Ο Μητσοτάκης στα Εμιράτα: Μήνυμα περιφερειακής σταθερότητας και 9 συμφωνίες στο τραπέζι

Ο Μητσοτάκης στα Εμιράτα: Μήνυμα περιφερειακής σταθερότητας και 9 συμφωνίες στο τραπέζι

Στο τραπέζι θέματα περιφερειακής συνεργασίας και για ζητήματα αμοιβαίου οικονομικού ενδιαφέροντος 

mitsotakis_emirtata
Ενάμιση χρόνο μετά την επίσκεψή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ντουμπάι και αμέσως μετά το συνέδριο της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σήμερα πλούσιο πρόγραμμα στο Άμπου Ντάμπι ως επικεφαλής μιας πολυπληθούς κυβερνητικής αποστολής. Σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να διατηρηθούν στο ίδιο καλό επίπεδο οι σχέσεις με τους Εμιρατινούς, τόσο για τα θέματα της περιφερειακής συνεργασίας, όσο και για ζητήματα αμοιβαίου οικονομικού ενδιαφέροντος. Πρόκειται, δε, για την τρίτη επίσκεψή του στα Εμιράτα κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Και μπορεί στο ενδιάμεσο από την προηγούμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού, οι σχέσεις των ΗΑΕ με την Τουρκία να έχουν βελτιωθεί συγκριτικά με το απόλυτο ναδίρ του 2020, όμως η Ελλάδα έχει συνομολογήσει με τα Εμιράτα Κοινή Διακήρυξη Ευρεία Εταιρικής Σχέσης και Συμφωνία Συνεργασιας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Όπως μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές, συνεπώς, η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ Αλ Ναϊάν σηματοδοτεί τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Οι δύο ηγέτες θα υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη που θα επιβεβαιώνει τον ρόλο των δύο χωρών στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και την στρατηγική τους σχέση καθώς και τη σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Παράλληλα, στη συνάντησή τους θα επισφραγιστεί και οι αμοιβαία βούληση για εμβάθυνση των σχέσεων, ιδιαίτερα στην οικονομία, και σε τομείς αιχμής για την ελληνική οικονομία, όπως οι ΑΠΕ, οι προηγμένες τεχνολογίες και η βιομηχανία, όπου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις από τα ΗΑΕ. Αυτό, μάλιστα, θα σηματοδοτηθεί από μια σειρά συμφωνιών (9 συνολικά) που θα υπογραφούν από τους υπουργούς που θα συνοδεύουν τον πρωθυπουργό. Μαζί με τον πρωθυπουργό στο Αμπού Ντάμπι είναι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, καθώς και οι υφυπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, και Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η ανανέωση της συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΑΤΕ (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα) και το τεράστιας εμβέλειας επενδυτικό ταμείο των Εμιράτων Mubadala που ενδιαφέρεται να επενδύσει στην Ελλάδα.


Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Εκλογές σε 12 μήνες, εθνικός στόχος η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία το καλοκαίρι

Τροχαίο στη Μονεμβασιά: «Είδα τον πατέρα μου αιμόφυρτο στον δρόμο» - Συγκλονίζει ο γιος ενός εκ των θυμάτων

Τα ντοκουμέντα της τραγωδίας: Πώς και γιατί κάηκαν 11 ψυχές μέσα στο Euroferry Olympia
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης