Κίνημα Αλλαγής: Με άκαπνους, πάρτι και προσωπολατρεία, αλλά χωρίς ντιμπέιτ η άγρια μάχη Ανδρουλάκη - Παπανδρέου

androulakis_papandreou_kinal_art

Ποιες τακτικές ακολουθούν και με ποιο στόχο οι δύο μονομάχοι - Γιατί απέφυγαν την τηλεοπτική αναμέτρηση - Διαφώνησαν για τις σχέσεις με ΣΥΡΙΖΑ

Τα τελευταία του χαρτιά ρίχνει ο Γιώργος Παπανδρέου στη μάχη για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, επιχειρώντας στο δεύτερο γύρο της Κυριακής, μία ανατροπή, η οποία είναι τόσο δύσκολη, που μόνο επική και απροσδόκητη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εάν επιτευχθεί. Η μάχη είναι μεν σκληρή, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να έχει πάντως τον αέρα των 9 μονάδων από τον πρώτο γύρο, αλλά δεν θα περιλαμβάνει τελικά τηλεοπτικό debate. Παρά τις διακηρύξεις των δύο πλευρών ότι θέλουν την αναμέτρηση, δεν υπήρξε ούτε καν επικοινωνία μεταξύ των επιτελείων, ώστε να διερευνηθούν έστω οι όποιες δυνατότητες να γίνει αυτή η αντιπαράθεση. Προφανώς οι διαφορές στην προσέγγιση της διαδικασίας δεν επέτρεπαν καν συζήτηση, ενώ και το κλίμα ανάμεσα στους δύο υποψήφιους είναι πλέον βαρύ, μετά τις αιφνιδιαστικές επιθέσεις που ξεκίνησε από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας ο κ. Παπανδρέου εναντίον του κ. Ανδρουλάκη.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cga4t8tg200p-sf)

Ουσιαστικά το τελευταίο τριήμερο η προεκλογική σύγκρουση διεξάγεται στο εξής μοτίβο: ο πρώην πρωθυπουργός εξαπολύει σκληρές επιθέσεις και αμφισβητεί ευθέως τη δυνατότητα του ευρωβουλευτή να ηγηθεί της παράταξης, με τον κ. Ανδρουλάκη να απαντά μεν σε ό,τι τον αφορά, αλλά να μην «ανταποδίδει» τις αιχμές ή να καταφεύγει σε αντίστοιχες επιθέσεις στο πρόσωπο και τα πεπραγμένα του κ. Παπανδρέου. Είναι προφανές ότι οι δύο μονομάχοι έχουν εντελώς διαφορετική τακτική στο δεύτερο γύρο: ο νικητής της πρώτης Κυριακής προσπαθεί απλώς να διαφυλάξει και να διευρύνει το προβάδισμα που πήρε, έχοντας και στη στήριξη από το στρατόπεδο του Ανδρέα Λοβέρδου και άρα προσέχει να μην κάνει το μεγάλο λάθος, αλλά και να κρατήσει χαμηλούς τόνους ώστε να διευκολύνει τη συμβίωση την επόμενη μέρα με τους παπανδρεϊκούς. Στον αντίποδα ο πρώην πρωθυπουργός θέλει να καταδείξει αδύναμα σημεία του κ. Ανδρουλάκη, να τον οδηγήσει σε μία θέση απολογητή και να πετύχει τη σύγκριση των «ηγετικών προφίλ», πεδίο στο οποίο θεωρεί ότι έχει σαφές πλεονέκτημα. Ουσιαστικά ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί να τεστάρει τις αντοχές, τις ικανότητες και την ετοιμότητα του ευρωβουλευτή στο «κορυφαίο» επίπεδο πολιτικής σύγκρουσης, που είναι η μάχη για την ηγεσία.

Ο «άκαπνος» Ανδρουλάκης και οι… «άκαπνοι» του Ανδρέα Παπανδρέου

Τον τόνο στη χθεσινή μέρα έδωσαν οι νέες αιχμές που άφησε, μιλώντας στο Μέγκα, ο πρώην πρωθυπουργός, λέγοντας ότι ο κ. Ανδρουλάκης είναι άκαπνος και πως η παράταξη θέλει μία στιβαρή, έμπειρη και με διεθνή φωνή ηγεσία.

Απαντώντας αργά το βράδυ ο ευρωβουλευτής και μιλώντας στο Action24, επικαλέστηκε τον… πατέρα του Γιώργου, Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος στην πρώτη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έβαλε δίπλα του ανθρώπους «άκαπνους», χωρίς προηγούμενη εξουσία και έκανε ένα μεγάλο κίνημα και μια παράταξη ισχυρή.

Μετωπική σύγκρουση υπήρξε και για το θέμα της εκπροσώπησης του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή, με δεδομένο ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι βουλευτής και άρα η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος πρέπει να εκλέξει τον δικό της πρόεδρο.

Ο κ. Παπανδρέου ξεκίνησε το πρωί (από την ΕΡΤ) για να κλιμακώσει το βράδυ (στο Μέγκα), λέγοντας ότι εάν εκλεγεί ο κ. Ανδρουλάκης θα υπάρχει κενό ηγεσίας στη Βουλή και θα κάνουν πάρτι οι Μητσοτάκης και Τσίπρας.

Ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε ότι «ο Μητσοτάκης κάνει πάρτι γιατί έχει απέναντι του τον Τσίπρα. Το πάρτι όμως τελειώνει την Κυριακή. Θα γίνουμε πρωταγωνιστές».

Σημειωτέον ότι το μεσημέρι ο Παύλος Γερουλάνος είχε προτείνει, σε περίπτωση που νικήσει ο ευρωβουλευτής, να αναλάβει ο κ. Παπανδρέου την προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας, με το σκεπτικό ότι ήρθε δεύτερος στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος. Η πρόταση δεν σχολιάστηκε από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Τέλος η προσωπολατρεία

Πάντως οι επιθέσεις που εξαπολύει ο κ. Παπανδρέου και ειδικά οι αιχμές ότι υπήρξε συνδιαλλαγή με τον Ανδρέα Λοβέρδο αποκρούστηκαν από τον κ. Ανδρουλάκη, με αιχμηρό τρόπο. Μιλώντας στον Πειραιά το βράδυ της Τετάρτης διαμήνυσε ότι «θα μπει τέλος στις προσωπολατρείες… Όλοι θα κριθούν αξιοκρατικά, δεν χωρίζω εγώ την παράταξη, τελείωσαν οι προσωπολατρείες, όλοι θα είμαστε ισότιμοι… Δεν διαπραγματεύτηκα με κανέναν στο παρασκήνιο, ό, τι κέρδισα, το κέρδισα με τη μάχη… Δεν έταξα σε κανέναν τίποτα».

Ο διάλογος με τον ΣΥΡΙΖΑ και το δαχτυλίδι του Τσίπρα

Ο κ. Παπανδρέου φάνηκε να κλείνει το μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι αρνήθηκε να μπει σε συζήτηση για τις ενδεχόμενες μετεκλογικές κυβερνητικές συνεργασίας, χαρακτηρίζοντας άτοπο και άκαιρο θέμα. Ο πρώην πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ, επικρίνοντας και την πολιτική της Φώφης Γεννηματά στο θέμα αυτό. «Ήταν λάθος που δεν κάναμε διάλογο, διότι έχουμε υπεροχή ιδεών και αυτό θα φαινόταν. Υπάρχουν προοδευτικές δυνάμεις που είναι εγκλωβισμένες στον ΣΥΡΙΖΑ και μόνο με τον διάλογο θα τις ξανακερδίσουμε» σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

Με αφορμή το ότι του καταλογίζουν πως είναι ο «νέος Τσίπρας», ο κ. Ανδρουλάκης βρήκε ευκαιρία να απαντήσει και για τις σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζοντας μία διαφορετική προσέγγιση στο θέμα. «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πήρε δαχτυλίδι για την ηγεσία της παράταξης ενώ εγώ αγωνίστηκα καθημερινά «πόρτα-πόρτα» σε κάθε γωνία της χώρας. Δεν μου χαρίστηκε τίποτα, κερδήθηκαν με αγώνα πολιτικό, χωρίς πελατειακές συμπεριφορές, δημαγωγία και λαϊκισμό. Έχουμε διαφορετική πολιτική συμπεριφορά και ιδεολογική πυξίδα, ανήκω στην Ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από το μηδέν οι κάλπες την Κυριακή

Αμφισβητώντας τους συσχετισμούς δυνάμεων που καταγράφηκαν την πρώτη Κυριακή, ο κ. Παπανδρέου διαμήνυσε ότι οι κάλπες στον επαναληπτικό γύρο ξεκινούν από το μηδέν. «Στον δεύτερο γύρο δεν κρίνεται ποιος είναι πιο συμπαθής, αλλά ποιος θα πάει την παράταξη μπροστά» δήλωσε.

«Δεν διεκδικώ ένα μικρό κόμμα του κέντρου, το κόμμα μας είναι ένα μεγάλο κεντροαριστερό με στρατηγικό σχέδιο. Φιλοδοξώ σε μια μεγάλη παράταξη δημοκρατική, με πρόγραμμα προοδευτικό, ρεαλιστικό, συνεπές, χωρίς λαϊκισμούς και δημαγωγία» ήταν η έμμεση απάντηση από τον κ. Ανδρουλάκη.

Ειδήσεις σήμερα:

Τα καλά και τα κακά νέα για την «Όμικρον»: Τα τρία συμπεράσματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Πάτρα: Ανεμβολίαστα αδέλφια πέθαναν με διαφορά λίγων ωρών

Θεματοφύλακες του Συντάγματος: Οι αρνητές που υπόσχονταν διαγραφή χρεών και πλήρωναν με... πέτρες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης