Εκλογές 2023 - Τσίπρας: Από το φλερτ με την παραίτηση, στον χρησμό για τα επόμενα βήματα

Εκλογές 2023 - Τσίπρας: Από το φλερτ με την παραίτηση, στον χρησμό για τα επόμενα βήματα

Αναγνώρισε αστοχίες στην προεκλογική εκστρατεία: «Δείξαμε εικόνα Βαβυλωνίας»  - «Το πολιτικό σύστημα δεν είναι ώριμο για την απλή αναλογική, στην ανωριμότητα αυτή το ακολούθησε και η πλειοψηφία των πολιτών»

tsipras_star_xr
«Δεν λιποτακτώ. Ούτε χθες ούτε σήμερα ούτε αύριο θα το κάνω. Θα είμαι παρών». Με αυτή τη φράση έκλεισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας την πιο προσωπική του παρέμβαση, περιγράφοντας για πρώτη φορά μετά την συντριπτική ήττα του τις «οδυνηρές» στιγμές της εκλογικής βραδιάς της 21ης Μαΐου για τον ίδιο και το κόμμα του. Σε εξομολογητικό τόνο, «δεν θα κρυφτώ, δεν ξέρω ποια είναι η εντύπωσή σας για τους ανθρώπους που συμμετέχουν στην πολιτική, εγώ τουλάχιστον συμμετέχω στην πολιτική αλλά δεν είμαι μηχανή, είμαι άνθρωπος, έχω συναισθήματα. Αυτό που σκέφτηκα ήταν η παραίτηση. Ήταν το πρώτο συναίσθημα και δεν είναι και φευγαλέο, ήταν κάτι που με βασάνισε αρκετές ώρες και μέρες», αποκάλυψε ο κ. Τσίπρας, για να ακολουθήσει τελικά την οδό της ανασυγκρότησης.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cszsub3uucox)

«Όταν όμως ξεπέρασα το σοκ, συνειδητοποίησα ότι το μόνο που δεν έχω δικαίωμα να κάνω είναι να λιποτακτήσω», όπως είπε, προσθέτοντας «αυτό το οποίο υπερίσχυσε, είναι να σταθούμε ξανά στα πόδια μας, να ανασυγκροτηθούμε και να δώσουμε μια νέα μάχη. Διότι μπροστά μας δεν έχουμε έναν επαναληπτικό αγώνα, το σκορ της προηγούμενης κάλπης δεν θα βρεθεί στις επόμενες κάλπες».

Μάλιστα, περιέγραψε την προσπάθειά του με αυτή του άλτη, λέγοντας πως η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση «δεν είναι επαναληπτικός αγώνας, αλλά είναι η δεύτερη προσπάθεια ενός άλτη που έβαλε ψηλά τον πήχη, πέρασε από κάτω και τώρα πρέπει να συμμαζέψει την ψυχολογία του, να δει τα λάθη του, να δει την περπατησιά του για να έχει στη δεύτερη προσπάθεια το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, να περάσει τον πήχη».
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cszss2b9q4hl)

Τα αίτια

Από το δημόσιο «απολογισμό» του κ. Τσίπρα απέναντι στο εκλογικό αποτέλεσμα δεν έλειψαν και αναφορές στα αίτια της ήττας, στα οποία τοποθέτησε την «εικόνα Βαβυλωνίας» και τον «στρατηγικό εγκλωβισμό» του κόμματός του.

«Ψάχνουμε να βρούμε τα αίτια του αποτελέσματος σ’ εμάς. Στον τρόπο που διαδώσαμε το μήνυμά μας, στον τρόπο που επικοινωνήσαμε το μήνυμά μας, στην, πολλές φορές, εικόνα Βαβυλωνίας που εξέπεμπαν άστοχες δηλώσεις στελεχών μας, στην εικόνα μας και στον στρατηγικό εγκλωβισμό μας σ’ ένα όραμα δικό μας που ήταν και είναι η απλή αναλογική, που όμως το πολιτικό σύστημα δεν ήταν, όπως απεδείχθη, ώριμο να αποδεχθεί» παρατήρησε, για να συμπληρώσει πως «και ήταν στρατηγικός εγκλωβισμός, διότι την ίδια ώρα που εμείς μιλούσαμε για την ανάγκη συνεργασιών, προγραμματικών συγκλίσεων για να πάει η χώρα μπροστά, δεν βρίσκαμε ανταπόκριση από κανέναν άλλον».

Κλείσιμο
«Είχε να κάνει με το τσουνάμι των τελευταίων ημερών που διαμορφώθηκε, καθώς ο αντίπαλος κατάφερε να επιβάλλει την ατζέντα του φόβου και την ατζέντα της συζήτησης σε σχέση με το παρελθόν, το πολύ μακρινό παρελθόν, του 2015, τις ημέρες της κρίσης και όχι με βάση τα όσα συνέβησαν από το 2019 έως το 2023», εκτίμησε ο ίδιος και συνέχισε, λέγοντας πως «οι πολίτες πήγαν στην κάλπη συζητώντας την παραπληροφόρηση, ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ερχόταν να αυξήσει τις εισφορές».

Κόκκινες κάρτες

Χωρίς να κρύψει, ωστόσο, για το εκλογικό αποτέλεσμα πως «ήταν ένα σοκ. Ένα σοκ το οποίο μας δημιούργησε πολύ μεγάλα συναισθήματα θλίψης και απογοήτευσης. Δεν το περιμέναμε», ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τραβώντας μια διαχωριστική γραμμή απέναντι σε «άστοχες» δηλώσεις στελεχών του. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το πολιτικό κόστος των δηλώσεων των κ. Κατρούγκαλου και Φωτίου, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «άστοχες» δηλώσεις, ενώ απαντώντας για την τοποθέτηση του κ. Ξυδάκη για το «Σύνδρομο της Στοκχόλμης», ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σχολίασε πως «το άκουσα με πολύ μεγάλη δυσφορία. Διότι είναι πολύ μεγάλο λάθος, ιδίως από προοδευτικούς ανθρώπους, να ομνύουμε στη δύναμη του λαού και στην αξία της λαϊκής βούλησης, αλλά όταν δεν μας αρέσει αυτή η λαϊκή βούληση, να κατηγορούμε τον λαό». «Νομίζω ότι πρέπει να ψάξουμε τις ευθύνες σ’ εμάς και να διορθώσουμε τα λάθη μας εμείς και όχι να κατηγορούμε τον λαό» και δεν διέψευσε το «σιωπητήριο» σε ορισμένα στελέχη, με την αίρεση ότι πρόκειται για έκτακτο -και προεκλογικό- μέτρο.

Με το βλέμμα στραμμένο στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τόνισε πως για το κόμμα του «είναι κρίσιμο διότι αν επαναληφθούν αυτοί οι συσχετισμοί στην κρίσιμη τελική κάλπη, γιατί αυτή είναι η κρίσιμη κάλπη που θα δώσει η κυβέρνηση, θα έχουμε μια αναντιστοιχία σε ό,τι αφορά και τη δημοκρατική λειτουργία αλλά κυρίως μια ανεξέλεγκτη κυβέρνηση, που θα επιβάλλει μια ατζέντα που ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται», τη στιγμή που περιέγραψε τα προβλήματα ως παρόντα, εγκαλώντας την κυβέρνηση για την ματαίωση των ενδοσχολικών εξετάσεων, τη διακοπή της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και για το εργατικό ατύχημα στο Πέραμα.

Διπλή απάντηση

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πολλές φορές πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που έχει εναλλακτικό σχέδιο και πρόγραμμα εξουσίας απ’ αυτό το οποίο έχει η Νέα Δημοκρατία» απευθυνόμενος σε δύο αποδέκτες ταυτόχρονα. Αφενός στο κυβερνητικό στρατόπεδο, κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για επίδειξη «αλαζονείας» και αφετέρου προς τη Χαριλάου Τρικούπη, διαμηνύοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παραμένει ακλόνητος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά τον καθημερινό πια ανταγωνισμό με το ΠΑΣΟΚ. Για το τελευταίο, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως «δεν έχω κανένα λόγο να ανταγωνιστώ το ΠΑΣΟΚ».

Αντίθετα, «το ΠΑΣΟΚ είχε μια ευκαιρία, όταν απλώναμε το χέρι της συνεργασίας. Και αυτό αντί να ανοίξει τη συζήτηση, έκανε μονομέτωπο αλλά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν με απασχολεί το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ» γνωστοποίησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Και συνέχισε, λέγοντας πως «με απασχολεί η Δεξιά πολιτική, με απασχολεί ο βασικός πολιτικός μου αντίπαλος που είναι ο κ. Μητσοτάκης και η πολιτική του, μια νεοφιλελεύθερη συντηρητική πολιτική που, κατά την άποψή μου, είναι πάρα πολύ επιζήμια για την κοινωνία».

Κατά τον ίδιο, από τα 5 κόμματα της Βουλής, δεδομένου ότι το ΚΚΕ δεν ενδιαφέρεται και το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται μονάχα να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ, η μόνη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και εξουσίας είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα ουσιαστικά αυτές οι δυο προτάσεις ανταγωνίζονται σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, που όλοι γνωρίζουμε, ακριβώς επειδή δεν είναι αναμέτρηση της απλής αναλογικής, ότι είναι η αναμέτρηση που θα δώσει την αυριανή κυβέρνηση» επισήμανε με νόημα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, παίρνοντας θέση στο τελικό «ρινγκ» για τον τελικό εκλογικό γύρο, μέχρι το νοκ άουτ.

Χρησμοί και μηνύματα

Παράλληλα, όμως, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας έστειλε κατά τη χθεσινή του συνέντευξη και αρκετά μηνύματα, με εσωκομματικούς και μη αποδέκτες, εκκινώντας από την υπόμνηση της προσωπικής του συνεισφοράς απέναντι στο κόμμα του.

«Νιώθω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ περνά μια δύσκολη στιγμή. Αλλά παρ' όλα αυτά, νιώθω ότι τα πάντα είναι σχετικά στη ζωή. Όταν ένα κόμμα το οποίο ήταν κόμμα του 4% έκανε μια πολύ μεγάλη διαδρομή στο 30%, 35% έχει φτάσει -τώρα είναι χαμηλό το ποσοστό του, 20%-, εντούτοις φαντάζομαι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν μάθει και πιο δύσκολα», περιέγραψε, δεσμευόμενος ότι «θα κάνω τα πάντα για να ανατραπεί αυτός ο συσχετισμός».

Κατά πληροφορίες, η κατηγορηματική αποστροφή του κ. Τσίπρα δεν στερείται περιεχομένου, αλλά μάλλον το αντίθετο, καθώς στους τελευταίους ορόφους της Κουμουνδούρου εξετάζονται πολλές διορθωτικές κινήσεις τις τελευταίες ώρες, χωρίς να αποκλείονται και παρεμβάσεις στη λίστα με τους εκλεγέντες βουλευτές, στο πλαίσιο σχετικών εισηγήσεων που δέχεται ο κ. Τσίπρας.

Ο ίδιος δεν άνοιξε τα χαρτιά του χθες αναφορικά με το προσωπικό πολιτικό του μέλλον, αφού συνάρτησε τις οποίες αποφάσεις του με το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ υπεραμύνθηκε του κυβερνητικού έργου, το οποίο αποτύπωσε ως ομαδικό αποτέλεσμα και κατονομάζοντας τα στελέχη που συνέβαλαν σε αυτό, όντας στο ίδιο κάδρο. Ταυτόχρονα, προέταξε την πολιτική από το φύλο, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο γυναίκας Πρωθυπουργού στο μέλλον, αν και εμφανίστηκε θετικός σε μια τέτοια εξέλιξη.

«Κυβέρνησα μαζί με όλους μου τους συνεργάτες -μ’ αυτούς έχω φτιάξει αυτό το πρόγραμμα, τον κ. Τσακαλώτο, τον κ. Χουλιαράκη, την κ. Αχτσιόγλου, τον κ. Χαρίτση-, τις πιο δύσκολες στιγμές της χώρας και ξέρω τι θα πει δημοσιονομική ισορροπία. Εμείς βγάλαμε τα πλεονάσματα, εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, ρυθμίσαμε το χρέος», όπως υπενθύμισε ο κ. Τσίπρας, για να καταλήξει πως στις 25 Ιουνίου «είναι οι εκλογές που θα κρίνουν ποιος θα μας κυβερνήσει την επόμενη τετραετία».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cszszudtvm7l)


Ειδήσεις σήμερα:

Πατέρας για τέταρτη φορά θα γίνει ο 82χρονος Πατσίνο - Οχτώ μηνών έγκυος η 29χρονη φίλη του

Survivor All Star: «Κλείδωσε» η τριάδα του τάκου, νέο άγριο ξέσπασμα του Τάκη - Δείτε βίντεο

Τσίπρας: Οι σκέψεις για παραίτηση μετά τη βαριά ήττα και οι «ανώριμοι» πολίτες
----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης