Εκλογές 2023 - Τσίπρας: Σκέφτηκα να παραιτηθώ μετά το σοκ, αλλά είπα ότι δεν έχω δικαίωμα να λιποτακτήσω

Εκλογές 2023 - Τσίπρας: Σκέφτηκα να παραιτηθώ μετά το σοκ, αλλά είπα ότι δεν έχω δικαίωμα να λιποτακτήσω

Μιλώντας στο Star, αναγνώρισε αστοχίες στην προεκλογική εκστρατεία: «Δείξαμε εικόνα Βαβυλωνίας» - «Η πλειοψηφία των πολιτών προτιμά κυβερνήσεις αυτοδυναμίας» - «Οι πολίτες πήγαν στην κάλπη με την παραπληροφόρηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει τις εισφορές»

tsipras_star-m2
Την πρώτη του συνέντευξη μετά το «οδυνηρό σοκ», όπως ο ίδιος το έχει χαρακτηρίσει, της συντριπτικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου, παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR και τη Μάρα Ζαχαρέα ο Αλέξης Τσίπρας.

Από την αρχή κιόλας της συνέντευξης, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τα περί οδυνηρού σοκ από το αποτέλεσμα των εκλογών και μίλησε για αστοχίες στελεχών, λέγοντας ότι πολλές φορές «δείχναμε εικόνα Βαβυλωνίας». Παράλληλα, αποκαλύπτοντας τις σκέψεις του μετά τη συντριπτική ήττα στην κάλπη της 21ης Μαΐου, παραδέχτηκε ότι το πρώτο που σκέφτηκε, ήταν η παραίτηση, όμως μετά  αναλογίστηκε ότι δεν έχει δικαίωμα να λιποτακτήσει.

Συνέντευξη Α. Τσίπρα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Star»



Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στα αίτια της ήττας, ενώ επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διακυβέρνηση της χώρας από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα.

«Πρώτα απ' όλα ήταν ένα σοκ. Στο τι έφταιξε, δεν ψάχνουμε αιτίες στους πολίτες, στον ελληνικό λαό και τους αντιπάλους μας. Οι αντίπαλοί μας έκαναν τη δουλειά τους. Ψάχνουμε τις αιτίες σε εμάς. Στο πως εκπέμψαμε το μήνυμά μας. Το πολιτικό σύστημα δεν ήταν ώριμο να δεχθεί αυτή την αλλαγή. Μιλούσαμε για την ανάγκη συνεργασιών και δεν βρίσκαμε ανταπόκριση από κανέναν άλλον» είπε αρχικά ο κ. Τσίπρας.

Κλείσιμο
Σε ερώτηση για το αν μετανιώνει για την απλή αναλογική, εξήγησε: «Δεν μετανιώνουμε, γιατί ήταν όραμα και διαχρονικό αίτημα της Αριστεράς η απλή αναλογική. Θέλαμε ένα πολιτικό σύστημα χωρίς τοξικότητα. Με κυβερνήσεις συνεργασίας, με προγραμματικές συγκλίσεις. Το πολιτικό σύστημα όπως φάνηκε δεν είναι ώριμο για την απλή αναλογική και στην ανωριμότητα αυτή το ακολούθησε και η πλειοψηφία των πολιτών, που φαίνεται ότι επιθυμεί κυβερνήσεις αυτοδυναμίας και όχι συνεργασίας».

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cszsnqkiqlop)


Αναφορικά με το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Δεν είναι θέμα αφηγήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που έχει εναλλακτικό σχέδιο και πρόγραμμα εξουσίας από τη ΝΔ. Καταθέσαμε την πρότασή μας, για το τι πρέπει να γίνει την επόμενη ημέρα στην Υγεία, στην ακριβεία, στην οικονομία, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους πλειστηριασμούς. Είδαμε ότι η στάση των άλλων προοδευτικών κομμάτων ήταν εχθρική απέναντι στην κυβέρνηση συνεργασίας».

«Θα ήταν αναντίστοιχο να πούμε στον ελληνικό λαό ότι εμείς αλλάζουμε και θέλουμε αυτοδυναμία. Αυτός ήταν ένας στρατηγικός εγκλωβισμός. Κανείς δεν περίμενε αυτό το αποτέλεσμα, όχι μόνο εμείς. Το τσουνάμι των τελευταίων ημερών έφερε την επιβολή της ατζέντας του φόβου από τον αντίπαλο, θυμίζοντας το 2015 και ξεχνώντας τι έγινε από το 2019 μέχρι σήμερα. Οι πολίτες πήγαν στην κάλπη με την παραπληροφόρηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει τις εισφορές και όχι με την αλήθεια ότι η κυβέρνηση της ΝΔ άφησε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» σημείωσε.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cszsqpxvgmp5)


Σχετικά με τις δηλώσεις Κατρούγκαλου, αλλά και άλλων στελεχών, τόνισε: «Δεν θ' αναφερθώ ονομαστικά, αλλά συμπεριλαμβάνω με τον όρο αστοχίες όλες τις δηλώσεις που έγιναν».

Σε ερώτηση για τη δική του αναφορά στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής και αν την συμπεριλαμβάνει και αυτή στις αστοχίες του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Εξέφρασα μια άποψη, ότι δεν θα κατηγορήσει κανένας τους πολίτες. Η δήλωση διαστρεβλώθηκε. Εμμένω στην άποψή μου. Δεν αναφέρθηκα στους Χρυσαυγίτες που στέλνουν στελέχη μας στο νοσοκομείο. Μίλησα για τους πολίτες που τους ψήφισαν ως δήθεν αντισυστημική δύναμη. Το ίδιο είπε μερικές ημέρες αργότερα και ο κ. Σκέρτσος. Το βασικό ζήτημα της προεκλογικής περιόδου ήταν ότι, κι εγώ μαζί, δεν καταφέραμε να κατευθύνουμε τη συζήτηση στο πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος την επόμενη ημέρα. Στο πώς θα αξιοποιηθεί η μεγάλη ευκαιρία με το Ταμείο Ανάκαμψης».

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cszss5d37ba1)


Ερωτηθείς πώς αισθάνθηκε τη βραδιά των εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας για πρώτη φορά αποκάλυψε ότι πέρασε από το μυαλό του ακόμα και η παραίτηση από τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν θα κρυφτώ. Συμμετέχω στην πολιτική, αλλά δεν είμαι μηχανή. Σκέφτηκα την παραίτηση. Ήταν το πρώτο συναίσθημα και δεν ήταν φευγαλέο. Με βασάνισε αρκετές ώρες. Όταν ξεπέρασα το σοκ, συνειδητοποίησα ότι δεν έχω δικαίωμα να λιποτακτήσω. Δεν έχω δικαίωμα απέναντι στην ιστορία, απέναντι στο ένα εκατομμύριο που μας ψήφισε και να τους αφήσω μόνους σε μια δύσκολη στιγμή» τόνισε.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cszsub3uucox)


«Υπερίσχυσε το να σταθούμε στα πόδια μας και να δώσουμε μια νέα μάχη. Το σκορ της προηγούμενης κάλπης δεν μετράει στις επόμενες. Θα ήθελα να το παρομοιάσω με αθλητικούς όρους, δεν είναι επαναληπτικός αγώνας, αλλά η δεύτερη προσπάθεια ενός άλτη που έβαλε ψηλά τον πήχη, πέρασε από κάτω και τώρα πρέπει να βρει ψυχολογία να τον περάσει» σημείωσε επίσης.

Όσον αφορά στο διακύβευμα της 25ης Ιουνίοου, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε ότι είναι το πώς θα κυβερνηθεί και με ποιο πρόγραμμα η χώρα την επόμενη μέρα των εκλογών. «Εμείς θέλουμε εργασιακή ασφάλεια και δικαιώματα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, να καταπολεμήσουμε την ακρίβεια, να μην γίνουν πλειστηριασμοί» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων.

«Στόχος μας είναι η ανατροπή των συσχετισμών. Δεν παραγνωρίζουμε ότι είναι για εμάς ένα δυσμενές αποτέλεσμα» τόνισε ακόμη, για να προσθέσει: «Είμαστε κόμμα εξουσίας, δεν είμαστε συμπλήρωμα της Δεξιάς. Δεν με απασχολεί τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ, με απασχολεί ο βασικός πολιτικός μου αντίπαλος, που είναι ο κ. Μητσοτάκης».

«Για να φτάσουμε στο μετά, πρέπει να διανύσουμε τέσσερις κρίσιμες εβδομάδες. Δεν κάνω καν σκέψεις για το μετά» είπε, δε, ερωτηθείς σχετικά με τη διενέργεια ενός συνεδρίου τον Οκτώβριο, για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Επανέλαβε ωστόσο ότι δεν σκοπεύει να λιποτακτήσει.

Ειδήσεις σήμερα:

Εγκλήματα: Γυναίκες στην Ελλάδα που έβαλαν τους εραστές τους να δολοφονήσουν τους άνδρες τους

Γλυκά Νερά: Δύο γυναίκες παραβίασαν είσοδο πολυκατοικίας με κάρτα - Δείτε βίντεο

Ρόδος: Ποιος ήταν ο 26χρονος Βρετανός τουρίστας που χτυπήθηκε από κεραυνό κάνοντας SUP

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης