η διερεύνηση της δολοφονίας του Γιώργου θα συνεχιστεί μέχρι να φτάσουμε σε εκείνους που οργάνωσαν, συντόνισαν και εξόπλισαν όλους όσους συμμετείχαν στην εγκληματική επίθεση που οδήγησε στο θάνατό του».

Κασσελάκης: Έδωσε γενναία μάχη για τη ζωή

Στον θάνατο του 31χρονου αστυνομικού που είχε τραυματιστεί από ναυτική φωτοβολίδα στις 7 Δεκεμβρίου σε επεισόδια έξω από το αθλητικό κέντρο στον Ρέντη, αναφέρεται με ανάρτηση στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Ο 31χρονος Γιώργος, αστυνομικός, θύμα της τυφλής οπαδικής βίας, έδωσε γενναία μάχη για τη ζωή. Τον είχα επισκεφθεί στο νοσοκομείο, ελπίζαμε τότε όλοι σε ένα θαύμα. Δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Εκφράζω τη βαθιά μου λύπη και τη συμπαράστασή μου στην οικογένειά του».

Ανδρουλάκης: Να δώσουμε επιτέλους τέλος στις εγκληματικές πράξεις

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, εξέφρασε ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του για τον θάνατο του αστυνομικού που χτυπήθηκε από φωτοβολίδα σε επεισόδια έξω από αθλητικό κέντρο στον Ρέντη.

«Ο Γιώργος Λυγγερίδης πάλεψε γενναία μετά την αποτρόπαια δολοφονική επίθεση, που δέχτηκε εν ώρα καθήκοντος. Ο θάνατος του μας συγκινεί βαθύτατα και αποτελεί χρέος όλων μας να δώσουμε επιτέλους τέλος στις εγκληματικές πράξεις, που αμαυρώνουν τον αθλητισμό», ανέφερε σε δήλωση του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ειδήσεις σήμερα:

Πέθανε ο αστυνομικός που χτυπήθηκε από φωτοβολίδα στα επεισόδια στου Ρέντη

Βασίλης Καρράς: Οικονομόπουλος, Βέρτης, Πάολα και Ρέμος στην ταφή του μεγάλου τραγουδιστή - Οι επώνυμοι που δίνουν το «παρών» στην Καβάλα

Νέα Σμύρνη: Ο καβγάς, οι μπουνιές και το κυνηγητό πριν ο 18χρονος καρφώσει το ψαλίδι στο στήθος του 16χρονου αδερφού του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης